Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

45Onderzochte producten

15Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Een ronde haarborstel ontklit niet alleen het haar, maar wordt ook een belangrijk stylinggereedschap in combinatie met een föhn. Vooral als je meer volume in je haar wilt, kun je het beste een ronde borstel gebruiken. Lang, fijn haar ziet er voller uit na styling met een ronde borstel. Zelfs korte kapsels, zoals de bob, krijgen een geweldige springveer.

Zo divers als onze kapsels en haarstructuren zijn, zo divers is ook de keuze aan ronde borstels. Ze zijn er in keramiek, hout en aluminium. Meestal zijn de ronde borstels voorzien van plastic borstelharen of van de natuurlijke wilde zwijnenharen. Elk materiaal heeft bijzondere voordelen, maar kan ook een negatief effect hebben op bepaalde haartypes. Om je te helpen de beste ronde haarborstel voor jou te vinden, hebben we alle voor- en nadelen met elkaar vergeleken in onze ronde haarborstel test 2022.
Belangrijk om te weten

 • Een ronde haarborstel dient als styling- en verzorgingshulpmiddel. Het kan op vele manieren gebruikt worden en geeft vooral volume.
 • Om het haar in model te brengen wordt een ronde borstel gebruikt, samen met een föhn. De hete lucht geeft het kapsel een bijzonder stevige fixatie en houdt het de hele dag perfect op zijn plaats.
 • De ronde borstel moet afgestemd zijn op de lengte en de structuur van het haar. De meest voorkomende ronde borstelmodellen zijn van hout, aluminium of keramiek. Ze zijn verkrijgbaar met zwijnenhaar of met kunststof borstelharen.

Beste Ronde borstel: Onze selectie

Er zijn veel verschillende modellen ronde borstels die op verschillende manieren gebruikt worden. Deze verscheidenheid creëert een groot aanbod, dat gemakkelijk verwarrend kan worden. Om je een eerste indruk te geven van ronde haarborstels van hoge kwaliteit, geven we je het volgende overzicht.

Ronde haarborstels: koop- en beoordelingscriteria

Om uit te zoeken welke ronde haarborstel het beste bij je past, vind je hieronder de belangrijkste criteria.

Een korte beschrijving van de criteria maakt het je gemakkelijker om ze te vergelijken en een aankoopbeslissing te nemen.

Materiaal

Het materiaal van het borstellichaam is doorslaggevend voor de hanteerbaarheid, het gewicht en de duurzaamheid van een ronde borstel. Hout, aluminium en keramiek zijn de meest gebruikte materialen voor ronde borstels.

 • Houtenronde borstels zijn licht, zacht voor het haar en gemakkelijk in het gebruik. Hout is een natuurlijk, stevig materiaal dat van een haarborstel een lang meegaand stylingshulpmiddel maakt. Houten ronde borstels zijn vaak gemaakt met zwijnenhaar en worden aangeboden als natuurlijke borstels .
 • Aluminium ronde borstels zijn thermoactief. Dit betekent dat ze snel vocht afvoeren. Het haar droogt sneller en je bespaart tijd bij het stylen.
 • Keramische ronde borstels hebben een positief effect op de haarstructuur en laten het haar glanzen. Ze slaan de warmte van de föhn op en brengen die gelijkmatig op het haar over. De luchtgaatjes in een keramische borstel zorgen er ook voor dat het haar snel droogt.

Borstelharen

De meest voorkomende soorten borstelharen voor ronde haarborstels zijn zwijnenhaar en kunststof borstelharen. Beide soorten borstelharen hebben bijzondere voordelen.

Als je een ronde borstel koopt, let er dan op dat je de borstelharen kiest volgens je haartype.

Als je vet haar hebt, kies dan een ronde borstel van zwijnenhaar. Dit verdeelt het vet over het hele haar en geeft het een prachtige glans. Bovendien zijn de borstelharen van zwijnen zacht voor de hoofdhuid en natuurlijk.

Kunststof borstelharen zijn vooral geschikt voor dik, lang haar. Een ronde borstel met plastic borstelharen ontwart het haar heel goed, zodat het gemakkelijk snel in model te brengen is.

Diameter

Bij het kiezen van de diameter van een ronde borstel hangt alles af van hoe lang je haar is en welk kapsel je met de borstel wilt stylen.

 • Grote diameter 55 tot 80 mm: Voor lang haar en/of volume.
 • Middelgrote diameter 25 tot 55 mm: Voor halflang haar.
 • Kleine diameter 12 tot 25 mm: Voor kort haar en/of krullen.

Voor beginners raden we een ronde borstelset aan met haarborstels van verschillende diameter. Zo kun je het eerst uitproberen.

Gewicht

Het gewicht bepaalt hoe prettig een ronde haarborstel in het gebruik is. Ook hier is het belangrijk te bedenken wat je met het penseel wilt bereiken. Om bijvoorbeeld krullen te stylen, moet de ronde borstel een tijdje op je hoofd blijven staan. Natuurlijk is hier een lichte kwast voor nodig.

Het materiaal van de ronde borstel is van cruciaal belang.

Hout is het lichtst, keramiek het zwaarst en aluminium zit er tussenin, afhankelijk van het model.

Hairstylisten moeten altijd hun styling gereedschap meenemen naar hun werk. Ze werken ook veel met de haarborstels, wat snel vermoeiend wordt met zware ronde borstels. Lichtgewicht ronde borstels zijn gemakkelijker mee te nemen en op het haar te gebruiken.

Ronde borstels: veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder vind je relevante vragen over ronde borstels. We beantwoorden deze vragen met de belangrijkste details om je een zo goed mogelijk overzicht te geven.

Wat is een ronde borstel?

Een ronde borstel is een haarborstel met een cilindrisch gevormde borstelkop. Het dient als styling- en verzorgingsgereedschap voor het haar of de baard en kan op vele manieren gebruikt worden.

Om het haar in model te brengen wordt een ronde borstel gebruikt, samen met een haardroger. De hete lucht geeft de kapsels een bijzonder stevige fixatie. Als je bij het stylen hoogwaardige stylingproducten gebruikt, zal je haar de hele dag perfect zitten.

rundbürste-test

Krullend haar ziet er levendig uit. De krullen worden afgemaakt door kunstig stylen. (Image source: Tim Mossholder / unsplash)

Omwille van je haar moet je bij het kopen van een ronde borstel erop letten dat het borstellichaam en de borstelharen van het juiste materiaal gemaakt zijn. Anderzijds let je vooral op de afwerking en de kwaliteit van het product.

Welke soorten ronde borstels zijn er?

We hebben allemaal verschillende soorten haar: steil lang haar, korte krullen, schouderlang kroeshaar en nog veel meer variaties. Daarom biedt de markt een enorme keuze aan ronde haarborstels, waar alle zoekers zullen vinden wat ze zoeken.

We hebben de meest voorkomende soorten ronde borstels geïllustreerd in een tabel. De opgesomde voor- en nadelen informeren je specifiek over de eigenschappen en het gebruik van de verschillende borstels.

Type Voordelen Nadelen
Houten ronde borstel Licht van gewicht, stabiel en duurzaam, in combinatie met zwijnenhaar een natuurlijk product, Beschermt het haar Droogt het haar langzaam, Raakt gemakkelijk in de war
Aluminium ronde borstel Is thermoactief, Droogt het haar snel Oververhit gemakkelijk
Keramische ronde borstel Geeft glans aan het haar, Is thermoactief, Droogt het haar snel, Geeft de warmte gelijkmatig aan het haar Zwaargewicht
Ronde borstel met ionische technologie Heeft een antistatisch effect, Maakt het haar glanzend en glad, Droogt het haar snel De technologie is omstreden

Je hebt al veel geleerd over houten ronde borstels, aluminium borstels en keramische borstels uit onze materiaalbeschrijving. Vergeleken met conventionele soorten ronde borstels zijn ronde borstels met ionische technologie nog niet zo lang op de markt.

Deze ioniserende ronde borstels maken het haar bijzonder glad en glanzend. Door de ionentechnologie geeft de ronde borstel negatieve deeltjes af aan het haar en heeft zo een antistatische werking. Het splitst ook de waterdruppels op het haar, die onmiddellijk verdampen. Het haar droogt zo sneller.

Wat kost een ronde borstel?

De ronde borstel wordt zowel privé als professioneel gebruikt in kapsalons of door haarstylisten. De prijs varieert van 3 tot 120 euro, afhankelijk van de fabrikant en het model.

Type Prijsklasse
Houten ronde borstel circa 4 tot 120 euro
Aluminium ronde borstel circa 3 tot 70 euro
Keramische ronde borstel circa 4 tot 70 euro
Ronde borstel met ionische technologie circa 9 tot 120 euro

Let bij je aankoopbeslissing zeker op de kwaliteit van de ronde haarborstel in kwestie. Als je kiest voor hoogwaardige materialen en optimale afwerking, zul je de ronde borstel langer kunnen gebruiken. Dit is niet alleen een duurzamere aankoop, maar kan zelfs goedkoper zijn dan na korte tijd een tweede haarborstel te kopen.

Waar kan ik een ronde haarborstel kopen?

Ronde haarborstels zijn verkrijgbaar in drogisterijen, warenhuizen, parfumerieën, gespecialiseerde kapperszaken en ook in grotere supermarkten. Bovendien verkopen kapsalons vaak ronde borstelmodellen die ze zelf gebruiken.

rundbürste-test

Bij het föhnen wordt het haar door de borstelharen getrokken. Dit geeft ze die onvergelijkbare krul. (Image source: Engin Aykurt / unsplash)

Natuurlijk hebben veel online winkels ook ronde kwasten in hun assortiment. Behalve bij grotere aanbieders zoals Amazon en Ebay, zijn ronde borstels ook verkrijgbaar in online winkels voor kappersbenodigdheden, haarverzorging en cosmetica, online winkels voor drogisterijen of online winkels voor parfumerie.

 • haar-shop.com
 • baslerbeauty
 • Douglas
 • Kapper postorder
 • Amazon
 • Ebay

Een voordeel van het online kopen van een ronde borstel zijn de recensies van gebruikers. Vooral in grote online winkels zoals Amazon worden producten door gebruikers beoordeeld op basis van het toekennen van sterren en van commentaar voorzien in een kort briefje.

Welke alternatieven zijn er voor een ronde borstel?

Om de beste stylingresultaten te bereiken, is de combinatie van een ronde borstel en een haardroger het beste. Een elektrische luchtborstel die dit combineert kan even goede resultaten geven. Volgens ons onderzoek komen andere methoden met alternatief stylinggerei niet echt in de buurt van de stylingresultaten van een ronde borstel en een haardroger.

Type Omschrijving
Elektrische heteluchtborstel Is een haardroger en ronde borstel in één en maakt stylen gemakkelijker.
Paddle brush Heeft een grote rechthoekige borstelkop waarop de borstelharen verder uit elkaar staan. Het is geschikt voor lang en/of dik haar.
Skeletborstel Geschikt voor het föhnen van haar, want het haar droogt snel door de holey structuur van de borstelkop.

Een elektrische heteluchtborstel vereenvoudigt het kappen omdat je maar één kappersgerei hoeft te gebruiken in plaats van twee. Dit is vooral handig als je nieuw bent met styling.

Door hun vormgeving en vorm zijn de peddelborstel en de skeletborstel zeer geschikt om het haar te kammen en, tot op zekere hoogte, steil te maken. Ze hebben echter niet het volledige bruikbaarheidsbereik dat een ronde borstel kan hebben.

Zijn er ronde borstels die zacht zijn voor het haar?

Heb je last van droog, broos haar en/of een geïrriteerde hoofdhuid? Gebruik dan een ronde borstel met zwijnenhaar. Deze zijn door hun vele eigenschappen bijzonder zacht voor het haar en de hoofdhuid.

 • Een ronde houten borstel met wilde zwijnenharen bevordert zacht de doorbloeding van de hoofdhuid door zachte druk uit te oefenen op de haarlijn. De haarwortel wordt gestimuleerd.
 • Roos, stof en vuildeeltjes worden door de dichte borstelharen uitgekamd.
 • De ronde borstel trekt het talg van de haarwortels gelijkmatig naar de haarlengtes, waar het een beschermende laag vormt rond elke afzonderlijke haar.
 • Het houten borstellichaam oververhit het haar niet.

Om je haar extra goed te doen, vermijd je overmatig gebruik van stylingproducten. Haarbehandelingen of rijke conditioners, daarentegen, voorzien je haar van waardevolle stoffen.

Welke kapsels kan ik stylen met een ronde borstel?

Een ronde haarborstel kan op vele manieren gebruikt worden om te stylen. Er is een gecoördineerd gebruik van de ronde borstel voor elke haarsoort. De hitte van de föhn maakt het gestylde kapsel bijzonder duurzaam.

Voor fijn en zwak haar geeft een ronde borstel effectief meer volume.

Om je haar meervolume te geven, gebruik je een ronde borstel met een grote diameter. Leg afzonderlijke plukken haar op de borstel en trek het haar lichtjes door de borstelharen. Houd de borstel bij de wortels. Breng hitte aan op de haarlijn met de föhn en laat de lok afkoelen op de ronde borstel.

Voor krullen gebruik je een of meer kleine ronde borstels. Wikkel afzonderlijke plukken haar op de ronde borstel en verwarm ze met de föhn. Laat het opgerolde haar op de borstel afkoelen en verwijder dan voorzichtig de ronde borstel.

Om golvend haar te stylen, volg je de instructies voor krullen, maar gebruik je een ronde borstel met een grote diameter.

rundbürste-test

Een ronde borstel is ook heel geschikt om recht te trekken. Het geeft het haar een geweldige glans. (Image source: Tasiia Shestopal / unsplash)

Om je haar steil te maken, trek je een ronde borstel met een grote diameter door je haar, van de wortels naar de punten. Leid de föhn langzaam samen met de borstel van bovenaf.

Welke ronde borstel is geschikt voor welke haartextuur?

Gelukkig is de keuze aan ronde borstels enorm. Om je haar niet te beschadigen, heb je een ronde borstel nodig die precies geschikt is voor je haar. Zo krijg je de beste stylingresultaten.

Haartype Geschikte borstel
Kroeshaar of krullend haar Ronde borstel met kunststof borstelharen zonder knoppen.
Broos, fijn haar Ronde borstel met ionische technologie
Vet haar Ronde borstel met zwijnenhaar
Dik haar Ronde borstel met grote diameter en lange borstelharen

Als je een geïrriteerde hoofdhuid hebt, kun je het beste een ronde haarborstel met zwijnenhaar gebruiken.

Als je krullend, dik haar hebt, raden we je af een ronde borstel met zwijnenhaar te gebruiken, omdat die gemakkelijk in je haar verstrikt raken.

Hoe maak ik een ronde borstel schoon?

Vuil, stof, roos en resten van stylingproducten hopen zich op elke ronde borstel op na slechts enkele weken. Voor een hygiënisch gebruik van je ronde borstel moet je hem regelmatig schoonmaken. Anders ziet je haar er na het kammen vettig uit en wordt het verzwaard door het vuil.

Verwijder het haar van je ronde borstel met een borstelkam of reiniger. Was de borstel daarna met een haarshampoo, douchegel of zeep. Zorg ervoor dat je hiervoor alleen milde producten gebruikt. Zorg ervoor dat het penseel helemaal droog is voor je het weer gebruikt.

Conclusie

Een ronde borstel is perfect om je haar lang in model te houden. Kapsels zoals krullen, golven, glad steil haar of volume aan de wortels kunnen moeiteloos gestyled worden met een ronde haarborstel van hoge kwaliteit. Ook de baard moet verzorgd worden, waarvoor ook een ronde borstel geschikt is.

De keuze aan ronde penselen is enorm. Ze zijn er in allerlei variaties, dus er is voor elk haartype wat wils. Ionische keramische borstels en natuurlijke houten ronde borstels met zwijnenhaar zijn bijzonder zacht voor het haar. Wees je bewust van je haarstructuur en stylingvereisten om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken.

Afbeelding: 123rf / parilovv

Recensies