slaapzak voor baby in slaapkamer
Laatst bijgewerkt: 26-02-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Eén van de belangrijkste zorgen die ouders hebben, is hoe je ervoor zorgt dat je baby zo goed mogelijk slaapt. Op zijn rug, met een dekentje, een kussen, of niets van dat alles? Eindeloze vragen komen bij ouders op. Slaap is dan ook erg belangrijk voor je baby. Het helpt alle prikkels van overdag te verwerken en de baby heeft het nodig voor zijn ontwikkeling.

Gelukkig kun je als ouder de nodige acties ondernemen om de slaap van je baby te verbeteren. In deze shopgids focussen we ons op een van die tools die je hierbij helpen: babyslaapzakken. Slaapzakken voor baby’s vermijden de gevaren van verstikking die ontstaan ​​als je je kind met een deken bedekt. Benieuwd naar de beste babyslaapzakken op de markt? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Met een babyslaapzak voorkom je dat je baby onder de dekens kruipt. Hierdoor ligt je kindje niet alleen comfortabel in een slaapzak, ook verbeter je de veiligheid van de kleine.
 • Al vanaf de geboorte kan een baby in een babyslaapzak slapen. Controleer wel of de babyslaapzak die je koopt geschikt is voor de leeftijd en de omvang van je kind.
 • De dikte van een babyslaapzak is essentieel voor het comfort van je baby. Een TOG-waarde van 2,5 is geschikt voor warme ruimtes.

De beste babyslaapzakken op de markt: onze favorieten

Om je te helpen de babyslaapzak te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met de beste slaapzakken voor baby’s die op de markt te vinden zijn. De selectie bestaat uit zeer uiteenlopende modellen, ieder met hun eigen kenmerken en voordelen. Alle slaapzakken hebben echter een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
AffiliateLink
37,95 EUR
AffiliateLink
45,90 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
17,95 EUR
AffiliateLink
119,95 EUR
AffiliateLink
37,50 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over babyslaapzakken

Met een babyslaapzak kan je kindje zichzelf niet draaien in zijn slaapzak. Tegelijkertijd lopen de meeste babyslaapzakken wijd uit, zodat de benen van je kleine voldoende bewegingsruimte hebben. Om je te helpen de babyslaapzak te vinden die het beste bij jou en je baby past, vind je hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit praktische product.

meisje in slaapzak

Met een babyslaapzak voorkom je dat je baby onder de dekens kruipt. Hierdoor ligt je kindje niet alleen comfortabel in een slaapzak, ook verbeter je zo de veiligheid van de kleine. (Bron: Xiao Jiang: 110826885 / 123rf.com

Wat is een babyslaapzak precies?

Een babyslaapzak vervangt de losse babydekentjes in de wieg die het gezicht van de baby kunnen bedekken en op die manier de ademhaling kunnen belemmeren. Over het algemeen hebben babyslaapzakken ritsen aan de voorkant of aan de zijkant, die de kleine niet zelf kan uittrekken. De meeste slaapzakken voor baby’s lopen wijd uit, zodat de benen van je kleine voldoende bewegingsruimte hebben.

Waarom een babyslaapzak?

Babyslaapzakken bieden veel verschillende voordelen. Hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Helpt baby’s om niet te veel te bewegen.
 • Helpt te voorkomen dat de ademhaling van het kind ‘s nachts wordt belemmerd door losse dekentjes.
 • Houdt de lichaamstemperatuur op peil zodat het kind geen kou vat, maar ook niet te warm wordt.
 • Geeft een comfortabel en veilig gevoel aan de baby, net als toen hij nog in de baarmoeder zat.
 • Helpt de baby om ‘s nachts beter te slapen door hem warm en comfortabel te houden.
 • Je kunt je baby eenvoudig voeden zonder de slaapzak te verwijderen. Zo voorkom je dat hij helemaal wakker wordt.

Waarom is het handig om je kind in een babyslaapzak te kleden?

De American Academy of Pediatrics, een beroepsvereniging van kinderartsen, adviseert om babyslaapzakken te gebruiken in plaats van losse dekentjes, en zo het risico op wiegendood te verkleinen.

Dit is natuurlijk niet de enige voorzorgsmaatregel, aangezien het op de buik leggen van de baby of het gebruik van zacht beddengoed het risico op wiegendood verhoogt (1). Een dekbed wordt de eerste 2 jaar in ieder geval sterk afgeraden.

babyslaapzak

Al vanaf de geboorte kan een baby in een babyslaapzak slapen. Controleer wel of de babyslaapzak die je koopt geschikt is voor de leeftijd en de omvang van je kind. (Bron: Xiao Jiang: 105394239/ 123rf.com

Hoe moet je een babyslaapzak gebruiken?

Hoewel het niet erg ingewikkeld is om een babyslaapzak te gebruiken, is het belangrijk om op een aantal factoren te letten voordat je kind in een slaapzak laat slapen. Het is bijvoorbeeld essentieel om de temperatuur van de kamer te meten om erachter te komen hoeveel kleding je de baby onder de slaapzak laat dragen. Houd bovendien rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen:

 1. De ideale omgevingstemperatuur om oververhitting te voorkomen is 20 tot 22 ° C.
 2. Als de temperatuur in huis overdag verandert, laat je baby dan tijdens dutjes overdag en ‘s nachts in verschillende soorten kleren slapen.
 3. Kleed je baby niet in meer dan één laag dan een volwassene zou doen om zich comfortabel te voelen in dezelfde omgeving. Een jumpsuit met lange mouwen is meestal voldoende om je kleintje warm te houden, maar tegelijkertijd niet verstikkend.
 4. Het hoofdje van de baby moet onbedekt zijn, tenzij het minder dan 3,5 kilo weegt of zich in een koude omgeving bevindt.

Al deze tips zorgen ervoor dat een baby zich comfortabel voelt terwijl hij slaapt, zodat hij in een diepe slaap kan vallen waaruit hij moeilijker wakker zal worden (2).

Wanneer moet je een babyslaapzak gebruiken?

Al vanaf de geboorte kan een baby in een babyslaapzak slapen. Hiermee voorkom je dat je baby onder de dekens kruipt. Let er wel goed op dat je bij de aanschaf van een babyslaapzak de juiste maat koopt. In een te grote maat kan de kleine wegzakken, waardoor je alsnog hetzelfde effect krijgt als van de losse dekentjes. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een deskundige.

American Academy of Pediatrics
“De wieg mag geen kussens, lakens, dekens of voorwerpen bevatten die de ademhaling van de baby kunnen belemmeren of oververhitting kunnen veroorzaken.”

Waar moet een babyslaapzak aan voldoen?

Hoewel elke fabrikant verschillende soorten babyslaapzakken ontwerpt, zijn er bepaalde richtlijnen waar alle slaapzakken voor baby’s aan moeten voldoen. Je vindt de belangrijkste richtlijnen in het overzicht hieronder:

 • De slaapzak mag niet te zacht zijn.
 • Hij moet voldoende ademend zijn.
 • De babyslaapzak moet de luchtvochtigheid behouden zonder verstikkend te zijn voor de baby.
 • De slaapzak mag ook niet te dik zijn, want als je baby te veel zweet, kan hij verkouden worden.

Welke verschillende soorten babyslaapzakken zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende babyslaapzakken op de markt te vinden. Toch kun je de slaapzakken op hoofdlijnen in twee groepen indelen. In de lijst hieronder zie je welke:

 • Slaapzakken voor pasgeboren baby’s: Voor de allerkleinsten zijn er slaapzakken die de armpjes binnenboord houden. Zo voelt de baby zich comfortabel en veilig, alsof hij nog in de baarmoeder zit.
 • Slaapzakken voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar: In deze groep kun je onderscheid maken tussen modellen mét en zonder mouwen. Beide soorten slaapzakken zijn comfortabel om je kleintje warm te houden.

Voor welke leeftijd moet je een babyslaapzak gebruiken?

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, kan een baby in principe al vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Wel is het belangrijk om goed te controleren of de grootte van de slaapzak geschikt is voor je kind. Sommige experts zeggen dat babyslaapzakken gebruikt kunnen worden tot het kind ongeveer 3 jaar oud is. De American Academy of Pediatrics stelt dat het vanaf een leeftijd van 12 maanden al veilig is om dekens in de wieg te gebruiken. Wel raden ze aan om pas kussens te gebruiken als de baby in een echt bed slaapt.

Na een jaar lijkt de kans op wiegendood sterk af te nemen. Het risico op verstikking is tegen die tijd ook verminderd omdat de meeste 1-jarigen kunnen omrollen en de behendigheid hebben om dekens van hun gezicht weg te halen. Ondanks dat er geen grote risico’s meer zijn, is het altijd aan te raden om de wieg relatief leeg te houden (1). Kies voor zekerheid en hang een babymobiel boven het wiegje!

slaapzak voor kinderen in wieg met speelgoed

De dikte van een babyslaapzak is essentieel voor het comfort van je baby. Een TOG-waarde van 2,5 is geschikt voor warme ruimtes. (Bron: Xiao Jiang: 105275490 / 123rf.com

Samenvatting

Nu je elk punt over babyslaapzakken hebt geanalyseerd, is het jouw beurt om de slaapzak te kiezen die je het meest aanspreekt. Een goede nachtrust is essentieel voor je kleintje om de gebeurtenissen van overdag te verwerken en zich goed te ontwikkelen. Een goede babyslaapzak helpt je baby om heerlijk comfortabel te slapen. Daarnaast verminder je het risico op verstikking door losse dekentjes in de wieg.

Er zijn veel verschillende soorten babyslaapzakken op de markt te vinden. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren, materialen, maten en diktes. Het belangrijkste is misschien wel om de juiste maat te komen, om het risico op verstikking niet alsnog te vergroten. Lees voor gebruik de instructies van de desbetreffende fabrikant zorgvuldig door. Aarzel niet om de verkoper te vragen als een detail je niet helemaal duidelijk is.

Laat het ons weten als je een babyslaapzak hebt gekocht. We zijn erg benieuwd of je tevreden bent met je aankoop. Vergeet ook niet om deze shopgids te delen met alle ouders die een oplossing zoeken voor de losse dekens in de wiegjes van hun baby. We zijn benieuwd naar jouw mening en ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Xiao Jiang: 105393767/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. Moon R. Cómo mantener seguro a su bebé cuando duerme: explicamos la política de la AAP [Internet]. American Academy of Pediatrics; 4 Oct 2019 [consultado 5 Oct 2019]. Disponible en:
Bron

2. KidsHealth. El síndrome de la muerte súbita en lactantes. [Internet]. [revisado Mar 2014; consultado 3 Oct 2019]. Disponible en:
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Moon R. Cómo mantener seguro a su bebé cuando duerme: explicamos la política de la AAP [Internet]. American Academy of Pediatrics; 4 Oct 2019 [consultado 5 Oct 2019]. Disponible en:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
KidsHealth. El síndrome de la muerte súbita en lactantes. [Internet]. [revisado Mar 2014; consultado 3 Oct 2019]. Disponible en:
Ga naar bron
Recensies