Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

25Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

De afgelopen jaren (en eigenlijk nog veel langer terug) is er al veel geschreven over sulfaten in shampoos. Het lijkt erop dat shampoos die sulfaten bevatten irriterend kunnen zijn voor de hoofdhuid, maar weet je eigenlijk wat sulfaten precies zijn? En waar ze voor worden gebruikt? Zijn ze echt schadelijk voor iedereen?

Sulfaten werken als reinigingsmiddel voor de huid en het haar omdat ze vet oplossen, en worden veel gebruikt in verzorgingsproducten omdat ze goedkoop en schuimend zijn. Ze zijn op zich niet slecht, maar het misbruik ervan kan irritatie en uitdroging van de huid van het lichaam en de hoofdhuid veroorzaken.
Belangrijk om te weten

 • Sulfaatvrije shampoos zijn zachter voor het haar en de hoofdhuid, en kunnen je helpen om een einde te maken aan schilferen en jeuk.
 • Hoewel ze niet zo goedkoop zijn als conventionele shampoos, worden hun formules op grote schaal gebruikt. Daarnaast zijn er vandaag de dag sulfaatvrije shampoos voor elk haartype te koop.
 • Bij de aankoop van een sulfaatvrije shampoo adviseren we je om rekening te houden met de grootte van de verpakking, de aan- of afwezigheid van andere schadelijke elementen en je haartype.

Onze selectie: De beste sulfaatvrije shampoos op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste sulfaatvrije shampoos die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale shampoo een stuk eenvoudiger.

De beste sulfaatvrije shampoo met sheaboter

Deze natuurlijke sulfaatvrije shampoo van Cantu zorgt voor een royaal schuim, waarbij natuurlijke oliën worden behouden. De shampoo verzorgt en hydrateert het haar tijdens het wassen, zodat de kans op afbreken wordt vermindert. Gemaakt met pure sheaboter en samengesteld zonder schadelijke ingrediënten zoals minerale olie, sulfaten, parabenen, siliconen, ftalaten, gluten, paraffine of propyleen. Inhoud: 400 ml.

De beste anti-geel sulfaatvrije shampoo

Schwarzkopf Goodbye Yellow Sulfaatvrije Shampoo is de eerste sterk gepigmenteerde silver shampoo van Schwarzkopf. De Schwarzkopf shampoo bevat geen sulfaten maar kan door zijn samenstelling het haar toch mild reinigen en warme ondertonen neutraliseren. Goodbye Yellow is geschikt voor haar met sterke gele ondertonen met een basis van 9 of lichter om anti-geel te belanceren. De shampoo heeft een pH-waarde van 4.5 hiermee zorgt hij ervoor dat er geen onnodige kleur pigmenten in het haar verloren gaan.

De beste hydraterende sulfaatvrije shampoo

Schwarzkopf Mad About Waves Sulfaatvrije Shampoo is een zachte formule die het haar reinigt en hydrateert. De shampoo helpt golven definitie te geven, versterkt het haar en beschermt het haar tegen hitte tot 80 graden. Schwarzkopf Mad About Curls & Waves formules hydrateren en versterken het haar intensief, terwijl het een verzorgend schild biedt voor een prettig aanvoelende definitie en beschermt het haar tegen breuk en warmte. Dankzij het Aquarine Complex heeft het haar tot 96% minder haarbreuk en tot 94% minder gespleten haarpunten.

De beste sulfaatvrije shampoo voor krullend haar

De Coconut & Hibiscus haarlijn is speciaal ontwikkeld voor krullend haar. Curl and Shine Shampoo van Shea Moisture is een zachte en verzorgende shampoo voor dik krullend haar. De shampoo bevat natuurlijke oliën die je krullen helpen te hydrateren en te beschermen. Zijdeproteïnen maken je haar zacht en verminderen haarbreuk, terwijl neem olie zorgt voor een schitterende glans en verstevigende veerkrachtige krullen. Samen met de conditioner en smoothie te gebruiken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over sulfaatvrije shampoos

Het is van groot belang dat je voordat je een sulfaatvrije shampoo koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Smiling girl1

Sulfaatvrije shampoos zijn geschikt voor mensen die hun haar elke dag moeten wassen.
(Bron: Ponzi: 40657969/ 123rf.com)

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten komen in de meeste shampoos voor, maar weet je eigenlijk wel wat het zijn? In principe zijn het oppervlakteactieve stoffen die water en olie aantrekken. Om het botweg te zeggen, zijn ze verantwoordelijk voor schuimende shampoos en zepen en het verwijderen van vuil. Ze worden veel gebruikt door de industrie van verzorgingsproducten omdat ze goed werken als reinigingsmiddel en heel goedkoop zijn.

Het slechte nieuws is dat je hoofdhuid niet altijd in staat is om deze chemicaliën te verwerken. Dr. Jetske Ultee, Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zegt: “Sulfaten zijn één van de meest effectieve oppervlakteactieve stoffen, maar ook de meest agressieve, vooral voor kinderen en mensen met een gevoelige huid.”

shampoo rosa

Het is belangrijk om de shampoo te kiezen op basis van je haartype.
(Bron: Kolpakova: 11963030/ 123rf.com)

Hoe weet ik of mijn gewone shampoo sulfaten bevat?

Maak je geen zorgen, want ze zijn niet moeilijk te vinden op de ingrediëntenlijst. Zegt het woord “sulfaat” op je shampoolabel je iets? Dat zijn ze! Sulfaten zijn echter een familie van chemische verbindingen en elk van hen heeft een andere naam, dus dit kan de dingen een beetje compliceren.

Het is zeer belangrijk dat je even de tijd neemt om het etiket te lezen voordat je een nieuw product koopt. We begrijpen dat het niet altijd gemakkelijk is, maar het is essentieel om ons haar niet te belasten met onnodige chemicaliën. Als je geen sulfaten wilt gebruiken, moet je de volgende ingrediënten vermijden:

 • Natriumlaurylsulfaat (sls)
 • Ammonium laureaatsulfaat (asl)
 • Natriumalkylsulfaat (sas)
 • Natriumlaurethsulfaat (sles)
 • Natriumlaurylsulfaat Sulfoacetaat
 • Natriumauroyl-isoethionaat
 • Natriumauroyl Tauraat
 • Natriumcocoyl-isoethionaat
 • Natrium Lauroyl Methylmethylisoethionaat
 • Natriumauroyl Sarcosinaat
 • Dinatrium Laureth Sulfosuccinaat

Shampoo bottles

Eén van de voordelen van sulfaatvrije shampoos is dat ze elke dag gebruikt kunnen worden.
(Bron: Kachmar: 70097121/ 123rf.com)

Voor welke haartypes zijn sulfaatvrije shampoos het meest geschikt?

Tegenwoordig ontwikkelen fabrikanten van sulfaatvrije shampoos formules die geschikt zijn voor alle haartypen: droog, krullend, fijn, geverfd of vet haar. Ze worden echter vooral aanbevolen voor mensen die agressieve behandelingen hebben ondergaan, zoals permanenten of kleuringen, omdat ze de kleur behouden en ook niet irriterend zijn.

Deze producten zijn ook zeer geschikt voor mensen die hun haar elke dag moeten wassen -omdat het heel vet is of omdat ze naar de sportschool gaan. Mensen met droog haar zullen hierbij ook baat hebben omdat de natuurlijke oliën niet uit het haar verwijderd worden en het vocht in de huid behouden blijft.

Welke voor- en nadelen hebben sulfaatvrije shampoos?

Dit type shampoo is ideaal voor dagelijks gebruik voor iedereen, ook voor jonge kinderen, die een bijzonder gevoelige hoofdhuid hebben. Hoewel sulfaatvrije shampoos goed werken voor bijna elk haartype, is het waar dat ze, net als alles, ook hun nadelen hebben:

Voordelen
 • Ze zijn huidvriendelijk.
 • Ze verlengen het effect van keratine.
 • Ze geven het haar glans en kracht.
 • Ze verminderen kroesvorming.
 • Ze voorkomen het ontstaan van roos.
 • Ze kunnen dagelijks gebruikt worden.
 • Ze veroorzaken geen allergieën.
Nadelen
 • Mensen met zeer vet haar kunnen merken dat het haar minder schoon wordt.
 • Ze produceren minder schuim
 • Ze zijn niet in staat om de siliconen te verwijderen.
 • Ze zijn duurder.

Hieronder bespreken we het detox-proces, wat de overgang van conventionele shampoos naar natuurlijke shampoos betekent. In ieder geval, als je extra hydratatie nodig hebt terwijl je haar aan de natuurlijke shampoo went, kun je je toevlucht nemen tot natuurlijke maskers gemaakt van eidooier, olijfolie, citroensap, ricinusolie en een paar druppels essentiële rozemarijnolie.

Girl getting a shower

Sulfaatvrije shampoos zijn milieuvriendelijk.
(Bron: Goodluz: 15290641/ 123rf.com)

Wat is het detox-proces en hoe lang duurt het?

Het detox-proces is de evolutie die je haar doormaakt om zich te bevrijden van schadelijke chemicaliën, zoals sulfaten, zodat het na dit proces in staat is om zijn natuurlijke regulerende werkingen te herstellen die zowel het haar als de hoofdhuid gehydrateerd, evenwichtig, zacht en gezond houden.

De haar-detox vindt niet plaats na het eerste gebruik van een natuurlijke shampoo, maar het kan enkele dagen of zelfs weken duren voordat je haar alle stoffen die het in de loop van de tijd heeft verzameld, heeft afgevoerd. Wees geduldig: in de laatste fase van het proces kun je merken dat je haar beter wordt, dus de inspanning wordt beloond!

Welke andere ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor haar en hoofdhuid?

Zoals we je in deze gids hebben verteld, zijn sulfaten slechts één van de schadelijke ingrediënten die een shampoo kan bevatten. Normaal gesproken bevatten sulfaatvrije shampoos deze andere ingrediënten ook niet in hun formule, maar het kan geen kwaad om te weten welke je moet vermijden.

Bestanddeel Kenmerken
Siliconen Siliconen, vooral dimethiconen, worden veel gebruikt in shampoos – met name de hydraterende producten zoals conditioners en maskers. Na gebruik voelt het haar zacht aan, maar ze sluiten ook de poreuze laag van het haar af en voorkomen dat er voedingsstoffen in het haar terechtkomen.
Parabenen Parabenen staan in de schijnwerpers sinds een studie van de Universiteit van Reading uit 2004 hen in verband bracht met borstkanker en hormonale veranderingen in het lichaam. De meest voorkomende zijn methylparaben en propylparaben.
Lanoline Lanoline is een wassoort die waterafstotende eigenschappen heeft, dus wordt het gebruikt in producten die worden aanbevolen voor droog haar. Het probleem is dat het ook alcoholen bevat die allergieën kunnen veroorzaken.
Natriumchloride Shampoos bevatten zout – ja, het doodgewone zout – dat consistentie toevoegt aan het product. Het probleem is dat zout de mogelijkheid heeft om zowel het haar als de hoofdhuid uit te drogen, waardoor het schilferen en jeuk kan veroorzaken.
Synthetische kleurstoffen We vinden dit soort ingrediënten in shampoos die voor gekleurd haar zijn ontworpen. Ze kunnen overgevoeligheid en hoofdhuidirritaties veroorzaken.

Is een sulfaatvrije shampoo hetzelfde als een zoutvrije shampoo?

Sinds sulfaatvrije shampoos populair zijn geworden, worden sulfaatvrije shampoos en zoutvrije shampoos vaak met elkaar verward. Als je op het internet zoekt, zal je waarschijnlijk nog meer in de war raken dan voordat je dit artikel begon te lezen. De waarheid is dat er veel onjuiste informatie is.

Er is een reden voor al deze verwarring: in chemische termen zijn zowel zout als sulfaten dezelfde verbinding, namelijk zouten. Wat verandert is dat de chemische formule van beide totaal verschillend is – zout is natriumchloride, terwijl sulfaten afkomstig zijn van zwavelzuur – evenals de functie en effecten die ze hebben op haar en hoofdhuid.

Wist je dat de eerste shampoo werd verkocht onder de naam Shaempoo? De persoon die als eerste shampoomaker wordt gecrediteerd was Kasey Hebert en hij heeft het deze naam gegeven.

Het zout dat aan shampoos en andere verzorgingsproducten wordt toegevoegd, heeft alleen de functie om viscositeit aan het product toe te voegen; de zogenaamde geltextuur. Sulfaten daarentegen worden gebruikt voor het reinigen en verwijderen van vuil en vet van de hoofdhuid en het haar, die zich ophopen door het schuim dat ze produceren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een sulfaatvrije shampoo om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de shampoo te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de sulfaatvrije shampoo die je nodig hebt:

Grootte van de verpakking

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar bij dit soort producten, die vaak niet goedkoop zijn, is de grootte van de verpakking van groot belang. Let bij het online kopen van een sulfaatvrije shampoo goed op de beschrijving van de verpakkingscapaciteit en kijk niet alleen naar de foto, want reclamebeelden kunnen misleidend zijn.

De producenten van dergelijke producten zijn zich echter bewust van dit “probleem” en bieden hun shampoos vaak in voordeelverpakkingen aan. Het is niet ongewoon om sulfaatvrije shampoos in flessen van één liter te vinden, wat ook helpt om de productie van plastic afval te verminderen en het milieu te beschermen.

washing her hair

Er zijn veel merken van sulfaatvrije shampoos, kies de shampoo die het beste bij je past.
(Bron: Racorn: 21235159/ 123rf.com)

Haartype

Toen de sulfaatvrije shampoos nog maar net op de markt waren, was het niet eenvoudig om producten te vinden voor elk haartype. Er was niet veel keus. Veel mensen begonnen ze te gebruiken en gaven het op omdat de formules van de beschikbare producten niet geschikt voor hun haartype waren. Vandaag de dag is dit anders.

Haartype Aanbevolen sulfaatvrije shampoo
Natuurlijk blond haar Shampoo op basis van kamille die de natuurlijke kleur van het haar lichter maakt.
Gekleurd haar Producten die bijzonder mild zijn of die natuurlijke kleurversterkers bevatten in hun formules om de kleur langer vast te houden.
Haar met highlights Hydraterende shampoos die de ontkleurde lokken herstellen.
Uitvallend haar Versterkende producten
Krullend haar Hydraterende shampoos die kroesvorming voorkomen en de krullen definiëren.
Droog haar Kies producten die voedzame ingrediënten in hun formules hebben, zoals olijfolie, avocado of amandelen.
Vet haar Shampoo om de vetproductie te reguleren.
Steil en volumeloos haar Shampoos die meer volume geven, gebruik liever geen conditioners en hydraterende producten.

Andere schadelijke ingrediënten

We hebben het al over dit onderwerp gehad, maar het is erg belangrijk om hieraan te denken bij de aankoop van een sulfaatvrije shampoo. Je hebt er niet veel aan om sulfaten te vermijden als je andere ingrediënten zoals siliconen of parabenen blijft gebruiken.

Het goede nieuws is dat een shampoo die geen sulfaten bevat vaak ook geen andere schadelijke stoffen bevat.Maar hier kun je niet blindelings op vertrouwen. Neem even de tijd om het etiket met alle ingrediënten zorgvuldig te lezen. Het is tenslotte de moeite waard om te weten wat je op je hoofdhuid en haar gaat gebruiken.

Productformule

Naast siliconen, parabenen, lanoline, zouten en synthetische kleurstoffen zijn er nog vele andere ingrediënten in een shampooformule. Velen van hen zijn essentieel, anderen niet. Ook hier raden we je aan om de etiketten van de verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt te leren lezen.

Het is bijvoorbeeld niet nodig dat een shampoo veel schuim produceert – normaal gesproken zijn het de sulfaten zelf die hiervoor verantwoordelijk zijn – en het is ook niet belangrijk dat de shampoo een kleur heeft die een lust voor het oog is – wat wordt bereikt door kunstmatige kleurstoffen. Sterke aroma’s zijn noch natuurlijk – ze worden synthetisch verkregen – noch essentieel.

Samenvatting

Sulfaatvrije shampoos zijn ongetwijfeld een modeverschijnsel, maar het is gelukkig een gezonde modetrend! Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn deze producten zacht voor haar en hoofdhuid. Vandaag de dag zijn er een verscheidenheid aan opties op de markt voor elk haartype: voor droog, vet, krullend, broos en beschadigd haar, etc.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een beetje beter te begrijpen wat sulfaten zijn en te beslissen of je bereid bent om het vervelende detox proces van je haar te ondergaan of niet. We zeggen niet dat het eenvoudig is, maar het is zeker de moeite waard om een beetje geduld te hebben. Je haar zal je er dankbaar voor zijn!

Vond je ons artikel over sulfaatvrije shampoos interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale sulfaatvrije shampoo kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Torwai Suebsri: 81560069/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies