Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

27Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Gezichtsverzorging is een belangrijke factor voor een gezonde en heldere huid. Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten die je kunnen helpen je huid te regenereren en bestaande huidproblemen en ziekten te genezen of te voorkomen. Gezichtsolie is een van de nuttigste en vaakst gebruikte huidverzorgingsproducten.

Hierna presenteren we de belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste gezichtsolie met onze gezichtsolietest 2022 en vergelijken we verschillende oliën en verklaren hun effecten, zodat je uiteindelijk kunt beslissen welke olie je het beste kunt gebruiken en hoe je die het beste in je verzorgingsroutine kunt integreren.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Gezichtsoliën zijn een van de belangrijkste huidverzorgingsproducten die in de natuurlijke cosmetica gebruikt worden en helpen bij huidproblemen zoals acne of bij onzuiverheden en huidziekten. Ze worden ook gebruikt als anti-verouderingsmiddel tegen rimpels.
  • Er zijn verschillende natuurlijke oliën die als gezichtsolie gebruikt worden en ze worden op verschillende manieren gecombineerd en komen in verschillende hoeveelheden en eigenschappen. Arganolie is een van de oliën die het meest in producten wordt gebruikt.
  • Om de juiste keuze voor je eigen huidverzorgingsroutine te kunnen vinden, moet je grondig onderzoek doen naar gezichtsoliën en je eigen individuele huid onderzoeken en verschillende gezichtsoliën uitproberen

Gezichtsoliën: Onze selectie

Gezichtsoliën: Koop- en Beoordelingscriteria

In dit deel stellen we de belangrijkste aspecten voor die van belang zijn bij het kiezen van de juiste gezichtsolie. De doorslaggevende criteria zijn de volgende:

In het volgende leggen we alle criteria voor je uit.

Huidtype

Om de juiste gezichtsolie te kiezen om je klachten of huidproblemen te voorkomen, is het belangrijk je huidtype te kennen. Er zijn verschillende subcategorieën en individuele huidaandoeningen en -problemen, maar huidtypes worden meestal ingedeeld in combinatie, droog, vet en normaal.

Een normale huid kan gedefinieerd worden als een huidtype dat een gezonde, heldere gloed heeft en geen specifieke huidproblemen.

Mensen met een droge huid lijden vaak aan een gebrek aan vocht en talg en hebben producten nodig die verschillende ingrediënten bevatten om de droogte in balans te brengen.

Je moet je eigen huid heel goed kennen, want dat is van cruciaal belang voor de keuze van een gezichtsolie.

In tegenstelling tot een droge huid zijn er ook mensen die precies het tegenovergestelde probleem hebben en een vette huid hebben, veroorzaakt door een hoog talggehalte. Deze mensen hebben vaak last van een vette huid met poriën en meestal uiteindelijk een onzuivere huid.

Een gecombineerde huid is een huidtype dat zowel droge als vette kenmerken heeft. Op het gezicht zijn er zones die erg vet zijn en andere die erg droog zijn.

Naast deze huidtypes zijn er mensen die in de puberteit en op latere leeftijd last hebben van puistjes en acne, en mensen die naarmate ze ouder worden problemen kunnen krijgen met hun rijpere huid en uiteindelijk op bepaalde producten vertrouwen om hun huid te verzorgen.

Aan de hand van deze classificaties kun je misschien ruwweg raden onder welk huidtype je symptomen kunnen vallen, maar het is sterk aan te raden een dermatoloog te bezoeken, die je dan kan helpen je huid en haar problemen beter te begrijpen en misschien onbewuste huidproblemen of -aandoeningen op te sporen.

Gevoeligheid

Behalve de hierboven genoemde huidtypes zijn er ook gevoelige huidtypes die een bewustere en aandachtigere verzorging nodig hebben dan andere huidtypes. Daarom is het belangrijk te weten of er bepaalde producten of ingrediënten zijn waarop je huid negatief kan reageren en die je beslist niet moet gebruiken.

Veel oliën zijn afkomstig uit verschillende gebieden of worden gecombineerd met verschillende stoffen. Als je bijvoorbeeld een allergie voor noten hebt, moet je beslist geen arganolie gebruiken. Hoewel oliën goede en natuurlijke producten zijn, zijn er oliën die vatbaarder zijn voor bijwerkingen dan andere, hoewel die niet vaak voorgesteld worden.

Dus als je weet dat je een heel gevoelige huid hebt en vatbaar bent voor onaangename reacties, moet je altijd voorzichtig zijn en oliën met heel kleine hoeveelheden testen en gebruiken.

Ingrediënten

Er zijn een groot aantal verschillende gezichtsoliën die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Veel ervan worden gebruikt voor huidverzorging, huidregeneratie en anti-verouderingsproducten.

Sommige oliën moeten in hun natuurlijke vorm gebruikt worden, zoals jojoba olie, en sommige worden gecombineerd met andere producten en worden ook in verschillende vormen voor huidverzorging aangeboden, zoals arganolie, die vaak met andere oliën gecombineerd wordt en ook als gezichtscrème aangeboden kan worden.

Daarom is het belangrijk te weten en te testen welke combinaties het beste bij je huidtype passen en voorzichtig te zijn met het gebruik van producten die een negatief effect op je huid kunnen hebben.

Je moet ook op de hoogte zijn van het onderscheid tussen comedogeen en niet-comedogeen, dat invloed heeft op de verdraagzaamheid van de olie op je huid. Comedogene ingrediënten kunnen leiden tot verstopping van de poriën en andere onzuiverheden die je kwijt wilt.

Volume/hoeveelheid

Niet alleen zijn er een groot aantal verschillende gezichtsoliën, er zijn ook bepaalde oliën die kostbaarder zijn dan andere. Arganolie en olijfolie, bijvoorbeeld, zijn oliën die vaker in verschillende producten gebruikt worden dan andere oliën. Rozenolie daarentegen is een olie die slechts in kleine hoeveelheden wordt gewonnen en daarom in kleinere hoeveelheden wordt verkocht.

Het positieve is echter dat je bij het gebruik van de oliën meestal maar kleine hoeveelheden hoeft te gebruiken. Als je gezichtsoliën zorgvuldig in kleine hoeveelheden in je huidverzorgingsroutine integreert, kunnen ze wonderen doen.

Biologisch/natuurlijk

Voor het welzijn van het milieu en voor de gezondheid van ons lichaam en onze huid kies je best producten met een etiket dat biologisch of natuurlijk is.

Veel van deze oliën komen uit de natuur en zijn pas echt werkzaam als ze in hun natuurlijke vorm en zonder toevoegingen gebruikt worden.

Voordelen

Zoals je duidelijk kunt lezen, zijn er talloze producten die apart zijn voor gezichtsverzorging en die het gezicht proberen te voeden en verzorgen. Gezichtsolie is een product dat veel voordelen brengt voor de structuur van de huid. Veel van deze gezichtsoliën helpen niet alleen bij vlekken, ze voorzien de huid ook van de belangrijke vitaminen zoals A, C, D en E, vernieuwen de huid en geven de psyche ook een gezonde huidtextuur.

De grote verscheidenheid aan oliën maakt een gezonde en natuurlijke verzorging van de huid mogelijk.

Bovendien kunnen veel gezichtsoliën ook als dag- en nachtverzorging gebruikt worden, waardoor een goede cyclus ontstaat om de huid te regenereren en te voeden. Sommige oliën kunnen zelfs gebruikt worden bij het verwijderen van make-up of door foundation gemengd worden. Je moet echter ook voorzichtig zijn met welke oliën je hiervoor gebruikt, want niet elke olie heeft dezelfde werking.

Gezichtsoliën: veel gestelde vragen en antwoorden

Nu delen we met je de belangrijkste informatie die je nodig hebt om het juiste product voor jezelf te vinden. Hieronder vind je 12 belangrijke vragen die we voor je beantwoord hebben, en die je uiteindelijk naar een succesvolle keuze van een gezichtsolie zullen leiden.

Voor wie is

gezichtsolie bedoeld?
Gezichtsolie is geschikt voor alle mensen van elk geslacht (ook mannen) die hun gezicht willen verzorgen en voeden of het willen regenereren en verfrissen als gevolg van bepaalde huidproblemen of huidziekten.

Gesichtsöl

Facial Oil is het perfecte product voor iedereen die van zijn huid houdt en haar wil voeden en verfrissen. (Image source: Cassandra Dorcely / unsplash)

Bij het kiezen moet men echter letten op de hierboven genoemde huidtypes en het juiste product kiezen. Bovendien is er ook een grote lijst van verschillende oliën die uiteindelijk voor huidverzorging worden gemaakt en gebruikt.

Welke soorten gezichtsolie zijner?

Als je besloten hebt je gezicht te gaan verzorgen en wilt weten welke oliën er zijn en welke geschikt zijn voor jou, of als je een grote selectie oliën wilt ontdekken en dan uiteindelijk wilt kiezen, hebben we een lijst van de belangrijkste oliën voor je samengesteld met hun respectieve voor- en nadelen.

Art Voordelen Nadelen
Arganolie hydraterend, nuttig bij huidaandoeningen, ontstekingsremmend, helpt bij acne niet gebruiken als je allergisch bent voor noten, kan bij sommige huidtypes een eerste verergering veroorzaken
Jojoba olie bevat vitamine A en E, voedt de huid, voor alle huidtypes, ontstekingsremmend, kan gebruikt worden bij massage kan mee-eters en puistjes veroorzaken
Kokosolie hydraterend, comedogeen, helpt tegen een onzuivere huid verstopt de poriën, kan leiden tot puistjes en mee-eters
Druivenpitolie geschikt voor huidverzorging, ontstekingsremmend, voor de onzuivere en gemengde huid, helpt tegen rimpels en puistjes geen bekende bijwerkingen
Wilde rozenolie (rozenbottelolie) hydraterend, regenererend, voor de droge en rijpe huid, helpt bij acne intolerantie mogelijk bij verschillende huidtypes en vormen
Hennepolie kan gebruikt worden bij massages, regenererend, bevat vitamine E, helpt tegen puistjes geen bekende bijwerkingen
Wortelolie helpt tegen een onzuivere huid, puistjes en rimpels, geschikt voor dag- en nachtverzorging, natuurlijke cosmetica, helpt de huid strakker te maken kan rimpels veroorzaken, huid kan uitdrogen
Lavendelolie ontstekingsremmend, helpt tegen een onzuivere huid en puistjes, geschikt voor alle huidtypes bijwerkingen kunnen optreden bij een gevoelige huid
Teunisbloemolie helpt bij een droge huid, ontstekingsremmend, hydraterend bij gebruik als gezichtsolie zijn geen bijwerkingen bekend
duindoorn ontstekingsremmend, helpt tegen acne, helpt bij rimpels en tegen een onzuivere huid geen bijwerkingen bekend
hyaluronzuur ingrediënt in anti-verouderingsproducten, helpt tegen huidziekten en rimpels, hydraterend concentratie is belangrijk, gebruik hoge kwaliteit

Tenslotte ligt de juiste beslissing bij persoonlijke voorkeur of situatie en kenmerken van de huid.

Welke gezichtsolie moet je gebruiken voor welk huidtype?

Zoals je in de tabel hierboven kunt zien, zijn er oliën die niet voor elk huidtype of huidprobleem gebruikt kunnen worden, omdat er aanvankelijke verergeringen of ongewenste problemen kunnen optreden, zoals het ontstaan van mee-eters of puistjes, wat je wilt vermijden.

Daarom is het heel belangrijk je te informeren over de eigenschappen en rekening te houden met je eigen problemen, en idealiter eerst met heel kleine hoeveelheden uit te proberen. Zorg en gezondheid vergen immers geduld.

Jojoba olie en lavendelolie, bijvoorbeeld, zijn geschikt voor alle huidtypes, maar er moet ook rekening gehouden worden met de individuele reactie.

Hoeveel kost gezichtsolie?

Er zijn een groot aantal oliën die in natuurlijke cosmetica gebruikt kunnen worden en sommige oliën zijn kostbaarder dan andere en daarom duurder. Oliën worden in het algemeen in verschillende maten verkocht, maar de maten die je gewoonlijk aantreft zie je in de tabel hieronder.

Volume Prijsklasse
15 Milliliter 1 tot 100 Euro
30 Milliliter 1 tot 100 Euro
50 Milliliter 1 tot 300 Euro
100 Milliliter 1 tot 300 Euro

We kunnen geen concrete prijslijst presenteren, want er zijn een groot aantal verschillende merken en oliën die gezichtsoliën aanbieden in zowel heel lage als heel hoge prijzen. Ook de concentratie van de olie en de kwaliteit van de gezichtsolie of de combinatie van ingrediënten spelen een beslissende rol.

Idealiter begin je met een kleinere dosis om te testen of het negatieve effecten op je huid veroorzaakt.

Zo is arganolie voor het gezicht er in alle vier maten, waar de prijzen soms onder de 20 euro en soms boven de 100 euro liggen. De beslissing is uiteindelijk aan jou, maar zoals je uit onze productbespreking kunt zien, zijn er heel goede producten voor lage prijzen.

Wat zijn de alternatieven voor gezichtsolie?

Tegenwoordig zijn er veel producten die gebruikt worden om de huid te verzorgen en vlekken en huidziekten te voorkomen. In het volgende zal ik drie alternatieven voor gezichtsoliën voorstellen.

Alternatief Beschrijving
Gezichtscrème Voor verschillende huidtypes zijn er ook crèmes die gemaakt zijn met verschillende ingrediënten zoals plantaardige vetten, oliën en ook vitaminen. Deze kunnen ook als dag- en nachtcrème gebruikt worden.
Gezichtsserum Gezichtsserum is een ander product en vorm van huidverzorgingsproduct dat gemaakt is met ingrediënten als hyaluronzuur en vitamines die uiteindelijk in combinatie met andere natuurlijke producten gebruikt kunnen worden.
Gezichtsmasker Gezichtsmaskers worden vaak samen met gezichtscrèmes of andere producten gebruikt. Ze bevatten anorganische stoffen en ook aluminiumhydroxide of plantensap, die gecombineerd worden met verschillende natuurlijke producten zoals honing, naargelang het beoogde gebruik en de voorkeur.

Elk van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen, net als gezichtsoliën. Maar gezichtsoliën hebben vaak de voorkeur met hun natuurlijke uitstraling of deze dienen meestal ook als aanvullende producten naast gezichtsoliën.

Wanneer moet je gezichtsolie gebruiken?

Als je problemen met je huid hebt en je huid in het algemeen wilt verwennen en voeden, kun je gezichtsolie gebruiken. Bovendien kun je de olie gebruiken als massageolie en niet alleen je gezicht, maar je hele huid voeden en regenereren, wat belangrijk is voor een gezond leven en een gezonde ziel.

Gesichtsöl

Voor de gezondheid van je huid, voor de schoonheid van je ziel en je eigen uitstraling is het gebruik van gezichtsolie duidelijk aan te bevelen. (Image source: tranhahai37 / pixabay)

Hoe moet je gezichtsolie aanbrengen?

Gezichtsolie kan gemakkelijk geïntegreerd worden in je dag- en nachtverzorging of je dagelijkse verzorgingsroutine in het algemeen. Het belangrijkste is dat je je gezicht reinigt en een kleine hoeveelheid gezichtsolie op de vochtige huid aanbrengt. Voordat je make-up of iets anders aanbrengt, moet je je huid de tijd geven om de olie en de actieve ingrediënten te absorberen.

Wat doet gezichtsolie?

Zoals eerder gezegd helpt gezichtsolie bij de dagelijkse huidverzorging en hydrateert ze de droge huid, helpt ze de onzuivere huid op te frissen, helpt ze tegen rimpels en maakt ze de huid strakker.

Wanneer moet gezichtsolie niet aangebracht worden?

Behalve de mogelijke bijwerkingen die we hierboven noemden, merken veel deskundigen op dat oliën zoals retinol of vitamine A in welke vorm dan ook tijdens de zwangerschap vermeden moeten worden, omdat ze negatieve en ongewenste effecten op de baby kunnen hebben.

Kun je je eigen gezichtsolie maken?

Het leuke van gezichtsolie is ook dat je het heel gemakkelijk zelf kunt maken. Het is niet ingewikkeld om te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. In het volgende heb ik je een korte lijst gegeven voor de voorbereiding

  • Natuurlijke olie: Je kunt hier elke olie gebruiken, afhankelijk van welke olie je voorkeur heeft of welke olie geschikt is voor je huid. Je kunt bijvoorbeeld een gezichtsolie maken met jojoba-olie, olijfolie en lavendelolie.
  • Container: Hier kun je een glazen pot of een blik gebruiken waarin je de oliën uiteindelijk mengt en later bewaart
  • Pipet: Voor het aanbrengen van de olie heb je natuurlijk een pipet nodig.

Het positieve van het zelf maken is dat je alle ingrediënten kent die uiteindelijk in je gezichtsolie gaan, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ongezonde toevoegingen.

Het kan echter erg kostbaar zijn om deze verschillende oliën te vinden en te kopen, want je gebruikt uiteindelijk maar heel kleine hoeveelheden in het productieproces.

natuerliches-oel

Als ze goed bewaard wordt, is olijfolie tot 2 jaar houdbaar en voorziet ze het gezicht van zijn natuurlijke ingrediënten. (Image source: Steve Buissinne / pixabay)

Wat is de houdbaarheid van gezichtsolie?

Afhankelijk van de gezichtsolie kan de houdbaarheid variëren. Daarom moet je je goed laten informeren en de bijsluiters of belangrijke informatie op de flessen goed lezen en dienovereenkomstig gebruiken en bewaren.

Conclusie

Gezichtsoliën zijn belangrijke bestanddelen van huidverzorging en regeneratie en om bestaande huidproblemen te overwinnen. Er worden een groot aantal oliën gebruikt bij de vervaardiging van gezichtsoliën. Deze worden op verschillende manieren gebruikt en gecombineerd voor de verzorging van de droge, vette of gevoelige huid.

Hoewel de oliën biologisch geteeld zijn, gezond en rijk aan vitamines, kunnen ze toch bijwerkingen hebben op de huid. Daarom is het belangrijk de eigen huid goed te kennen en te begrijpen, en dan moet de keuze van de gezichtsolie dienovereenkomstig gebeuren.

Beeldbron: Choreograaf / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies