Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Een verhoogde temperatuur betekent niet altijd dat een baby koorts heeft. Dit komt omdat verhoogde lichamelijke activiteit of te warme kleren de lichaamstemperatuur kunnen doen stijgen.

Baby’s hebben echter speciale aandacht nodig als ze tekenen van koorts vertonen. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over “Wanneer heeft een baby koorts?
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bij baby’s wordt 38°C gedefinieerd als koorts. Baby’s hebben vaker koorts dan volwassenen.
  • Voorzichtigheid is geboden, vooral bij pasgeborenen, want die kunnen niet altijd koorts krijgen bij een infectie.
  • Veel vocht, licht voedsel, bedrust en regelmatig verschonen van beddengoed en handdoeken kunnen de koortsige baby helpen.

Wanneer heeft een baby koorts: Wat je moet weten

Een verhoogde temperatuur is een teken dat je baby vecht tegen een infectie. Koorts op zich is geen ziekte, maar een symptoom dat op een ziekte wijst. Het lichaam probeert zich tegen indringers te beschermen door de lichaamstemperatuur te verhogen, wat een normale verdedigingsfunctie van virussen is.

Op welke leeftijd kunnen baby’s koorts krijgen?

Baby’s kunnen een paar dagen na de geboorte koorts hebben. Zelfs als baby’s niet ziek lijken, kunnen ze koorts hebben. Om gevaarlijke bacteriële infecties uit te sluiten, moet de baby op deze leeftijd onmiddellijk in het ziekenhuis door een arts onderzocht worden.

ab-wann-schlafen-babys-durch

Baby’s kunnen koorts krijgen als ze nog maar een paar dagen oud zijn. (Image source: unsplash / Tim Bish)

Ziektes van de moeder kunnen op de pasgeborene worden overgedragen en koorts bevorderen. Daartoe behoren kraamvrouwenkoorts, vroeggeboorte, vertraagd breken van de vliezen of seksueel overdraagbare aandoeningen. (1)

Bij welke temperatuur heeft een baby koorts?

Van een pasgeboren baby wordt gezegd dat hij koorts heeft vanaf ongeveer 38° C. De lichaamstemperatuur van zuigelingen moet altijd rectaal (op de billen) gemeten worden. Deze metingen geven je het nauwkeurigste resultaat, want meten in de mond of onder de oksels is moeilijk bij baby’s. Hieronder volgt een overzicht (2) van de stadia van koorts bij een zuigeling.

graden Celsius stages
36,5 tot 37,5° C normale lichaamstemperatuur van een baby
37,6 tot 38,4° C verhoging van de temperatuur
Vanaf 38,5° C koorts (als zuigeling al vanaf 38° C)
Vanaf 39° C hoge koorts

De ontwikkeling van de griep vindt plaats in de eerste maanden van het leven. Daarom is het belangrijk om het gedrag van een pasgeboren baby zorgvuldig te observeren. Het is mogelijk dat je kleine een infectie heeft zonder een hoge temperatuur te hebben. (3)

Wanneer tellen welke verschijnselen als koorts bij de pasgeborene?

Als je kleine lieveling zich zwak of zelfs lusteloos voelt, ongewoon weinig drinkt of een verandering in de huidskleur heeft (bleek, blauwig, rood), kan dit wijzen op een infectie. (4) Dit is al een teken van koorts bij baby’s.

Wanneer is koorts gevaarlijk voor baby’s?

De baby ontwikkelt niet altijd koorts om je op de ziekte te wijzen. Daarom is het belangrijk om het gedrag van je baby te volgen en te registreren. Met deze informatie kan de dokter uitvinden waardoor je baby zich onwel voelt. In het volgende hoofdstuk lees je wanneer je naar een kinderkliniek moet gaan.

Wanneer moet je naar een dokter gaan als je baby koorts heeft?

Zodra je baby de volgende symptomen begint te vertonen, moet je naar een dokter gaan

  • Rond de 38 °C temperatuur tussen 0 en 3 maanden oud.
  • Als je baby een koortsachtige aanval heeft.
  • Zodra de koorts langer dan drie dagen aanhoudt.
  • Als de algemene conditie van je baby erg zwak is.

38° C temperatuur tussen 0 en 3 maanden

oud Als je baby tussen 0 en 3 maanden oud is en een lichaamstemperatuur van ongeveer 38° C heeft, moet je een arts raadplegen. Als je baby gevoelig is voor aanraking, een schrille huil heeft of in het algemeen veranderd lijkt, kunnen dit ook voorlopers van een infectie zijn. (5)

Koortsstuipen bij baby’s

Koortsstuipen zijn een bijzondere reactie van het zenuwstelsel. De lichaamstemperatuur stijgt of daalt snel. Als het gebied rond de lippen blauw wordt, de pasgeborene met de ogen rolt, de ledematen trillen of stijf worden, wijst dit op een koortsachtige stuiptrekking.

Een koortsstuip is uit medisch oogpunt ongevaarlijk.

De baby verliest een paar minuten het bewustzijn. Daarna is de baby meestal moe en kan zich het voorval nauwelijks herinneren. Uit medisch oogpunt is zo’n koortsstuip tamelijk ongevaarlijk. Niettemin is het raadzaam een afspraak bij de kinderarts te maken om neurologische late effecten uit te sluiten. (6)

Koorts duurt langer dan drie dagen

Zuigelingen maken tot het einde van hun derde jaar driedaagse koorts door. Deze koorts is meestal een onschuldige virale ziekte en is te herkennen aan het plotseling opkomen van de koorts. Een ander kenmerk is uitslag op borst en rug.

Deze roze vlekken zijn afkomstig van het humane herpesvirus. De algemene toestand van de baby wordt meestal nauwelijks aangetast. Niettemin moet het veel vocht drinken om uitdroging te voorkomen. Ondanks het onschuldige verloop mag een medisch onderzoek niet worden uitgesloten. (7)

De algemene toestand van je baby is erg zwak

Als je baby levenloos lijkt, zwak en geen honger heeft of als je kroost last heeft van diarree, overgeven of buikpijn, is een bezoek aan de dokter onontbeerlijk. (8)

Wanneer moet de baby een zetpil krijgen om koorts te verminderen?

De koorts moet niet onmiddellijk verlaagd worden, want dat is een natuurlijke reactie om het virus te bestrijden. Virussen kunnen zich minder goed verspreiden als de temperatuur verhoogd is en dit vertraagt de infectie.

Als de baby echter steeds meer uitgeput raakt en de lichaamstemperatuur stijgt, moet je met de koortsverlagende behandeling beginnen.

Wanneer kan een baby koorts krijgen na vaccinatie? (Image source: Michael Bar Haim / unsplash)

Er zijn sappen, druppels of tabletten om koorts te verminderen. De eenvoudigste toepassing voor baby’s is echter de zetpil, die in de billen (anus) wordt ingebracht. Overleg echter eerst met je arts of en hoe je de koortsverlagende middelen moet gebruiken. (9)

Wanneer kunnen baby’s koorts krijgen na vaccinatie?

Koorts na vaccinatie kan in de volgende 72 uur optreden. Een koortsreactie kan echter niet uitgesloten worden in de periode van 7-14 dagen. Dit hangt af van de werkzame stof waarmee de baby gevaccineerd werd. Koorts kan vooral optreden bij vaccinatie tegen mazelen, kinkhoest, pneumokokken en Haemophilus. (10)

Kan de baby koorts krijgen als hij tandjes krijgt?

Tegelijk met het doorkomen van de tandjes maakt de zuigeling meestal zijn eerste infectie door. Daarom is het moeilijk te zeggen of de symptomen door het doorkomen van tandjes komen of door een infectie.
De ontwikkeling van elke baby is individueel.

De melktanden beginnen meestal in de zesde maand te groeien. De snijtanden in het midden van de onderkaak komen eerst door. Ze worden gevolgd door de bovenste en laterale snijtanden. Tenslotte zijn de hoektanden en kiezen zichtbaar.

Het melkgebit is pas compleet met 20 tanden tussen de 20e en 30e maand. Maar de ontwikkeling van elke baby is individueel, dus deze cijfers zijn slechts een richtsnoer bij benadering. (11)

Conclusie

Als de lichaamstemperatuur van een baby, rectaal gemeten met een koortsthermometer, 38,5° C is, spreekt men van koorts. Daarentegen begint de kritieke meting voor een zuigeling bij ongeveer 38°C. De lichaamswarmte is ‘s morgens lager dan ‘s avonds.

De lichaamswarmte is ‘s morgens lager dan ‘s avonds. Te veel kleding of zonlicht kan de temperatuur bij een zuigeling al doen stijgen. Dus als je niet zeker bent of te weinig ervaring hebt in het omgaan met koorts, moet je beslist een arts raadplegen. Informeer hem over het verloop van de symptomen en de reeds genomen maatregelen.

Beeldbron: famveldman/ 123rf

Referenties (11)

1. (Fieber bei Säuglingen und Kindern (Artikel in medizinischer Fachausgabe)
Bron

2. Im Artikel von Kindergesundheit-Info.de wird eine Übersicht über die verschiedenen Stadien des Fiebers eines Babys dargestellt.
Bron

3. Fieber bei Neugeborenen und Babys
Bron

4. Fieber bei Neugeborenen schon ab 38° Celsius
Bron

5. Wann bei Fieber ein Arztbesuch dringend ist
Bron

6. Richtiges Verhalten bei einem Fieberkrampf erkennen
Bron

7. Was ist Dreitagefieber?
Bron

8. Wann sollte Kontakt mit dem Kinder- und Jugendarzt aufgenommen werden?
Bron

9. Fieber senken - wann ist es nötig?
Bron

10. Welche Bedeutung haben Fieberkrämpfe nach Impfungen?
Bron

11. Wenn Babys zahnen: Erste Symptome, Hilfsmittel & Pflege
Bron

Artikel
(Fieber bei Säuglingen und Kindern (Artikel in medizinischer Fachausgabe)
Ga naar bron
Artikel
Im Artikel von Kindergesundheit-Info.de wird eine Übersicht über die verschiedenen Stadien des Fiebers eines Babys dargestellt.
Ga naar bron
Artikel
Fieber bei Neugeborenen und Babys
Ga naar bron
Artikel
Fieber bei Neugeborenen schon ab 38° Celsius
Ga naar bron
Artikel
Wann bei Fieber ein Arztbesuch dringend ist
Ga naar bron
Artikel
Richtiges Verhalten bei einem Fieberkrampf erkennen
Ga naar bron
Artikel
Was ist Dreitagefieber?
Ga naar bron
Artikel
Wann sollte Kontakt mit dem Kinder- und Jugendarzt aufgenommen werden?
Ga naar bron
Artikel
Fieber senken - wann ist es nötig?
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Welche Bedeutung haben Fieberkrämpfe nach Impfungen?
Ga naar bron
Artikel
Wenn Babys zahnen: Erste Symptome, Hilfsmittel & Pflege
Ga naar bron
Recensies