Welkom bij onze grote afvalbak test 2022. Hier stellen we alle afvalbakken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste afvalemmer voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een afvalbak wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste afvalbak: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een afvalbak koopt
- 4 Besluit: Welke soorten afvalverzamelaars zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om afvalbakken te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over afvalemmers
- 7 Verder lezen: Bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Afvalemmers zijn essentieel in ons dagelijks leven en zorgen voor hygiëne, netheid en voorkomen nare geurtjes - daarom een must voor iedereen.
- Ingebouwde afvalemmers worden direct op onderkasten gemonteerd - vaak onder de gootsteen in de keuken of onder badmeubels in de badkamer.
- Dit bespaart veel ruimte en verbergt de nogal onooglijke “afvalbak”.
- Er zijn in principe twee soorten afvalverzamelaars - mono-afvalverzamelaars en afvalscheidingssystemen, die min of meer meerdere afvalbakken in één zijn om verschillende soorten afval in te verzamelen.
Beste afvalbak: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een afvalbak koopt
Voor wie is een afvalbak bedoeld?
Deze hebben meestal een afvalscheidingssysteem waarmee je niet alleen één soort afval kunt scheiden, zoals bij een klassieke afvalbak, maar met behulp van aparte afvalbakken ook bijvoorbeeld restafval en organisch afval, en dat toch in een afvalbak kunt weggooien. Ieder mens produceert dagelijks afval, het is bijna niet te vermijden, dus heeft ieder van ons een afvalbak nodig.
Van plastic afval, papierafval tot restafval of organisch afval, dit afval wordt door iedereen dagelijks geproduceerd.
Dit afval moet verzameld en ergens gedumpt worden. Daarom heeft iedereen afvalverzamelaars in zijn huishouden nodig. Maar vuilnisbakken zijn niet alleen thuis onmisbaar, maar ook op het werk, in openbare gebouwen en op straat.
Deze bakken zijn er in allerlei maten, vormen en kleuren en hebben precies één doel. Namelijk om afval van allerlei aard te verzamelen en tijdelijk op te slaan, zodat het daarna gemakkelijk bij afvalverzamelpunten kan worden gedumpt en afgevoerd.
Afvalverzamelaars zijn daarom geschikt voor iedereen, want ze zorgen voor reinheid en hygiëne, maken het dagelijks leven gemakkelijker en voorkomen nare geurtjes, en zijn nodig in zowat elke kamer, huis of plaats.
Grappige slogans worden nu gebruikt om afvalbakken op openbare paden te versieren om de mensen aan te moedigen hun afval op de juiste manier weg te gooien en zo toenemende milieuvervuiling te voorkomen.
Waar zijn afvalbakken nodig?
Op openbare plaatsen of in openbare gebouwen biedt de gemeente de mensen voldoende gelegenheid om hun afval op de juiste manier weg te gooien en rust ze gewoonlijk uit met drievoudige afvalverzamelaars voor de meest voorkomende soorten afval. Dit zijn dan vaak afvalverzamelaars voor papier, plastic en restafval.
In principe is overal waar afval kan ontstaan een afvalverzamelaar nodig
In klassieke particuliere huishoudens zit dit vooral in de keuken, verborgen onder de keukenkraan. Want daar wordt gekookt, gebakken, en veel voedsel vaak nieuw gekocht en geconsumeerd.
Tegenwoordig is bijna alle voedsel verpakt, in plastic of papieren verpakking. Zelfs levensmiddelen zoals fruit of groenten, die toch al gewassen of geschild moeten worden voor ze gegeten worden, worden in plastic netten verpakt. Er ontstaat dus niet alleen bio-afval zoals van groenteschillen of etensresten, maar ook de hoeveelheden voedselverpakking moeten in grote hoeveelheden worden weggegooid.
Een andere plaats waar een afvalemmer onmisbaar is, is de badkamer. Veel toiletartikelen die resten bevatten die niet helemaal uit de verpakking kunnen worden gehaald, moeten niet in de gele zak, maar bij het restafval worden gedaan.
Bijvoorbeeld tubes tandpasta of andere crèmes, maar ook natte doekjes of wattenschijfjes worden vaak in de badkamer gebruikt en het is daarom aan te bevelen een afvalbak direct in de badkamer te zetten om dit afval snel te kunnen weggooien.
In studeerkamers of het klassieke thuiskantoor wordt vooral papierafval geproduceerd, dus is het zinvol ook daar een prullenbak te hebben. In slaapkamers zal er meestal minder afval zijn, maar zelfs hier is het niet ongewoon een mono-afvalbak te vinden.
Of je een afvalemmer in de slaapkamer nodig hebt, is meer een individuele beslissing en hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Waar kan ik een afvalbak kopen?
Zelfs sommige grote supermarktketens zoals Real bieden afvalemmers in hun assortiment aan, maar er is ook een grote keuze op Internet op platforms als Amazon of Ebay. Hier zijn een paar suggesties voor waar je afvalemmers kunt zoeken:
- IKEA
- Obi Markt
- V-Baumarkt
- POCO Einrichtungsmarkt
- Hornbach
- Real
- Amazon.de
- ebay.de
Wat zijn de alternatieven voor een afvalverzamelaar?
Er is echter een zeer ruime keuze en er zijn ook veel creatief vormgegeven afvalbakken voor wie niet tevreden is met een gewone, saaie afvalbak. Zo kunnen afvalbakken met een retro of vintage uitstraling, of gewoon kleurrijke en felgekleurde afvalbakken een blikvanger in de kamer zijn.
Dus als je niet tevreden bent met een gewone afvalbak, kun je op het internet tal van creatieve alternatieven bekijken en inspiratie opdoen. We hebben een video uitgezocht die je laat zien hoe je gemakkelijk je eigen krantenzakken kunt maken. Maar ook al is er geen echt alternatief voor een afvalbak, er zijn wel alternatieven voor vuilniszakken. Je kunt bijvoorbeeld gewoon je eigen krantenzak maken voor je organisch afval en het zonder plastic zakken doen.
Besluit: Welke soorten afvalverzamelaars zijn er en welke is geschikt voor jou?
Bij de aanschaf van afvalbakken zijn er in principe twee soorten die je van elkaar moet onderscheiden:
- Mono-afvalbakken (pedaalemmers, cosmeticabakken)
- Afvalscheidingssystemen (duo, trio scheidingssystemen)
Wat is nu het verschil tussen mono-afvalbakken en afvalscheidingssystemen? Voor we dieper op deze vraag ingaan, moet je weten dat er ingebouwde afvalemmers en vrijstaande afvalemmers zijn. Deze varianten vind je in mono-afvalbakken en afvalscheidingssystemen.
Een vrijstaande afvalbak is, zoals de naam al zegt, een afvalbak die vrij in de ruimte staat en maar op één plaats staat en niet op, bijvoorbeeld, een kastdeur gemonteerd is. Er zijn dus mono-afvalbakken en afvalscheidingssystemen die niet in elkaar gezet hoeven te worden en die direct na aankoop op de gewenste plaats gezet kunnen worden en meteen klaar zijn voor gebruik.
Ingebouwde afvalemmers daarentegen zijn afvalemmers die direct op onderkasten gemonteerd moeten worden. Dit betekent dat ze eerst aan, bijvoorbeeld, de onderkast onder de gootsteen in de keuken bevestigd moeten worden voor ze voor het eerst gebruikt kunnen worden.
Dit heeft het voordeel dat de afvalbak nu niet meer direct van buitenaf zichtbaar is en plaatsbesparend kan worden opgeborgen. In het volgende willen we je helpen uit te zoeken welk type afvalbak voor jou geschikt is. Om dit te doen stellen we je de bovengenoemde afvalbakken afzonderlijk voor en wegen we de afzonderlijke voor- en nadelen tegen elkaar af.
Wat onderscheidt een mono afvalbak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een mono-afvalbak is een afvalbak die uit precies één bak bestaat waarin één soort afval kan worden weggegooid. Mono-afvalverzamelaars worden het meest gebruikt voor restafval, maar ze worden ook gebruikt voor organisch afval, plastic afval en, voor papier, vaak papierbakken.
Dit vraagt echter ook meer ruimte, want voor elk soort afval moet een nieuwe afvalbak gebruikt worden.
Daarom is een mono-afvalverzamelaar geschikter voor één huishouden, want een alleenstaande produceert minder afval dan bijvoorbeeld een gezin met meerdere personen. Mono-afvalbakken zijn ook heel geschikt voor de badkamer, studeerkamer of slaapkamer, omdat op deze plaatsen meestal alleen restafval of papierafval ontstaat. Mono afvalbakken zien er meestal mooier uit dan ingebouwde afvalbakken.
Wat onderscheidt afvalscheidingssystemen en wat zijn hun voor- en nadelen?
Een afvalscheidingssysteem is een afvalbaksysteem dat de gebruiker in staat stelt verschillende soorten afval in één afvalbak te deponeren. Deze afvalscheidingssystemen zijn meestal ingebouwde afvalbakken, maar er zijn ook vrijstaande versies.
Deze afvalscheidingssystemen hebben dus verschillende compartimenten en verschillende bakken, soms zijn die bakken allemaal even groot, maar er zijn ook afvalscheidingssystemen met bakken van verschillende grootte.
Over het algemeen zijn afvalscheidingssystemen er als duosysteem, d.w.z. met twee bakken, of als triosysteem, dat dan uit drie bakken bestaat. Zelden zijn er vier of zelfs vijf bakken in een afvalscheidingssysteem. Dit is doeltreffend, bijvoorbeeld voor organisch afval, dat gewoonlijk minder volume inneemt en vaker geleegd moet worden omdat het snel bederft.
Op die manier kan dit organisch afval in de kleinere organische bak en tegelijk het restafval in de grotere bak. Afvalscheidingssystemen maken het gemakkelijker om in het dagelijks leven afval correct te scheiden en dus ook om te recycleren, want een afvalverzamelaar kan deze verschillende soorten afval gesorteerd inzamelen.
Inbouw afvalbakken zijn zeer geschikt voor onder de gootsteen in elke keuken - omdat ze het dagelijks leven en het scheiden van afval veel gemakkelijker maken.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om afvalbakken te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om de juiste afvalbak te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om afvalbakken te vergelijken zijn:
- Montage
- Scheidingssysteem
- Afmetingen en bakvolume (vereiste afmetingen)
- Ontwerp (gedeeltelijk uittrekbaar of volledig uittrekbaar)
- Extra voorzieningen (automatisch openen door handbewegingssensor of handmatig optillen, soft-close mechanisme)
In het volgende leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke aankoopcriteria.
Montage
Als je een nieuwe afvalemmer wilt kopen, moet je eerst beslissen of je een vrijstaande of een ingebouwde afvalemmer verkiest. De ingebouwde afvalverzamelaar echter, vereist dat hij op de gewenste plaats gemonteerd wordt en is dus permanent bevestigd. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten installaties, dit zijn:
- Vloermontage
- Scharniermontage
Bevestigingstype | Beschrijving |
---|---|
Vloermontage | Als een model afvalverzamelaar vloermontage vereist, dan betekent dit dat de verzamelaar aan rails aan de onderkant van een kast bevestigd moet worden. In het dagelijks leven moet je eerst de kastdeur openen en de afvalemmer met de hand naar voren trekken, zoals bij een lade, om bij de afvalemmer te komen. |
Kastinstallatie | Bij een kastinstallatie is de bak in de deur gemonteerd, zodat de bak automatisch met deze ene beweging naar voren getrokken wordt, zodra de kastdeur geopend wordt. Een voordeel van dit type installatie is dat de gebruiker de afvalbak niet meer met de hand hoeft te verplaatsen, zodat hij de bak niet hoeft aan te raken. Dit is bijzonder hygiënisch, want de afvalbak hoeft nooit aangeraakt te worden. Deze installatie is echter meestal iets ingewikkelder en kan daarom voor sommige mensen problematisch zijn.“> |
Scheidingssysteem
Een andere belangrijke factor die je moet overwegen voor je een afvalbak koopt, is of je een mono-afvalbak zonder scheidingssysteem wilt of een afvalbak met een afvalscheidingssysteem. We hebben hierboven al de voor- en nadelen van de twee soorten uitgelegd, dus denk na over de plaats en het soort afval waar je je afvalbak voor nodig hebt. Dan kun je zelf beslissen of je een mono afvalverzamelaar of een afvalscheidingssysteem wilt kopen.
Afmetingen en bakvolume
Afvalscheidingssystemen kunnen verschillende bakafmetingen hebben, maar ze kunnen ook gewoon bakken van dezelfde grootte hebben. Dus als je bijvoorbeeld een bak met twee bakken wilt, kijk dan of de twee bakken even groot zijn, of dat misschien een van de bakken kleiner is dan de andere. De grootte en het volume van de bakken van een afvalbak moeten bepaald worden door je individuele verbruik.
Als je alleenstaand bent, heb je waarschijnlijk niet zo’n grote afvalemmer nodig als een gezin, want die consumeren natuurlijk meer en produceren dus ook meer afval. Als je een afvalbak kiest die te klein is voor je verbruik, kan dat al snel vervelend worden omdat je hem vaker moet legen.
Anderzijds kan het ook slecht zijn als de bak te groot is voor je consumptie, want de emmer loopt dan langzamer vol en dat is niet ideaal, vooral niet met voedsel, want dat kan snel bederven en er kan schimmel in de bak ontstaan. Daarom is het niet aan te raden bederfelijk afval lange tijd in de vuilnisbak te laten liggen.
Welke maat is dan optimaal voor jou? Over het algemeen zijn de meeste beschikbare vuilnisbakken tussen de tien en 30 liter. Voordat je een ingebouwde afvalemmer koopt, moet je je kast opmeten om te weten welke afvalemmer geschikt is en goed gemonteerd kan worden.
Als je een afvalbak gekozen hebt, zorg er dan voor dat hij iets kleiner is in hoogte, breedte en diepte dan de kast om erin te passen. Het ontwerp en de kleur van ingebouwde afvalemmers zijn echter niet belangrijk, omdat ze toch in de kast gemonteerd zijn en niet zichtbaar zijn.
Bij vrijstaande afvalbakken daarentegen moet je natuurlijk wel van het uiterlijk houden en van tevoren bedenken waar je ze wilt neerzetten, want dan zijn ze zichtbaar.
Ontwerp
Bij het ontwerp van afvalbakken kan onderscheid gemaakt worden tussen een voortrekker en een automatische uittrekker.
De afvalbak van een afvalbak met een uittrekbare voorkant moet met de hand uitgetrokken en geopend worden.
Een automatisch uittreksysteem, daarentegen, betekent dat je de kastdeur alleen maar hoeft te openen en dat hij direct openzwaait. De meeste moderne laden zijn kogelgelagerd op telescopische geleiders en dit type bevestiging is ook verkrijgbaar voor ingebouwde afvalemmers; je vindt in de productbeschrijvingen vaak de termen “full-extension” of “partial-extension”. Dit betekent dat de telescopische rails gedeeltelijk of volledig uitgetrokken is.
Extra kenmerken
De belangrijkste verwachting van een afvalbak is natuurlijk dat hij afval goed kan verzamelen en opbergen. Er zijn echter ook een paar functies die het dagelijks gebruik wat gemakkelijker kunnen maken. Bij ingebouwde afvalemmers horen bijvoorbeeld ook bakken met deksel, vooral voor organisch afval, want dat kan snel geuren vormen en een deksel voorkomt dat dan. Er zijn
ook enkele voorzieningen voor vrijstaande afvalemmers, zoals een handbewegingssensor.
Met deze sensor opent de afvalbak automatisch zijn deksel als de sensor beweging opvangt, zodat de gebruiker de bak niet met de hand hoeft te openen. Ook dit is gunstig, want het is hygiënischer om in het dagelijks leven niet voortdurend de afvalbak aan te hoeven raken.
Daarentegen zijn er afvalemmers met een handmatige hefinrichting, maar waar de afvalemmer ook niet aangeraakt hoeft te worden, hij kan geopend worden door op een pedaal onderaan de afvalemmer te stappen. Het soft-close mechanisme is een ander aangenaam effect dat voorkomt dat het deksel van een afvalbak plotseling dichtslaat.
Dit betekent dat de afvalbak vrijwel vanzelf sluit, want het deksel kan gewoon losgelaten worden en het zakt dan langzaam vanzelf en sluit heel zachtjes en zonder hinderlijke geluiden te maken.
Wetenswaardigheden over afvalemmers
Waar moet ik op letten voor ik een afvalemmer voor het eerst gebruik en welke afvalzakken moet ik gebruiken?
Sommige afvalemmers moeten eerst in elkaar gezet worden of kunnen aan de keuken bevestigd worden. Daarom moet je eerst de gebruiksaanwijzing lezen en die stap voor stap doorwerken om de bak in elkaar te zetten. Er zijn vaak video’s op YouTube, gemaakt door de fabrikant van de afvalbak zelf, die de montage en juiste installatie visueel illustreren om het voorwerk voor de klant gemakkelijker te maken.
Anderzijds zijn er ook afvalbakken die al helemaal in elkaar gezet zijn en klaar voor gebruik. Plaats je afvalbak gewoon waar je hem wilt gebruiken en dan heb je alleen nog een bijpassende afvalzak nodig.
Als je papierafval in je afvalemmer wilt deponeren, zijn de blauwe vuilniszakken geschikt omdat ze erg stevig zijn, of je hebt geen vuilniszak nodig omdat het papierafval toch geen vuil of vloeistof loslaat. Gebruik voor plastic of verpakkingsmateriaal de “gele zak”, want die kun je dicht trekken en in de gele bak deponeren.
Zo doe je ook iets voor het milieu als je je afval goed sorteert en recycleert. Je moet je restafval gewoon in gewone plastic vuilniszakken weggooien, en als je je afvalinzamelaar gebruikt voor je organisch afval, gebruik dan geen plastic vuilniszakken, maar speciale, afbreekbare organische vuilniszakken.
Afval correct scheiden - welk afval gaat in welke afvalbak?
Voor je kunt beslissen welk afval je in welke bakken moet doen om het goed te recyclen en iets goeds voor het milieu te doen, moet je eerst begrijpen met wat voor soort afval je te maken hebt.
Bakken zijn vaak met kleuren gecodeerd om het de mensen gemakkelijker te maken hun afval goed te scheiden - de meest voorkomende kleuren zijn geel voor plastic, groen voor organisch afval, blauw voor oud papier en rood of grijs voor restafval. (Image source: pexels.com / Vladislav Vasnetsov) Het afval kan papierafval zijn, plastic, restafval of organisch afval, of glas. Alleen oud papier hoort in de blauwe papierbakken, d.w.z.:
- oude brochures en kranten
- brieven of andere losse papieren documenten
- kartonnen dozen en karton
- hygiënisch papier (keukenrollen of servetten) alleen als ze niet vuil zijn, anders horen ze bij het organisch afval
Anderzijds horen tetrapack dozen, polystyreen, thermisch papier, behangresten of carbonpapier niet bij het papierafval. Zorg ervoor dat je geen verkoopbonnen in de papierbakken gooit, want ze zijn bedrukt met een speciale inkt die het gerecycleerde papier verontreinigt en onbruikbaar maakt. Verkoopbonnen moet je altijd bij het restafval doen.
Alleen kunststoffen mogen in de bekende gele vuilnisbak, want al het verpakkingsafval hoort in de gele zak. In de volgende tabel vind je een overzicht van alle verpakkingsmaterialen die in de gele bak thuishoren.
Maar alleen melk zelf hoort niet in de bak voor organisch afval. Je moet ook restjes groenten en fruit, baksels, theezakjes of koffiedik en hun filters bij het organisch afval doen. Alle glazen verpakkingen of glasafval moeten in de daarvoor bestemde glasbakken worden gedeponeerd; ze horen niet bij het huisvuil.
Zorg ervoor dat glas van kleur wordt onderscheiden, d.w.z. bruin glas, groen glas en wit glas. Alles wat niet in de andere bakken weggegooid kan worden, hoort in het restafval.
Hieronder valt niet-recycleerbaar afval zoals luiers, stofzuigerzakken, maandverband of kleine plastic producten zoals tandenborstels of balpennen. Ook medisch afval en as of sigarettenpeuken. Overigens horen loodkristallen, vensterglas en spiegelglas, en keramiek en porselein ook bij het restafval.
Het is belangrijk op te merken dat elektronisch afval zoals batterijen, oude elektrische apparaten en muziek-cd’s in het recyclingcentrum moet worden gedeponeerd. We hebben een video voor je gemaakt die precies uitlegt welk afval in welke afvalbak moet.
Hoe maak ik een afvalbak goed schoon en onderhoud ik hem goed?
Om te voorkomen dat bacteriën en vuil zich ophopen in en rond je afvalbak, moet je hem regelmatig schoonmaken. De meest effectieve manier om je vuilnisbak schoon te maken is natriumbicarbonaat (beter bekend als zuiveringszout) op de bodem van de bak te strooien en een dag te laten staan. Was en droog daarna de bak.
Basisreiniging van de afvalbak onderhoudt de bak zelf en vermindert de opeenhoping van bacteriën.
Om nare geurtjes en bacteriën te vermijden is niet alleen het schoonmaken van een afvalbak belangrijk, maar ook hoe het afval in de bak wordt bewaard. Voor organisch afval moet je zorgen dat je niet een te grote bak gebruikt, want voedsel bederft snel, en daarom moet je de bak steeds relatief vaak legen.
Papier kan vocht aan voedsel onttrekken en schimmel voorkomen, dus is het een goed idee om de vuilnisbak met krantenpapier te bekleden en dan het organisch afval weg te gooien. Koffiepoeder en azijn helpen ook om nare geurtjes te maskeren. Je kunt je afvalbak met azijn wassen of het koffiepoeder of koffiedik direct in de bak doen.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
https://strawpoll.de/einbau-abfallsammler https://abfallsammler-test.de/ https://www.nw.de/umwelt/22564991_Muelltrennung-Welcher-Abfall-gehoert-in-welche-Tonne.html Beeldbron: pixabay.com/Rita