Je baby heeft de 12e maand van zijn ontwikkelingsstadium bereikt. Dit is de achtste en laatste groeispurt in de kindertijd en je baby is een peuter geworden. Deze ontwikkelingsfase kan de moeilijkste zijn van de acht groeispurten. Daarom kan hij of zij vaker onrustig en chagrijnig zijn (1).
Je wilt je kind helpen, maar je weet vaak niet wat zijn of haar probleem precies is. Bovendien maak je je zorgen of je kind wel gezond is en zich ontwikkelt volgens zijn of haar leeftijd. Daarom hebben we in dit artikel de meest gestelde vragen over de ontwikkeling van een baby in de 12e maand beantwoord.
Inhoud
- 1 De belangrijkste dingen in een notendop
- 2 Baby op 12 maanden: Wat je moet weten
- 2.1 Hoe lang en zwaar moet een 12 maanden oude baby zijn?
- 2.2 Wat kan een baby al met 12 maanden?
- 2.3 Waarom zit, kruipt en klautert je baby nog niet met 12 maanden?
- 2.4 Wat voor soort controle wordt aanbevolen voor een baby op 12 maanden en wat wordt er onderzocht?
- 2.5 Hoe kun je de ontwikkeling van je 12 maanden oude baby ondersteunen?
- 2.6 Waarom slaapt een 12-maanden oude baby niet?
- 2.7 Wat kan een 12-maanden oude baby eten?
- 3 Tips voor het dagelijks leven met een baby in de 12e maand
- 4 Conclusie
De belangrijkste dingen in een notendop
- Je baby is een jaar geworden en heeft al veel ontwikkelingsstappen gezet. Dit is de fase van de eerste tandjes, de eerste stapjes en de eerste woordjes.
- Deze belangrijke mijlpalen in de 12e maand leiden vaak tot veranderingen in stemming, eet- en slaapgedrag. Huilen en onrustige nachten zijn in deze periode dan ook gebruikelijk.
- Probeer in deze fase rituelen en een gestructureerde dagelijkse routine in te voeren. Dit zal zowel jou als je baby helpen beter met de uitdagingen van deze fase om te gaan.
Baby op 12 maanden: Wat je moet weten
Hoe lang en zwaar moet een 12 maanden oude baby zijn?
Kenmerken | Meisjes | Jongens |
---|---|---|
Gewicht | 7,1 tot 11,3 kg | 7,8 tot 11,8 kg |
Lichaamslengte | 69,2 tot 78,9 cm | 71,3 tot 80,2 cm |
Hoofdomtrek | 42,3 tot 47,5 cm | 43,6 tot 48,5 cm |
Maar beschouw deze getallen niet als strikte regels. Je baby ontwikkelt zich in fasen. Daarom kunnen zijn of haar lichaamslengte en gewicht van deze waarden afwijken. Zolang hij ongeveer op deze ontwikkelingscurve zit, is er niets mis met hem.
Wat kan een baby al met 12 maanden?
- Motorische ontwikkeling: veilig vastgrijpen van voorwerpen, rechtop zitten, vrij zitten, langs meubels lopen
- Mentale ontwikkeling: verfijnde objectwaarneming, herinneren van bekende melodieën
- Taalkundige ontwikkeling (5): eerste woorden, lettergreepverdubbeling met symbolische betekenis, imitatie van spraakklanken uit de omgeving, eenwoordige uitspraken
- Emotionele ontwikkeling: expressie van een breed scala van emoties
- Sociale ontwikkeling: actieve interactie met het gezin door middel van spraakklanken, gezichtsuitdrukkingen
De hierboven opgesomde kenmerken zijn slechts aanwijzingen van waar je baby zich in zijn eerste levensjaar door ontwikkeling bevindt. Het belangrijkste in deze tijd is dat je je ontspant en je niet te veel zorgen maakt over wat je kind wel of niet kan.
Waarom zit, kruipt en klautert je baby nog niet met 12 maanden?
Kinderen beginnen te zitten ergens tussen de 7e en 9e maand of later.
De rug- en buikspieren moeten daarvoor echter wel voldoende ontwikkeld zijn. Overvallen en kruipen gebeurt tussen de 7e en 10e maand. Deze beweging leidt dan tot de eerste stappen later. Veel kinderen slaan deze fase echter over en zetten toch hun eerste stappen (6).
Daarom moet je je over deze ontwikkelingsstappen geen zorgen maken. De vermogens van een baby in de 12e maand worden beschreven op basis van gemiddelde waarden. Als er echter afwijkingen zijn, raden we je aan een kinderarts te raadplegen en op zijn of haar deskundigheid te vertrouwen. Jaarlijkse controles zijn ook een goede manier om na te gaan of je kind zich goed ontwikkelt.
Wat voor soort controle wordt aanbevolen voor een baby op 12 maanden en wat wordt er onderzocht?
Jij bent tenslotte degene die je baby het beste kent. Samenvattend worden de volgende ontwikkelingsgebieden onderzocht tijdens U6 (4, 7)
- Lichamelijke ontwikkeling: ontwikkeling van de zintuigen, eerste tandjes
- Ontwikkeling van de grove en fijne motoriek: hoe je kind voorwerpen hanteert
- Bewegingen: Voorstadia van de eerste pogingen om te lopen; hoe je kind zijn of haar lichaam beheerst
- Taalontwikkeling: eerste woorden met lettergreepverdubbeling b.v. “mama”, “papa”
Na het onderzoek worden de resultaten besproken en de volgende onderwerpen worden nog besproken (7)
- Vaccinaties
- Kindervoeding, rachitis profylaxe met vitamine D
- Maatregelen ter voorkoming van ongelukken
- Mondhygiëne, cariësprofylaxe met fluoride
- Bevordering van de capaciteiten van je kind
Het is belangrijk hier te vermelden dat de ontwikkelingsstappen niet volgens een vast patroon verlopen. Vooral als het gaat om lopen en taalontwikkeling. De U6 kan je een consistent beeld geven van waar je kind zich in zijn ontwikkeling bevindt en of het zich leeftijdsadequaat ontwikkelt. Dit kan alle twijfels wegnemen die je misschien hebt.
Hoe kun je de ontwikkeling van je 12 maanden oude baby ondersteunen?
Je baby wil je aandacht, zodat je meer tijd met hem doorbrengt. Betrek hem of haar daarom bij je dagelijkse bezigheden, zoals opruimen, boodschappen doen, de was doen. Dit zal je kleintje niet alleen helpen om tijd met je door te brengen, maar ook om nieuwe dingen te leren (8).
Tenslotte kun je zijn ontwikkeling steunen door hem zelfstandiger te laten worden. Je kunt dit doen door hem bijvoorbeeld zelf te laten eten en drinken. Of je kunt hem zelf met zijn speelgoed laten spelen, ook als dat veel lawaai met zich meebrengt (8).
Waarom slaapt een 12-maanden oude baby niet?
Overdag zijn 12-maanden-jarigen erg actief en willen ze geen borstvoeding krijgen. Daarom worden ze ‘s nachts vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben (1).
Een regelmatige dagelijkse routine kan de slaapkwaliteit en het slaapgedrag van je baby helpen verbeteren. Door routines en structuur leer je je baby regelmaat en dat alles zijn tijd heeft. Je baby zal ook beter slapen als hij of zij zelf kan bepalen wanneer hij of zij gaat slapen. Je moet dus het laatste uur voor het slapengaan zo organiseren dat je baby tot rust kan komen en klaar is voor een goede nachtrust (9).
Wat kan een 12-maanden oude baby eten?
Zo kan je peuter tegen het eind van het eerste levensjaar bijna alle voedingsmiddelen eten. Ook zuivelproducten kunnen al in het maaltijdplan worden opgenomen. Je moet voorzichtig zijn met groenten als kool en peulvruchten, want die kunnen bij sommige kinderen winderigheid veroorzaken. Als tussendoortje kun je je baby rauw fruit of groenten aanbieden, of een klein stukje brood met boter.
Pas ook op dat je voedsel dat je baby krijgt niet te sterk kruidt.
Je kunt een beetje zout gebruiken als je denkt dat het nodig is, maar baby’s hebben op deze leeftijd geen zout nodig. Vermijd ook je kleintje kleine en harde voedingsmiddelen te geven, zoals noten, want die kunnen gemakkelijk ingeslikt worden.
Tips voor het dagelijks leven met een baby in de 12e maand
Hier zijn een paar tips die je kunt gebruiken om de ontwikkeling van je kleintje in de 12e maand in het dagelijks leven te ondersteunen
- Gestructureerde dagelijkse routine: Dit punt brengt regelmaat en voorspelbaarheid in de dagelijkse activiteiten. Dit helpt je kleintje en jou om een ritme door de dag te leggen.
- Samen spelen: Door middel van verschillende spelletjes kun je de motorische en mentale vaardigheden van je kind ontwikkelen.
- Praten (3): Dag in dag uit voortdurend met je baby communiceren helpt bij de ontwikkeling van zijn taalvaardigheid.
Onverdeelde aandacht, bemoedigende feedback en geduld zijn andere tips die in het dagelijks leven van pas kunnen komen als je met je kind omgaat. Het zijn componenten die de ontwikkeling van je baby op lange termijn kunnen ondersteunen.
Conclusie
Je baby heeft de 12e maand van zijn groeispurt bereikt. Dit is het laatste stadium als zuigeling en je kunt officieel een peuter in je armen houden. Hoe een kind van 12 maanden zich ontwikkelt ligt niet vast. Elk kind doorloopt de ontwikkelingsstadia anders en in zijn eigen tempo.
Maar van tijd tot tijd kun je je afvragen of je kind zich wel in een bij de leeftijd passend tempo ontwikkelt. Daar is de U6 check-up voor, waar afwijkingen vroeg ontdekt kunnen worden. In dit artikel hebben we ook de belangrijkste onderwerpen behandeld die van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van je kind in de 12e maand.
Hopelijk heb je een objectief beeld van het onderwerp gekregen en besef je dat de ontwikkeling van je baby in de 12e maand helemaal niet volgens een vast patroon verloopt.
Beeldbron: freestocks / Unsplash
Referenties (10)
1.
Mutterinstinkte.de: 55 Wochen Schub: Der Entwicklungsschub vom Baby zum Kleinkind
Bron
2.
WHO.int: Child growth standards
Bron
3.
Netdoktor.de: Babys 12. Monat, Dr. Nicole Wendler, 13.07.2018
Bron
4.
Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung Köln (2007): Die Entwicklung Ihres Kindes. In: das baby. Informationen für Eltern über das erste Lebensjahr
Bron
5.
Windeln.de: Ihr Baby im 12. Monat
Bron
6.
Gofeminin.de: Sitzen, Krabbeln, Laufen lernen: 3 geniale Eltern-Hacks, die Babys dabei helfen
Bron
7.
Kindergesundheit-info.de: U6-Untersuchung – 10. bis 12. Lebensmonat
Bron
8.
Familie.de: Baby-Entwicklung: Das Baby im 12. Monat
Bron
9.
Kindergesundheit-info.de: Das Wichtigste zum Schlaf im ersten Lebensjahr
Bron
10.
Familienhandbuch.de: Essen (fast) wie die Großen – die Ernährung vom 11. – 12. Monat
Bron