Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Bijna iedereen weet het: lippen voelen ruw, schraal en hard aan. Bovendien is er meestal een onaangenaam trekkerig gevoel en de huid begint te vervellen. In erge gevallen barsten de lippen zelfs open en worden bloederig. Een droge huid rond de mond wordt vaak aan het weer toegeschreven. Droge lippen kunnen echter veel verschillende oorzaken hebben en op andere gezondheidsproblemen wijzen.

In dit artikel willen we de belangrijkste vragen over droge lippen ophelderen en je dan de meest effectieve tips laten zien, en ook de beste huismiddeltjes en eenvoudige DIY’s voor gladde, zachte lippen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Droge lippen zijn vaak ruw en schraal. Dit kan onaangenaam en zelfs pijnlijk zijn, maar het is ongevaarlijk.
 • De redenen voor droge lippen zijn heel divers: het weer, de vochtbalans of het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kunnen mogelijke verklaringen zijn.
 • Met regelmatige verzorging en eenvoudige huismiddeltjes kunnen de lippen meestal snel weer onder controle gebracht worden.

Achtergrond: Wat je moet weten over droge lippen

Om te begrijpen waarom zo veel mensen met schrale lippen worstelen, leggen we de bijzonderheden van de lippenhuid uit en zetten dan mogelijke oorzaken van droge lippen op een rij.

We vertellen je ook wat je moet vermijden en wanneer het een goed idee is om naar een dokter te gaan.

Waarom zijn onze lippen zo gevoelig?

Lippen hebben geen bescherming van zichzelf. Dit komt omdat er nauwelijks talgklieren zijn in het rode deel van de lippen, waardoor het belangrijke laagje olie ontbreekt. Een andere reden: lippen hebben geen zweetklieren, waardoor ze niet door het lichaam gehydrateerd worden (1).

Dit alles maakt de lippen tot een van de gevoeligste plekken. In combinatie met droge verwarmingslucht of de zon zijn schrale lippen dus voorgeprogrammeerd. Deskundigen noemen de overgangszone tussen de mond en de gezichtshuid het rood van de lippen, omdat je het bloed erdoorheen kunt zien glinsteren.

De reden hiervoor is dat de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, op dit punt heel dun is en dat de lippen geen kleurende pigmenten hebben.

Wat kunnen de oorzaken zijn van droge lippen?

Er zijn veel oorzaken van droge lippen. Hier sommen we de meest voorkomende redenen op.

Lage vochtbalans

De meest voorkomende oorzaak van droge lippen is ook de meest verwaarloosde: vochtinname. Als iemand gedurende langere tijd minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid drinkt, daalt zijn vochtgehalte.

Dit leidt tot minder vloeibaar speeksel in mond en keel, dat dan niet meer zo vochtig gehouden kan worden. Dit resulteert in droge en gebarsten lippen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene is twee tot drie liter (2). Bij voorkeur drink je water of ongezoete drankjes.

Mensen die veel zweten door sport of andere lichamelijke activiteiten verliezen ook veel vocht. Drinken is dan des te belangrijker! Hetzelfde geldt voor diarree.

Weer

Het weer kan onze lippen flink belasten. Maar elk seizoen heeft zijn valkuilen: In de winter is de extreme afwisseling tussen de kou buiten en de warmte binnen een vochtvreter.

Bovendien heeft droge verwarmingslucht een negatief effect op de lippen. Maar ook in de zomer kan langdurige blootstelling aan de zon de lippen uitdrogen. (3)

Tekorten aan voedingsstoffen

Een tekort aan vitamine B2 en het sporenelement ijzer kan ook tot droge lippen leiden.

Een tekort aan A ontstaat vaak bij een onevenwichtige voeding

Een tekort aan deze voedingsstoffen is het meest waarschijnlijk bij vegetariërs en veganisten, omdat de vitamine vooral in vlees, vis of melk voorkomt. Tekorten kunnen ook ontstaan bij een onevenwichtige voeding. IJzertekort kan vooral voor vrouwen een probleem zijn:

Door hun maandelijkse menstruatieperiode hebben ze een hogere natuurlijke behoefte aan ijzer. Als je je, naast je droge lippen, ook moe en lusteloos voelt, kan dit wijzen op een tekort. Behalve op de lippen zal de huid ook op andere plaatsen droog zijn.

Stress

In stressvolle situaties vermindert het lichaam minder relevante functies om energie te mobiliseren en zich als het ware voor te bereiden op mogelijk gevaar.

De speekselproductie, die verantwoordelijk is voor het afbreken van voedsel en het bevochtigen van onze mond, kan daardoor bij psychische stress afnemen en zo de lippen uit drogen.

Allergieën

Allergieën kunnen ook de lippen aantasten. Vooral in het geval van een pollenallergie kan het innemen van bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie van het mondslijmvlies veroorzaken (4).

De symptomen worden samengevat onder de term “oraal allergie syndroom”. De oorzaak is de gelijkaardige oppervlaktestructuur van stuifmeel en bepaalde voedingsmiddelen. Dit veroorzaakt een kruisreactie in het lichaam. Bij een allergie voor berkenstuifmeel, bijvoorbeeld, zijn er vaak problemen met hazelnoten, appels, bananen, peulvruchten en bepaalde kruiden.

In dit geval hoeft de getroffene aanvankelijk alleen het betreffende allergeen te vermijden. Hyposensibilisatie is meestal een langdurig proces, maar kan leiden tot een algemene verbetering van de symptomen.

Infecties

Virale infecties en schimmelinfecties worden het vaakst in verband gebracht met droge lippen. Dit komt omdat beide de bekleding van de wangen kunnen aantasten.

Als je verkouden bent, is het vaak al voldoende om je lippen regelmatig te verzorgen met vocht. Zodra de verkoudheidssymptomen afnemen, wordt ook de huid van de lippen weer soepeler.

In ernstiger gevallen, bijvoorbeeld bij een gistinfectie, zal de arts speciale antischimmelmiddelen voorschrijven, zogenaamde antimycotica. Het kan candidiasis zijn, dat is een infectie met de gist Candida (5).

Wat moet ik vermijden als ik droge lippen heb?

Hieronder leggen we uit welke gedragingen je het beste kunt vermijden als je droge lippen hebt.

Bevochtig met je tong

De eerste impuls die veel mensen hebben om de situatie te verhelpen is hun lippen te bevochtigen met hun tong. Maar dat maakt het alleen maar erger (6).

Waarom? Het speeksel verdampt steeds opnieuw en droogt de lippen nog meer uit. Hoe vaker je dit doet, hoe droger je lippen worden. Bovendien verminder je ook de hoeveelheid lipiden die al aanwezig zijn.

Uitdrogende lipsticks

Vooral langhoudende en matte lipsticks bevatten ingrediënten die de lippen kunnen uitdrogen (7). Ze zijn samengesteld om weinig olie te bevatten en hebben soms zelfs een siliconenoliegehalte.

Deze zijn vooral ongeschikt voor gebarsten en gevoelige lippen omdat siliconen de lippen meer kunnen uitdrogen.

trockene Lippen

Als je lippen al droog zijn, kun je beter geen lipsticks gebruiken die ze uitdrogen. (Image source: Andriyko Podilnyk / unsplash)

Lipsticks met vet geven daarentegen niet alleen kleur aan de lippen, maar verzorgen ze ook. Ze zijn een beter alternatief.

Als je de matte look nog steeds niet wilt opgeven, moet je op z’n minst vooraf je lippen scrubben en verzorgen om ze voor te bereiden.

Wat moet ik doen als mijn lippen ontstoken raken?

Als droge lippen lange tijd niet verdwijnen, vertoont het rood van de lippen vaak diepe barsten die jeuken en branden. De kapotte huid kan vrij gemakkelijk geïnfecteerd worden door bacteriën en schimmels. Dit leidt tot ontstekingen.

Deze zijn pijnlijk en kunnen maanden aanhouden. Een bezoek aan de dokter is dan aan te raden. Als je lippen al maanden ontstoken zijn en beginnen te jeuken en te branden, is het beter een dermatoloog te bezoeken.

Kunnen lipproducten verslavend zijn?

Het geruststellende nieuws is dat er geen lichamelijke verslaving aan lippenbalsems bestaat (8). Wie voortdurend crème smeert, is alleen maar gevoelig voor het effect van de staafjes. De reden hiervoor: de huid vernieuwt zich met regelmatige tussenpozen. De regeneratie begint als de bovenste huidlaag begint af te bladderen. In deze tijd voelen de lippen bijzonder droog aan.

Als je steeds naar een lippenbalsem grijpt, verstoor je dit proces. Dit is geen gevaar voor de gezondheid, maar leidt vaak tot de indruk dat je niet meer zonder lipverzorging kunt. Het helpt eigenlijk om een korte pauze te nemen en de lippen zich te laten regenereren. Dan merk je vaak dat je het potlood niet zo vaak nodig hebt.

Maak komaf met droge lippen: De beste tips voor zachte en verzorgde lippen

Tot slot geven we je zeven gemakkelijk uit te voeren tips voor zachte lippen.

Tip 1: Drink veel

De oproep om meer te drinken klinkt als een wondermiddel en lijkt voor sommigen misschien te voor de hand liggend. Maar zoals je hierboven leerde, is dit de meest voorkomende reden voor droge lippen en kan het gemakkelijk verholpen worden.

trockene Lippen
Veel vocht drinken wordt aanbevolen bij bijna alle gezondheidsproblemen.(Image source: Damir Spanic / unsplash)

Maar wat doe ik als ik het in het dagelijks leven gewoon vergeet te doen en me zelden dorstig voel?

 • Begin de dag met een glas water: Als je elke dag na het opstaan een groot glas water drinkt, heb je niet alleen meteen aan het begin van de dag iets voor je waterhuishouding gedaan, maar je hebt ook een eenvoudige drinkgewoonte gecreëerd. Op een gegeven moment grijp je ‘s morgens automatisch naar het waterglas.
 • Zorg dat je altijd water bij de hand hebt: Als je altijd een waterfles bij de hand en in het zicht hebt, zul je merken dat je er eerder aan denkt om te drinken, omdat het een zichtbare herinnering is.
 • Gebruik waterflessen als leidraad: Om een beter overzicht te hebben van hoeveel je elke dag drinkt, kun je de vulhoeveelheden van de flessen als leidraad gebruiken: Een fles van een liter kan bijvoorbeeld tweemaal per dag gevuld worden. Zo weet je altijd hoeveel je gedronken hebt.
 • Drink bij het eten: Om drinken verder in je dagelijkse routine te integreren, kun je je vochtinname combineren met maaltijden. Zet altijd een glas water naast je bord – dit schept weer een gewoonte.
 • Drink water bij alcohol en koffie: Van alcohol is bekend dat het het lichaam uitdroogt. Een glas water drinken bij je glas wijn is dus niet alleen goed voor je vochtbalans, maar ook voor je kater de volgende ochtend. Koffie kan ook een uitdrogend effect hebben en is daarom een goede gelegenheid om meer water te drinken.
 • Houd een drinkdagboek bij: Schrijf een week lang elke dag op hoeveel en wat je gedronken hebt en creëer zo een bewustzijn van je drinkgedrag. Dan kun je het zo nodig bijstellen.
 • Gebruik apps om jezelf eraan te herinneren: Er zijn nu verschillende drink-apps die je er via je mobiele telefoon aan herinneren dat je elke dag meer moet drinken. Veel apps hebben ook een geïntegreerd drinkdagboek.

Tip 2: Gebruik de juiste verzorgingsproducten

De basis van verzorgingsproducten tegen droge lippen zijn vetten, oliën en was, waaraan verzorgende additieven zijn toegevoegd. Bij het kopen van verzorgingsproducten is het de moeite waard eens naar de ingrediënten te kijken.

Producten met kamille, bijvoorbeeld, hebben hun waarde bewezen omdat ze de huid kalmeren. Het belangrijkste werkzame bestanddeel van kamille is bisabolol. Een ander hulpje tegen droge lippen is dexpanthenol. Dit actieve ingrediënt houdt de lippen vochtig. Het is ook werkzaam tegen ontstekingen en geneest wonden. Producten met sheaboter, castorolie of bijenwas werken ook heel goed.

Producten op basis van minerale olie of producten met paraffine moeten zo mogelijk vermeden worden, want deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn en via de lippen in het lichaam terechtkomen. Ook al gebruiken veel bekende fabrikanten ze, voorzichtigheid is geboden.

Producten met de volgende ingrediënten moeten vermeden worden: Cera microcristallina, Ceresine, Minerale Olie, Ozokeriet, Paraffine, Paraffinum llaiquidum en Petrolatum.

Tip 3: Gebruik huismiddeltjes

Vaak is het voldoende om gewoon gebruik te maken van je eigen huisraad en alledaagse voorwerpen te gebruiken voor lipverzorging. Waarschijnlijk heb je deze drie producten in huis

 • Honing: Een beproefd huismiddeltje tegen droge en gebarsten lippen is een honingbehandeling. Breng een dun laagje honing op de lippen aan, laat het vijf tot tien minuten intrekken en dep de lippen dan met een droge doek.
 • Olijfolie: Het is nu algemeen bekend dat olijfolie niet alleen lekker is, maar ook gezond. Dit geldt ook voor lipverzorging. Breng gewoon een dun laagje olijfolie aan op droge lippen en laat het inwerken. Dit kan ‘s nachts gedaan worden. De olie geeft de lippen weer de olie die ze ontberen.
 • Kokosolie: Een ander huismiddeltje tegen droge lippen is kokosolie. Behalve natuurlijke vetzuren bevat het ook laurinezuur, dat een ontstekingsremmend effect heeft en kleine scheurtjes en ontstekingen helpt bestrijden.

Tip 4: Maak je eigen verzorgingsproducten

Er zijn veel instructies op het internet te vinden over hoe je zelf scrubs, maskers en balsems kunt maken. We hebben de eenvoudigste en meest doeltreffende hier samengevat.

Peeling met suiker en olijfolie

Om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen, scrub je met een tandenborstel. Je kunt het beste een manuele borstel met zachte borstelharen gebruiken.

trockene Lippen
Lippenscrubs verwijderen de dode huidcellen op de huid door wrijving. (Image source: Rafael Rocha / unsplash)

Voor de peeling heb je nodig

 • 1 theelepel suiker
 • 1 theelepel olijfolie
 • Tandenborstel

Meng eerst de suiker en de olijfolie en smeer ze dan royaal op je lippen met een zachte tandenborstel. Verdeel het mengsel met ronddraaiende bewegingen over je lippen.

Dit verwijdert niet alleen overtollige huid, maar stimuleert ook de bloedtoevoer naar de lippen door de wrijving. Dit geeft je een rode mond zonder lippenstift!

Lippenmasker met eigeel en olijfolie

Dit eenvoudige masker is een super intensieve verzorging voor je lippen. Met slechts twee ingrediënten kun je een geweldig verzorgend effect bereiken.

 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 eierdooier

Meng gewoon de olie met de eierdooier in een kommetje en breng het mengsel op je lippen aan. Na vijf minuten kan het masker verwijderd worden: Verwijder het mengsel met lauw water en je lippen zijn weer zijdezacht!

Lippenbalsem van cacaoboter en bijenwas

De balsem bestaat helemaal uit natuurlijke ingrediënten en is de perfecte verzorging voor onderweg. Je kunt er verschillende potjes van maken en weggeven als geschenk.

Ingrediënten voor 6 potten

 • 5 gram cacaoboter
 • 5 gram bijenwas
 • 10 gram jojoba-olie
 • 5 gram honing

Smelt de bijenwas in een waterbad en voeg dan de cacaoboter toe. Als alles vloeibaar is, neem je de kom eruit en meng je het mengsel met de jojoba olie.

Roer er tenslotte de honing door en verdeel het mengsel dan over kleine potjes en laat ze zonder deksel staan tot de balsem hard geworden is. Als je wilt, kun je er voor de smaak vanille bij doen.

Tip 5: Smeer je in met zonnebrandcrème

Het is niet alleen belangrijk om te hydrateren, maar ook om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. De lippen zijn erg vatbaar voor zonnebrand omdat ze hun eigen zonnefilter missen.

De huidcellen in de lippen produceren geen melanine, d.w.z. hun eigen pigment. Zorg er dus voor dat je lipverzorging met SPF gebruikt, vooral in de zomer. Als je dit niet hebt, moet je op zijn minst je gewone zonnecrème op je lippen smeren.

Producten met een zonbeschermingsfactor van minstens 30 zijn geschikt voor de lippen.

Vergeet niet jezelf te beschermen, vooral op skivakantie. Ondanks de lage temperaturen kan de zon zelfs in de winter erg krachtig zijn. Veel mensen vergeten dat.

Tip 6: Let op je voeding

Zorg voor een evenwichtige en gezonde voeding. Hiervan is bekend dat het helpt bij bijna alle gezondheidsproblemen. Als je vegetarisch of veganistisch eet, zorg dan dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

De meeste voedingsstoffen kunnen echter ook uit plantaardige bronnen gehaald worden. Overigens kun je de opname van ijzer bevorderen door er vitamine C aan toe te voegen. Cafeïne, daarentegen, remt de opname van ijzer. Cafeïne, daarentegen, remt de absorptie (9).

Tip 7: Verminder stress

Als je last hebt van aanhoudende stress, kunnen verschillende ontspanningsrituelen je spanning verlichten.

trockene Lippen
Droge lippen kunnen een teken zijn van te veel stress. (Image source: Bady Abbas / unsplash)

Er is echter geen geheim recept dat voor iedereen werkt. Misschien helpt het om meer tijd voor jezelf in te plannen en die te vullen met activiteiten die je leuk vindt. Lees je lievelingsboek nog eens, ontspan en kook je lievelingsrecept of doe aan yoga.

Je kunt ook een nieuwe hobby beginnen of lang vergeten hobby’s nieuw leven inblazen. Aanhoudende stress is ook lichamelijk merkbaar, en droge lippen kunnen een waarschuwingsteken zijn van overspannenheid of geestelijke onevenwichtigheid (10).

Conclusie

Nu weet je dat droge lippen niet alleen veroorzaakt worden door het weer of te weinig vocht, maar op veel andere dingen kunnen wijzen. Vaak echter zijn eenvoudige gedragsveranderingen en de juiste verzorging voldoende om het probleem snel weer onder controle te krijgen.

En je hebt gezien: Verzorging hoeft niet duur te zijn en kan gemakkelijk zelf gedaan worden met huismiddeltjes. Als je onze tips volgt, heb je binnenkort weer gladde, zachte lippen. Het ziet er niet alleen geweldig uit, het voelt ook geweldig aan.

Beeldbron: Samborskyi / 123rf

Referenties (10)

1. Lippen - Aufbau, Funktion & Krankheiten In MedLexi.de. Qualitätssicherung durch: Dr. med. Nonnenmacher
Bron

2. Refernzwerte für Wasser in Deutsche Gessellschaft für Ernährung e.V.
Bron

3. Shulman JD, Lewis DL, Carpenter WM. The prevalence of chapped lips during an army hot weather exercise. Mil Med. 1997;162(12):817-819.
Bron

4. Price A, Ramachandran S, Smith GP, Stevenson ML, Pomeranz MK, Cohen DE. Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). Dermatitis. 2015;26(2):78-88. doi:10.1097/DER.0000000000000087
Bron

5. Candidose (Hefepilzinfektion), (Moniliasis) Von Denise M. Aaron, MD, Dartmouth-Hitchcock Medical Center
Bron

6. Czerninski R. Refuat Hapeh Vehashinayim (1993). 2016;33(2):58-82.
Bron

7. Trockene Lippen Lippenstift in Dr.Gumpert. Qualitätssicherung durch: Dr. Nicolas Gumpert
Bron

8. Isoda K, Nakamura T, Yoshida K, et al. The efficacy of a lip balm containing pseudo-ceramide on the dry lips of sensitive skin-conscious subjects. J Cosmet Dermatol. 2018;17(1):84-89. doi:10.1111/jocd.12351
Bron

9. Eisen richtig einnehmen. Wer einen Eisenmangel hat, muss oft das Spurenelement schlucken – zum Beispiel als Tablette oder Saft. Die wichtigsten Tipps. VON DR. KATHARINA KREMSER, 16.10.2017
Bron

10. Medizinische Ursachen für trockene Lippen in Medizin-Akspekte.de
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Lippen - Aufbau, Funktion & Krankheiten In MedLexi.de. Qualitätssicherung durch: Dr. med. Nonnenmacher
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Refernzwerte für Wasser in Deutsche Gessellschaft für Ernährung e.V.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shulman JD, Lewis DL, Carpenter WM. The prevalence of chapped lips during an army hot weather exercise. Mil Med. 1997;162(12):817-819.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Price A, Ramachandran S, Smith GP, Stevenson ML, Pomeranz MK, Cohen DE. Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). Dermatitis. 2015;26(2):78-88. doi:10.1097/DER.0000000000000087
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Candidose (Hefepilzinfektion), (Moniliasis) Von Denise M. Aaron, MD, Dartmouth-Hitchcock Medical Center
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Czerninski R. Refuat Hapeh Vehashinayim (1993). 2016;33(2):58-82.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Trockene Lippen Lippenstift in Dr.Gumpert. Qualitätssicherung durch: Dr. Nicolas Gumpert
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Isoda K, Nakamura T, Yoshida K, et al. The efficacy of a lip balm containing pseudo-ceramide on the dry lips of sensitive skin-conscious subjects. J Cosmet Dermatol. 2018;17(1):84-89. doi:10.1111/jocd.12351
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Eisen richtig einnehmen. Wer einen Eisenmangel hat, muss oft das Spurenelement schlucken – zum Beispiel als Tablette oder Saft. Die wichtigsten Tipps. VON DR. KATHARINA KREMSER, 16.10.2017
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Medizinische Ursachen für trockene Lippen in Medizin-Akspekte.de
Ga naar bron
Recensies