
Welkom bij onze grote appelschiller test 2023. Hier stellen we alle appelschilmachines die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste appelschiller voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.
Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een appelschiller wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Een appelschiller is een slim huishoudhulpje waarmee je in heel korte tijd de schil van je appels kunt verwijderen.
- Het kan gebruikt worden om snel de schil van veel appels te verwijderen, bijvoorbeeld voor je appeltaart, en vaak ook om ze te ontpitten en te snijden.
- In principe kun je appelschillers onderverdelen in economy peelers, spiraalschillers, 3-in-1 appelschillers en appelschilmachines.
- Welke voor jou geschikt is, hangt af van het doel waarvoor je het schilmesje wilt gebruiken.
- Vooral omdat er meestal veel meer met een appelschiller geschild kan worden dan alleen appels. Je moet echter altijd voorzichtig zijn met de scherpe messen.
Beste Appelschiller test: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een
appelschiller koopt
Hoe gebruik ik een appelschiller?
Met een beetje oefening kun je een dunschiller ook gebruiken om snel appels of andere groenten en fruit te schillen. Met een spiraalsnijder kun je nog sneller verschillende appels schillen. Hier wordt de appel op de daarvoor bestemde houder gelegd.
Dan wordt het vergrendelingshaakje van het schilmesje losgemaakt en aan de appelschil vastgemaakt. Door aan de zwengel te draaien, verwijdert het schilmesje de appelschil.
Dit proces duurt minder dan een minuut, daarna wordt de appel geschild. Na elk schilproces worden de kern en de schil uit het apparaat gehaald en wordt het schilmes weer vastgezet.
Veel spiraalsnijders hebben ook een geïntegreerde appelsnijder en -boor, zodat je drie stappen in één kunt doen.
Wat kost een appelschiller?
Waar kan ik een appelschiller kopen?
- speciaalzaken
- Rechtstreeks van de winkelier online
- Groothandel online
Speciaalzaken kunnen je misschien niet het volledige assortiment appelschillers aanbieden als online winkeliers. Je hebt echter het voordeel dat je individueel advies kunt krijgen van een specialist. Aanbevolen speciaalzaken zijn:
- Media Markt
- Tchibo
- Galeria Kaufhof
Als je besloten hebt tot een bepaald merk appelschiller, is het zinvol die direct online bij de winkelier te bestellen. Dat kan bijvoorbeeld bij:
- pearl.de
- rosensteinundsoehne.com/appelschiller
- zassenhaus.com
Online groothandelaren kunnen je de grootste keuze aan appelschillers bieden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende sites gebruiken:
- amazon.de
- ladenzeile.de
- idealo.de
Heeft het zin om een appelschiller tweedehands te kopen?
Je hebt ook de mogelijkheid om je appelschiller tweedehands te kopen. Een manier om dit te doen is via Ebay Classifieds.
Hier hangt het ervan af hoeveel je moet betalen voor de verzendkosten. Als het meer is dan je zou moeten betalen als je nieuw zou kopen, is het niet de moeite om tweedehands te kopen. Je kunt de verkoper echter misschien persoonlijk ontmoeten als hij in je buurt woont.
Hoe kom ik aan vervangmessen voor mijn appelschiller?
De vraag naar vervangmessen hangt ook af van hoe vaak je je appelschiller wilt gebruiken en hoeveel materiaal je wilt snijden. Hier geldt: hoe hoger het gebruik, hoe groter de slijtage van het blad.
Deze vraag is van secundair belang voor een economy dunschiller, want het is efficiënter om een nieuwe te kopen als het mes bot wordt. Voor de prijs van een nieuw mesje krijg je een nieuw schilmesje. Bij spiraalsnijders is zo’n overweging echter wel degelijk relevant.
Je moet nagaan of er vervangmessen bij de aankoop van je dunschiller inbegrepen zijn. Als de mesjes er niet bij zitten, bieden fabrikanten vaak collectieve pakketten aan met verschillende vervangingsmesjes, die op hun online verkooppagina’s te koop zijn.
Als je de spiraalsnijder in een speciaalzaak koopt, kun je in de winkel direct om vervangende messen vragen. Ze kunnen je ook vertellen hoe lang je het blad van je appelschiller kunt gebruiken.
Wie kan een appelschiller gebruiken?
Wist je dat elke Duitser gemiddeld 24,7 kg appels per jaar consumeert? Dit klinkt al als een aanzienlijk bedrag. Maar als je dit aantal vermenigvuldigt met de bevolking van Duitsland, komt de totale Duitse bevolking in feite tot een zeer grote hoeveelheid van 2 miljoen ton van de vrucht in slechts één jaar.
Dit betekent dat Duitsers meer dan twee keer zoveel appels als bananen consumeren en bijna vijf keer zoveel appels als druiven. Er zij op gewezen dat 34% van de totale Duitse appelconsumptie in Nedersaksen wordt geconsumeerd, op de voet gevolgd door Baden-Würtemberg met 33%.
Veel appelschillers hebben een scherp mes dat je gemakkelijk kan verwonden. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met het gereedschap. Natuurlijk hangt het er ook van af of je een economy dunschiller of een spiraalsnijder koopt.
Een spiraalsnijder is meestal niet aan te bevelen voor kinderen jonger dan 6-8 jaar. Bovendien mogen kinderen een spiraalappelschiller nooit zonder toezicht van een volwassene gebruiken, want de messen zijn scherp en kunnen snel diepe snijwonden veroorzaken. Deze overwegingen kunnen ook van pas komen als de appelschiller een geschenk is voor een bejaarde, zoals je oma of opa.
Besluit: Welke soorten appelschillers zijn er en welke is geschikt voor jou?
Er zijn verschillende soorten appelschillers, die op verschillende manieren gebruikt worden en voor verschillende doeleinden bestemd zijn. In principe kunnen appelschilmachines in de volgende typen verdeeld worden:
- Economy dunschiller
- Spiraal dunschillerAppelschilmachine
- 3 in 1
- Appelschilmachines
Hierna gaan we dieper in op elk type, zodat je een idee kunt krijgen van wat ze zijn en waar precies de voor- en nadelen van de afzonderlijke types liggen.
Wat zijn de kenmerken van een schilmesje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een dunschiller bestaat meestal uit een handvat en een beweegbaar blad. Tegenover dit blad zit een afstandhouder die de dikte van de schil beperkt. Hier komt de naam schilmesje vandaan. Bij sommige schilmachines kan de schildiepte ook met de hand ingesteld worden.
Het handvat van een dunschiller is meestal van plastic of roestvrij staal. Afhankelijk van de fabrikant kun je een dunschiller kopen met een glad of gekarteld lemmet.
Omdat het mes beweeglijk is, is het gemakkelijk om verschillende contouren van het te schillen voorwerp te volgen.
Dit betekent dat je met een dunschiller veel meer dingen kunt schillen dan alleen appels. Het belangrijkste verschil tussen schilmachines is de kop van het mes in de lengte en de kop van het mes in de breedte. Beide zijn geschikt voor verschillende schilvoorwerpen, waarbij je je vooral kunt oriënteren op de lengte van het schilvoorwerp. Je kunt deze classificatie ook hier raadplegen:
In de lengterichting van de snijkop | Dwars op de snijkop |
---|---|
Komkommers | Appels |
Asperges | Aardappelen |
Courgettes | Koolrabi |
Wortelen | Sinaasappels |
Gekartelde messen zijn geschikt voor het decoratief snijden van julienne repen of voor het schillen van voorwerpen met een glad/hard oppervlak met zacht vruchtvlees, zoals tomaten.
Wat onderscheidt een spiraalsnijmachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een spiraalsnijder is een apparaat waarop de appel op een staafapparaat wordt gelegd. Meestal wordt de appel dan gedraaid door aan de zwengel te draaien. Een schilmesje wordt op de buitenkant van de appel gelegd en verwijdert dan de schil terwijl het ronddraait.
Het schillen van een enkele appel duurt met een spiraalsnijder minder dan een minuut. Door gelijkmatig in de schil van de appel te dringen, laat het schilmesje groefsporen achter op het schilvoorwerp.
Je kunt de schildikte met de hand instellen door de stand van het schilmesje te veranderen.
De meeste appelspiraalschillers zijn gemaakt van gietijzer, aluminium, roestvrij staal of kunststof. Het schijnt mogelijk te zijn om andere groenten en fruit met een spiraalvormige dunschiller te schillen, als ze een rondere vorm hebben.
Heb je een appelschiller nodig met een zuigvoet of met een schroefklem?
Alvorens te kopen, moet je beslissen of je spiraalschiller een zuigvoet of een schroefklem moet hebben. Afhankelijk van het werkoppervlak dat je ter beschikking hebt, kan het een of het ander geschikt voor je zijn. Een zuigvoet kleeft aan zeer gladde oppervlakken en betekent dat je de spiraalsnijder niet hoeft vast te houden als je aan het snijden bent. Je moet echter wel nagaan wat andere gebruikers zeggen over de zuigvoet van je spiraalsnijder, want ze zijn niet allemaal van dezelfde hoge kwaliteit.
Een schroefklem kan handig zijn als je geen glad werkoppervlak hebt, maar wel een geschikte plaats om je appelspiraalsnijder op te schroeven. Dit type geeft je een optimale stabiliteit van het gereedschap en laat je toe met beide handen te werken.
Wat is een elektrische spiraalvormige dunschiller?
Als je niet met de zwengel wilt werken, is de spiraalschiller ook verkrijgbaar in een elektrische versie. Je kunt hem met batterijen laten werken of met een insteekkabel op de stroomvoorziening aansluiten.
Elektrische spiraalschillers kunnen ook gebruikt worden om verschillende soorten groenten en fruit te schillen. Het mes past zich aan het te schillen voorwerp aan, aan de dikte van de schil. Maar voor groenten of fruit met dikkere schillen kan het schilmechanisme te zwak zijn en kan het maar heel langzaam schillen.
Wat zijn de kenmerken van een 3-in-1 appelschiller en wat zijn de voor- en nadelen?
Een appelschiller 3 in 1 is in principe ook een spiraalvormige dunschiller. Het enige verschil is dat hij niet alleen de “peeling” functie heeft, maar ook de “cutting” en “coring” functies. Veel appelspiraalschillers zijn met deze functie uitgerust.
De appelschiller 3 in 1 is alleen verkrijgbaar met een zwengel, dus in geen elektrische versie.
Wat zijn de kenmerken van een appelschilmachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een appelschilmachine wordt gebruikt in de gastronomie, bakkerijen, banketbakkerijen en keukens. Ze zijn ontworpen om een grote hoeveelheid appels te verwerken. Als je in korte tijd veel appels zonder klokhuis wilt hebben, of als je een arbeidsbesparende machine in je cateringbedrijf wilt installeren, kun je het beste voor een industriële appelschilmachine gaan.
De machine wordt elektronisch bediend en kan een appel schillen, van klokhuis ontdoen en in 15 seconden doorsnijden. De behuizing van een appelschilmachine is meestal van aluminium. Alle metalen zijn van roestvast staal. Met meer professionele machines kunnen meerdere appels tegelijk verwerkt worden. Ook de soort snede (plakjes of stukjes) kan gevarieerd worden.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om appelschillers te vergelijken en te evalueren
Heb je besloten een appelschiller te kopen? Dan willen we je graag enkele criteria laten zien die je aankoop zullen vergemakkelijken. Op basis van deze criteria kun je dan gemakkelijk zelf beslissen of de appelschiller in kwestie geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dit de volgende criteria:
- Materiaal
- Productgewicht
- Gemak van schoonmaken
- Functionaliteit
- Schilinstelling
- Stabiliteit van het apparaat
In de volgende paragrafen kom je meer te weten over de afzonderlijke criteria en hoe je ze kunt indelen.
Materiaal
Afhankelijk van de fabrikant kun je je appelschiller kopen van aluminium, roestvrij staal of kunststof. Sommige fabrikanten bieden dezelfde modellen ook in verschillende materialen aan. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren.
Veelschilmesjes zijn gemaakt met een plastic handvat en een roestvrij stalen lemmet. Plastic handvatten zijn gemakkelijker vast te houden en maken zo het schillen gemakkelijker.
Spiraalschillers zijn meestal gemaakt van aluminium of roestvrij staal, hoewel er ook een paar producten van kunststof zijn. Veel fabrikanten adverteren dat hun metalen producten roestvrij zijn. Industriëleappelschillers zijn gemaakt van aluminium en roestvast staal, wat past bij hun functionele doel.
Productgewicht
Het gewicht van je appelschiller hangt ook sterk af van wat voor soort appelschiller je wilt kopen en van welk materiaal hij gemaakt is.
Peelers van plastic en roestvrij staal wegen meestal tussen 20g en 100g.Als ze meer wegen dan dit, wordt het schilproces zelf belemmerd.
Spiraalsnijders en appelschillers 3 in 1 wegen tussen 600g en 800g, afhankelijk van het soort materiaal. Appelspiraalsnijders van kunststof zijn iets lichter dan die van kunststof of aluminium.
Elektrische spiraalsnijders wegen ongeveer 650g. Bij spiraalsnijders moet je er rekening mee houden dat je het apparaat bij het werken op de tafel zet. Hier is het gewicht van het product niet per se belangrijk als je aan het werk bent, maar veel meer als je het heen en weer beweegt.
Appelschillers wegen ongeveer 35 kg en zijn niet geschikt om voortdurend heen en weer bewogen te worden. In de horeca kunnen ze op een werkplek gelaten worden, waarbij hun eigen gewicht ook minder belangrijk wordt.
Gemak bij het schoonmaken
Wat het schoonmaken betreft, moet je al wat onderzoek gedaan hebben naar het materiaal van je appelschiller. Ook het gemak van schoonmaken kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Appelschillers kunnen allemaal heel snel en gemakkelijk schoongemaakt worden met een doekje en een beetje water.
Als het apparaat in afzonderlijke delen kan worden gedemonteerd, is het nog gemakkelijker schoon te maken en sommige appelschillers zijn zelfs vaatwasmachinebestendig. Alvorens de appelschiller te kopen en schoon te maken, is het van het grootste belang na te gaan of hij van roestvrij materiaal gemaakt is, zodat hij in water schoongemaakt kan worden. (Bron: kuechen-gurus.de)
Of appelschillers in de afwasmachine mogen of niet, kun je uit de gebruiksaanwijzing opmaken. Je moet er wel rekening mee houden dat scherpe messen de neiging hebben dof te worden na verschillende wasbeurten in de vaatwasser.
Peelers van kunststof kunnen meestal in de afwasmachine, omdat ze een roestvast stalen lemmet hebben. Voor schilmachines met roestvrijstalen handvatten is het beter vooraf de gebruiksaanwijzing of de fabrikant te raadplegen.
Bij spiraalschillers en 3-in-1 appelschillers moet je ook van tevoren nagaan hoeveel het apparaat met water in aanraking kan komen. De meeste appelschillers kunnen echter gemakkelijk onder warm stromend water gereinigd worden. De gebruiksaanwijzing vertelt je of je afzonderlijke onderdelen in de vaatwasser kunt doen.
De appelschiller kan niet in de afwasmachine en moet met de hand schoongemaakt worden. Ook hier moet je de gebruiksaanwijzing volgen om zeker te weten welke delen van het apparaat in contact mogen komen met stromend water en welke niet.
Verscheidenheid aan functies
Nog voor je koopt, moet je bedenken wat je precies met je appelschiller wilt doen. Hoe vaak je hem wilt gebruiken kan ook een doorslaggevende factor zijn. Wil je alleen de buitenste schil van appels verwijderen en, indien nodig, ook van andere vruchten of groenten? En heb je het schilmesje niet nodig voor grote hoeveelheden?
Dan is de zuinigheidsschiller je partner. Als je vaak appeltaarten maakt of over het algemeen veel appels gebruikt, kun je beter een 3-in-1 appelschiller gebruiken of een eenvoudige appelspiraalsnijder.
Het zal een betrouwbare helper zijn en je werklast aanzienlijk verkorten. Als je in een cateringbedrijf werkt en elke dag een groot aantal appels moet schillen, ontkernen en snijden, is een appelschilmachine de moeite waard.
Schilinstelling
Kijk voor je koopt eens goed naar de schilinstelling van je appelschilmachine. Dat wil zeggen, hoe dik de schil is die eraf gepeld wordt. Vooral als je niet alleen appels wilt schillen, maar ook andere producten met dikkere schil. Bij economy peelers wordt de schildikte in hoofdzaak bepaald door de druk die de hand zelf uitoefent.
Bij sommige apparaten kan de breedte van de bladen echter ook met de hand worden verschoven, waardoor bovendien de dikte van de schil verandert. Bij spiraalsnijders en appelschillers 3 in 1 kun je de schilinstelling alleen handmatig instellen door verschillende keren te proberen.
Met een beetje oefening moet je echter in staat zijn de perfecte pelinstelling voor verschillende producten te vinden. Een appelsnijder is niet alleen geschikt voor appels, maar ook voor ander fruit en zelfs groenten. (Image source: 123rf.com / 53545933)
Er kunnen moeilijkheden ontstaan als de schilvoorwerpen te klein of te groot zijn, omdat het schilmesje dan niet gelijkmatig kan werken. Afhankelijk van het model kun je bij appelschilmachines ook de dikte van de geschilde schil bepalen.
Stabiliteit van het apparaat
Om comfortabel te kunnen werken is het van essentieel belang dat je appelschiller stevig op je werkblad kan worden vastgezet. We hebben het vooral over spiraalschillers en 3-in-1 appelschillers. Alvorens te kopen moet je nadenken over waar je je spiraalschiller voor wilt gebruiken. De zuignap houdt niet perfect op elk werkoppervlak, en tegelijk kun je je appelschiller niet overal vastzetten met een schroefklem.
Als je geen perfect glad werkoppervlak hebt, is het beter een spiraalsnijder met een schroefklem te nemen.
Het is ook belangrijk om van tevoren te weten waar de iets grotere appelschilmachine komt te staan. De metingen van de omtrek en het gewicht helpen je beslissen of het de juiste plaats is voor de machine of niet.
Dingen die je moet weten over appelschillers
Hoe repareer ik een appelschiller?
Dat hangt af van de soort schade. In principe is de eerste stap altijd het volgen van de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Als een mesje bijvoorbeeld defect is, kun je in een speciaalzaak of online om een vervangend mesje vragen.
In sommige gevallen zijn er al vervangmessen bij je appelschiller geleverd. Als er ernstiger schade is, is het beter contact op te nemen met een specialist in het vak. Ze kunnen je misschien helpen als je je appelschiller online kocht.
Een andere mogelijkheid is op internet na te gaan of andere klanten hetzelfde probleem met hun appelschiller hebben. Op de website van de fabrikant of op online forums kun je vaak een oplossing voor het probleem vinden.
Zijn er speciale recepten voor het appelschilmesje?
Je kunt in principe elk appelrecept voor je appelschiller gebruiken. Sommige recepten zijn echter bijzonder geschikt, zoals appeltaart. Omdat de appelschiller de schil van de appel verwijdert, is het zinvol om ook van deze restjes iets lekkers te toveren. Wist je dat Azië de belangrijkste regio ter wereld is waar appels worden geteeld?
De wereldleider in de appelproduktie is Azië, want de regio verbouwt jaarlijks tot 51,8 miljoen ton van de vrucht. Dit is vooral te danken aan de gevarieerde klimatologische en geologische omstandigheden op het continent, die het mogelijk maken dat het hele jaar door een groot aantal verschillende soorten op de markt kan worden gebracht.
China alleen al neemt bijna 77% van het totale Aziatische appelaanbod voor zijn rekening en is daarmee de leverancier van 50% van alle appels die wereldwijd verkocht worden. Ver achter Azië komt Europa met een appelaanvoer van ongeveer 16 miljoen ton per jaar, die vooral uit Polen, Italië en Duitsland komt.
Kan ik zelf een appelschiller bouwen?
In principe is het niet aan te raden om zelf een appelschiller te bouwen, want de ontwerpen kunnen nogal gevaarlijk zijn en zijn nog niet eerder door iemand getest. Niettemin zijn er enkele interessante ontwerpen te vinden na een korte zoektocht op Internet.
In elk geval moeten zulke experimenten op eigen risico worden uitgevoerd en worden ze geenszins door ons aanbevolen!
Wie vond het appelschilmesje uit?
De appelschiller werd in 1864 in belangrijke mate ontwikkeld door David Harvey Goodell. Zijn voortreffelijke ontwerp van zijn “Lightning Apple Parer” maakte hem beroemd als de uitvinder van de appelschiller.
De appelschiller werd in deze vorm verkocht tot 1970. Nog vóór Goodell werden pogingen ondernomen om het appelschilmes te verbeteren, maar geen enkele was zo succesvol als Goodell zelf. Hij stichtte later de Goodell Company, die arbeidsbesparende machines produceerde. Zo ontwikkelden ze bijvoorbeeld ook kersenpitter en aardappelschiller.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
https://eclectichamilton.blogspot.com/2016/10/der-beste-apfelschaler-von-westfalia.html https://roomsdecorating.com/who-invented-apple-peeler_4073 Beeldbron: 123rf.com / 8489342