Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Welkom bij onze grote glazen waterkoker test 2022. Hier stellen we alle glazen waterkokers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste glazen waterkoker voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een glazen waterkoker wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een glazen waterkoker lijkt in principe op een gewone waterkoker, maar hij is van glas en dus bijzonder hygiënisch.
 • Hij overtuigt door zijn sobere en eenvoudige vormgeving en is een blikvanger in elke keuken.
 • Sommige glazen waterkokers zijn zelfs uitgerust met LED lampjes, zodat je van een afstand kunt zien wanneer het water kookt.

Beste Glazen waterkoker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glazen waterkoker

koopt

Voor wie is een glazen waterkoker bedoeld?

Een glazen waterkoker is een uiterst vertrouwd gebruiksvoorwerp in elk huishouden. Of het nu voor een koffiefeestje is of voor een verkoudheid, thee is altijd goed. Zoals elke waterkoker is een glazen waterkoker dus geschikt om snel en gemakkelijk water te koken.

Of je nu koffie of thee zet, of wanneer je gewoon snel water moet koken. Een glazen waterkoker biedt de ideale oplossing en ziet er ook nog chic uit. (Image source: pixabay.com / Lorri Lang)

Het mooie van een glazen waterkoker is dat hij hoofdzakelijk van glas gemaakt is en bijzonder hygiënisch is. Bij het schoonmaken kun je precies zien waar je weer moet schoonmaken, en zelfs als je ketel verkalkt, zie je meteen dat je azijnessence of iets dergelijks moet gebruiken om hem schoon te maken.

De meeste glazen waterkokers zijn meestal los te koppelen van hun voeding, de voet, en kunnen dus flexibel verplaatst worden. Omdat hij doorzichtig is, kun je bij het vullen van de glazen waterkoker ook zien hoeveel water er werkelijk in de ketel zit.

Een waterkoker is een onmisbaar gereedschap in elke keuken. Omdat de waterkoker in de meeste huishoudens regelmatig gebruikt wordt, is hij er meestal wel. Een glazen waterkoker is daarom een bijzonder goede keuze, omdat hij er chic uitziet en een echte blikvanger is.

Behalve om gewoon theewater te koken, kan een waterkoker ook gebruikt worden om heet water op te warmen voor koffie of andere etenswaren. Vooral voor gerechten als instant noedels of witte worst levert het een bijzonder grote tijdsbesparing op.

Ook al duurt het opwarmen van je fornuis wat langer, je kunt van tevoren heet water koken en dat in een pan gieten om op het fornuis verder te koken. Een waterkoker is ook heel geschikt om babyvoeding te maken.

Waar is een glazen waterkoker geschikt voor?

We kunnen ons beter afvragen – waar is een glazen waterkoker niet geschikt voor? Een waterkoker is immers een belangrijk voorwerp in elke keuken. In tegenstelling tot andere keukenapparaten is de waterkoker bijna overal te vinden en wordt hij ook bijzonder vaak gebruikt. Meestal wordt een glazen waterkoker gebruikt om theewater te maken.

Sommige waterkokers hebben ook temperatuurregeling, zodat veel glazen waterkokers het juiste water voor elke thee kunnen koken, want sommige soorten thee hebben een andere warmte nodig. Een glazen waterkoker is ook geschikt voor een French Press koffiezetapparaat.

Het is ook bijzonder handig voor het maken van babyvoeding, vooral als de waterkoker een temperatuurregelaar heeft. Soep, instant noedels of koffie hebben ook gekookt water nodig. Het mooie is dat de glazen waterkoker bijzonder veelzijdig is en dat het glas hem heel hygiënisch en schoon maakt. Het is ook een klein maar uiterst nuttig keukenapparaat dat nauwelijks plaats inneemt.

Waar kan ik een glazen waterkoker kopen?

Net als bijna elk ander keukenapparaat kun je een glazen waterkoker zowel op het Internet als in een winkel kopen. Vooral meubelmarkten, elektrotechnische fabrikanten en warenhuizen bieden glazen waterkokers aan.

In principe kunnen we je zonder problemen aanraden een glazen waterkoker op het Internet te kopen, want het is een bijzonder populair apparaat dat al verschillende keren gekocht en beoordeeld werd. Vooral recensies worden hier niet verwaarloosd, zodat je je op het internet een eigen idee kunt vormen over welke waterkoker goed bij je behoeften past.

Maar als bestellen op het internet je te onpersoonlijk is en je niet 100 procent zeker bent, kun je natuurlijk naar je vertrouwde speciaalzaak gaan. Hier krijg je altijd advies ter plaatse en, bovenal, praat je met een specialist.

Dus of je op de recensies op het internet vertrouwt of op die van een specialist, ligt helemaal aan jezelf. Ook als je spontaan op zoek gaat naar een glazen waterkoker, zijn er aanbiedingen in enkele bekende grote supermarktketens, al is de keuze daar erg beperkt.

Of het nu op het internet is of in speciaalzaken, een glazen waterkoker is overal verkrijgbaar. Meestal kun je jezelf een reis naar de winkel besparen, want er is een bijzonder grote keuze aan toestellen online, samen met veel beoordelingen en waarderingen.

Volgens ons onderzoek verkopen de volgende online winkels de meeste glazen waterkokers:

 • ebay.de
 • amazon.de
 • saturn.de
 • mediamarkt.de
 • otto.de

Alle glazen waterkokers die we op deze pagina presenteren hebben een link naar minstens een van deze winkels. Als je een waterkoker vindt die je bevalt, kun je hem meteen kopen.

Wat zijn de alternatieven voor een glazen waterkoker?

Het meest klassieke alternatief voor een glazen waterkoker is een gewone waterkoker. Net als de glazen waterkoker biedt hij in principe hetzelfde gemak, maar het glas maakt het grote verschil. Het glas maakt de glazen waterkoker bijzonder hygiënisch, terwijl een gewone waterkoker iets minder comfort biedt. Maar materialen als roestvast staal zijn ook bijzonder hygiënisch en bieden een goed alternatief.

De ouderwetse waterkoker is nauwelijks geschikt voor een keuken met een gewone keramische kookplaat, want hij doet er bijzonder lang over om te koken. Dit alternatief is echter bijzonder geschikt voor een gasfornuis, want het water kookt in een mum van tijd. (Image source: unsplash.com / John-Mark Smith)

Een nogal ouderwetse variant is de klassieke fluitketel, die op het fornuis verwarmd wordt. Vele jaren geleden werd een ketel op een open haard verwarmd en begon te fluiten zodra het water kookte. Deze variant is tegenwoordig uiterst zeldzaam, want het duurt veel langer om water te koken dan met een elektrische waterkoker.

Een gasfornuis vormt echter een goede basis voor zo’n waterkoker, omdat hij bijzonder snel opwarmt.

Alternatief voor de glazen waterkoker Kenmerken
Conventionele waterkoker vervult in principe hetzelfde doel, maar is meestal niet zo hygiënisch
Klassieke waterkoker om op het fornuis op te warmen Ouderwets, maar warmt snel op, vooral op gasfornuizen

Besluit: Welke soorten glazen waterkokers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Net als bij een gewone waterkoker zijn er ook verschillende soorten glazen waterkokers. We maken hier onderscheid tussen:Glazenwaterkoker zonder plastic Glazen waterkoker zonder siliconen en BPA en Glazen waterkoker met LED lampjes.

Omdat veel goedkope fabrikanten glazen waterketels met enkele plastic onderdelen verkopen, moet je je er vooraf van vergewissen dat deze niet schadelijk voor de gezondheid zijn. LED lampjes in een glazen waterkoker zijn ook een aangenaam accessoire, dat, hoewel het niet hoeft, toch iets toevoegt aan de vormgeving van je glazen waterkoker.

Wat onderscheidt een glazen waterkoker van plastic en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Veel waterkokers, ook sommige glazen waterkokers, hebben veel kunststof onderdelen. Vooral het deksel of de schenktuit zijn meestal van plastic. De voet met de stroomaansluiting is in de meeste gevallen ook van plastic.

Maar omdat veel landen en streken nu bespreken hoe we het gebruik van plastic kunnen verminderen of zelfs helemaal uitbannen, moet je er bij het kopen van een glazen waterkoker ook op letten dat er ofwel zo weinig mogelijk plastic in zit, ofwel helemaal geen plastic.

Omdat plastic niet alleen schadelijk is voor ons milieu, maar ook zacht kan worden en in zeldzame gevallen schadelijk kan zijn voor ons mensen, is het ook belangrijk om plastic in een glazen waterkoker te vermijden.

Toch is het voor fabrikanten vaak moeilijk om helemaal zonder plastic te doen, want bijvoorbeeld het deksel van een glazen waterkoker is meestal niet van glas maar van plastic. Bovendien zijn andere materialen dan plastic voor deze onderdelen aanzienlijk duurder dan plastic.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Duurder

Wat onderscheidt een glazen waterkoker zonder siliconen en zonder BPA en wat zijn de voordelen en nadelen?

BPA is een chemische stof die gebruikt wordt bij de fabricage van veel kunststoffen. Het grote nadeel van BPA is echter dat het invloed kan hebben op hormonen en ook gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten en leverbeschadiging.

Omdat het in veel kunststoffen voorkomt, moet je er bij het kopen van een glazen waterkoker speciaal op letten dat hij vrij van BPA is, want BPA kan bijzonder goed vrijkomen als kunststoffen zacht worden. Hetzelfde geldt ook voor siliconen, want ook siliconen worden zacht door heet water en komen dienovereenkomstig vrij in het gekookte water.

Het mooie van een glazen waterkoker zonder siliconen en BPA is dat hij vrij is van schadelijke stoffen en ook je verbruik van zulke stoffen vermindert. Bovenal is een glazen waterkoker zonder siliconen en BPA veel hoogwaardiger, maar ook duurder.

Voordelen
 • Vrij van schadelijke stoffen
Nadelen
 • Veel duurder

Waarin onderscheidt een glazen waterkoker zich met LED en wat zijn de voor- en nadelen?

In principe hebben de meeste waterkokers geen LED lampjes en vaak alleen een klein lampje dat aangeeft of de waterkoker kookt. Omdat de glazen waterkoker al een visuele blikvanger is, biedt hij het optimale hoogtepunt met ingebouwde LED’s.

De meeste glazen ketels met LED verlichting hebben een blauw licht, omdat blauw de kleur van water is. Zodra je je glazen waterkoker aanzet, begint hij te gloeien. Zo kun je van een afstand zien of je water kookt of dat het al heet is.

Hoewel het uiterlijk meestal erg overtuigend is, zijn glazen waterkokers met LED’s meestal iets duurder. Dit is vooral een visuele gimmick, maar het is de prijs waard, want een waterkoker is een alledaags voorwerp dat in de meeste keukens open staat.

Voordelen
 • Chic design
Nadelen
 • Duurder

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glazen waterkokers te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke glazen waterkokers. De criteria die je kunt gebruiken om waterkokers met elkaar te vergelijken zijn:

 • Materiaal
 • Grootte
 • Veiligheid
 • Uiterlijk
 • Accessoires

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Materiaal

Zoals de naam van de glasketel al doet vermoeden, is hij grotendeels van glas gemaakt. De meeste fabrikanten gebruiken echter altijd een beetje plastic en synthetisch materiaal. Deze materialen zijn vooral populair voor het deksel en het handvat.

Het schenkzeefje, dat ook de kalk opvangt, is vaak ook van plastic. Sommige fabrikanten bieden glazen ketels aan die geen plastic hebben en de bovenstaande onderdelen vervangen door metaal of roestvrij staal.

Vooral als je een hoogwaardige en duurzame glazen waterkoker wilt kopen, raden we je aan er een van deze te kopen. Maar omdat materialen als glas en metaal veel duurder zijn dan plastic, kosten deze ketels ook veel meer dan die met veel plastic onderdelen.

De glazen waterkoker overtuigt door zijn hygiënische en tegelijk chique uiterlijk en is gemakkelijker schoon te maken dan de gewone waterkoker, omdat hij in principe bijzonder schoon is.

Maar omdat een glazen waterkoker een alledaags gebruiksvoorwerp is, raden we je aan een waterkoker van hoge kwaliteit te kiezen en vooral geen (veel) plastic te gebruiken. Ketels van minder goede kwaliteit belanden snel bij het vuilnis, en plastic is niet bepaald goed voor het milieu.

De ouderwetse waterkoker is meestal een keramische ketel. Keramiek is een bijzonder aangenaam materiaal voor een waterkoker, maar het is erg gevoelig en ook uiterst moeilijk schoon te maken, omdat een waterkoker meestal een ingewikkelder vorm heeft dan een gewone fluitketel. (Image source: pixabay.com / p_kennedy12

Grootte

De meeste glazen waterkokers hebben een inhoud van ongeveer 1,5 tot 2 liter. Het bijzondere ervan is dat ze meestal een meetfunctie hebben die je vertelt hoeveel water je er al in gegoten hebt. Vooral de glazen waterkoker biedt veel gemak, want je hebt er een bijzonder goed zicht op door het glazen oppervlak.

Een andere indicator die je kunt gebruiken om de grootte van een waterkoker te bepalen is het stroomverbruik. De meeste glazen waterkokers verbruiken ongeveer 2200 watt en zijn dus erg milieuvriendelijk.

Natuurlijk moet het duidelijk zijn dat hoe vaker je een glazen waterkoker kookt, hoe hoger het stroomverbruik is. Daarom raden we je aan ook bij het koken van je water op te letten hoeveel water je kookt en nodig hebt, om onnodig hoog water- en elektriciteitsverbruik te voorkomen. De meeste glazen waterkokers vallen in energieklasse A tot A++.

Veiligheid

Apparaten die water en elektriciteit gebruiken moeten bijzonder veilig zijn en moeten ook voortdurend onder toezicht staan. Als algemene regel moet je er ook op letten dat zowel een kokende steelpan als een fluitketel niet alleen gelaten moeten worden.

Omdat glazen waterkokers van glas gemaakt zijn, gebruiken de meeste fabrikanten speciaal veiligheidsglas dat een speciale bescherming biedt tegen oververhitting en droogkoken. Let er bij het kopen op dat je een glazen waterkoker kiest met bijzonder sterk glas om gevaarlijke breuk te voorkomen.

Een andere belangrijke veiligheidsfactor is het materiaal van het handvat en het deksel. Vooral als het handvat van plastic is, moet je letten op de kwaliteit van de afwerking. Er zijn in het verleden gevallen geweest waarbij het plastic handvat losliet en ernstige brandwonden aan de huid veroorzaakte.

Om dit te vermijden, raden we aan glazen ketels te gebruiken met metalen deksels en handvatten die met rubber of iets dergelijks bedekt zijn.

Optiek

Visueel is de glazen waterkoker een absolute blikvanger, vooral vergeleken met zijn grootste concurrent, de gewone waterkoker. Het glas overtuigt vooral door zijn zuivere en eenvoudige uiterlijk en door het feit dat je altijd kunt zien hoe hoog je je glazen waterkoker gevuld hebt en tegelijk of hij verkalkt is.

In veel glazen waterkokers wordt het bijzondere uiterlijk gecreëerd door een LED lampje in de voet van de waterkoker. Het overwegend blauwe LED licht laat het borrelende water er bijzonder intens uitzien en laat je ook zien wanneer het water klaar is met koken.

Visueel springt een gewone waterkoker niemand in het oog, tenzij hij een bijzonder opvallende kleur heeft. Een glazen ketel, daarentegen, springt onmiddellijk in het oog. Als hij ook nog met LED verlichting is uitgerust, is het een bijzondere blikvanger. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Accessoires

De meeste glazen waterkokers bestaan uit een glazen bak waarin het water wordt gegoten. Sommige glazen waterkokers zijn direct op de elektriciteit aangesloten, andere hebben een voetstuk waarop de waterkoker staat. Het klassieke accessoire voor een glazen waterkoker is daarom voor de meeste waterkokers een onderstel met stroomvoorziening.

Behalve de power base zijn ook andere accessoires belangrijk, zoals een thermosfles of een schoonmaakmiddel voor de binnenkant van de glazen waterkoker. Een goede thermosfles is een bijzonder goede manier om je vers gekookte water warm te houden bij een gezellig kopje koffie of thee.

Het water blijft in de meeste thermosflessen lang warm, zodat je verschillende uren van je thee of iets dergelijks kunt genieten. Sommige fabrikanten bieden een neutraal schoonmaakmiddel aan voor keukenapparatuur zoals de glazen waterkoker, dat een bijzonder goede hygiëne belooft.

Deze zijn vooral aan te bevelen voor delicate materialen. Een azijnoplossing is echter meestal voldoende om de binnenkant van een glazen ketel schoon te maken.

Wetenswaardigheden over glazen waterkokers

Hoe maak ik een glazen waterkoker schoon?

Er ontstaat regelmatig kalkaanslag als je met gewoon leidingwater kookt. Vooral ketels hebben hier vaak last van en moeten daarom vaker schoongemaakt worden. Er zijn verschillende manieren om je glazen ketel weer te laten glimmen. De meest populaire methoden zijn:

 • Zuiveringszout
 • Azijnessence
 • Aspirine
 • Citroen

Met deze remedies kun je je glazen waterkoker zonder problemen schoonmaken. Doe een beetje van je gekozen remedie in de ketel en meng het met water, laat het dan koken. Daarna moet het huismiddeltje enige tijd weken om alle kalkaanslag te verwijderen.

Afhankelijk van hoe goed de kalk is opgelost, moet je de oplossing een tijdje laten inwerken of je kunt het verwijderen. Spoel daarna de ketel grondig om met kraanwater. Soort reiniging; werkwijze Bakpoeder; kook 200 ml water met een pakje bakpoeder Azijnessence; meng 2 eetlepels azijnessence met water en breng het aan de kook, laat het dan 30 minuten intrekken Aspirine; los een tablet op in water, breng het aan de kook en laat het dan 30 minuten intrekken Citroen; los 1 pakje citroenzuur op in water en laat het 3-4 uur intrekken.

Waarom ruikt mijn glazen waterkoker naar plastic?

Vooral minder hoogwaardige glazen ketels hebben in het begin een onsmakelijke geur en smaak, omdat het nieuwe, nog ongebruikte materiaal onaangename geuren afgeeft. Om deze geur te vermijden, raden we je aan je glazen waterkoker goed schoon te maken voor je hem voor het eerst gebruikt. Azijn, citroen of een neutraal afwasmiddel helpen. Dit is ook bijzonder nuttig om bacteriën te verwijderen die zich tijdens het vervoer en de produktie ontwikkeld kunnen hebben.

Veel keukengerei met plastic onderdelen ruikt naar plastic en kunststof voordat het voor het eerst gebruikt wordt. Daarom raden we een lichte reiniging aan met een neutrale zeep of azijnessence voor het eerste gebruik.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.lecker.de/wasserkocher-entkalken-so-funktionierts-72060.html Beeldbron: pixabay.com / Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies