Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

41Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Bosch keukenmachines test 2019. Hier presenteren we alle Bosch keukenmachines die we uitvoerig getest hebben.

We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Bosch keukenmachine voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Bosch keukenmachine wilt kopen.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Met zijn vele functies is een Bosch keukenmachine het ideale hulpje in elke keuken.
  U kunt kiezen uit verschillende series Bosch keukenmachines.
 • Er is de MUM4, MUM5, MUM6 en de OptiMUM. Er is ook de compacte keukenmachine.
 • Bosch keukenmachines worden gekenmerkt door hun hoge kwaliteit en innovatieve technologie en zijn meervoudig testwinnaars.

Beste Bosch keukenmachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bosch keukenmachine koopt

Wat is een Bosch keukenmachine?

Een Bosch keukenmachine is een keukenmachine gemaakt door de Duitse fabrikant Bosch. Om precies te zijn is het een keukenmachine, gemaakt door Robert Bosch Hausgeräte GmbH. Huis- en keukenapparatuur van Bosch wordt gekenmerkt door hoogwaardig design en innovatieve technologie.

Een keukenmachine is een zeer veelzijdig keukenapparaat met een breed scala aan functies en toepassingen.

Wat je met een keukenmachine kunt doen hangt helemaal af van welke keukenmachine en welke accessoires je hebt. De functies voor mengen, snijden en blenden behoren tot de klassieke functies en zijn meestal bij de levering inbegrepen.

Een keukenmachine heeft veel verschillende toepassingen. Hier kun je bijvoorbeeld noten malen. (Foto bron: 123rf.com / Dmytro Titov)

Er zijn ook nog een aantal andere functies die ofwel bij de levering inbegrepen zijn, ofwel aangevuld moeten worden met accessoires.

Er is bijvoorbeeld een pastahulpstuk om je eigen pasta te maken of een sapcentrifuge om fruit en groenten tot heerlijk sap te persen. Meer informatie over de verschillende functies van keukenmachines vind je in het gedeelte met koopcriteria van dit artikel.

Wat onderscheidt een Bosch keukenmachine van andere keukenmachines?

Boven alles staat een Bosch keukenmachine voor uitstekende kwaliteit. Bovendien is er een ruime keuze aan verschillende Bosch keukenmachines en je kunt een keukenmachine kiezen die aan je individuele behoeften voldoet. Er is ook een keukenmachine configurator op de Bosch website, waar je je persoonlijke keukenmachine naar eigen wens kunt samenstellen.

Vanwege hun hoge kwaliteit hebben veel keukenmachines van Bosch vaak tests gewonnen van gerenommeerde testinstituten zoals Stiftung Warentest. Maar zoals vaak het geval is, heeft kwaliteit zijn prijs. Daarom behoren Bosch keukenmachines tot de duurdere keukenmachines op de markt.

Waar kan ik een Bosch keukenmachine kopen?

Je kunt een Bosch keukenmachine zowel in de speciaalzaak als in diverse online winkels kopen. Natuurlijk kun je ze ook direct op de Bosch website kopen. Er is hier ook een configurator voor keukenapparatuur, zodat je de keukenapparatuur kunt kopen die je wilt. Volgens ons onderzoek worden de meeste Bosch keukenmachines verkocht via deze online winkels:

 • amazon.de
 • ebay.de
 • real.de
 • otto.de
 • saturn.

de Alle Bosch keukenmachines die we op onze site aan je voorstellen zijn voorzien van een link naar minstens een van deze winkels. Als je een keukenapparaat gevonden hebt dat je bevalt, kun je het meteen kopen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Bosch keuken

machines? Een keukenapparaat van Bosch wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit en innovatieve technologie. Bovendien zijn Bosch keukenmachines gemakkelijk in gebruik en duurzaam, zodat ze jarenlang een trouwe metgezel in de keuken zijn.

Verder is er een veelzijdige reeks accessoires voor Bosch keukenmachines, zodat je je Bosch keukenmachine voor vele gerechten en toepassingen kunt gebruiken.

Voordelen
 • Innovatieve technologie
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Duurzaam
 • Ruime keuze aan accessoires
Nadelen
 • Gedeeltelijk hoge aanschafprijs
 • Gedeeltelijk hoog gewicht

Maar door deze voordelen en de hoge kwaliteit is een Bosch keukenmachine vaak niet helemaal goedkoop in aanschaf. En het gewicht kan ook vrij hoog zijn, afhankelijk van het model, zodat de machine veel plaats inneemt.

Welke alternatieven zijn er voor een Bosch keukenmachine?

Een keukenmachine is een echte alleskunner met veel verschillende functies. Voor sommige van deze functies kun je ook andere, speciale keukenapparatuur gebruiken. Een elektrische staafmixer of blender is bijvoorbeeld ook goed om voedsel te pureren of smoothies te bereiden.

Maar als je de vele voordelen van een keukenmachine niet wilt missen, zijn er ook veel andere fabrikanten die keukenmachines aanbieden. Wil je dezelfde hoge kwaliteit als Bosch, dan zijn KitchenAid keukenmachines misschien een alternatief voor je.

KitchenAid keukenmachines zijn meestal van robuust roestvrij staal gemaakt en zijn dus erg duurzaam. Maar deze keukenmachines behoren ook tot de duurdere.

Als waar voor je geld bijzonder belangrijk voor je is en je een goede keukenmachine voor minder geld wilt kopen, zijn de Philips keukenmachines misschien iets voor jou. Sommige daarvan zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 50 euro en bieden nog steeds goede prestaties.

Hoe luid is een Bosch keukenmachine?

Het geluidsniveau van een Bosch keukenmachine hangt helemaal af van het model en de motor. Hoe meer vermogen een motor heeft, hoe luider hij is. Maar je kunt wel zeggen dat er beslist keukenmachines zijn met een luidere motor dan die van Bosch.

Natuurlijk is een keukenmachine – net als een blender – nooit echt stil. Het geluidsniveau van een Bosch keukenmachine ligt echter in het midden van het gamma keukenmachines. Er zijn luidere machines, maar er zijn ook stillere.

besluit: Welke soorten Bosch keukenmachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Bosch keukenmachine wilt aanschaffen, zijn er vijf alternatieven waaruit je kunt kiezen:Bij elke serie Bosch keukenmachines zijn er verschillende keukenmachines in het assortiment. Elk van de verschillende Bosch keukenmachines heeft bepaalde voor- en nadelen, en afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat, zal een ander type Bosch keukenmachine geschikt voor je zijn.

Wat zijn de kenmerken van een Bosch MUM4 keukenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Bosch MUM4 keukenmachine is een van de klassiekers onder de Bosch keukenmachines en is bijzonder geschikt voor beginners. Alle keukenmachines uit de Bosch MUM4 serie hebben een patisserie set, die bestaat uit een garde, klopper en deeghaak.

Dit maakt hem heel veelzijdig. Het dynamische 3-D mengsysteem MultiMotion Drive, dat in alle MUM4 machines geïnstalleerd is, zorgt ervoor dat de ingrediënten goed gemengd worden.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Veelzijdig
 • Zeer goed mengen van ingrediënten
Nadelen
 • Geen hoog vermogen
 • Niet zo stabiel

Het vermogen van een Bosch MUM4 serie keukenmachine is echter niet al te hoog, met een maximum van 600 watt. Daarom zijn ze niet bijzonder geschikt voor het verwerken van grote hoeveelheden deeg. Bovendien zijn de behuizingen en veel van de mengkommen van de keukenmachines uit deze serie van kunststof, wat betekent dat ze niet zo stevig en duurzaam zijn als andere modellen.

Wat onderscheidt een Bosch MUM5 keukenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

De keukenmachines van de Bosch MUM5 serie worden gekenmerkt door een hoog vermogen tot 1000 watt en zijn daarom ook zeer geschikt voor het verwerken van grote hoeveelheden deeg of voor het hakken van hardere ingrediënten zoals koffiebonen.

Elke MUM5 wordt geleverd met een accessoiretas om je patisserie-set gemakkelijk in op te bergen.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Optimaal mengen van ingrediënten
 • Hoge prestaties
 • Inclusief accessoirezak
 • 7 snelheidsstanden
Nadelen
 • Niet zo stabiel
 • Relatief hoge aanschafprijs

Verder hebben de Bosch MUM5 keukenmachines een gemakkelijke bediening dankzij de EasyArmLift. Ze hebben ook het 3D Planetary Mixing System, waarmee een mengbeweging in drie dimensies plaatsvindt en de ingrediënten nog grondiger gemengd worden. Met een MUM5 kun je kiezen uit 7 snelheidsstanden, zodat je je gerechten precies en snel kunt bereiden. De behuizingen van de MUM5 keukenmachine zijn echter van plastic, waardoor ze er minder stevig en minder elegant uitzien. En de aanschafprijs is ook relatief hoog voor een keukenmachine.

Wat onderscheidt een Bosch MUM6 keukenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je bijzonder grote hoeveelheden deeg wilt verwerken, dan is een Bosch MUM6 de juiste keukenmachine voor jou. Met een extra grote mengkom van 6,2 liter kun je tot 4,2 kilo deeg verwerken. Bovendien hebben MUM6 keukenmachines een hoog motorvermogen van tot wel 1000 Watt en zijn ze dus klaar voor elke taak.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Hoog vermogen
 • Extra grote mengkom
Nadelen
 • Niet zo stabiel
 • Erg zwaar
 • Relatief hoge aanschafprijs

De behuizing is echter ook van kunststof en je kunt kiezen tussen roestvrij staal en kunststof voor de mengkom. De behuizing is daarom niet helemaal zo stevig. Bovendien is deze keukenmachine groter en daardoor zwaarder dan de andere Bosch keukenmachines, vanwege de grote mengkom.

Wat onderscheidt een Bosch OptiMUM keukenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Bosch OptiMUM is de Ferrari onder de Bosch keukenmachines. Zowel de behuizing als de mengkom van keukenmachines uit deze serie zijn van zilverkleurig roestvrij staal, wat ze een geraffineerde uitstraling geeft.

Met een zeer hoog motorvermogen van tot 1500 watt kunnen deze keukenmachines ook zeer zware degen verwerken. Bovendien heeft elke OptiMUM een geïntegreerde weegschaal, waarmee je alle receptingrediënten direct in de kom en in de mixer kunt wegen.

Met de intelligente automatische programma’s van SensorControl Plus krijg je de perfecte consistentie van gistdeeg, room of ijs, dankzij de ingebouwde timer.En deze keukenmachines gebruiken ook 3D Planetary-Mixing, dat de ingrediënten optimaal mengt.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Zeer hoge prestaties
 • Geïntegreerde weegschaal
 • Stijlvol uiterlijk
 • Stabiel
 • SensorControl Plus
Nadelen
 • Zeer hoge aanschafprijs

Maar zoals altijd hangt er natuurlijk een prijskaartje aan kwaliteit. Een Bosch keukenmachine uit de OptiMUM serie is beduidend duurder dan de keukenmachines uit de andere series. Daarom is het beslist geen keukenmachine voor beginners, maar meer geschikt voor gepassioneerde hobbykoks of professionele koks.

Wat onderscheidt een Bosch compacte keukenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Bosch compacte keukenmachines behoren niet tot de MUM serie. Zoals de naam al zegt, zijn ze heel compact en dus plaatsbesparend.

Met een vermogen tot 800 watt hebben ze een relatief krachtige motor. Ze kunnen tot 40 functies hebben waarmee je deeg kunt raspen, snijden, roeren en nog veel meer.

Voordelen
 • Veel functies
 • Ruimtebesparend
 • Goede prestaties
 • Goedkoop
Nadelen
 • Weinig snelheidsinstellingen
 • Relatief kleine mengkom

De meeste compacte keukenmachines hebben echter maar twee snelheidsinstellingen, zodat je hier je gerechten niet zo precies en snel kunt bereiden. De mengkom is ook betrekkelijk klein en daarom niet geschikt voor grotere hoeveelheden deeg.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Bosch keukenmachines te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele Bosch keukenmachines. De criteria die je kunt gebruiken om Bosch keukenmachines te vergelijken zijn:

 • Motorvermogen
 • Afmetingen en gewicht
 • Grootte en materiaal van de mengkom
 • Trappen
 • Ontwerp

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Motorvermogen

Het vermogen van de motor, dat in watt wordt aangegeven, is een belangrijk criterium bij de aanschaf van een Bosch keukenmachine. Voor machines met een blenderfunctie is echter ook het aantal omwentelingen per minuut van belang om te zien hoe krachtig de keukenmachine is.

In de volgende tabel hebben we samengevat hoeveel motorvermogen je ongeveer nodig hebt voor verschillende taken:

vermogen taken
300 watt slagroom of opgeklopt eiwit opkloppen, lichtere degen en romige desserts bereiden
500 watt zwaar deeg bereiden (middelgrote hoeveelheid volkorendeeg, bijvoorbeeld)
700 watt Grote hoeveelheden zwaar deeg bereiden, extra functies zoals hakken, raspen of versnipperen
1000 watt Grote hoeveelheden gistdeeg verwerken, harde ingrediënten hakken

Afmetingen en gewicht

Een Bosch keukenmachine kan nogal wat ruimte innemen. Daarom moet je van tevoren bedenken hoeveel ruimte je in je keuken hebt en welke Bosch keukenmachine in je huis past.

Een keukenmachine is een veelzijdig en handig hulpje in de keuken. Hij heeft echter ook een zekere ruimte nodig. (Image source: NickyPe / pixabay.com)

Als je echter vaak grote hoeveelheden deeg wilt bereiden, bijvoorbeeld, dan heb je een grotere en zwaardere keukenmachine nodig. Voor kleinere klussen zijn er echter ook compactere en ruimtebesparende Bosch keukenmachines.

Grootte en materiaal van de mengkom

De grootte van de mengkom is van doorslaggevend belang voor de hoeveelheid ingrediënten die je kunt verwerken en bereiden. Als je vaak grote hoeveelheden deeg wilt verwerken, moet je een mengkom nemen met een inhoud van minstens 4 liter.

Maar voor kleinere taken in de keuken, zoals het snijden van groenten of het kloppen van room, volstaat ook een kleinere mengkom. Als het om het materiaal van een mengkom gaat, heb je in principe de keuze uit twee alternatieven.

Of de mengkom is van plastic of van roestvrij staal. Plastic mengkommen verkleuren en krassen snel, maar ze zijn ook goedkoper. Mengkommen van roestvast staal zijn robuuster en hebben een edele uitstraling. Daarom zijn ze duurder dan plastic mengkommen.

Stages

Bosch keukenmachines hebben meestal verschillende stages. Elk niveau heeft zijn eigen snelheid en is beter geschikt voor een andere taak. Elk accessoire vereist een andere snelheidsinstelling. Daarom is het vaak belangrijk dat je de snelheid van je Bosch keukenmachine zo nauwkeurig mogelijk kunt instellen. Bosch keukenmachines zijn verkrijgbaar met 2, 4 of 7 snelheidsstanden.

Ontwerp

Het ontwerp van je Bosch keukenmachine hangt helemaal af van het materiaal van de keukenmachine en de mengkom. Een keukenmachine met een plastic behuizing heeft meestal een effen witte kleur. Roestvrijstalen behuizingen daarentegen zijn ook van zilverkleurig roestvrij staal en hebben een elegante uitstraling. Hetzelfde geldt voor de mengkommen.

Bosch biedt echter ook een MyMUM configurator aan, waar je je eigen individuele Bosch MUM keukenmachine

kunt samenstellen. Hier kun je onder andere de kleur kiezen, en je keukenmachine elke kleur geven die je maar wilt.

Wetenswaar dighedenover Bosch keukenmachines

Wie zit er achter het merk Bosch?

Het merk Bosch wordt gesteund door een multinationale Duitse onderneming die actief is in een groot aantal industrieën. De Bosch Groep omvat een toeleverancier voor de auto-industrie, een fabrikant van consumptiegoederen en van industriële en bouwtechnologie, en is ook actief in geautomatiseerde verpakkingstechnologie. Het merk Bosch is dus op veel technische gebieden vertegenwoordigd en onderscheidt zich steeds weer door zijn kwaliteit en innovatieve technologie. Dit geldt ook voor Bosch huishoudelijke apparaten, waaronder keukenmachines.

Hoe lang bestaat Bosch al?

De firma Bosch ging van start in 1886. In dat jaar stichtte Robert Bosch de werkplaats voor fijnmechanica en elektrotechniek.

Sindsdien is de onderneming gestadig gegroeid en heeft ze nieuwe gebieden voor zichzelf ontsloten, zoals de auto-industrie. Tegenwoordig heeft Bosch meer dan honderd vestigingen in Duitsland en is het een wereldwijd actieve onderneming.

Hoe populair is de fabrikant Bosch?

De fabrikant Bosch geniet grote populariteit op de meest uiteenlopende gebieden. Met zijn vernieuwende technologie wordt Bosch altijd als pionier beschouwd en inspireert daardoor miljoenen klanten.

Of het nu in de auto-industrie, in de verpakkingstechnologie of in huishoudelijke apparaten is, Bosch producten overtuigen door hun hoge kwaliteit en zijn vaak testwinnaars bij gerenommeerde testinstituten zoals Stiftung Warentest.

Waar worden Bosch keukenmachines gemaakt?

BSH Hausgeräte GmbH, dat een dochteronderneming van Bosch is, is gevestigd in München. Het is Europa’s grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten en heeft fabrieken over de hele wereld. Bosch huishoudelijke apparaten worden gemaakt in Europa, de VS, Latijns Amerika en Azië.

Wat is de garantie op Bosch keukenapparatuur?

Bosch huishoudelijke apparaten, zoals de Bosch keukenmachine, hebben een garantie van 24 maanden voor nieuwe apparaten. Op deze garantie kan echter alleen aanspraak gemaakt worden als het apparaat defect is door een materiaal- en/of fabricagefout. Er wordt geen garantie gegeven voor gebreken veroorzaakt door transportschade of door pogingen tot zelfstandige reparatie.

Welke accessoires zijn er voor een Bosch keukenmachine?

Er is een ruime keuze aan accessoires voor je Bosch keukenmachine, die je rechtstreeks op de Bosch website kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld een vleesmolen gebruiken om heerlijke pasteitjes te maken voor je zelfgemaakte hamburgers. (Image source: HOerwin56 / pixabay.com)

Behalve een ijsmaker, mengkommen en diverse snijschijven zijn er ook een aantal hulpstukken die je kunt gebruiken om allerlei taken uit te voeren. Je moet je er echter van vergewissen dat het hulpstuk compatibel is met je Bosch keukenmachine.

Hoe kan ik mijn Bosch keukenmachine repareren?

Bosch zelf biedt een reparatiedienst voor kleine apparaten (MUM4 en MUM5). Hier krijg je een diagnose en reparatie van de nodige uitgaven voor een prijs van 77,80€. Als je echter handig bent, kun je ook proberen je Bosch keukenmachine zelf te repareren. Hierover zijn veel tips en handleidingen te vinden.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://apps.derstandard.de/privacywall/story/2000108270978/ifa-berlin-bosch-macht-dem-thermomix-konkurrenz https://www.waz.de/leben/thermomix-lidl-mit-guter-nachricht-aldi-zieht-nach-id227380501.html https://www.giga.de/artikel/die-besten-kuechenmaschinen-2019-welches-modell-soll-ich-kaufen-und-was-muss-ich-wissen/ https://www.myheimat.de/drochtersen/marktplatz/testbericht-bosch-kuechenmaschine-foodprocessor-mcm4200-d2985254.html

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies