Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

9 maanden na de geboorte zijn jij en je baby volledig gesetteld in het dagelijkse leven. Jullie hebben elkaar al heel goed leren kennen en je baby van 9 maanden heeft de eerste ontwikkelingsstappen met succes gezet. Hij kan al zitten, rolt en kruipt rond en begint al nieuwsgierig zijn omgeving te verkennen.

Dit artikel behandelt en verklaart verschillende vragen over de ontwikkeling van baby’s op 9 maanden. Bovendien wil het volgende artikel je wat houvast bieden, zodat je de ontwikkelingsfase van je baby kunt begrijpen en indelen. Tenslotte komt de rol van voeding in de ontwikkeling aan bod en wordt je getoond waar je vooral op moet letten bij baby’s van 9 maanden.




De belangrijkste feiten in het kort

  • De ontwikkeling van baby’s op 9 maanden is individueel en er is geen algemene richtlijn. Gewichts- en lengtespecificaties en vaardigheidsniveaus dienen als oriëntatie en hebben meestal een breed spectrum.
  • Voeding speelt een relevante rol in de ontwikkeling. De optimale voedingskeuze moet ook voor baby’s van 9 maanden besproken en in aanmerking genomen worden.
  • Afwijkingen in de ontwikkeling mogen en moeten als vanzelfsprekend worden beschouwd. Als je baby op 9 maanden niet in het gemiddelde patroon past, moet je niet meteen in paniek raken, maar bij grove afwijkingen moet een kinderarts geraadpleegd worden.

Het ontwikkelingsstadium van baby’s op 9 maanden: Wat je moet weten

De eerste maanden van het leven zijn niet alleen bijzonder opwindend voor ouders, maar baby’s zetten ook de eerste mijlpalen in hun ontwikkeling. De volgende vragen geven antwoord op de ontwikkelingsfase waarin je baby zich bevindt of zou moeten bevinden op 9 maanden:

Hoe groot en zwaar moet een baby zijn op 9 maanden?

Baby’s groeien niet alleen snel, maar kunnen ook in korte tijd veel in gewicht toenemen. Maar het gewicht en de grootte van een baby op 9 maanden kunnen niet dekenachtig geformuleerd worden. Het gemiddelde gewicht van baby’s met 9 maanden is 7.900 gram voor meisjes en 8.600 gram voor jongens.

Afwijkingen van de gemiddelde waarde kunnen tot 800 gram bedragen.

Het volgende overzicht helpt je de juiste maat te vinden voor je baby van 9 maanden

  • Kledingmaat: 68 tot 74
  • Schoenmaat: 15 tot 18
  • Hoofdomtrek: 42 tot 46 cm

In het algemeen is de toename in gewicht en lichaamslengte individueel. Je kunt hier alleen een richtlijn gebruiken, want gewicht, lengte en lichaamslengte staan in direct verband met elkaar en moeten regelmatig gecontroleerd en gemeten worden. (1)

Welke motorische vaardigheden moet een baby met 9 maanden beheersen?

In principe is het bereik van de motorische ontwikkeling bij baby’s van 9 maanden heel breed. Er is een extra onderscheid tussen fijne en grove motoriek. Fijne motoriek omvat de controle over de handen, terwijl grove motoriek alle bewegingen omvat.

Fijne motoriek

De knijpergreep, die gewoonlijk met 9 maanden geleerd wordt, is een mijlpaal in de ontwikkeling. Dit vergt niet alleen veel oefening, maar ook concentratie om een licht voorwerp met duim en wijsvinger op te pakken.

Grove motoriek

Baby’s van 9 maanden hebben niet alleen een veelzijdig repertoire van manieren om zich te bewegen, maar deze zijn ook in verschillende mate ontwikkeld. Ze variëren van kruipen tot staan of zelfs lopen.

9 Monate

Terwijl sommige baby’s de viervoetige houding zelf ontdekken als ze 9 maanden zijn en in hun eerste kruiphouding komen, trekken anderen zich al op aan meubels en voorwerpen. (Brina Blum/ Unsplash)

Het is belangrijk om vertrouwen en zekerheid in te boezemen en geen druk op jezelf of de baby te leggen. Net als kruipen vereist voortbewegen op voorwerpen gecoördineerde bewegingen van armen en benen, en het kost tijd om die te consolideren en te ontwikkelen.

Welke taalontwikkeling moet een baby met 9 maanden hebben?

Met 9 maanden is een baby de eerste Gurr fase in zijn ontwikkeling voorbij en heeft hij grote vorderingen gemaakt op taalkundig gebied. Baby’s van 9 maanden begrijpen de betekenis van sommige woorden en zijn ook in staat enkele verbanden te herkennen.
De eerste woorden kunnen gevormd worden tussen 7 en 18 maanden.

Baby’s van 9 maanden gaan door met het ontwikkelen van verschillende klankcombinaties en produceren niet alleen eenvoudige lettergrepen, maar beginnen ze ook te herhalen of te verdubbelen. Het voorstadium om voor het eerst te leren spreken en tot bewust taalgebruik te komen, wordt gevonden in het verdubbelen van lettergrepen. Als je baby zich specifiek tot een bepaalde persoon richt, b.v. Ma-ma of Pa-pa, dan kan je baby zijn eerste woordje al vormen. (2)

Er is ook geen vuistregel voor taalontwikkeling. Hier is het belangrijk de eisen niet te hoog te stellen en niet te wanhopen als je baby een van de “laatbloeiers” is.

Hoeveel tanden moet een baby met 9 maanden hebben?

Slapeloze nachten en onrustig gedrag wijzen vaak op het uitbreken van een tand. Gewoonlijk hebben baby’s tegen 9 maanden al hun eerste centrale snijtanden gekregen en zijn ze ook blootgesteld aan hun eerste tandverzorging. De laterale snijtanden volgen op de leeftijd van 8 tot 12 maanden. (3)

Hoeveel slaap heeft een baby nodig met 9 maanden?

De slaapontwikkeling van baby’s is heel individueel. Gemiddeld slapen baby’s 14 uur per dag als ze 9 maanden oud zijn, met een of twee dutjes in de namiddag. De volgende tabel laat zien hoe het aantal uren slaap varieert in het eerste jaar:

Leeftijd Totaal aantal uren slaap
0 maanden 16-17 h
1 maand 15-16 h
3 - 6 maanden 14-15 h
9 maanden 14 h
12 maanden 13 h

Soms lukt het baby’s zelfs al met 9 maanden de nacht door te slapen. Concreet is dit wanneer het ze lukt om ‘s nachts 6 tot 9 uur achter elkaar te slapen. (4) Je baby wil niet in slaap vallen? Hier zijn wat waardevolle tips om te helpen bij problemen met inslapen.

Hoe kan een baby van 9 maanden door spel gestimuleerd worden?

In principe kunnen baby’s van 9 maanden gestimuleerd worden op taalkundig en motorisch niveau. De meeste spelmaterialen vind je in het dagelijks leven en zijn ook altijd interessant voor de kleintjes.

9 Monate

Waterspelletjes zijn vooral populair op warme dagen. Eenvoudig water scheppen bevordert de coördinatie en de handbeheersing. (Lubomirkin/ Unsplash)

Hier volgt een kort overzicht van alles wat leuk is voor baby’s in de 9 maanden en hun ontwikkeling ondersteunt

  • Vingerspelletjes, rijmpjes en kinderrijmpjes stimuleren de auditieve waarneming en stimuleren de taalontwikkeling. Om je baby’s plezier in praten te vergroten, kun je een aantal waardevolle tips vinden op https://www.kindergesundheit-info.de/themen/entwicklung/alltagstipps/0-12-monate/sprechfreude-anregen/.
  • Alle voorwerpen uit het dagelijks leven of speelgoed om op een rij te zetten, te stapelen of over te dragen helpen bij de coördinatie en beweeglijkheid.
  • Prentenboeken scheppen niet alleen nabijheid tussen jou en je baby, maar samen kleine verhaaltjes kijken en lezen helpt ook bij de woordvorming.
  • Verschillende materialen om aan te raken, in te knijpen en te voelen verruimen de zintuiglijke waarneming.
  • Speelgoed dat beweegt stimuleert nieuwsgierigheid en plezier om te bewegen}

De rol van goede voeding: waar moet je op letten

Voor een goede ontwikkeling van je baby is een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk. Baby’s van 9 maanden kunnen al zonder problemen vast voedsel eten in een kleine gehakte of gehakte vorm.

Ze hoeven zich niet langer te beperken tot hun papdieet, maar kunnen nu al in de gezinsmaaltijd geïntegreerd worden. Aan de volgende aspecten moet nog gedacht worden bij baby’s van 9 maanden

  • Melk en zuivelproducten: Zelfs als ze 9 maanden oud zijn, mogen melk en zuivelproducten slechts met mate gegeten worden, want te veel melk kan de nieren belasten.
  • Groenteen fruit: Alle rauwe groenten en fruit die niet met te weinig tanden of kauwroutine verwerkt kunnen worden, zoals ongeschilde appels of rauwe stukjes wortel, moeten vermeden worden. Bij twijfel is het beter de gekookte soort te gebruiken en de producten alleen grof te pletten.
  • Honing en ahornsiroop: Als je 9 maanden oud bent, bestaat nog steeds het gevaar dat de bacteriën in honing en ahornsiroop de darmen beschadigen.
  • Eieren, vlees en vis: Deze voedingsmiddelen mogen nog steeds alleen volledig gekookt gegeven worden in verband met mogelijke salmonella.
  • Noten: Wegens het risico op verstikking moet de consumptie van noten vermeden worden bij baby’s van 9 maanden.
  • Kruiden: Te veel zout en hete specerijen, zoals peper en chili, moeten verder vermeden worden.
  • Dranken: De vochtinname moet voornamelijk uit water bestaan, suikerhoudende en zure dranken moeten vermeden worden omwille van de gezondheid van het gebit. (5)

Conclusie

Het is je gebleken dat het ontwikkelingstempo van baby’s met 9 maanden varieert en dat ook het ontwikkelingsstadium varieert. Het is belangrijk om taal en motoriek aan te moedigen en je baby te blijven observeren en steunen, maar je moet niet vergeten jezelf en je baby de tijd te geven die ze nodig hebben. In het algemeen kan ontwikkeling opgevat worden als de opbouw van deelvaardigheden, want pas via het woord komt men tot de volledige zin.

Terwijl sommigen eerder komen, volgen anderen later. Daarom moet je er rekening mee houden dat baby’s van 9 maanden nog midden in het leerproces zitten en in hun ontwikkeling niet altijd in de gegeven norm passen. De vragen die in het artikel behandeld worden, moeten opgevat worden als een richtlijn en moeten beslist met een kinderarts besproken worden in geval van aanzienlijke afwijkingen.

Beeldbron: Dolgachov / 123rf

Referenties (5)

1. windeln.de: Ihr Baby im 9. Monat
Bron

2. Sabine Pauen (2018): Vom Baby zum Kleinkind. Beobachtung, Begleitung und Förderung in den ersten Jahren. doi: 10.1007/978-3-662-54933-9
Bron

3. kindergesundheit-info.de: Die ersten Zähne.
Bron

4. hallo-eltern.de: Baby 9 Monate. Lea Albrecht, 5. November 2020
Bron

5. Melanie U. Bruckmüller et al (2010): Richtig essen von Anfang an!
Bron

Ihr Baby im 9. Monat
windeln.de: Ihr Baby im 9. Monat
Ga naar bron
Fachbuch
Sabine Pauen (2018): Vom Baby zum Kleinkind. Beobachtung, Begleitung und Förderung in den ersten Jahren. doi: 10.1007/978-3-662-54933-9
Ga naar bron
Die ersten Zähne
kindergesundheit-info.de: Die ersten Zähne.
Ga naar bron
Baby 9 Monate
hallo-eltern.de: Baby 9 Monate. Lea Albrecht, 5. November 2020
Ga naar bron
Ratgeber Österreichische Beikostempfehlung
Melanie U. Bruckmüller et al (2010): Richtig essen von Anfang an!
Ga naar bron
Recensies