Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Je baby heeft de 12e maand van zijn ontwikkelingsstadium bereikt. Dit is de achtste en laatste groeispurt in de kindertijd en je baby is een peuter geworden. Deze ontwikkelingsfase kan de moeilijkste zijn van de acht groeispurten. Daarom kan hij of zij vaker onrustig en chagrijnig zijn (1).

Je wilt je kind helpen, maar je weet vaak niet wat zijn of haar probleem precies is. Bovendien maak je je zorgen of je kind wel gezond is en zich ontwikkelt volgens zijn of haar leeftijd. Daarom hebben we in dit artikel de meest gestelde vragen over de ontwikkeling van een baby in de 12e maand beantwoord.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Je baby is een jaar geworden en heeft al veel ontwikkelingsstappen gezet. Dit is de fase van de eerste tandjes, de eerste stapjes en de eerste woordjes.
 • Deze belangrijke mijlpalen in de 12e maand leiden vaak tot veranderingen in stemming, eet- en slaapgedrag. Huilen en onrustige nachten zijn in deze periode dan ook gebruikelijk.
 • Probeer in deze fase rituelen en een gestructureerde dagelijkse routine in te voeren. Dit zal zowel jou als je baby helpen beter met de uitdagingen van deze fase om te gaan.

Baby op 12 maanden: Wat je moet weten

Je eenjarige baby heeft al verschillende individuele ontwikkelingsmijlpalen gehad. Je vraagt je echter af waar hij staat in zijn ontwikkelingsstadium vergeleken met baby’s van dezelfde leeftijd. Daarom geven we je een objectief, benaderend overzicht van waar je baby in zijn ontwikkeling zou moeten zijn in de 12e maand.

Hoe lang en zwaar moet een 12 maanden oude baby zijn?

De volgende tabel laat zien hoe groot en hoe zwaar een baby gemiddeld kan zijn met 12 maanden. Dit zijn globale gemiddelden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor baby’s die borstvoeding krijgen (2).

Kenmerken Meisjes Jongens
Gewicht 7,1 tot 11,3 kg 7,8 tot 11,8 kg
Lichaamslengte 69,2 tot 78,9 cm 71,3 tot 80,2 cm
Hoofdomtrek 42,3 tot 47,5 cm 43,6 tot 48,5 cm

Maar beschouw deze getallen niet als strikte regels. Je baby ontwikkelt zich in fasen. Daarom kunnen zijn of haar lichaamslengte en gewicht van deze waarden afwijken. Zolang hij ongeveer op deze ontwikkelingscurve zit, is er niets mis met hem.

Wat kan een baby al met 12 maanden?

Tegen de tijd dat je baby een jaar oud is, maakt hij een enorme ontwikkeling door die in vijf grote gebieden gegroepeerd kan worden. In de volgende lijst karakteriseren we deze gebieden met de belangrijkste vaardigheden. Je baby zou deze vaardigheden tegen de 12e maand onder de knie moeten hebben of op weg zijn om dat te doen (3, 4)

 • Motorische ontwikkeling: veilig vastgrijpen van voorwerpen, rechtop zitten, vrij zitten, langs meubels lopen
 • Mentale ontwikkeling: verfijnde objectwaarneming, herinneren van bekende melodieën
 • Taalkundige ontwikkeling (5): eerste woorden, lettergreepverdubbeling met symbolische betekenis, imitatie van spraakklanken uit de omgeving, eenwoordige uitspraken
 • Emotionele ontwikkeling: expressie van een breed scala van emoties
 • Sociale ontwikkeling: actieve interactie met het gezin door middel van spraakklanken, gezichtsuitdrukkingen

De hierboven opgesomde kenmerken zijn slechts aanwijzingen van waar je baby zich in zijn eerste levensjaar door ontwikkeling bevindt. Het belangrijkste in deze tijd is dat je je ontspant en je niet te veel zorgen maakt over wat je kind wel of niet kan.

12 Monate

Rond de 12e maand kunnen baby’s zich zelfstandig optrekken en met gestrekte benen zitten. Dit is een belangrijk voorstadium dat hen voorbereidt op hun eerste stappen. (Image source: Humphrey Muleba / Unsplash)

Waarom zit, kruipt en klautert je baby nog niet met 12 maanden?

Eerst en vooral is het belangrijk om kalm te blijven. Zitten, kruipen en steppen zijn mijlpalen in de ontwikkeling van een jonge baby die niet versneld kunnen worden. De baby zelf moet deze ontwikkelingsstappen in zijn eigen tempo zetten.

Kinderen beginnen te zitten ergens tussen de 7e en 9e maand of later.

De rug- en buikspieren moeten daarvoor echter wel voldoende ontwikkeld zijn. Overvallen en kruipen gebeurt tussen de 7e en 10e maand. Deze beweging leidt dan tot de eerste stappen later. Veel kinderen slaan deze fase echter over en zetten toch hun eerste stappen (6).

Daarom moet je je over deze ontwikkelingsstappen geen zorgen maken. De vermogens van een baby in de 12e maand worden beschreven op basis van gemiddelde waarden. Als er echter afwijkingen zijn, raden we je aan een kinderarts te raadplegen en op zijn of haar deskundigheid te vertrouwen. Jaarlijkse controles zijn ook een goede manier om na te gaan of je kind zich goed ontwikkelt.

Wat voor soort controle wordt aanbevolen voor een baby op 12 maanden en wat wordt er onderzocht?

In de 12e maand moet je baby deelnemen aan het zesde vroege opsporingsonderzoek – of kortweg U6. Je kind wordt niet alleen lichamelijk onderzocht, maar ook op zijn of haar mogelijkheden. Als je twijfels hebt over de leeftijdsadequate ontwikkeling van je kind, vermeld dit dan zeker bij de check-up.

Jij bent tenslotte degene die je baby het beste kent. Samenvattend worden de volgende ontwikkelingsgebieden onderzocht tijdens U6 (4, 7)

 • Lichamelijke ontwikkeling: ontwikkeling van de zintuigen, eerste tandjes
 • Ontwikkeling van de grove en fijne motoriek: hoe je kind voorwerpen hanteert
 • Bewegingen: Voorstadia van de eerste pogingen om te lopen; hoe je kind zijn of haar lichaam beheerst
 • Taalontwikkeling: eerste woorden met lettergreepverdubbeling b.v. “mama”, “papa”

Na het onderzoek worden de resultaten besproken en de volgende onderwerpen worden nog besproken (7)

 • Vaccinaties
 • Kindervoeding, rachitis profylaxe met vitamine D
 • Maatregelen ter voorkoming van ongelukken
 • Mondhygiëne, cariësprofylaxe met fluoride
 • Bevordering van de capaciteiten van je kind

Het is belangrijk hier te vermelden dat de ontwikkelingsstappen niet volgens een vast patroon verlopen. Vooral als het gaat om lopen en taalontwikkeling. De U6 kan je een consistent beeld geven van waar je kind zich in zijn ontwikkeling bevindt en of het zich leeftijdsadequaat ontwikkelt. Dit kan alle twijfels wegnemen die je misschien hebt.

Hoe kun je de ontwikkeling van je 12 maanden oude baby ondersteunen?

Een kind heeft stimulatie, aanmoediging en genegenheid nodig. Deze componenten vermengd met geduld geven je kind een goede basis voor ontwikkeling. Bovendien moet je kind zoveel mogelijk bewegingsvrijheid in huis hebben om nieuwe dingen te ontdekken (4, 8).

Je baby wil je aandacht, zodat je meer tijd met hem doorbrengt. Betrek hem of haar daarom bij je dagelijkse bezigheden, zoals opruimen, boodschappen doen, de was doen. Dit zal je kleintje niet alleen helpen om tijd met je door te brengen, maar ook om nieuwe dingen te leren (8).

12 Monate

Speelgoed en kleine voorwerpen helpen kinderen de fijne motoriek te ontwikkelen. (Image source: Shirota Yuri/ Unsplash)

Tenslotte kun je zijn ontwikkeling steunen door hem zelfstandiger te laten worden. Je kunt dit doen door hem bijvoorbeeld zelf te laten eten en drinken. Of je kunt hem zelf met zijn speelgoed laten spelen, ook als dat veel lawaai met zich meebrengt (8).

Waarom slaapt een 12-maanden oude baby niet?

Je baby doorloopt veel ontwikkelingsmijlpalen tegen de tijd dat hij 12 maanden is. Deze ontwikkelingspieken kunnen ervoor zorgen dat je baby onrustig is, niet in slaap valt of ‘s nachts steeds wakker wordt. Het kan zijn dat je baby tandjes krijgt, waardoor hij of zij moeilijk kan slapen. Een andere reden kan zijn dat je baby een actievere levensstijl heeft.

Overdag zijn 12-maanden-jarigen erg actief en willen ze geen borstvoeding krijgen. Daarom worden ze ‘s nachts vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben (1).

Rituelen bevorderen de innerlijke rust en verbeteren zo de slaap.

Een regelmatige dagelijkse routine kan de slaapkwaliteit en het slaapgedrag van je baby helpen verbeteren. Door routines en structuur leer je je baby regelmaat en dat alles zijn tijd heeft. Je baby zal ook beter slapen als hij of zij zelf kan bepalen wanneer hij of zij gaat slapen. Je moet dus het laatste uur voor het slapengaan zo organiseren dat je baby tot rust kan komen en klaar is voor een goede nachtrust (9).

Wat kan een 12-maanden oude baby eten?

Je baby is een jaar oud en heeft waarschijnlijk tandjes gekregen. Dit zal ook invloed hebben op zijn dieet. Je kunt hem geleidelijk van de moedermelk of flesvoeding afbouwen en hem meer vast voedsel geven, fijngemaakt of in kleine hapklare stukjes (10).

Zo kan je peuter tegen het eind van het eerste levensjaar bijna alle voedingsmiddelen eten. Ook zuivelproducten kunnen al in het maaltijdplan worden opgenomen. Je moet voorzichtig zijn met groenten als kool en peulvruchten, want die kunnen bij sommige kinderen winderigheid veroorzaken. Als tussendoortje kun je je baby rauw fruit of groenten aanbieden, of een klein stukje brood met boter.

Pas ook op dat je voedsel dat je baby krijgt niet te sterk kruidt.

Je kunt een beetje zout gebruiken als je denkt dat het nodig is, maar baby’s hebben op deze leeftijd geen zout nodig. Vermijd ook je kleintje kleine en harde voedingsmiddelen te geven, zoals noten, want die kunnen gemakkelijk ingeslikt worden.

Tips voor het dagelijks leven met een baby in de 12e maand

Hier zijn een paar tips die je kunt gebruiken om de ontwikkeling van je kleintje in de 12e maand in het dagelijks leven te ondersteunen

 • Gestructureerde dagelijkse routine: Dit punt brengt regelmaat en voorspelbaarheid in de dagelijkse activiteiten. Dit helpt je kleintje en jou om een ritme door de dag te leggen.
 • Samen spelen: Door middel van verschillende spelletjes kun je de motorische en mentale vaardigheden van je kind ontwikkelen.
 • Praten (3): Dag in dag uit voortdurend met je baby communiceren helpt bij de ontwikkeling van zijn taalvaardigheid.

Onverdeelde aandacht, bemoedigende feedback en geduld zijn andere tips die in het dagelijks leven van pas kunnen komen als je met je kind omgaat. Het zijn componenten die de ontwikkeling van je baby op lange termijn kunnen ondersteunen.

Conclusie

Je baby heeft de 12e maand van zijn groeispurt bereikt. Dit is het laatste stadium als zuigeling en je kunt officieel een peuter in je armen houden. Hoe een kind van 12 maanden zich ontwikkelt ligt niet vast. Elk kind doorloopt de ontwikkelingsstadia anders en in zijn eigen tempo.

Maar van tijd tot tijd kun je je afvragen of je kind zich wel in een bij de leeftijd passend tempo ontwikkelt. Daar is de U6 check-up voor, waar afwijkingen vroeg ontdekt kunnen worden. In dit artikel hebben we ook de belangrijkste onderwerpen behandeld die van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van je kind in de 12e maand.

Hopelijk heb je een objectief beeld van het onderwerp gekregen en besef je dat de ontwikkeling van je baby in de 12e maand helemaal niet volgens een vast patroon verloopt.

Beeldbron: freestocks / Unsplash

Referenties (10)

1. Mutterinstinkte.de: 55 Wochen Schub: Der Entwicklungsschub vom Baby zum Kleinkind
Bron

2. WHO.int: Child growth standards
Bron

3. Netdoktor.de: Babys 12. Monat, Dr. Nicole Wendler, 13.07.2018
Bron

4. Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung Köln (2007): Die Entwicklung Ihres Kindes. In: das baby. Informationen für Eltern über das erste Lebensjahr
Bron

5. Windeln.de: Ihr Baby im 12. Monat
Bron

6. Gofeminin.de: Sitzen, Krabbeln, Laufen lernen: 3 geniale Eltern-Hacks, die Babys dabei helfen
Bron

7. Kindergesundheit-info.de: U6-Untersuchung – 10. bis 12. Lebensmonat
Bron

8. Familie.de: Baby-Entwicklung: Das Baby im 12. Monat
Bron

9. Kindergesundheit-info.de: Das Wichtigste zum Schlaf im ersten Lebensjahr
Bron

10. Familienhandbuch.de: Essen (fast) wie die Großen – die Ernährung vom 11. – 12. Monat
Bron

55 Wochen Schub: Der Entwicklungsschub vom Baby zum Kleinkind
Mutterinstinkte.de: 55 Wochen Schub: Der Entwicklungsschub vom Baby zum Kleinkind
Ga naar bron
Child growth standards
WHO.int: Child growth standards
Ga naar bron
Babys 12. Monat
Netdoktor.de: Babys 12. Monat, Dr. Nicole Wendler, 13.07.2018
Ga naar bron
Die Entwicklung Ihres Kindes
Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung Köln (2007): Die Entwicklung Ihres Kindes. In: das baby. Informationen für Eltern über das erste Lebensjahr
Ga naar bron
Ihr Baby im 12. Monat
Windeln.de: Ihr Baby im 12. Monat
Ga naar bron
Sitzen, Krabbeln, Laufen lernen: 3 geniale Eltern-Hacks, die Babys dabei helfen
Gofeminin.de: Sitzen, Krabbeln, Laufen lernen: 3 geniale Eltern-Hacks, die Babys dabei helfen
Ga naar bron
U6-Untersuchung – 10. bis 12. Lebensmonat
Kindergesundheit-info.de: U6-Untersuchung – 10. bis 12. Lebensmonat
Ga naar bron
Baby-Entwicklung: Das Baby im 12. Monat
Familie.de: Baby-Entwicklung: Das Baby im 12. Monat
Ga naar bron
Das Wichtigste zum Schlaf im ersten Lebensjahr
Kindergesundheit-info.de: Das Wichtigste zum Schlaf im ersten Lebensjahr
Ga naar bron
Essen (fast) wie die Großen – die Ernährung vom 11. – 12. Monat
Familienhandbuch.de: Essen (fast) wie die Großen – die Ernährung vom 11. – 12. Monat
Ga naar bron
Recensies