Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Slaapmaskers zijn nu onmisbaar in elke slaapkamer, op reis of gewoon in je handtas voor een powernap tussendoor, waar of wanneer je ook bent. We werken heel lang en heel vaak achter de computer, hebben nachtdienst en kunnen alleen overdag slapen, of we hebben gewoon te veel blootstelling aan licht en lawaai in de slaapkamer. Maar voordat je je toevlucht neemt tot medische middelen, is het belangrijk alternatieven te vinden, waarvan het slaapmasker er een is.

De technologie heeft een lange weg afgelegd, waardoor fabrikanten door hun creatieve onderzoek verschillende soorten slaapmaskers kunnen maken. In onze speciale slaapmasker bespreking 2022 vertellen we je over de beste slaapmaskers en de belangrijkste koop- en beoordelingspunten die je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Slaapmaskers bevorderen de slaap en zorgen voor meer ontspanning en slaapcomfort. Ze zijn er in verschillende vormen, functies, materialen en prijsklassen.
  • Slaapmaskers met functies als Bluetooth speler, koptelefoon, warmte/koude functie en materialen als katoen en traagschuim zijn huidvriendelijk en kunnen de slaap aanzienlijk verbeteren.
  • De juiste pasvorm is van groot belang bij het kiezen van het juiste slaapmasker. Het is er in vele variaties om een goede pasvorm en kwaliteit te garanderen. Slaapmaskers vergelijken: beoordelingen en aanbevelingen.

Slaapmasker: Onze selectie

Slaapmasker: koop- en beoordelingscriteria

In dit deel beschrijf ik verschillende koop- en beoordelingscriteria die je helpen het juiste slaapmasker voor je behoeften te kiezen.

Dit zijn de top vier criteria waarmee je rekening moet houden voor je een slaapmasker koopt:

Type slaapmasker

Het juiste slaapmasker kan je slaap en je welzijn tegelijk verbeteren. Of het nu voor kinderen of volwassenen is, er zijn slaapmaskers voor zowat elk type. Het is raadzaam het juiste slaapmasker te kiezen als er veel helderheid of lawaai is.

Je kunt het beste het juiste type slaapmasker kiezen op basis van je persoonlijk gebruik en omgevingsinvloeden. Voor op reis is een slaapmasker met ruisbescherming of Bluetooth geschikt. Het is heel belangrijk om het juiste type masker te kiezen voor een ongestoorde en rustige slaap.

Hieronder heb ik verschillende soorten slaapmaskers voor je uitgezocht:

Materiaal (gewatteerd, ademend)

Het materiaal speelt een heel belangrijke rol bij de huidtolerantie. Zijde en katoen worden gemiddeld zeer goed verdragen.

Een masker met een verkoelend kompres of gelinzet helpt tegen gezwollen ogen. Warm/koud therapie maskers zijn vooral goed bij droge ogen, verlichting van stress en vermoeidheid.

Zijde heeft een anti-verouderend effect op de huid, dus het slaapmasker moet van 100 % zijde gemaakt zijn.

Gel slaapmaskers koelen de sinussen en zouden helpen tegen migraine omdat ze het hoofd kalmeren. Traagschuim of zogenaamd memory foam wordt ook als zeer huidvriendelijk beschouwd en verbetert de slaap door het ademende en comfortabele materiaal. Katoen, zijde en traagschuim behoren tot de beste materialen.

Hier vind je een overzicht van alle maskermaterialen

  • 3D lichtblokkerend oogmasker
  • Zijden slaapmasker
  • Katoenen slaapmasker
  • Traagschuim/gewatteerd slaapmasker
  • Slaapmasker met ademend ooglapje
  • Slaapmasker met koelkussen/gel
  • Slaapmasker met warmtefunctie

Om de kwaliteit van de slaap te verbeteren zijn er slaapmaskers met veel verschillende functies. Sommige mensen vallen in slaap met muziek, anderen kunnen alleen in slaap vallen in totale stilte of met veel warmte. Slaapmaskers met een warmtefunctie, ruisonderdrukking of met Bluetooth en hoofdtelefoonfunctie zijn hiervoor geschikt.

Kleur en patroon

Er zijn nu slaapmaskers in allerlei kleuren en patronen voor zowat elke smaak. Of het nu grappige motieven zijn zoals dierenprints, Disney, cartoons of allerlei opschriften en patronen, of in effen kleuren, de keuze is bijna eindeloos.

Patronen en kleuren vind je vooral op zijden en katoenen slaapmaskers. Slaapmaskers van traagschuim zijn zwart of grijs, omdat het tere materiaal niet al te veel ruimte biedt voor een meer ingewikkelde afwerking.

Pasvorm

Een ander belangrijk criterium is de pasvorm van het slaapmasker, want die bepaalt of je rustig de hele nacht kunt doorslapen of ‘s nachts het slaapmasker moet blijven bijstellen omdat het verschuift, niet goed afsluit tegen lichtgevoeligheid of zelfs je huid en ogen irriteert.

Bij 3D slaapmaskers zijn de oogkassen van het masker opgevuld om druk op de ogen te voorkomen.

Slaapmaskers met een elastische band kunnen precies op je hoofd worden afgestemd, zodat ze ‘s nachts niet afzakken. Intussen zijn er 3D slaapmaskers met zero pressure optie in Ergonomic Design, waarbij de oogkassen van het masker opgevuld zijn om druk op de ogen te voorkomen.

Ultradunne slaapmaskers zijn gemaakt van zacht Lycra 3D traagschuim en voelen veel lichter aan tegen de huid van het gezicht, omdat ze ook minder wegen dan traditionele slaapmaskers. Zijslapers hebben veel baat bij dit slaapmasker omdat er minder druk ontstaat door het ultradunne materiaal.

Om de mate van herstel te intensiveren, hebben fabrikanten slaapmaskers ontwikkeld met een neusgat-ontwerp. De geoptimaliseerde pasvorm zorgt voor een rustige slaap en een betere ademhaling.

Reinigen

Katoenen en zijden slaapmaskers kunnen in de wasmachine gewassen worden, volg de aanwijzingen op het etiket. Natuurlijk hangt het af van de kwaliteit van het materiaal, dus het is altijd belangrijk de verzorgingsvoorschriften op het etiket te volgen.

Wassen met de hand is aan te bevelen om het materiaal te beschermen en drogen aan de lucht is aan te bevelen om het slaapmasker te drogen. In geen geval mag het in een droogtrommel gedroogd worden. Dit kan het materiaal en de kleur bijzonder ernstig beschadigen.

Slaapmaskers: veel gestelde vragen en antwoorden

Slaapmaskers zijn nu erg populair en zijn altijd een trouwe metgezel op reis of op kantoor en helpen je ook overdag te ontspannen.

Wat is een slaapmasker en wat doet het?

Een slaapmasker wordt ook wel een nachtmasker of slaapmasker genoemd en bestaat uit rubberen of zijden banden aan de zijkanten. Afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is, kan het veel gemakkelijker vast te houden zijn. Het dragen van een slaapmasker verbetert vooral de slaap en beschermt de ogen tegen blootstelling aan kunstmatig en natuurlijk licht.

schlafmaske-test

Slaapmaskers bevorderen rust en slaap. Ze zijn de perfecte metgezellen voor onderweg, of het nu is voor een powernap of om de nacht door te slapen op reis. (Image source: Polina Kovaleva/Pexels)

Zodra duisternis aan het lichaam wordt gesignaleerd, ontspant het lichaam en neemt de melanine-productie toe, zodat men sneller in slaap valt en dus een rustgevende slaap heeft. Afhankelijk van het type heeft het slaapmasker ook medische voordelen, want het verkoelende slaapmasker kan bijvoorbeeld hoofdpijn verlichten en de ogen kalmeren.

Voor wie is een slaapmasker geschikt?

Een slaapmasker is het beste voor mensen die erg gevoelig zijn voor licht of die het moeilijk vinden in slaap te vallen in lichtere kamers. Als ze overdag slaap moeten inhalen of vaak op reis zijn, zoals in vliegtuigen, treinen of in auto’s. Voor powernaps op het werk of gewoon op reis is het slaapmasker de beste metgezel voor herstelpauzes.

Voor powernaps op het werk of gewoon op reis is het slaapmasker de beste metgezel voor ontspanningspauzes.

Slaapmaskers zijn zeer geschikt voor volwassenen en kinderen, er is geen leeftijdsgrens en vrijwel iedereen kan een slaapmasker dragen als hij of zij daar behoefte aan heeft. In de wellness sector zijn slaapmaskers ook erg populair tijdens een massage voor meer ontspanning en diepe relaxatie.

Door de stress van het dagelijks leven hebben veel mensen problemen met inslapen, omdat het sterke computerlicht ernstige hoofdpijn of oogvermoeidheid kan veroorzaken. Om de prikkels te verlichten, moet je ‘s nachts een slaapmasker dragen.

Welke soorten slaapmaskers zijn er?

Om het juiste slaapmasker te kiezen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van alle soorten slaapmaskers te vergelijken voor je ze koopt.

Type Voordelen Nadelen
Slaapmasker met neusvleugelontwerp Past comfortabel, glijdt minder uit, drukt minder op het gezicht, lichtblokkering rond de neus, je kunt de plaatsing van het slaapmasker aanpassen, verstelbaar heeft meer gewicht dan andere slaapmaskers
Bluetooth en hoofdtelefoon slaapmasker Met ingebouwde Bluetooth speler, 10 uur speeltijd, volledig wasbaar, ultradun comfortabel materiaal, verstelbaar hoofdtelefoontje, met lichtblokkerende neusvleugel, verstelbaar Is veel groter dan andere slaapmaskers
Nuldruk 3D masker Heeft extra ruimte voor de ogen, past comfortabel, is verstelbaar, druk- en kreukvrij, smeert nooit make-up uit, is breder en dieper dan traditionele slaapmaskers, 100 % licht-blokkerend, biedt comfortabele ruimte voor de oren en laat het haar niet klitten Geen extra’s
Slaapmasker met koelkussen Koelt de oogkassen en verlicht hoofdpijn en migraine, ontspant de oogbollen, verbetert de kwaliteit van de slaap, je kunt het koelkussen als optie gebruiken of het er weer afhalen als je het niet nodig hebt. niet erg ondoorzichtig, meestal zonder verstelbare bandjes, dus niet helemaal slipvast, geen neusgatvorm, geen aangepaste vorm door het verwijderen van het koelkussen

Zoals je ziet, is er een ruime keuze aan slaapmaskers. De belangrijkste verschillen zijn te vinden in het materiaal en de functies. Een dikker slaapmasker is niet altijd een nadeel, want het kan je meer beschermen tegen kunstmatig en natuurlijk licht dan een dunner slaapmasker. Een nul-druk slaapmasker heeft misschien geen bijzondere eigenschappen, maar het is een alleskunner wat betreft comfort, bescherming tegen licht en bescherming tegen verward haar.

Hoeveel kost een slaapmasker?

Slaapmaskers zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het niveau van kwaliteit en functie. Als je een klassiek masker zonder extra’s zoekt, kun je er een vinden voor minder dan vijf euro. De goedkopere versie biedt veel meer mogelijkheden voor patronen en kleuren. Duurdere maskers zijn eerder eentonig van kleur en patroon, maar des te functioneler.

schlafmaske-test

Door de ogen te verduisteren komt melatonine in het lichaam vrij en kan het zijn slaapbevorderende werking ontplooien. De juiste pasvorm en het juiste materiaal zorgen voor extra comfort. (Image source: Polina Kovaleva/Pexels)

Als je meer comfort wilt bij het dragen van een slaapmasker dan alleen het licht-blokkerende effect, kun je slaapmaskers krijgen in de middenprijscategorie tussen vijf en vijfenvijftig euro.

Hiertoe behoren materialen als traagschuim, zijde, katoen met een warmtefunctie, koudefunctie of gewoon hoogwaardige slaapmaskers met een speciale vorm om ongestoord te kunnen slapen. In deze prijsklasse vind je ook slaapmaskers met speciale functies zoals Bluetooth, 3D draadloze stereohoofdtelefoons, ademend, anti-lawaai en nog veel meer.

Categorie Eenheidsprijs
Lage prijs categorie: Eenvoudig slaapmasker, alle vormen ca. 0-5 euro
Middelhoge prijs categorie: Hoogwaardig materiaal, alle vormen, met/zonder verkoelende/verwarmende functie ca. 5-55 euro
Hoge prijscategorie: Luxe/designer slaapmasker, alle vormen, van hoogwaardig materiaal (zijdesatijn) of lichttherapiebril ca. 50-355 euro

In de hogere prijscategorie tussen 50 en 355 euro vind je slaapmaskers in het luxesegment van designermerken of functies zoals premium lichttherapie, met Bluetooth theologie. Deze functies kunnen via een app met de mobiele telefoon verbonden worden en via bediening kan men kiezen uit 60 hypnoseprogramma’s.

Een audioloop in verschillende talen zorgt voor meer ontspanning en slaapcomfort. Er zijn ook goedkope oogmaskers met vibratiemassagefunctie of warmtefunctie-USB oplaadverwarming, voor een ultiem wellness gevoel.

Welke alternatieven zijn er voor een slaapmasker?

In principe is er geen direct alternatief dat in dezelfde zin gemeten kan worden als een slaapmasker. Slaapmaskers zijn erg praktisch en kunnen altijd en overal mee naar toe genomen worden. In de tabel hieronder stel ik je alle alternatieven voor een slaapmasker voor:

Type Beschrijving
Gordijnen Gordijnen zijn een belangrijk deel van ons huis, als je die hebt. Ze werden grotendeels uitgevonden om de kamer te verduisteren en wat meer privacy te kunnen bewaren. Het nadeel is dat je ze niet overal mee naartoe kunt nemen, zoals op reis.
Beschermende muur Om je te beschermen tegen de invloed van licht, kun je eventueel een beschermende muur krijgen. Het verduistert misschien niet de hele kamer gelijkmatig, maar je kunt de beschermende muur plaatselijk plaatsen waar je wilt dat hij duisternis creëert. Het nadeel is hetzelfde als bij gordijnen, de beschermende wand is niet draagbaar.
Verduisteringsgordijnen Sommige slimme fabrikanten hebben draagbare verduisteringsgordijnen uitgevonden, die je comfortabel in een koffer kunt stoppen en overal mee naartoe kunt nemen. De rolgordijnen zijn licht van gewicht en heel gemakkelijk te installeren met klemmende halters, zonder boren of lijmen. Het is echter belangrijk om op de afmetingen te letten, want rolgordijnen zijn niet verstelbaar.

Uit de tabel blijkt duidelijk dat dit onpraktische alternatieven zijn die in geen enkel opzicht de voorkeur kunnen krijgen boven het slaapmasker. Het slaapmasker is en blijft het beste product op de markt om je te beschermen tegen de effecten van licht en nu ook van lawaai.

Wat zijn de bijwerkingen van het dragen van een slaapmasker?

In principe zijn er geen vermeldenswaardige bijwerkingen, want slaapmaskers zijn niet levensbedreigend of in het minst schadelijk.
Voor

kinderen onder de drie jaar kan het gebruik van slaapmaskers gevaarlijk zijn als ze nog beperkt zijn in hun motorische vaardigheden en hun vermogen om te bewegen.

Als het slaapmasker verschuift, is het moeilijk voor hen om het aan te passen. Het is daarom belangrijk dat zuigelingen alleen onder observatie een slaapmasker dragen.

Wat is de beste manier om aan een slaapmasker te wennen?

Afhankelijk van de vorm en het materiaal van het slaapmasker moet de gewenningsperiode niet te lang duren, anders kun je beter een heel ander model overwegen.

Je kunt het slaapmasker in het begin elke dag een paar minuten dragen en dan de draagtijd langzaam opvoeren. Als je het slaapmasker nog steeds vervelend vindt en er niet door in slaap kunt vallen of een onrustige slaap hebt, moet je de pasvorm en het materiaal opnieuw overwegen.

schlafmaske-test

Er zijn veel soorten maskers, in verschillende materialen, koele kleuren en patronen, met verschillende functies (Image source: Kristina Petrick/Unsplash)

Een andere mogelijkheid is om het slaapmasker overdag uit te proberen, misschien eerst tijdens een powernap en dan ‘s avonds als je gaat slapen.

Hoe maak je een slaapmasker schoon?

De meeste slaapmaskers kun je het beste met de hand met water schoonmaken. Maar afhankelijk van het soort slaapmasker en het materiaal moet je altijd het etiket raadplegen, want sommige slaapmaskers kunnen zelfs in de wasmachine op 30 graden gewassen worden, terwijl andere alleen met de hand gewassen kunnen worden.

Conclusie

Je slaap zal aanzienlijk verbeteren met het juiste slaapmasker voor jou. Het internet biedt een ruime keuze aan slaapmaskers. Het is heel belangrijk om alle soorten en materialen te bekijken of aanvullend onderzoek te doen voor je er uiteindelijk een besluit te kopen.

Er zijn nu veel technologisch vernieuwende functies die je aankoopbeslissing veel gemakkelijker kunnen maken, afhankelijk van het soort slaapmasker en de prijscategorie. Materialen als katoen en traagschuim worden vrij goed verdragen als het materiaal ademend en lichtwerend is om verduistering en dus slaapcomfort te garanderen.

Goed en rustig slapen is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar ook heel belangrijk voor het psychisch welzijn.

Beeldbron: 121593995/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies