Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

51Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

180Verzamelde opmerkingen

Noni wordt al een tijdje beschouwd als een insider tip onder de superfoods. Van de vruchten van de noni boom wordt gezegd dat ze genezende krachten hebben, en ook veel positieve effecten voor lichaam en geest.

Er zijn echter niet veel wetenschappelijke studies naar de effecten van noni-producten gedaan en de resultaten zijn niet altijd even duidelijk. In onze grote noni test 2022 presenteren we verschillende noni producten.

We hebben sappen, capsules en poeder van noni vergeleken en de voor- en nadelen en de toepassingsgebieden van de verschillende producten duidelijk uiteengezet. Verder hebben we de inhoud van de belangrijkste studies over het onderwerp noni gebundeld.
Belangrijk om te weten

 • De vruchten van de noniboom komen oorspronkelijk uit de Zuidzee. Het wordt door de daar wonende inboorlingen zeer gewaardeerd om zijn genezende krachten en wordt ook wel de “vrucht van het leven” genoemd.
 • Noni wordt beschouwd als een superfood met vele positieve eigenschappen voor de lichamelijke conditie en het geestelijk prestatievermogen.
 • Tot nu toe hebben slechts enkele studies de verschillende effecten bekeken.
 • Er zijn vele doseringsvormen die de sterke en bijzondere smaak enigszins neutraliseren en zo de dagelijkse inname van noni zo aangenaam en ongecompliceerd mogelijk maken

Beste Noni: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Noni

Producten Bij het kopen van noni producten kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Je kunt noni in verschillende vormen innemen. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om de noni vrucht zelf in rauwe vorm te consumeren. Maar door zijn exotische oorsprong is het niet erg gemakkelijk er een te krijgen.

Daarom, en ook vanwege de zeer speciale smaak, vinden veel mensen het aangenamer om noni in bewerkte vorm te consumeren. De meest gangbare noni-producten die in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn:

 • Nonisap
 • Nonithee
 • Nonicrème
 • Nonipoeder
 • Nonicapsules

De vraag welke doseringsvorm voor jou geschikt is, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Nonisap is het meest gangbare. Dit kan met andere sappen of water gemengd worden om de intens bittere smaak te neutraliseren.

Noni thee wordt bijna altijd in losse blaadjes verkocht. Dit betekent dat je ofwel theezakjes nodig hebt die je zelf kunt vullen, ofwel een thee-ei om het te bereiden. Noni crème wordt vooral gebruikt om het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Doel van gebruik

De doelen van gebruik kunnen zijn:

 • Je kunt noni crème het beste gebruiken om het uiterlijk van de huid te verbeteren, want het heeft het meest onmiddellijke effect omdat het direct op de huid wordt aangebracht.
 • Noni crème is meestal een huidcrème waaraan een bepaalde hoeveelheid nonisap is toegevoegd.
 • Nonisap, daarentegen, is bijzonder geschikt als je noni wilt innemen om je immuunsysteem te versterken.
 • Door de lage dagelijkse dosis is het ook gemakkelijk in te nemen door het te mengen met andere sappen of in een smoothie.
 • Noni thee is vooral populair bij mensen die hun concentratie en andere geestelijke vermogens willen versterken.
 • Omdat het in losse blaadjes geleverd wordt, moet het eerst bereid worden, in tegenstelling tot de andere aangeboden leveringsvormen.

Voordat je een noni-product koopt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je ermee wilt bereiken.

Kwaliteit van de ingrediënten

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van nonisap of -crème, moet je letten op de kwaliteit van de ingrediënten. Idealiter worden de vruchten geoogst als ze rijp zijn en onmiddellijk na de oogst verwerkt.

Over het algemeen is het nonisap van de hoogste kwaliteit dat op de markt verkrijgbaar is, gepureerd. Andere sappen worden geperst.

Bij dit proces gaan mogelijk veel waardevolle ingrediënten en vitamines verloren. Verder zijn zowel de herkomst als de zuiverheid van de gebruikte ingrediënten van belang om de hoogst mogelijke tolerantie te garanderen.

Herkomst

Nonivruchten groeien in Hawaii, op de kusten van Midden-Amerika en Madagascar en op de Polynesische eilanden. Je moet er zeker van zijn dat het product dat je koopt noni bevat van een van deze plaatsen.

Andere landen van herkomst geven aan dat de vruchten in kassen of onder laboratoriumomstandigheden gekweekt worden. Van deze vruchten wordt gezegd dat ze een zwakkere werking hebben en een lager vitaminegehalte.

Zuiverheidsgraad

De zuiverheidsgraad vertelt je in hoeverre het product vrij is van onzuiverheden, zware metalen en residuen van bestrijdingsmiddelen.

Je moet er zeker van zijn dat nonisap onder laboratoriumomstandigheden op onzuiverheden getest is.

Als je geïnteresseerd bent in nonivruchtensap, let er dan op dat je 100% noni direct sap drinkt. Dit is het meest natuurlijke en is niet met water verdund of uit concentraat gemaakt. Het drinken van dit sap komt het dichtst bij het eten van een nonivrucht rechtstreeks van de boom.

Toegevoegde suiker en andere ingrediënten

Als je noni-producten koopt, moet je nagaan of er tijdens het fabricageproces suiker of andere ingrediënten zijn toegevoegd. Vooral de toevoeging van verschillende soorten suiker, zoals glucose of fructose, verhoogt het caloriegehalte aanzienlijk. Het is ook belangrijk voor diabetici om na te gaan of er suiker toegevoegd is aan de noni-producten die ze willen consumeren. De meest gebruikte suikers zijn

 • fructose
 • sucrose
 • siroop

Vermijd zulke artikelen indien mogelijk en kies in plaats daarvan natuurlijke alternatieven die vrij zijn van toegevoegde suikers.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je noni-producten koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van noni en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is de nonivrucht en hoe werkt hij?

Nonivruchten zijn vruchten van de Indiase moerbeiboom die ongeveer zo groot zijn als een aardappel. Als ze onrijp zijn, hebben ze een hard oppervlak en een groene kleur. Naarmate het rijpingsproces vordert, worden de vruchten zachter en krijgen ze een gele tot witte kleur.

Noni-1

In zijn geboorteland Polynesië wordt de nonivrucht al lang door de plaatselijke bevolking gewaardeerd om zijn genezende krachten.
(Image source: Jason Miller / unsplash)

Tot nu toe zijn er maar een paar wetenschappelijke studies over de mogelijke effecten van de noni-vrucht. Aangenomen wordt dat zowel het land van herkomst als het oogstproces van de geteste nonivruchten invloed kunnen hebben op het voorkomen van de verschillende voedingsstoffen in de vrucht(1).

Daarom kunnen de bevindingen die verkregen worden door het testen van een noni vrucht uit Hawaii, bijvoorbeeld, niet noodzakelijk overgebracht worden op vruchten die op andere plaatsen geteeld worden.

Er zijn echter verschillende berichten van individuen over positieve effecten die elkaar herhaaldelijk overlappen wat bepaalde eigenschappen betreft. We hebben de meest genoemde hier kort samengevat:

 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering van de huid
 • Verhoogd concentratievermogen

Door de vele vitamines, aminozuren en enzymen die ze bevat, heeft de vrucht van de noniboom bij veel mensen een positief effect op het algemene gevoel van het lichaam.

Hoe smaakt de nonivrucht?

Het sap van de nonivrucht heeft een heel bijzondere en intense smaak. De meeste mensen die noni al geprobeerd hebben, beschrijven de smaak als betrekkelijk hard en bitter, sommigen vergelijken de smaakervaring met licht ranzige kaas.

Noni-2

Ondanks de smaak, waar je even aan moet wennen, wordt de noni vrucht door veel mensen gewaardeerd om zijn positieve eigenschappen.
(Image source: Brian Dorff / pixabay)

Daarom kan vooral nonisap gemengd worden met andere zoetere sappen zoals druivensap of bereid worden als een smoothie met andere zoete vruchten om het aangenamer te maken om te consumeren.

Wanneer en voor wie is het nuttig om nonivruchten in te nemen?

Omdat aan de noni-vrucht meer algemene verbeteringen van de lichamelijke en geestelijke conditie worden toegeschreven, kan de inname in principe nuttig zijn voor iedereen die op deze niveaus verbetering wil, of die hier een tekort bespeurt.

Noni is in bijna alle doseringsvormen zeer goed verteerbaar en is daarom ook geschikt voor mensen met een gevoelige maag.

Dr. Johannes WestendorfInstitut für Experimentelle und Klinische Pharamologie am Universitätskrankenhaus Hamburg-Eppendorf
Noni is, net als bijvoorbeeld ginseng, een van de zogenaamde adaptogene planten.

Deze planten kunnen helpen om de weerstand van het lichaam tegen stress te verhogen en zo het omgaan met stress in het dagelijks leven te vergemakkelijken (bron: YouTube)

Als je tegelijkertijd speciale geneesmiddelen neemt, kunnen er wisselwerkingen optreden. Als je regelmatig medicijnen nodig hebt, praat dan met je arts om te zien of er bekende wisselwerkingen zijn tussen je medicijnen en noni.

Welke delen van de nonivrucht worden verwerkt?

Het vruchtvlees van de nonivrucht wordt vooral gebruikt om het sap te maken. Dit wordt ook gebruikt om poeder, crème en capsules te maken. De bladeren van de noniboom worden geoogst en verwerkt tot thee.

In zijn land van herkomst, Polynesië, wordt de bast van de noniboom ook vaak gekauwd of gebruikt voor allerlei aftreksels, omdat hij ook geneeskrachtige eigenschappen zou hebben.

Waar kan ik noni-producten kopen?

Je kunt noni-producten zowel in plaatselijke winkels als in veel online winkels kopen. Als je je gekozen noni product handig en gemakkelijk direct thuis wilt laten bezorgen, zijn de volgende online winkels een goede plaats om te beginnen:

 • amazon.de
 • dm.de
 • bringmeister.de
 • mueller.de

Noni is nog niet erg wijdverbreid en is daarom vooral verkrijgbaar in gespecialiseerde natuurvoedingswinkels.

Welke soorten producten worden van de noni-vrucht gemaakt?

De nonivrucht wordt verwerkt en in een grote verscheidenheid van vormen aangeboden. De meest voorkomende vormen zijn

 • Nonisap
 • Nonicapsules
 • Nonicrème
 • Nonithee
 • We

hebben de toepassingsgebieden en de voor- en nadelen van de verschillende soorten noni-producten hieronder kort samengevat:

Soort product toepassingsgebied voordelen nadelen
Nonisap versterkt het immuunsysteem kan met andere sappen gemengd worden of als smoothie gemixt worden vergt enige gewenning, dosering
Noni capsules verhoogt het concentratievermogen gemakkelijk te doseren, betrekkelijk smaakloos betrekkelijk hoge prijs, sommige producten niet geschikt voor mensen met allergieën of veganisten
Noni crème Verbetert het uiterlijk van de huid kan direct op de aangedane plekken van het lichaam aangebracht worden soms slechts een kleine hoeveelheid noni, die nogal langzaam wordt opgenomen
Noni thee reguleert de spijsvertering aangename smaak in vergelijking met de noni vrucht enigszins ingewikkeld te bereiden

Als je de nogal onaangename smaak van de noni vrucht wilt vermijden, moet je noni thee eens nader bekijken. Het wordt niet van de vrucht zelf gemaakt, maar van de bladeren van de noniboom en heeft daardoor een aangenamere smaak.

Waar moet ik op letten bij het innemen van noni?

Als je noni wilt innemen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet de dagelijkse aanbevolen inname niet overschrijden, want dat kan leiden tot intoleranties en andere negatieve effecten.

Noni-3

Thee gemaakt van de bladeren van de noniplant heeft een aangename smaak en reguleert de spijsvertering.
(Image source: Drew Jemmet / unsplash)

Om de spijsverteringseffecten van de nonivrucht volledig tot ontplooiing te laten komen, moet je de gekozen bereiding ongeveer een uur voor je geplande maaltijd innemen.

Wat zijn de alternatieven voor nonivruchten?

Van de vrucht van de noni-boom wordt gezegd dat ze vele positieve eigenschappen heeft, waardoor ze als een zogenaamd “superfood” wordt beschouwd. Als je echter niet van de smaak van noni houdt of om andere redenen een alternatief zoekt, moet je de volgende superfoods eens nader bekijken:

 • Açai bessen
 • Avocado
 • Granaatappel
 • Rode biet
 • Papaja
 • Chia zaden

Van elk van deze voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze talrijke positieve eigenschappen hebben die ze tot een levensvatbaar alternatief voor nonivruchten maken.

Is de werkzaamheid van noni wetenschappelijk bewezen?

Op grond van de momenteel gepubliceerde wetenschappelijke studies over dit onderwerp kan een positief effect van nonivruchten op het menselijk lichaam noch duidelijk bevestigd, noch ontkend worden.

Er zijn verschillende klinische studies die hebben aangetoond dat de consumptie van noni-producten een positief effect kan hebben op het cholesterolgehalte(2, 3) of de bloedsuikerspiegel kan reguleren bij diabetespatiënten(4). Deze studies maten echter alleen de bloedwaarden vóór en na de inname van noni.

Achteraf werd niet vastgesteld of de deelnemers aan de studie ook werkelijk zelf een verbetering van hun symptomen konden opmerken. Er is ook een wetenschappelijke studie over het effect van noni-extract op het gehoor bij vrouwen. Een verbetering van het gehoor in het linkeroor maar niet in het rechteroor kon worden aangetoond.

Bovendien was het aantal deelnemers erg klein, met slechts negen vrouwelijke deelnemers, en is het daarom moeilijk op het grote publiek over te brengen. Wetenschappers zijn het niet eens over de verschillende positieve effecten van noni.

Anderzijds zijn er bijna geen negatieve effecten van de vrucht bekend. (Image source: Bee Naturalles / unsplash) De vraag of noni een verzachtend effect kan hebben op de misselijkheid die optreedt na anesthesie is ook niet onomstotelijk opgehelderd.

Bedenk echter dat een gebrek aan wetenschappelijk bewijs niet per se betekent dat noni helemaal niet het geteste effect heeft. Het betekent alleen dat zo’n effect onder laboratoriumomstandigheden niet onomstotelijk bewezen kon worden.

Kunnen noni-producten verontreinigd zijn met schadelijke stoffen?

A besmetting van noni-producten met schadelijke stoffen is tot nu toe niet bewezen. Door de zure en rotte smaak zijn de nonivruchten betrekkelijk oninteressant voor natuurlijke plagen en hoeven ze daarom maar in zeer geringe mate met pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen behandeld te worden.

Welke neveneffecten kan de consumptie van de noni-vrucht hebben?

In de loop van de tijd zijn er herhaaldelijk suggesties geweest dat de inname van nonisap tot leverschade kan leiden. Zo’n verband kon echter niet worden aangetoond in studies die werden opgezet om deze resultaten te verifiëren. Op dit moment kan dus aangenomen worden dat de inname van noni-producten veilig is als men zich aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt.

Kan ik noni nemen tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Een definitieve negatieve invloed van noni-producten op embryo’s is nog niet onomstotelijk vastgesteld door wetenschappelijke studies . Merk echter op dat deze proeven met muizen en ratten werden uitgevoerd en dat de resultaten dus niet gemakkelijk op mensen overdraagbaar zijn.

Wegens de onbesliste aard van de onderzoeken moet je noni-producten vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je noni ondanks je zwangerschap niet wilt vermijden, moet je je arts raadplegen voor je het inneemt. Beeldbron: Acevedo/ 123rf

Referenties (13)

1. West B., Deng S., Isami F., Uwaya A., Jensen C. The potential health benefits of noni juice: a review of human intervention studies.
Bron

2. Wang M.-Y., Peng L., Weidenbacher-Hoper V., Deng S., Anderson G., West B. J. Noni juice improves serum lipid profiles and other risk markers in cigarette smokers.
Bron

3. Sasnan, G. S., Hanani, E., & Kristianto, J. Effect of Morinda citrifolia fruit extract capsule on total cholesterol levels in patients with hypercholesterolemia.
Bron

4. P, Sabitha & Adhikari, Prabha & Rukmini, Shetty & Hegde, Anupama & Kamath, Asha. The beneficial effects of Noni fruit juice in diabetic patients.
Bron

5. Langford, J., A. Doughty, et al. Effects of Morinda citrifolia on quality of life and auditory function in postmenopausal women.
Bron

6. Prapaitrakool S, Itharat A. Morinda citrifolia Linn. for prevention of postoperative nausea and vomiting.
Bron

7. Millonig, G., Stadlmann, S., & Vogel, W. Herbal hepatotoxicity: acute hepatitis caused by a Noni preparation (Morinda citrifolia).
Bron

8. Stadlbauer, V., Fickert, P., Lackner, C., Schmerlaib, J., Krisper, P., Trauner, M., & Stauber, R. E. Hepatotoxicity of NONI juice: report of two cases.
Bron

9.
Bron

10.
Bron

11. West, B. J., Su, C. X., & Jensen, C. J. Prenatal toxicity test of Morinda citrifolia (noni) fruit.
Bron

12. Marques, N. F., Marques, A. P., Iwano, A. L., Golin, M., De-Carvalho, R. R., Paumgartten, F. J., & Dalsenter, P. R. Delayed ossification in Wistar rats induced by Morinda citrifolia L. exposure during pregnancy.
Bron

13. Wang, M. Y., Hurn, J., Peng, L., Nowicki, D., & Anderson, G. A multigeneration reproductive and developmental safety evaluation of authentic Morinda citrifolia (noni) juice.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
West B., Deng S., Isami F., Uwaya A., Jensen C. The potential health benefits of noni juice: a review of human intervention studies.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang M.-Y., Peng L., Weidenbacher-Hoper V., Deng S., Anderson G., West B. J. Noni juice improves serum lipid profiles and other risk markers in cigarette smokers.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sasnan, G. S., Hanani, E., & Kristianto, J. Effect of Morinda citrifolia fruit extract capsule on total cholesterol levels in patients with hypercholesterolemia.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
P, Sabitha & Adhikari, Prabha & Rukmini, Shetty & Hegde, Anupama & Kamath, Asha. The beneficial effects of Noni fruit juice in diabetic patients.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Langford, J., A. Doughty, et al. Effects of Morinda citrifolia on quality of life and auditory function in postmenopausal women.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Prapaitrakool S, Itharat A. Morinda citrifolia Linn. for prevention of postoperative nausea and vomiting.
Ga naar bron
Fallstudie
Millonig, G., Stadlmann, S., & Vogel, W. Herbal hepatotoxicity: acute hepatitis caused by a Noni preparation (Morinda citrifolia).
Ga naar bron
Fallstudie
Stadlbauer, V., Fickert, P., Lackner, C., Schmerlaib, J., Krisper, P., Trauner, M., & Stauber, R. E. Hepatotoxicity of NONI juice: report of two cases.
Ga naar bron
Pressemitteilung der Europäischen Behörde für Lebensmittelsicherheit
Ga naar bron
Erklärung des Bundesinstituts für Risikobewertung
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
West, B. J., Su, C. X., & Jensen, C. J. Prenatal toxicity test of Morinda citrifolia (noni) fruit.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Marques, N. F., Marques, A. P., Iwano, A. L., Golin, M., De-Carvalho, R. R., Paumgartten, F. J., & Dalsenter, P. R. Delayed ossification in Wistar rats induced by Morinda citrifolia L. exposure during pregnancy.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang, M. Y., Hurn, J., Peng, L., Nowicki, D., & Anderson, G. A multigeneration reproductive and developmental safety evaluation of authentic Morinda citrifolia (noni) juice.
Ga naar bron
Recensies