Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Ongeveer 20% van de vrouwen, 50% van de zwangere vrouwen en 3% van de mannen hebben niet genoeg ijzer in hun lichaam. In veel gevallen is de oplossing om meer ijzerrijke voedingsmiddelen te eten. Goede voeding is altijd essentieel, maar is nog belangrijker als je zwanger bent.

IJzer is een belangrijk onderdeel van je lichaam omdat het een mineraal is dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. In dit artikel leggen we uit wat ijzertekort in de zwangerschap veroorzaakt en welke preventieve maatregelen en oplossingen er zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

 • IJzergebreksanemie is wereldwijd de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Vooral zwangere vrouwen hebben vaak last van ijzertekort.
 • Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn vermoeidheid, bleke huid, voelbare hartslag, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droog en beschadigd haar en huid, pijnlijke of gezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze nagels.
 • Gelukkig kunnen de meeste vormen van ijzertekort relatief gemakkelijk behandeld worden, meestal met een ijzerrijk dieet of ijzersupplementen als je arts dat aanbeveelt

Definitie: Wat is ijzer?

IJzer is een vitaal mineraal en het belangrijkste doel ervan is zuurstof door het hele lichaam te vervoeren, zodat de cellen energie kunnen produceren. IJzer helpt ook kooldioxide verwijderen. IJzer speelt een essentiële rol bij de vorming van nieuwe rode bloedcellen.

Het vrouwelijk lichaam is tijdens de zwangerschap bijzonder afhankelijk van een voldoende aanvoer van ijzer. (Image source: unsplash.com / Ashton Mullins)

Deze bloedcellen bevatten hemoglobine, dat het bloed zijn rode kleur geeft. Hemoglobine zorgt ervoor dat de rode bloedcellen zuurstof van de longen naar de weefsels in het hele lichaam en, als je zwanger bent, naar je baby vervoeren. Er zijn twee vormen van voedingsijzer: Haem en niet-haem.

 • Haemijzer is afkomstig van hemoglobine. Het wordt gevonden in dierlijk voedsel dat oorspronkelijk hemoglobine bevatte, zoals rood vlees, vis en gevogelte (vlees, gevogelte en zeevruchten bevatten zowel haem als niet-haem ijzer). Je lichaam absorbeert het meeste ijzer uit hemabronnen.
 • Het meeste niet-haem ijzer komt van plantaardige bronnen.

Achtergrond: Wat je moet weten over ijzertekort bij zwangerschap

Wat is ijzertekort?

Een ijzertekort ontstaat als het lichaam niet genoeg heeft van het mineraal ijzer. Dit leidt tot abnormaal lage niveaus van rode bloedcellen. Zonder ijzer in je voeding loop je het risico op bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat doordat je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om zuurstof naar de weefsels van je lichaam te vervoeren.

Bloedarmoede is een aandoening waarbij er niet genoeg gezonde rode bloedcellen zijn om zuurstof naar de weefsels van het lichaam te vervoeren. Als weefsels niet genoeg zuurstof krijgen, worden veel organen en functies aangetast. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap is bijzonder zorgwekkend omdat het in verband wordt gebracht met een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en moedersterfte.

Hoewel er verschillende soorten bloedarmoede zijn, komt bloedarmoede door ijzertekort wereldwijd het meest voor. Zwangere vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van bloedarmoede omdat het lichaam te veel bloed produceert om de baby van voedingsstoffen te voorzien. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap kan een milde aandoening zijn die gemakkelijk te behandelen is als ze vroeg wordt opgespoord. Het kan echter gevaarlijk zijn voor zowel de moeder als de baby als het niet behandeld wordt.

Op welk niveau heb ik ijzertekort in de zwangerschap?

Vrouwen boven de 50 jaar en alle volwassen mannen moeten dagelijks 8 mg ijzer innemen. Vrouwen van 19-50 jaar moeten streven naar 18 mg per dag, terwijl zwangere vrouwen 27 mg ijzer nodig hebben voor de gezondheid van de foetus.

Als je zwanger bent, heb je ongeveer twee keer zoveel ijzer nodig als je eerder verwachtte, omdat je lichaam ijzer gebruikt om extra bloed voor je baby te maken. Toch krijgt ongeveer 50% van de zwangere vrouwen niet genoeg van dit belangrijke mineraal binnen.

Vooral zwangere vrouwen hebben vaak last van ijzertekort. Daarom moet je je ijzerinname tijdens de zwangerschap verhogen tot 27 mg per dag. (Beeldbron: unsplash.com/freestocks)

Het eten van ijzerrijke voedingsmiddelen en het innemen van extra ijzer zoals aanbevolen door je arts kan helpen het ijzergehalte onder controle te houden. Tijdens je zwangerschap heb je elke dag minstens 27 milligram (mg) ijzer nodig.

Hoe ontstaat ijzertekort tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap werkt het hart harder om de foetus van voldoende voeding te voorzien. Het lichaam vergroot zijn bloedvolume met 30-50%.

Vanwege deze toename van het bloedvolume is het belangrijk dat zwangere vrouwen ook hun inname van foliumzuur en ijzer verhogen.

De oorzaak van bloedarmoede hangt meestal af van hoeveel rode bloedcellen er in het lichaam worden aangemaakt en hoe gezond je bent.

Een daling van het hemoglobinegehalte tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door een grotere uitbreiding van het plasmavolume in vergelijking met de toename van het volume van de rode bloedcellen.

Dit verschil tussen de stijgingspercentages voor plasma en rode bloedcellen is het meest uitgesproken in het tweede trimester. Er zijn de volgende manieren waarop de rode bloedcellen aangetast kunnen worden en tot bloedarmoede kunnen leiden:

Oor Beschrijving
Dieet Een tekort aan ijzer in de voeding als gevolg van een tekort aan ijzerrijke voedingsmiddelen of het onvermogen van het lichaam om het geconsumeerde ijzer op te nemen.
Zwangerschap Zwangerschap zelf, want het geproduceerde ijzer is nodig voor het lichaam van de vrouw om haar eigen bloedvolume te vergroten. Zonder ijzersuppletie is er niet genoeg ijzer om de bloedtoevoer van de groeiende foetus te voeden.
Bloedingen Zwaar bloedverlies door menstruatie, zweren of poliepen, of bloeddonatie veroorzaakt dat rode bloedcellen sneller vernietigd worden dan ze aangevuld kunnen worden.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort bij zwangerschap?

Veel voorkomende oorzaken van ijzertekort zijn onvoldoende ijzeropname door slechte of beperkende voeding, inflammatoire darmziekten, verhoogde eisen tijdens de zwangerschap en bloedverlies door zware menstruaties of inwendige bloedingen.

Zorg ervoor dat je tijdens je zwangerschap evenwichtig en gezond eet. (Beeldbron: unsplash.com / brooke lark)

Wat de oorzaak ook is, ijzertekort kan leiden tot onaangename symptomen die de kwaliteit van je leven kunnen aantasten. Deze omvatten een slechte gezondheid, concentratie en arbeidsproductiviteit. Tekenen en symptomen van ijzertekort variëren naar gelang de ernst van de bloedarmoede, hoe snel ze zich ontwikkelt, je leeftijd en je huidige gezondheid.

Vermoeidheid

Erg moe zijn is een van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort en treft meer dan de helft van de mensen die een tekort hebben. Dit gebeurt omdat je lichaam ijzer nodig heeft om een eiwit te maken dat hemoglobine heet, en dat in rode bloedcellen voorkomt.

Hemoglobine helpt zuurstof door het lichaam te vervoeren. Als je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, bereikt minder zuurstof je weefsels en spieren, waardoor ze van energie worden beroofd. Ook moet je hart harder werken om meer zuurstofrijk bloed door je lichaam te verplaatsen, wat je moe kan maken.

Bleke huid

Bleke huid en bleke verkleuring van de binnenkant van de onderste oogleden zijn andere veel voorkomende tekenen van ijzertekort. De hemoglobine in rode bloedcellen geeft het bloed zijn rode kleur. Lage niveaus tijdens een ijzertekort maken het bloed minder rood.

Dit is de reden waarom de huid zijn gezonde rozige kleur kan verliezen bij mensen met ijzertekort. Deze bleekheid kan bij mensen met ijzertekort over het hele lichaam voorkomen of beperkt zijn tot één gebied, zoals het gezicht, tandvlees, lippen of onderste oogleden, en zelfs de nagels. Dit is vaak een van de eerste dingen waar artsen naar zoeken als teken van ijzertekort.

Het moet echter met een bloedtest bevestigd worden. Bleekheid komt vaker voor bij matige of ernstige gevallen van bloedarmoede. Als je je onderste ooglid naar beneden trekt, moet de binnenste laag een helderrode kleur hebben. Als het heel lichtroze of geel van kleur is, kan dit erop wijzen dat je een ijzertekort hebt.

Broze vingernagels

Een ander symptoom van ijzertekort is broze of lepelvormige vingernagels, een aandoening die koilonychia heet. Dit begint vaak met broze nagels die gemakkelijk afbrokkelen en barsten.

In latere stadia van ijzertekort kunnen lepelvormige nagels ontstaan, waarbij het midden van de nagel inzakt en de randen omhoog staan, zodat ze er rond uitzien als een lepel. Dit is echter een zeldzame bijwerking en komt meestal alleen voor bij ernstige gevallen van ijzertekort-anemie.

Gebrek aan concentratie en slaperigheid

Naast zwakte en ongemak hebben veel mensen met ijzertekort echter ook last van concentratieproblemen of gebrek aan productiviteit op het werk.

Hoofdpijn, slaperigheid en gebrek aan concentratie zijn veel voorkomende tekenen van ijzertekort. (Beeldbron: unsplash.com / Mehrpouya)

Dit symptoom lijkt minder vaak voor te komen dan de andere en gaat vaak gepaard met slaperigheid of duizeligheid. Bij ijzertekort zorgt een laag hemoglobinegehalte in de rode bloedcellen ervoor dat niet genoeg zuurstof de hersenen kan bereiken.

Als gevolg daarvan kunnen de bloedvaten in de hersenen opzwellen en druk en hoofdpijn veroorzaken. Hoewel er veel oorzaken van hoofdpijn zijn, kan frequente, steeds terugkerende pijn een teken zijn van een ijzertekort.

Hartkloppingen

Een voelbare hartslag, ook wel hartkloppingen genoemd, kan een ander symptoom van ijzertekort-anemie zijn. Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen dat helpt zuurstof door het lichaam te vervoeren.

Bij ijzertekort betekent een laag hemoglobinegehalte dat het hart extra hard moet werken om zuurstof te vervoeren. Dit kan leiden tot onregelmatige hartslagen of het gevoel dat je hart ongewoon snel klopt.

In extreme gevallen kun je een vergroot hart hebben, een hartruis of hartfalen. Deze symptomen zijn echter veel zeldzamer.Je zou lange tijd een ijzertekort moeten hebben om ze te ervaren.

Andere mogelijke symptomen van ijzertekort bij zwangerschap

Symptoom Beschrijving
Verzwakt immuunsysteem Omdat ijzer nodig is voor een gezond immuunsysteem, kun je door een ijzertekort meer ziektes krijgen dan gewoonlijk.
Ontsteking van de mond en tong Tekenen zijn onder andere als je tong gezwollen is, ontstoken, bleek of vreemd glibberig. Lage hemoglobine door ijzertekort kan de tong bleek maken, terwijl lage myoglobine de tong pijnlijk, glibberig en gezwollen kan maken.
Rusteloze benen Mensen met bloedarmoede door ijzertekort hebben een grotere kans om aan het rusteloze benen syndroom te lijden.Dit is een sterke drang om de benen te bewegen in rust.
Koude handen en voeten Ion tekort betekent dat de handen en voeten minder zuurstof krijgen.Sommige mensen voelen over het algemeen gemakkelijker de kou of hebben koude handen en voeten.

Wat zijn de gevolgen van ijzertekort in de zwangerschap voor moeder en baby?

Als het ijzergehalte laag is, kunnen de rode bloedcellen geen zuurstof meer naar de lichaamsweefsels vervoeren. Hoewel het normaal is om tijdens de zwangerschap lichte bloedarmoede te hebben door het toegenomen bloedvolume, kunnen jij en je baby het risico lopen op een vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht. Bij ernstige bloedarmoede loopt de moeder het risico op

 • Het moeilijker maken om infecties te bestrijden
 • Te veel bloed verliezen tijdens de bevalling
 • Rusteloze benen syndroom tijdens de zwangerschap
 • Het ontwikkelen van een postpartum depressie

Als je ernstige bloedarmoede hebt, loopt je baby het risico op

 • Te vroeg geboren worden (vroeggeboorte)
 • Geboren worden met een laag geboortegewicht
 • Het ontwikkelen van bloedarmoede in de kindertijd

Wat te doen tegen ijzertekort tijdens de zwangerschap: 5 ijzerrijke voedingsmiddelen

Rood vlees is vullend en voedzaam.Een portie van 100 gram gemalen rundvlees bevat 2.7 mg ijzer. Vlees is ook rijk aan eiwitten, zink, selenium en verschillende B vitamines. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat ijzertekort minder waarschijnlijk is bij mensen die regelmatig vlees, gevogelte en vis eten.

Rood vlees is een uiterst goede bron van ijzer. Het is haemijzer, dat bijzonder goed door het lichaam kan worden opgenomen. (Beeldbron: unsplash.com / seffen99)

In feite is rood vlees waarschijnlijk de meest toegankelijke bron van haem-ijzer, waardoor het mogelijk een belangrijk voedingsmiddel wordt voor mensen die vatbaar zijn voor bloedarmoede.

Spinazie

Spinazie biedt veel gezondheidsvoordelen voor heel weinig calorieën.100 g gekookte spinazie bevat 3.6 mg ijzer. Hoewel het non-haem ijzer is, dat niet erg goed wordt opgenomen, is spinazie ook rijk aan vitamine C.

Dit is belangrijk omdat vitamine C de ijzeropname aanzienlijk verhoogt. Spinazie is ook rijk aan antioxidanten, carotenoïden genaamd, die het risico op kanker kunnen verlagen, ontstekingen verminderen en je ogen beschermen tegen ziekten. Als je spinazie en andere bladgroenten met vet eet, kan je lichaam de carotenoïden beter opnemen. Zorg dus voor een gezond vet als olijfolie bij je spinazie.

Schelpdieren

Schelpdieren zijn rijk aan ijzer, maar mosselen, oesters en kokkels zijn bijzonder goede bronnen.Zo kan een portie mosselen van 100 gram tot 28 mg ijzer bevatten.

In feite bevatten alle schelpdieren veel voedingsstoffen en is aangetoond dat ze de niveaus van het hart-gezonde HDL cholesterol in je bloed verhogen.

Het ijzergehalte van schelpdieren varieert echter sterk en sommige soorten kunnen veel lagere hoeveelheden bevatten. Het ijzer in schelpdieren is haem-ijzer, dat je lichaam gemakkelijker opneemt dan het niet-haem-ijzer in planten.

Peulvruchten

Peulvruchten zitten boordevol voedingsstoffen. Enkele van de meest voorkomende soorten peulvruchten zijn bonen, linzen, kikkererwten, erwten en sojabonen. Ze zijn een geweldige bron van ijzer, vooral voor vegetariërs. Een kop (198 gram) gekookte linzen bevat 6.6 mg. Peulvruchten zijn ook rijk aan foliumzuur, magnesium en kalium

Peulvruchten zijn echte voedingsstoffenbommen en voorzien je lichaam van belangrijke eiwitten. (Beeldbron: unsplash.com / Gesina Kunkel)

Studies hebben ook aangetoond dat bonen en andere peulvruchten ontstekingen kunnen verminderen bij mensen met diabetes.Peulvruchten kunnen ook het risico op hartziekten verminderen bij mensen met het metabool syndroom.

Bovendien kunnen peulvruchten helpen bij gewichtsverlies.Ze zijn zeer rijk aan oplosbare vezels, die het volheidsgevoel kunnen verhogen en de calorie-inname kunnen verminderen.

Lever en andere organen

Orgaanvlees is uiterst voedzaam.Populaire soorten zijn lever, nier, hersenen en hart, die allemaal rijk zijn aan ijzer.Een portie runderlever van 100 gram bevat bijvoorbeeld 6,5 mg ijzer. Orgaanvlees is ook rijk aan eiwitten en rijk aan B vitamines, koper en selenium.

Bovendien behoren orgaanvleessoorten tot de beste bronnen van choline, een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van hersenen en lever, waarvan veel mensen niet genoeg binnenkrijgen.

Preventie: Hoe je ijzertekort in de zwangerschap kunt voorkomen

IJzertekort in de zwangerschap is niet ongewoon. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, je kunt ijzertekort voorkomen met een evenwichtige voeding, ijzersupplementen van goede kwaliteit en een verhoogde inname van vitamine C.

Maar wees voorzichtig! Natuurlijk moet alles in overleg met je gynaecoloog gebeuren om mogelijke gevolgschade voor jou en je kind te voorkomen.

Evenwichtige voeding

Je kunt proberen meer ijzerrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Hiertoe behoren donkergroene bladgroenten (zoals spinazie), rood vlees, gevogelte, varkensvlees, bonen, erwten, gedroogd fruit en met ijzer verrijkt brood, granen en pasta.

IJzersupplementen

Als uit je bloedonderzoek blijkt dat je een ijzertekort hebt, zal je arts je waarschijnlijk een ijzersupplement aanraden. De hoeveelheid extra ijzer die je nodig hebt hangt af van hoeveel ijzer er in je prenatale vitamine zit, je huidige ijzergehalte en welke vorm van ijzer voorgeschreven wordt. Sommige soorten ijzer absorberen beter dan andere.

Het nemen van maagzuurremmers of calciumsupplementen kan de ijzeropname verstoren. Dus als je deze neemt, neem ze dan op een ander tijdstip dan je ijzersupplement. Als je een gastric bypass of een operatie aan de dunne darm hebt ondergaan, of geen ijzer oraal kunt innemen, kan het nodig zijn ijzer intraveneus in te nemen.

Hogere vitamine C inname/vitamine C supplementen

Het innemen van een vitamine C supplement of het eten van voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, zoals citrusvruchten, aardbeien, kiwi, meloen, bladgroenten, tomaten en paprika’s, kan ook helpen bij de ijzeropname.

Vitamine C is niet alleen een gezonde vitamine, maar bevordert ook de opname van ijzer. (Beeldbron: unsplash.com / republica)

Bedenk dat ijzer in planten niet zo gemakkelijk wordt opgenomen als ijzer in vlees. Daarom is het bij het eten van ijzerrijke planten het beste om tegelijk voedingsmiddelen te eten die vitamine C bevatten om de ijzeropname te ondersteunen. Sommige mensen kunnen ijzer echter niet uit voedsel opnemen, zodat ijzersupplementen nog steeds aan te bevelen kunnen zijn.

Ga naar

je dokter Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, is het belangrijk dat je naar je dokter gaat voordat je probeert zelf een diagnose te stellen. Overdosering van ijzersupplementen kan gevaarlijk zijn, en onder andere leverschade veroorzaken.

Je arts kan vaststellen of je een ijzertekort hebt en zo nodig de juiste dosis ijzer voorschrijven. Als je arts je aanraadt een ijzersupplement te nemen, is het belangrijk dat je ijzer minstens twee uur vóór of vier uur na het innemen van maagzuurremmers inneemt, omdat deze de ijzeropname kunnen verstoren.

Bedenk dat het enkele maanden tot een jaar of langer kan duren voor je ijzergehalte hersteld is, hoewel je je ongeveer een week na inname al beter kunt voelen. Het kan zijn dat je een vervolgafspraak moet maken om je ijzergehalte opnieuw te controleren.

Als suppletie het ijzergehalte niet verbetert, kan er een andere oorzaak van de bloedarmoede zijn, zoals een probleem met de ijzeropname. In zulke gevallen kan je arts antibiotica voorschrijven om een maagzweer te behandelen of een andere behandeling, afhankelijk van de oorzaak. In ernstige gevallen kan intraveneuze ijzervervanging of een bloedtransfusie nodig zijn.

Conclusie

IJzergebreksanemie is wereldwijd de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Sommige mensen hebben duidelijke symptomen, terwijl anderen er helemaal geen ervaren. Dit hangt vaak af van de ernst van de bloedarmoede.

Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn vermoeidheid, bleke huid, voelbare hartslag, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droog en beschadigd haar en huid, pijnlijke of gezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze of lepelvormige nagels. Als je denkt dat je symptomen van ijzertekort hebt, ga dan zeker naar een dokter. Zelfdiagnose is niet aan te bevelen.

Gelukkig kunnen de meeste vormen van ijzertekort vrij gemakkelijk behandeld worden, meestal door een ijzerrijk dieet of ijzersupplementen als je arts dat aanraadt.

Beeldbron: unsplash.com / Ashton Mullins

Recensies