Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

29Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koffiebeker test 2022. Hier stellen we alle koffiebekers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste koffiekop voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koffiekopje wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Koffiekopjes zijn niet zomaar een alledaags keukengerei. Voor liefhebbers van diepe L zijn ze vaak veel meer waard.
 • Daarom is het de moeite waard, alvorens koffiegerei te kopen, voldoende informatie in te winnen over de functie van de afzonderlijke kopjes.
 • Het belangrijkste verschil is dat tussen de verschillende materialen.
 • De meest voorkomende zijn keramische soorten, zoals aardewerk of porselein. Maar glas wordt ook vaak gebruikt. Er bestaat niet zoiets als het perfecte kopje voor elke koffie.
 • Veel modellen kunnen echter met hun vorm het koffiegenot positief beïnvloeden.

Beste Koffiekopje: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je koffiebekers koopt

Zoals bij de meeste producten die je koopt, moet je vooraf nadenken over een paar dingen die van belang zijn voor je aankoopbeslissing. In de volgende paragrafen vind je een paar aspecten waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat.

Waar heb je de koffiebekers voor

nodig?

Een van de belangrijkste verschillen is of je de bekers nodig hebt voor je huishouden of voor een cateringbedrijf. Terwijl je als privé-persoon natuurlijk thuis keukengerei kunt gebruiken, is het andersom wat ingewikkelder.

Bij de juiste koffie hoort ook het juiste servies. Je kunt hierover meer lezen in het onderstaande artikel. De hoeveelheid kopjes die je nodig hebt varieert ook naargelang het huishouden en de gastronomie.

Als je veel onderweg bent en je koffie niet wilt missen, kun je overwegen koffiekopjes met deksel te kopen. Thermische bekers, bijvoorbeeld van thermisch glas, zijn ook erg praktisch en houden de koffie wat langer warm.

Deze zijn ideaal als je ‘s winters graag op het balkon van je koffie geniet, en met een deksel voor als je op stap bent. Dus of je nu in een restaurant bent, thuis of onderweg, er is een beker voor elke gelegenheid.

Een ronde koffiekop is perfect voor een cappuccino met melkschuim in latte-stijl. (Image source: pixabay.com / Adrien Villez)

Hoe drink je je koffie het liefst?

Je moet ook nadenken over hoe je je koffie het liefst drinkt. Er is een groot verschil tussen kortstondig zwart drinken en uitgebreid drinken. Natuurlijk moet je van een espresso in een veel kleiner kopje genieten dan van een Americano of uitgebreide koffie.
Heidi von Happy CoffeeRedakteurin
Het perfecte kopje koffie hangt helemaal van je smaak af.

Verschillende materialen hebben hun voor- en nadelen, en verschillende soorten koffie hebben hun eigen specifieke kop- of mokvormen. Dit kan verwarrend zijn.

Uiteindelijk gaat het bij koffie echter om genieten. De perfecte koffiekop moet in de eerste plaats jou persoonlijk behagen en van koffiedrinken een bijzondere ervaring maken. (Bron: www.happycoffee.org)

Voor wie veel melk wil, moet de beker wat groter zijn. En als je vooral melk met een beetje koffie drinkt, kun je ook voor de jumbo cup gaan.

Koop je liever uniforme sets of losse bekers?

Je moet ook duidelijk maken of je een koffieset zoekt of losse kopjes nodig hebt. Natuurlijk zijn er ook verschillende versies en alternatieven voor de sets. Er is een ruim aanbod waaruit je kunt kiezen.

Om te voorkomen dat je eindigt met sets kopjes, schoteltjes, lepeltjes en andere accessoires die je helemaal niet mooi vindt, is het de moeite waard precies te weten aan welke je de voorkeur geeft.

Richt je je op ontwerp of functie?

Hoewel vormgeving en functie goed kunnen samengaan in de sector van het “servies”, is het raadzaam deze twee factoren af te wegen alvorens te kopen. Het kan best zijn dat bekers je visueel onmiddellijk opvallen, maar dat je er eigenlijk niet veel aan hebt vanwege hun vorm, grootte of materiaal.

Wat wordt precies bedoeld met “functie”?

Als je huishouden vooral espresso drinkt en misschien af en toe een espresso doppio, zul je niet veel plezier beleven aan 250 ml vaten. Ook al beelden ze misschien precies de grappige strip uit die je zo leuk vindt.

Een kopje van dit formaat vervult niet de functie die een kopje voor espresso moet hebben. Welke functie welk kopje voor welke koffie moet hebben, vind je in dit artikel.

Hoe moet het eruit zien?

Wat het uiterlijk betreft is het ook een voordeel om van tevoren duidelijk te zijn over wat je wilt. Als je keuken en de rest van het servies monochroom zijn, wil je misschien je koffieservies in dezelfde tint houden. Klassieke witte kopjes zijn ook tijdloos en zelden een miskoop.

Natuurlijk kunnen gekleurde of anders gekleurde mokken ook heel goed bij de sfeer passen. Als het kleurrijk is, dan hoe kleurrijker hoe beter. Wat er als geschenk vaak mooi uitziet, kan ook in je eigen keuken indrukwekkende indrukken maken.

Als je van de creatieve kant bent, kun je ook geïndividualiseerde mokken online bestellen. Of het nu met een slogan, foto of een combinatie van beide is: je eigen ontwerp past altijd in je keuken.

Bekers die je zelf kunt ontwerpen zijn ook erg trendy, en niet alleen voor kinderen. Ze zijn ook een mooi Moederdag geschenk. Als je een geschikt reclamemedium zoekt, zijn koffiebekers vaak het perfecte platform. Gebruik ze om logo’s, foto’s of individuele boodschappen aan de mensen over te brengen.

Waar kun je koffiebekers kopen?

Afhankelijk van wat voor soort mokken je zoekt, vind je ze via verschillende kanalen. Klassieke sets vind je vaak in interieur- en meubelwinkels. Maar decor- of designwinkels bieden ze vaak ook aan.

Voor bijzonder porseleinen vaatwerk is het ook de moeite waard om in gespecialiseerde winkels te winkelen. Natuurlijk is de keuze online nog groter. Mooie koopjes zijn ook te vinden op portaalsites als porzellantreff.de. Veel kleine cafés en koffiehuizen bieden ook hun eigen kopjes en mokken aan, die vaak als souvenir gekocht worden. Andere populaire sites zijn:

 • amazon.de
 • ebay.de
 • Depot
 • Butlers

Er zijn vaak koopjes op sets in speciaalzaken maar ook online. Het voordeel hiervan is dat je uniform servies hebt. Ze zijn ook vaak goedkoper en je kunt er wat geld mee besparen.

Welke accessoires heb je nodig voor koffiekopjes?

Het woord “nodig hebben” is hier misschien niet de beste keuze, want in principe is alles wat je nodig hebt je koffie om het kopje te vullen. Als je liever een kant-en-klaar koffieservies hebt, koop je waarschijnlijk schoteltjes, melkkannetje, suikerpotje en lepeltje als set. Voor de klassieke café latte in een hoog, smal glas heb je ook een lange lepel nodig.

Besluit: Welke soorten koffiekopjes zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kunnen bekers gecategoriseerd worden naar de verschillende materialen waarvan ze gemaakt zijn. Hier is een overzicht van de belangrijkste en populairste:

 • Keramiek
 • Porselein
 • Glas
 • Metaal
 • Plastic
 • Hout

Wat onderscheidt een keramische koffiekop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Keramiek is het meest gebruikte materiaal voor serviesgoed en bekers. Het is een overkoepelende term voor de gewone soorten zoals aardewerk, steengoed en porselein. De verschillen liggen vooral in de temperaturen waarop ze gebakken worden.

Ceramic is door zijn robuuste samenstelling een stabiele metgezel voor koffiekenners. Hij houdt de koffie goed warm. Keramiek van kleiproducten heeft echter het nadeel dat het gemakkelijker breekt dan bijvoorbeeld hard porselein.

Voordelen
 • Relatief stabiel
 • Rustiek uiterlijk
 • Goedkoop te produceren
Nadelen
 • Breekbaarder dan porselein
 • Fijnheid ontbreekt

De reden hiervoor is de lagere baktemperatuur van aardewerkkeramiek. Het is echter goedkoper te produceren. Visueel kan het niet schitteren met subtiliteiten, maar de rustieke stijl bloeit er wel mee op. Wat schoonmaken en onderhoud betreft, zijn ze ongecompliceerd en zeker geschikt voor de vaatwasser.

Wat onderscheidt een porseleinen koffiekopje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Porselein is als de meester onder de koffiekopjes. Het tijdloze materiaal heeft in de loop der jaren zijn mannetje gestaan en is niet voor niets het meest verkochte materiaal onder bekers. Het kaolien in porselein maakt het mooi, helder en wit, wat het goed onderscheidt van ander steengoed.

Porselein is al vele jaren een populaire keuze voor koffiekopjes, en niet zonder reden. Het dikwandige materiaal heeft veel voordelen ten opzichte van de concurrentie. Als ze van een hoge kwaliteit gemaakt zijn, worden porseleinen bekers gekenmerkt door een lange levensduur.

Voordelen
 • Tijdloos, elegant ontwerp
 • Hoge kwaliteit
 • Robuust materiaal
Nadelen
 • Relatief duurder

Bovendien houdt het dikke materiaal de koffie lang warm, wat een voortreffelijke smaak tot gevolg heeft. Een ander voordeel is dat ze visueel tijdloos zijn en gemakkelijk gecombineerd kunnen worden. Een piepklein nadeel is het financiële perspectief. Omdat porselein van hoge kwaliteit meestal een grotere financiële uitgave betekent, wenden veel mensen zich voorlopig tot andere soorten keramiek.

Wat onderscheidt een glazen koffiekopje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als koffie in glas geserveerd wordt, is dat meestal thermisch glas. Dit heeft de eigenschap dat het niet breekt bij hoge temperaturen. Het kan ook als alternatief voor thee gebruikt worden. Koffie serveren in een klassiek glas is meestal niet de ideale oplossing. Maar thermische glazen kunnen tegenwoordig heel veel.

Ze houden de temperatuur bijvoorbeeld veel langer hoog dan een paar jaar geleden. Dit belooft optimaal genieten met de juiste hoeveelheid warmte voor de koffie. Het dubbelwandige borosilicaatglas is hittebestendig en barst niet, zelfs niet bij zeer hoge temperaturen.

Visueel scoort het glas punten voor zijn transparantie. Bij Café Crema zie je het smaakvolle samenspel van koffie en crema. En bij Café Latte zijn de esthetische bruine tinten tussen melk, latte en schuim overtuigend.

Voordelen
 • Toont de lagen koffie
 • Thermisch glas is hittebestendig
Nadelen
 • Geeft snel warmte af

Als nadeel staat ook de temperatuur op de voorgrond. Vergeleken met porselein kan thermisch glas het niet bijhouden en geeft het vrij snel nogal wat warmte af.

Wat onderscheidt een metalen koffiekopje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Metalen bekers zijn meestal van koper of bekleed met koper. De elegante uitstraling door de glanzende en opvallende kleur wordt steeds meer trendy. Maar ook roestvrijstalen bekers zijn in de mode.

Opgelet: We raden je aan geen kopjes van zuiver koper te kopen. Ze kunnen koperionen afgeven aan de koffie. Het veilige alternatief is roestvast staal met een koperen bekleding.

Voordelen
 • Trendy uitstraling
 • Blikvanger
Nadelen

Metaal geleidt warmte;Risico op brandwonden Metaal biedt zeker veel voordelen met zijn stijlvolle, moderne vormgeving. Door de populariteit van de Moscow Mule van de laatste jaren zijn metalen mokken weer helemaal terug in de race. Hun retro look is altijd een blikvanger. Een groot nadeel is dat metaal warmte geleidt en dat kan in sommige omstandigheden oncomfortabel zijn voor de lippen.

Wat onderscheidt een plastic koffiebekertje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Plastic bekers zijn gemaakt van lichtgewicht plastic, dat ook zeer hittebestendig is. Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen en zijn een praktische aanwinst voor je huishouden. Plastic bekers zijn een uitstekend to-go alternatief.

Omdat ze licht van gewicht zijn, kunnen ze gemakkelijk meegenomen worden voor wandelingen of picknicks, bijvoorbeeld. De kleurrijke ontwerpen en verschillende kleuren en varianten beloven ook dat er voor elk wat wils is.

Als het om milieubescherming gaat, zijn plastic bekers nog steeds niet groot in de race. Hoewel er de laatste jaren veel gebeurd is in de produktie en verwerking van plastic, gaat de tendens nog steeds in de richting van minder plastic gebruiken.

Licht van gewicht;Onbreekbaar;Goedkoop Nemen smaak aan;Vaak milieubelastende stoffen;Meestal ongeschikt voor afwasmachines Plastic bekers hebben één groot nadeel wat genieten betreft, want ze nemen vaak een sterke smaak aan. Voor kinderen in het huishouden of de omgeving hebben plastic bekers het duidelijke voordeel dat ze onbreekbaar zijn.

Wat onderscheidt een houten koffiekopje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Houten bekers en mokken zijn al een tijdje terug op de markt en zijn zeker een blikvanger. Traditioneel Scandinavisch zijn de “Kuksa bekers”, gemaakt van berken burl hout. Met de hand gesneden en goed verzorgd, gaan deze kopjes naar verluid een leven lang mee. Als alternatief worden ze ook van andere houtsoorten gemaakt.

Berkenhout blijft echter favoriet. Hout als materiaal voor tafelgerei krijgt vaak de waardering dat het “milieuvriendelijk” is. In termen van productie ligt hij een neuslengte voor op zijn concurrenten. Het is ook breukvast in vergelijking met keramiek of gewoon glas.

Bij gebruik als koffiekopje maakt hij ook visueel indruk met zijn aardse, natuurlijke uitstraling. De traditionele “Kuksa” bekers uit het Scandinavisch gebied zijn de sterren onder de houten bekers. Ze zijn met de hand uitgesneden en met precisie gemaakt.

Dit belooft een heel bijzondere one-of-a-kind look. Helaas zijn gebruikssporen snel zichtbaar op houten bekers, want het hout verkleurt in de loop van de tijd door vocht. Bovendien neemt het de smaak van de inhoud heel sterk over, wat uiteindelijk een onaangenaam effect kan hebben op het koffiegenot.

Natuurlijke productie;Milieuvriendelijk;Breukvast Neemt sterk smaak aan;Moet met de hand gewassen worden;Relatief duur Een alternatieve variant is een combinatie van hout en keramiek, waarbij het hout als omhulsel voor de beker fungeert. Als het deel afneembaar is, kan de keramische beker zonder problemen in de vaatwasser gewassen worden en wordt het hout beschermd. Bovendien houdt het hout de beker langer warm en beschermt het de handen tegen de hitte.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om koffiebekers te vergelijken en te evalueren

De volgende punten beschrijven criteria die je tegen elkaar kunt afwegen om een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen. Je moet het volgende overwegen en vergelijken:

 • Kwaliteit
 • Gebruik
 • Schoonmaken
 • Grootte / Capaciteit

Indit hoofdstuk worden de afzonderlijke aspecten meer in detail uitgelegd. Je kunt deze criteria ook gebruiken om de perfecte koffiekop voor jou te vinden. Deze koopcriteria scheppen voor iedere Frahling liefhebber verschillende voor- en nadelen.

Kwaliteit De vraag naar kwaliteit heeft hier betrekking op de afwerking van het materiaal en de toestand van de beker. Of het nu gaat om porselein, andere soorten keramiek of glas, een inspectie bespaart je vaak problemen na de aankoop.

Eerst en vooral is het de moeite waard om scheuren in het materiaal te zoeken. Als vezels al vóór de aankoop duidelijk zichtbaar zijn, is de kans groot dat het materiaal verder beschadigd wordt als het in contact komt met hete vloeistoffen.

Gebruik

Ook het gebruik van de bekers speelt een belangrijke rol. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen kopjes voor particuliere huishoudens en die voor de horeca. Het juiste materiaal is hier essentieel, want in de horeca worden de bekers veel vaker gebruikt en afgewassen.

Schoonmaken

Je moet ook van tevoren nagaan of je kopjes geschikt zijn voor de vaatwasser. Als je je vaat hoofdzakelijk in de vaatwasser schoonmaakt, wordt er meer stress op uitgeoefend dan wanneer je ze met de hand afwast.

Ze moeten ook bestand zijn tegen hogere temperaturen. In dit geval moet je houten en plastic bekers van je boodschappenlijstje schrappen. Je moet ook nog eens nadenken over het kopen van glas. Hoewel thermisch glas temperatuurbestendig en vaatwasmachinebestendig is, zal het snel gebruikssporen vertonen.

Grootte en capaciteit

Je moet ook letten op de grootte en capaciteit van de bekers voordat je ze koopt. Te grote bekers hebben het voordeel dat er meer koffie en melk in kan, bijvoorbeeld. Als je echter kleinere hoeveelheden koffie in een grote kop vult, zal de koffie sneller afkoelen en waarschijnlijk niet zo lekker smaken.

In het algemeen moet je verschillende kopjes hebben voor verschillende soorten koffie. Als regel moet je de volgende richtlijnen volgen: Soort koffie; Grootte van de kopjes; Vulhoeveelheid; Wat past er allemaal in? Espresso; klein kopje; ca. 40 ml; espresso, een kleine portie melk heeft ook plaats Cappuccino; middelgroot kopje; ca. 125-150 ml; genoeg ruimte voor een espresso, melk en melkschuim Café Latte/ Latte Macchiato; middelgroot glas; ca. 200-250 ml; espresso, veel melk en melkschuim moeten het glas tot de rand vullen Dit zijn natuurlijk richtlijnen, maar het zijn geen in steen gebeitelde wetten.

Er zijn hier vooral verschillen in smaak, die ook van land tot land kunnen verschillen. Voor koffie met melk, zoals cappuccino, café latte of filterkoffie, moet persoonlijke voorkeur op de eerste plaats komen. Ze kunnen soms groter zijn om meer ruimte voor melk te hebben.

Deze dikwandige espressokop heeft de ideale maat en vorm. Met een inhoud van ca. 40 ml houdt hij de koffie op de juiste temperatuur. (Image source: pixabay.com / Christoph)

Vorm

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ook de vorm van invloed kan zijn op de ideale koffie. Voor een cappuccino is de ideale kop evenwichtig, d.w.z. even breed en hoog. Vooral als je de kunst van de latte beoefent, moet de cappuccinokop rond zijn in plaats van vierkant. Een café latte of latte macchiato wordt meestal geserveerd in een glas dat ook rond is, maar hoog.

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden voor een cappuccino met latte stijl. De beker moet aan de bovenkant open zijn, zodat het melkschuim goed kan stromen. Met de juiste techniek kun je bloempatronen en harten maken.

Wetenswaardigheden over koffiekopjes en koffie

Bestaat er zoiets als het perfecte kopje?

Ondanks het risico iemand teleur te stellen, is het antwoord “nee”. Strikt genomen bestaat er niet zoiets als de perfecte kop, want er zijn gewoon te veel verschillende smaken.

Luxe bekers die op vallen

Als je al veel geld uitgeeft aan koffiezetapparaten en koffie, kun je je koffie niet meer uit gewone bekers drinken. Dat is het motto van Andreas Bos en Jonathan Strauss, die een luxe uitvoering hebben gemaakt van een alledaags voorwerp als koffiekopjes. Met hun bedrijf Deviehl hebben ze een serie ongewone bekers op de markt gebracht, die uniek lijken met exotisch materiaal.

Wat heeft het getal te maken met koffiekopjes?

Het getal beschrijft de prijs van het duurste koffiekopje ter wereld in US dollars. Het werd in Thailand van 23-karaats goud gemaakt en in 2008 door Nestlé Thai Ltd. gekocht.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

http://www.wz.de/lokales/krefeld/die-kaffeetasse-ein-stueck-privatleben-auf-der-arbeit-1.2074346 https://utopia.de/ratgeber/coffee-to-go-pappbecher-thermobecher/ http://coffeeambassadors.blogspot.co.at/2012/01/coffee-cups-101-cup-materials.html https://www.focus.de/wissen/kaffeequalitaet/der-perfekte-kaffee-7-must-haves-fuer-den-perfekten-kaffeegenuss_id_6119246.html Beeldbron: pixabay.com / Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies