Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Kinderartsen gebruiken meestal groeidiagrammen om de groei van pasgeborenen te meten en te controleren. Ook de grootte van het hoofd van de baby speelt een cruciale rol. De grootte van het hoofdje van je baby kan je belangrijke informatie geven over de gezondheid van je baby.

In dit artikel leggen we alle essentiële vragen en aspecten uit van het meten van de hoofdomtrek van de baby. We zullen het ook hebben over het belang van het meten van de hoofdomtrek van de baby en uitleggen hoe je dat gemakkelijk regelmatig van thuis uit kunt doen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De hoofdomtrek of de grootte van het hoofd bij een kind is een belangrijke maatstaf voor de groei van het kind. Het is vooral belangrijk omdat het kan aangeven hoe goed de hersenen zich ontwikkelen.
  • Het meten van de omtrek van het hoofdje van een baby kan gemakkelijk thuis gedaan worden. Alles wat je nodig hebt is een meetlint.
  • Regelmatig onderzoek van de hoofdomtrek zorgt ervoor dat eventuele complicaties zo snel mogelijk opgespoord kunnen worden. Dit betekent dat er snel actie ondernomen kan worden.

Achtergrond: Waarom is de hoofdomtrek van de baby zo belangrijk?

Je kinderarts meet bij een bezoek aan gezonde baby’s niet alleen gewicht en lengte, maar ook de afstand rond het hoofdje van je baby. Deze meting, die de hoofdomtrek wordt genoemd, wordt gebruikt om de groei van de hersenen van de baby te meten.

Waarom wordt de hoofdomtrek van de baby gemeten?

Omdat de ontwikkeling van de hersenen bijzonder snel gaat in de eerste levensjaren, moet de schedel van de baby ook mee groeien. Daarom is het meten van de hoofdomtrek van de baby van essentieel belang om de gezonde ontwikkeling van het kind te verzekeren en te onderzoeken.

Baby Kopfumfang-1

Er zijn een aantal verschillende onderzoeken om een gezonde ontwikkeling bij pasgeborenen te verzekeren. Een daarvan is het meten van de omtrek van het hoofd.
(Image source: Jonathan Borba / unsplash)

Met de meting wordt niet pas na de geboorte begonnen, maar vindt tegenwoordig al tijdens de zwangerschap plaats als onderdeel van preventieve medische onderzoeken. Screeningsonderzoeken stellen de artsen in staat meer te weten te komen over de ontwikkelingsstatus van het kind en mogelijk in een vroeg stadium mogelijke ziekten te ontdekken (1).

Opmerking: Niet alleen de werkelijke hoofdomtrek van de baby is een indicator van een gezonde ontwikkeling, maar ook een constante groeisnelheid van het hoofd.

Wat worden als normale waarden voor de hoofdomtrek beschouwd?

De normale waarden van de hoofdomtrek hangen niet alleen af van de grootte van de hoofdomtrek. Ook het geslacht van het kind speelt een belangrijke rol. In principe kan gezegd worden dat de hoofdomtrek van meisjes meestal kleiner is dan die van jongens.

Om je een snel overzicht te geven van de normale waarden voor de hoofdomtrek van baby’s, hebben we een bijbehorende tabel gemaakt op basis van de gegevens van de WHO. De tabel laat zien hoe de hoofdomtrek van de baby zich normaal zou moeten ontwikkelen (2, 3).

leeftijd meisjes jongens
0. maand 32.7 – 35.1 cm 33.2 – 35.7 cm
1. maand 35.4 – 37.7 cm 36.1 – 38.4 cm
2. maand 37.0 – 38.4 cm 36.1 – 38.4 cm
3e Maand 38.3 – 40.8 cm 39.3 – 41.7 cm
4e Maand 39.3 – 41.8 cm 40.4 – 42.8 cm
5e Maand 40.2 – 42.7 cm 41.4 – 43.8 cm
6. 6. Maand 40.9 – 43.5 cm 42.1 – 44.6 cm
7. Maand 41.5 – 44.1 cm 42.7 – 45.2 cm
8. Maand 42.0 – 44.7 cm 43.3 – 45.8 cm
9. Maand 42.5 – 45.2 cm 43.7 – 46.3 cm
10. Maand 42.5 – 45.2 cm 43.7 – 46.3 cm
11. Maand 43,2 – 45,9 cm 44,5 – 47,0 cm
12. Maand 43,5 – 46,3 cm 44,8 – 47,4 cm

Er moet echter ook op gewezen worden dat dit slechts gemiddelde waarden zijn. Het is dus niet meteen verontrustend als de hoofdomtrek van een baby verschilt van de gegevens in de tabel.

Hoe wordt de hoofdomtrek van de baby correct gemeten?

Het meten van de hoofdomtrek van de baby begint niet na de geboorte van de baby, maar kan tegenwoordig tijdens de zwangerschap gedaan worden. Toch zijn de meetmethoden voor beide fundamenteel verschillend (1).

Tijdens de zwangerschap

De omtrek van het hoofd wordt meestal al bij echo-onderzoeken gecontroleerd. Niet alleen wordt de omtrek van het hoofd gemeten, maar ook de diameter van het hoofd van de pasgeborene wordt berekend. Deze waarde geeft ook informatie over de vraag of er afwijkingen zijn.

Na de geboorte

Om het hoofdje van je baby te meten, legt de arts of verpleegster een flexibel meetlint op de plaatsen waar het hoofdje van je baby het grootst is – net boven de wenkbrauwen en de oren en rond het achterhoofd waar het duidelijk van de nek afhelt. Je hoeft niet naar de dokter te gaan om de hoofdomtrek van je baby te meten.

De hoofdomtrek kan gemakkelijk in de kinderkamer gemeten worden. Alles wat je nodig hebt is een flexibel meetlint.

Het is gemakkelijker pasgeboren baby’s te meten als ze al slapen.

Om de meting te doen, leg je het meetlint voorzichtig rond het breedste deel van het hoofd van de baby. Het is raadzaam bij het voorhoofd te beginnen en het meetlint dan over de oren naar de achterkant van het hoofd te laten lopen. Deze meetlinten zijn meestal verkrijgbaar in grotere supermarkten op de naaiafdeling of in drogisterijen.

Hoe vaak moet de hoofdomtrek van de baby gemeten worden?

In principe is er geen vaste regel voor de frequentie waarmee de hoofdomtrek van de baby gemeten moet worden. Wel kan gezegd worden dat de hoofdomtrek bij elk bezoek aan de dokter in de eerste levensjaren onderzocht moet worden.

Als je voelt dat de hoofdomtrek van je baby abnormaal is, moet je niet aarzelen om contact op te nemen met je kinderarts.

Je kunt de hoofdomtrek ook meten vanuit het comfort van je eigen huis. Het is een goed idee om de omtrek van het hoofd maandelijks te controleren, vooral tijdens het eerste levensjaar. Dit helpt om eventuele bijzonderheden in de ontwikkeling van het kind snel op te merken.

Tot welke leeftijd moet de hoofdomtrek van een baby gemeten worden?

Om de gezonde ontwikkeling van de baby te volgen, moet de hoofdomtrek van de baby regelmatig gemeten worden, ten minste tot de 36e maand.
Geringe afwijkingen kunnen heel normaal zijn.

Als algemene regel moet de hoofdomtrek vooral tijdens de eerste levensweken vaak gemeten worden. Daarna is het voldoende om de hoofdomtrek slechts een keer per maand te meten tot het kind drie jaar oud is. Als er afwijkingen zijn, kun je het beste zo snel mogelijk advies vragen aan een kinderarts.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de hoofdomvang van mijn baby?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Hoewel er richtlijnen zijn die de gezonde ontwikkeling van een baby beschrijven, is elke baby anders. Daarom is het niet altijd een reden tot bezorgdheid als het hoofd van de baby iets sneller of langzamer groeit dan normaal.

Maar als de hoofdomtrek te snel groeit en de baby ook andere neurologische symptomen heeft, dan moet je de kinderarts raadplegen. De kinderarts kan een CT-scan of echografie bevelen. Na de geboorte wordt het breedste deel van het hoofd van de pasgeborene opgemeten.

De kinderarts volgt de groei en volgt die met andere kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Als de hoofdomtrek niet met de normale waarden overeenkomt, dan kan het een van de volgende diagnoses zijn, o.a.(4, 5)..

  1. Macrocefalie: Macrocefalie is wanneer de hoofdomtrek van de baby te groot is.
  2. Microcefalie: Als de hoofdomtrek van de baby onder het gemiddelde ligt, kan dat als microcefalie beschouwd worden.

Daarom is het meten van de hoofdomtrek van bijzonder belang. Als de hersenen van de baby niet volgens de norm groeien, kunnen passende maatregelen genomen worden als de diagnose snel gesteld wordt.

Het meten van de hoofdomtrek van de baby voor de juiste maat muts:

Het meten van de hoofdomtrek van de baby is niet alleen geschikt om de gezonde ontwikkeling van het kind in de gaten te houden. Voor ouders speelt ook de hoofdomtrek een belangrijke rol bij het vinden van de juiste petmaat.

Baby Kopfumfang-2

Mutsjes zijn niet alleen een eenvoudig kledingstuk voor zuigelingen, maar vervullen ook verschillende functies.
(Image source: Minnie Zhou/ unsplash)

Mutsjes hebben een grote praktische relevantie, vooral voor baby’s. Ze beschermen het kind tegen wind, kou en zonnestralen. Zonder de juiste mutsmaat zou het mutsje voortdurend afglijden of uiterst oncomfortabel zijn voor de baby.

Conclusie

Er zijn een aantal verschillende onderzoeken voor pasgeborenen. Deze onderzoeken worden uiterst belangrijk geacht om de gezonde ontwikkeling van de zuigeling te volgen. Ze stellen de artsen ook in staat snel in te grijpen bij complicaties.

Een van die onderzoeken is de meting van het hoofdje van de baby. Dit onderzoek vindt niet voor het eerst na de geboorte plaats, maar wordt ook met behulp van echografie in de baarmoeder uitgevoerd. Na de geboorte kan de meting van de hoofdomtrek ook regelmatig in de kinderkamer worden uitgevoerd. Bovendien moet ervoor gezorgd worden dat het onderzoek ook door de kinderarts wordt uitgevoerd.

Beeldbron: marctran/ 123rf.com

Referenties (5)

1. Messung des Kopfumfangs Update zur Mikrozephalie bei Säuglingen (2015). Susan R. Harris, PhD PT FAPTA FCAHS
Bron

2. Kopfumfang nach Alter bei neugeborenen Mädchen. (WHO)
Bron

3. Kopfumfang nach Alter bei neugeborenen Buben. (WHO)
Bron

4. Makrozephalie (2019) Von Stephen J. Falchek , MD, Nemours/Alfred I. duPont Hospital for Children
Bron

5. Mikrozephalie (2019) Von Stephen J. Falchek , MD, Nemours/Alfred I. duPont Hospital for Children
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Messung des Kopfumfangs Update zur Mikrozephalie bei Säuglingen (2015). Susan R. Harris, PhD PT FAPTA FCAHS
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kopfumfang nach Alter bei neugeborenen Mädchen. (WHO)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kopfumfang nach Alter bei neugeborenen Buben. (WHO)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Makrozephalie (2019) Von Stephen J. Falchek , MD, Nemours/Alfred I. duPont Hospital for Children
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Mikrozephalie (2019) Von Stephen J. Falchek , MD, Nemours/Alfred I. duPont Hospital for Children
Ga naar bron
Recensies