Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

33Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Gezichtsborstels zorgen voor een intensieve reiniging van het gezicht. Tegelijkertijd exfoliëren ze en verwijderen oude huidcellen. Dit geeft je een stralende teint. Verschillende opzetstukken maken het mogelijk de verzorging individueel aan je eigen huidtype aan te passen. Als je de voorkeur geeft aan eenvoud, kun je het zonder een elektrisch apparaat stellen en een handmatige gezichtsborstel gebruiken.

In deze test 2023 presenteren we je de belangrijkste feiten over een gezichtsborstel. We vergeleken verschillende modellen aan de hand van de meest relevante criteria. Zo kun je de voor- en nadelen van een elektrische of een manuele borstel tegen elkaar afwegen. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een gezichtsborstel kun je je gezicht optimaal reinigen. Je kunt make-up van je huid verwijderen of gewoon scrubben en masseren.
 • Gezichtsborstels zijn er zowel in manuele als in elektrische vorm. Ook de materialen van de reinigingshulpstukken verschillen. Er zijn klassieke borsteltjes van natuurlijk of synthetisch haar, en ook kleine siliconen nopjes.
 • Je moet de opzetstukken regelmatig schoonmaken of vervangen om te voorkomen dat je bacteriën op je gezicht verspreidt. Zorg ervoor dat je ze hygiënisch gebruikt.

Gezichtsborstel: Onze selectie

Gezichtsborstel: koop- en beoordelingscriteria

Er is een ruime keuze aan gezichtskwasten op de markt. Voor het vergelijken van de kwaliteit van de afzonderlijke borstels zijn vooral de volgende criteria van belang:

In de volgende paragrafen geven we je meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke categorieën.

Werkwijze

Als je van klassiek houdt en niet nog een technisch product in huis wilt, kun je terugvallen op een manuele gezichtsborstel. Het handvat is meestal van plastic of hout en de borstelharen zitten aan de top. De reiniging wordt dan met manuele cirkelvormige bewegingen over het gezicht uitgevoerd.

Zulke handmatige gezichtsreinigingsborstels zijn bijzonder milieuvriendelijk omdat er geen batterijen of oplaadbare batterijen worden gebruikt en er later geen elektrisch afval ontstaat.

Er zijn daarentegen ook elektrisch bediende borstels. Met een druk op de knop kan de beweging van de borstelkop op gang gebracht worden. Dit maakt het reinigen van het gezicht moeiteloos. Met behulp van batterijen of een oplaadbare batterij is de borstel volledig functioneel.

Hulpstukken

Elektrische borstels hebben meestal vervangbare hulpstukken. Deze worden vooral gebruikt voor het schoonmaken. Ze verdelen de reinigingsgel over de huid met een exfoliërend effect en verwijderen zo vuil, make-up en dode huiddeeltjes. De opzetstukken zijn verkrijgbaar in verschillende versies, afhankelijk van de fabrikant:

Typ Bestemd gebruik
Reinigingsopzetstuk Dit verdeelt de wasgel over de huid en verwijdert vuil.
Massagehulpstuk Dit masseert de gezichtshuid en geeft ontspanning. Tegelijk vermindert het de vorming van rimpels.
Sponge attachment Ideaal voor het uitsmeren van crèmes of oliën.
Exfoliërend hulpstuk Verwijdert dode huidcellen en verfijnt de huidtextuur.
Neusborstel opzetstuk Zelfs moeilijk bereikbare plekjes, zoals de neusvleugels, kunnen met zo’n smal opzetstuk bereikt worden.
Epilator opzetstuk Zeer fijne haartjes worden hiermee verwijderd.

De hulpstukken moeten altijd volgens je eigen huidtype gekozen worden, zodat de gevoelige gezichtshuid niet overbelast wordt.

Soort beweging

Elektrische gezichtsborstels kunnen hun opzetstukken op verschillende manieren bewegen. Meestal draaien de borstelkoppen rond. Maar er zijn ook modellen die oscilleren en zelfs ultrageluid produceren.

Ultrasound is bijzonder effectief, maar tegelijk zacht voor de huid.

Ultrasound borstels laten de huid trillen met snelle microbewegingen. Dit reinigt het gezicht heel zacht en de poriën worden aanzienlijk verfijnd door de honderden tot duizenden bewegingen per minuut.

De soort beweging moet weer aangepast worden aan je eigen huidtype. Roterende borstels kunnen de huid snel irriteren en zijn daarom niet geschikt voor een bijzonder gevoelige huid.

Snelheidsinstellingen

De meeste gezichtsborstels hebben twee tot drie snelheidsinstellingen. Deze zijn gemakkelijk met een druk op de knop in te stellen.

De snelheid beïnvloedt het reinigende effect.

Deze worden aangepast aan de afzonderlijke delen van het gezicht, zodat de huid zo zacht mogelijk gereinigd wordt. Bovendien is er vaak een timer ingebouwd, zodat er geen overbelasting of schuren optreedt.

De reinigingsintervallen of de voorgeprogrammeerde tijd van de timer variëren ook tussen de afzonderlijke fabrikanten. In het algemeen moet je geen snelheid instellen die te snel is, zodat je geen huidirritatie veroorzaakt.

Huidtype

Normale, vette of gevoelige huid? Afhankelijk van je huidtype moet je letten op de textuur van de gezichtsreinigingsborstel en de hulpstukken. Als de borstel geen effect heeft of een te sterk effect heeft, moet je een ander hulpstuk gebruiken en de snelheid aanpassen.

Ook de gebruiksfrequentie speelt een rol. Als je een gevoelige huid hebt, kun je de borstel beter niet vaker dan drie keer per week gebruiken.

Mensen die lijden aan huidziekten, waaronder acne en neurodermitis, kunnen het gebruik van een gezichtsborstel beter helemaal vermijden. De bacteriën van ontstoken plekken kunnen over het gezicht verspreid worden en dat moet koste wat kost vermeden worden. Een gezichtsborstel is dus alleen geschikt voor jou als je geen huidirritaties hebt.

Waterproof

Als je de gezichtsborstel onder water wilt gebruiken, bijvoorbeeld onder de douche, zorg dan dat hij waterdicht is. Gebruik een borstel niet onder de douche of in bad, tenzij hij daarvoor ontworpen is.

Gezichtsborstels: veel gestelde vragen en antwoorden

Nu je de individuele criteria voor het kopen van een gezichtsborstel kent, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen. Als je aan het eind van de gids bent gekomen, heb je uitgebreide informatie gekregen over de verschillende gezichtsborstels en hun toepassingsgebieden.

Voor wie is een gezichtsborstel geschikt?

Een gezichtsborstel is in het algemeen geschikt voor alle mensen die hun gezicht grondig en gemakkelijk willen reinigen. De borstels zijn meestal ontworpen voor alle huidtypes.

Gesichtsbürste

Een egale teint is een eerste vereiste voor het gebruik van een gezichtsborstel. (Image source: Pana Kutlumpasis / pixabay)

Je moet de hulpstukken echter altijd aan je eigen behoeften aanpassen en er eventueel op letten of sommige modellen niet speciaal geschikt zijn voor een bijzonder gevoelige huid, bijvoorbeeld.
In

het algemeen verbeteren zulke gezichtsreinigingsborstels de conditie van de huid. Poriën worden verkleind en de teint krijgt een natuurlijke gloed. Ook de bloedcirculatie wordt bevorderd, waardoor de huid er roziger en strakker uitziet.

Je mag zo’n product nooit gebruiken als je lijdt aan acne of neurodermitis. Handborstels of elektrische borstels maken je huidconditie nog erger.

Wat zijn de verschillende soorten gezichtsborstels?

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten gezichtsreinigingsborstels. Je vindt wat ze zijn en wat hun voor- en nadelen zijn in de tabel hieronder:

Type Voordelen Nadelen
Handmatige gezichtsborstel geen batterijen of opladen nodig, verkrijgbaar met natuurlijke borstelharen moeilijk schoonmaken, geen verwisselbare opzetstukken
Elektrische gezichtsborstel met borstelharen volledig schoonmaken, geen manuele beweging nodig kan aan de huid trekken, vervolgkosten voor extra opzetstukken
Elektrische gezichtsborstel van siliconen easy schoonmaken, zeer hygiënisch h geen verwisselbare opzetstukken

Als je liever een borstel zonder elektrische toeters en bellen hebt, dan kun je beter voor een manuele gezichtsborstel gaan. Maar ook elektrische modellen hebben enkele voordelen en kunnen gebruikt worden voor grondige reiniging.

Gesichtsbürste

Een gezichtsborstel zorgt voor een grondige reiniging. Make-up en vuil worden moeiteloos verwijderd. (Image source: stux / pixabay)

De elektrische apparaten beloven ook een drie tot tien keer groter reinigend effect. Dit bereik je niet met een manueel model, tenzij je veel wrijving creëert, wat weer negatief is voor de gezondheid van de huid.

Hoeveel kost een gezichtsreinigingsborstel?

De prijs van een gezichtsreinigingsborstel hangt eerst af van de werkingswijze. De prijs van een handmatige gezichtsborstel is beduidend lager dan die van een elektrische borstel van hogere kwaliteit. Er zijn echter ook goede producten onder de goedkopere modellen. We hebben er hierboven al een paar aan je gekoppeld.

Type Prijs
Handmatige gezichtsborstel ca. 5 tot 25 euro
Elektrische gezichtsborstel met borstelharen ca. 10 tot 200 euro
Elektrische gezichtsborstel van siliconen ca. 12 tot 100 euro

De prijzen hangen natuurlijk ook af van de fabrikant. Vooral bekende merken die speciaal op gezichtsborstels gericht zijn, vragen aanzienlijk meer voor hun producten.

Welke alternatieven zijn er voor een gezichtsborstel?

Waarschijnlijk het eenvoudigste en goedkoopste alternatief voor een gezichtsreinigingsborstel zijn je eigen handen. Maar als de reinigende werking je te gering is, kun je een van de volgende producten gebruiken:

Typ Toepassing
Reinigingsspons De reinigingsgel wordt op het sponsje aangebracht, dat meestal van cellulose gemaakt is, en dan met cirkelvormige bewegingen over het gezicht verspreid. Tegelijkertijd zorgen de poriën van de spons voor een licht exfoliërend effect.
Konjac sponge Dit natuurlijke product bereikt een zachte en grondige reiniging. Voor gebruik moet de spons, die nog hard is, in water geweekt worden. Zodra het zacht is, kan er weer wasgel op gedaan worden en kan het gezicht gereinigd worden.
Washandje Iedereen heeft waarschijnlijk wel een flanelletje thuis. De toepassing werkt precies zoals hierboven. Na gebruik moet de doek drogen en ook regelmatig in de wasmachine gewassen worden.

Voordat je een gezichtsborstel koopt, zou je ook een van deze alternatieven kunnen proberen en kijken of je er ook een bevredigend effect mee kunt bereiken.

Hoe gebruik ik een gezichtsborstel goed?

Om ervoor te zorgen dat je het beste reinigingseffect krijgt terwijl je je huid zo zacht mogelijk behandelt, hebben we een gedetailleerde gids samengesteld over hoe je een gezichtsborstel gebruikt

 • Voorbereiding: Zet de gezichtsreinigingsborstel, wasgel en een handdoek klaar.
 • Bevochtig het gezicht: Neem eerst een beetje water en was er je gezicht mee. Natuurlijk kun je ook gewoon een douche nemen.
 • Breng reinigingsgel aan: Doe wat van jereinigingsgel op de borstelkop.
 • Toepassing: Afhankelijk van of je een manuele of elektrische borstel hebt, activeer je die nu of begin je met cirkelvormige bewegingen op je huid. Begin met het voorhoofd en ga dan over een van je wangen naar de kin en weer terug naar het voorhoofd. Herhaal aan de andere kant. Ga tenslotte over je neus. Pas op dat je niet te dicht bij je ogen komt en dat je niet te lang op één plaats blijft. Vermijd ook te veel druk uit te oefenen. Na ongeveer twee minuten moet het reinigingsproces voltooid zijn.
 • Was de gel eraf: Was nu de reinigingsgel van je gezicht met voldoende water.
 • Maak de gezichtsborstel schoon: Was je kwast ook grondig met warm water, zodat alle resten van de reinigingsgel verwijderd zijn. Je moet het nu op een plaats leggen om te drogen.

Hoe maak ik een gezichtsborstel schoon?

Het schoonmaken verschilt enigszins naargelang het soort gezichtsborstel. Maar alle drie de modellen zijn gemakkelijk schoon te maken en kosten niet veel moeite of geld.

 • Handmatige gezichtsborstel: Bij een handmatige borstel kun je de borstelkop normaal gesproken niet verwijderen. Je kunt de borstelharen schoonmaken met een borstelreiniger zeep of oplossing. Breng een kleine hoeveelheid van het product aan op de vochtige borstelkop en masseer het goed in. Gebruik dan warm water om het schoonmaakmiddel af te spoelen. Het penseel moet nu goed drogen.
 • Elektrische borstel met borstelharen: Hier kun je ook een borstelzeep gebruiken. Een andere mogelijkheid is om het hulpstuk in heet water te doen. Volg echter de aanwijzingen van de fabrikant om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is en dat het hulpstuk niet beschadigd wordt. Ook hier moeten de borstelharen daarna goed drogen. Als de hulpstukken verwisselbaar zijn, kun je ook na een tijdje een nieuw hulpstuk gebruiken en het oude weggooien.
 • Elektrische borstel van siliconen: Omdat siliconen een heel hygiënisch materiaal is en nauwelijks door bacteriën gekoloniseerd wordt, is het voldoende de borstel gewoon met warm water af te spoelen en te laten drogen.

Wie de neiging heeft een bijzonder gevoelige huid te hebben en niet veel tijd en geld wil besteden aan het schoonmaken van de borstel, kan daarom beter kiezen voor een gezichtsborstel van siliconen.

Conclusie

Een gezichtsborstel is ideaal als je je huid wilt laten stralen. Het zorgt voor een diepe reiniging van de poriën en verwijdert dode huidcellen. Maar ze kunnen niet alleen gebruikt worden om de huid te reinigen, maar ook om te masseren of er crèmes in te verwerken.

Met twee verschillende modellen, die ook qua materiaal iets kunnen verschillen, is er voor elk huidtype wat wils. Alleen de probleemhuid kan beter geen reinigingsborstel gebruiken. Hij is heel gemakkelijk in gebruik en, als je hem regelmatig schoonmaakt of het opzetstuk verwisselt, is de borstel altijd uiterst hygiënisch.

Beeldbron: Borovenko / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies