Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

28Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote chilipepertest 2022. Hier presenteren we alle pepers die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste chilipeper voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je chilipeper wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Van chilipeper wordt gezegd dat het talrijke positieve effecten heeft op lichaam en geest, dankzij zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking.
 • Er zijn meer dan honderden soorten chilipepers in de wereld, elk met een andere smaak en afkomstig uit verschillende streken.
 • Maar wat hen bindt is het aromatische vuur.
 • Chilipepers worden gedroogd of verwerkt om ze te conserveren.

Beste Chilipeper: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je chilipeper koopt

Hoe gezond is chilipeper?

Van chilipeper wordt gezegd dat het talrijke positieve effecten heeft op lichaam en geest, dankzij zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Maar wat doet chilipeper precies in het lichaam?

Verse chilipepers worden bewerkt om ze langer houdbaar te maken. (Image source: 123rf.com / Marcin Jucha)

Studies hebben aangetoond dat chilipeper, met zijn slijmvliesbeschermende stoffen, een positief effect heeft op maagklachten zoals maagzweren of gastritis.

De ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen die erin zitten beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels. Nog meer geldt de consumptie van verse chilipeper, want die bevat tot driemaal zoveel vitamine C als citrusvruchten. Dus versterkt chilipeper ook het immuunsysteem.

Chili kan je helpen afvallen! Het kruid kan de honger onderdrukken en het energieverbruik stimuleren. Bovendien stimuleert chilipeper de stofwisseling en helpt je calorieën te verbranden.

Zoals reeds gezegd heeft chilipeper ook een positief effect op je geest. Het heeft een stemmingsverlichtend effect omdat, zodra de capsaïcine (de heet smakende stof in Spaanse peper) de slijmvliezen in onze mond bereikt, het lichaam pijn voelt in de vorm van een sterk brandend gevoel.

Om deze pijn te verlichten, maakt ons lichaam meer hormonen vrij, zoals adrenaline en endorfine. Het “neveneffect” hier is dat de hormonen gevoelens van geluk geven en zo ons humeur opfleuren.

Maar waarom is chilipeper eigenlijk heet?

“Dr.“Wissenschaftsoziologe
De stof die chilipepers hun hitte geeft heet capsaïcine. Deze capsaïcine is een zogenaamde alkaloïde en is vooral geconcentreerd in de witte septums van chilipepers. (Bron: scienceblogs.de)

Hoe kan ik chilipeper gebruiken?

Als je met chilipeper wilt koken, moet je je maar aan twee regels houden: 1. altijd voorzichtig doseren, 2. daarna je handen wassen. De hitte van de chilipeper is bijzonder krachtig. Je moet er ook voor zorgen dat je handen niet in de buurt van je ogen of slijmvliezen komen, want dat kan gevaarlijke irritatie veroorzaken. Wrijf

na gebruik van chilipeper je handen onmiddellijk in met olie! Capsaïcine is in vet oplosbaar en dit is de enige manier om het te verwijderen. Was daarna gewoon je handen met water en zeep om de olie af te wassen.

Je kunt chilipeper in veel recepten gebruiken. Je moet echter weten dat hoe langer de kooktijd is en hoe langer de chilipeper kookt, hoe intenser de hitte zal zijn.

Dus als je chili con carne, vlees-, groente- of visgerechten, tofu, quinoa, soepen, sauzen en dipsausjes of bonen slechts lichtjes op smaak wilt brengen, voeg je de chili pas tegen het einde van het koken toe.

Andere ideeën van gerechten die superlekker smaken met chili zijn bijvoorbeeld chilikaasfrietjes, of chilikaasnuggets. Heb je al eens chililikeur geprobeerd? Het heeft een heerlijk aroma. We raden ook chilipeper-chocolade aan: er wordt gezegd dat het lustopwekkend werkt!

Wat zijn de verschillende soorten chilipepers?

Je kunt niet zeggen dat er maar één chilismaak is. Met meer dan honderden variëteiten zijn er ook evenveel smaken. Maar wat hen bindt is het aromatische vuur. In de volgende tabel vind je een lijst van bekende en fijn smakende chilipepersoorten.

Wil je ook weten wat de heetste chilipeper ter wereld is? Lees dan vooral verder!

Chilisoort Herkomst Hittegraad (1-10) Beschrijving
Chili de Cayenne Mexico 8 De slanke peulen worden tussen 5 en meer dan 20 cm lang. Er zijn verschillende soorten cayennepeper. Deze soort wordt meestal gedroogd gebruikt.
Vogeloog chilipeper Thailand 8 Soms ook vogeloog chilipeper, vogelkers, piri piri of Thaise chilipeper genoemd. Dit is een van de meest snijdend hete chilipepersoorten.
Piment d’Espelette Frankrijk 4 Deze soort wordt geteeld in de streek rond het stadje Espelette in het Baskische deel van Zuidwest Frankrijk – en alleen daar.
Lemon Drop Chili Zuid-Amerika 7 Hij wordt ook Hot Lemon, Aji limón of Aji citroen genoemd.
Naga Morich Chilli India, Bangladesh 10 “Snake Chilli”, is verwant aan Jolokia soorten en is het superhete Indiase neefje van Habaneros

Waar kan ik chilipeper kopen?

Chili is erg populair, dus je kunt het tegenwoordig vrij gemakkelijk vinden. In elke winkel kun je kruidenmengsels vinden met chilipeper of verse, gedroogde, gemalen of fijngestampte chilipeper. Er zijn ook veel andere manieren om bepaalde soorten chilipeper te kopen, bijvoorbeeld in veel online winkels. Je kunt chilipeper online bestellen bij onder andere deze leveranciers:

 • amazon.de
 • ebay.de
 • die-chili-manufaktur.de
 • spicebar.de

Welke alternatieven zijn er voor chilipeper?

Als je op zoek bent naar alternatieven voor chilipeper, hebben we enkele suggesties voor je! Het hangt ervan af welke smaak je zoekt… Wil je iets dat een beetje op chilipeper lijkt maar niet pittig is? Of wil je iets warms maar met een andere smaak? Peper: Peper is een pittige stof.

Als je peper wilt kopen, heb je ook een zeer ruime keuze: peper kan nuances hebben die variëren van houtachtig tot fruitig en citroenachtig, en verschillende graden van rijpheid en raffinageprocessen resulteren in verschillende soorten peper die verschillen in pikantheid en kleur.

Paprikapoeder: Je kunt paprikapoeder kopen in verschillende smaken: zoet, mild of heet. De specerij wordt gemaakt van gedroogde paprikavruchten. Paprika kan ook gebruikt worden om verschillende gerechten te bereiden en gaat goed samen met vleesgerechten, kaas, pittige sauzen en groentegerechten.

Besluit: Welke soorten chilipeper zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je chilipeper wilt kopen, zijn er vier alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Chilipeper heel
 • Chilipeper fijngemaakt
 • Chilipoeder
 • Chilisaus

Het onderscheid tussen zwarte en groene peper gaat alleen over de verwerking en, in het geval van chilisaus, over welke additieven er aan de chilipeper worden toegevoegd. Kiezen tussen de twee verschillende soorten heeft zijn voordelen en nadelen. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van chilipepers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Hele chilipepers zijn de gedroogde peulen van de chilipeper. Voordat ze geoogst kunnen worden, worden de chilipepers ongeveer 6 maanden gekweekt. In het voorjaar bereiken ze al een zekere grootte en kunnen ze geoogst worden.

Tegen half mei zijn de temperaturen zoals de chilipepers ze graag hebben en mogen ze de frisse lucht in. Ze zijn gewend aan zonlicht en na nog eens 1-2 maanden worden de vruchten rijp. De pepers worden gedroogd: dit gaat het best in de zon en kan tot enkele dagen duren.

Vaak zijn ze niet tot 100 % gedroogd en hebben ze dus het vermogen weer vocht uit de lucht op te nemen. Dit is belangrijk want alleen zo kan de chilipeper je gerechten echt op smaak brengen.

Voordelen
 • Minder bewerking
 • Je kunt de soort chilipeper zien
 • Ze houden de smaak langer vast
Nadelen
 • Om te koken moeten ze gesneden of gemalen worden
 • Om te gebruiken zijn handschoenen nodig!
 • Niet gemakkelijk te doseren.

Wat onderscheidt gemalen chilipeper en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

“Chilipeper grof gemalen” betekent chilivlokken. Spaanse peper wordt grof gemalen nadat hij gedroogd is. Als specerij vind je de hete vlokken in praktisch elke supermarkt en in oosterse en Aziatische restaurants staat de specerij vaak op de eettafel.

Chilivlokken worden in supermarkten vaak in een molen verkocht, zodat ze thuis gemalen kunnen worden om de smaak te behouden.

Voordelen
 • Lekker voor chili con carne
 • Gemakkelijk te krijgen
 • Ze kunnen thuis nog gemalen worden.
Nadelen
 • De vlokken zijn te grof voor soep
 • Ze zijn vaak mengsels van verschillende soorten chilipeper
 • Ze worden snel droog.

Waarin onderscheidt chilipoeder zich en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Chilipoeder wordt in de Mexicaanse traditie vaak gebruikt voor bonen en andere gerechten. Het is ook een typische specerij in de Tex-Mex keuken.

Chilipoeder heeft een relatief lage hitte van ongeveer 500 tot 1.000 Scoville, terwijl cayennepeper heter is met 2.500 tot 60.000 Scoville

. Chilipoeder is een heet Amerikaans specerijenmengsel van cayennepeper, komijn, knoflook en oregano. Het wordt vaak verward met fijngemalen chilipeper.

In Duitstalige landen wordt fijngemalen chilipeper echter “cayennepeper” genoemd.

Voordelen
 • Gemakkelijker in gebruik
 • Geen grinder nodig
 • Fijner voor sauzen en andere gerechten.
Nadelen
 • Chilipeper kan met andere specerijen gemengd worden
 • Verliest snel zijn smaak
 • Niet erg heet

Waarin onderscheidt chilisaus zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De verwerking van chilisaus is een beetje anders. Het bevat niet alleen chilipeper, maar is een mengsel van chilipepers en andere ingrediënten, zoals verschillende vruchten en groenten, azijn en specerijen.

Chilisaus wordt meestal in flessen verkocht en is heel gemakkelijk te vinden in elke supermarkt of Aziatisch restaurant. In feite wordt het door Aziatische koks vaak gebruikt, niet alleen om hun gerechten pittig te maken, maar ook om de smaak van de gerechten te veranderen.

Voordelen
 • Kan gebruikt worden bij friet en hamburgers in plaats van andere sauzen
 • Veel gebruikt
 • Verkrijgbaar in veel verschillende versies
Nadelen
 • Bevat extra ingrediënten
 • Moet vaak in de koelkast bewaard worden
 • Geen pure chilipeper.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om chilipeper te vergelijken en te evalueren

In het verlengde hiervan laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijkheden. De criteria die je kunt gebruiken om pepers te vergelijken zijn:

   • Herkomst
   • Houdbaarheid
   • Productie en verwerking
   • Mate van hitte

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Herkomst

Chilipeper bestaat in zo veel soorten dat het moeilijk is te zeggen waar de pittige peper echt vandaan komt. Oorspronkelijk zou het van het Amerikaanse continent komen. Tegenwoordig worden de hete pepers vooral geteeld in Mexico, Thailand, China en Japan.

Je kunt de kwaliteit van de chilipeper ook bepalen aan de hand van de herkomst. Feit is dat elke verschillende soort chilipeper uit verschillende streken komt. Het hangt er dus van af welke soort chilipeper je zoekt: Chili de Cayenne komt bijvoorbeeld uit Mexico, Piment d’Espelette uit Frankrijk en Bird’s eye Chili uit Thailand.

Houdbaarheid

Als je chilipeper koopt, moet je nagaan wanneer die geproduceerd en verpakt werd. Zo krijg je een idee van hoe lang het houdbaar is. Verse pepers moet je niet langer dan een week bewaren, terwijl ingemaakte pepers na opening in de koelkast bewaard moeten worden.

Chilipoeder en -vlokken zijn ongeveer twee jaar houdbaar. Maar je moet wel een paar dingen in gedachten houden, zoals waar je ze bewaart in de keuken. Ze moeten altijd droog, donker en in een goed afgesloten bak bewaard worden.

Productie en verwerking

Waar veel producenten misschien niet erg specifiek over zijn, is hoe ze hun producten verwerken. Men moet er altijd voor zorgen dat de verwerkingsprocedures niet te agressief zijn. Spaanse peper wordt na de oogst vers gegeten of op bepaalde manieren ingemaakt. Als chilipeper gedroogd is, wordt de smaak intenser.

Door het invriezen verliezen pepers hun stevige vruchtvlees, maar vitaminen en mineralen blijven goed bewaard. Chilipepers zijn geschikt voor vele bereidingen en bewerkingen: Ze worden gedroogd, tot poeder en vlokken gemalen of op andere manieren verwerkt. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van formaten.

Mate van pikantheid

Niet iedereen kan pikant eten verdragen! Maar hoe kun je bepalen of je een bepaald voedingsmiddel kunt verdragen? Hier komt de pikantheidstabel van pas, namelijk de Scoville schaal: Je vindt het overal op het internet of in sommige restaurants (bv. sommige Mexicaanse restaurants) en zo kun je zelf bepalen of je het risico wilt nemen of dat je liever iets milders bestelt!

Wist je dat de heetste chilisoort “Dragons Breath” wordt genoemd? Met 2.4 miljoen eenheden op de Scoville schaal is de “Dragons Breath” chilipeper de heetste ter wereld… en hij is dodelijk. Eerder was het de recordhouder, de “Carolina Reaper” met 2.2 miljoen Scoville eenheden. In 2017 zou de “Dragon Breath” de vorige recordhouder met bijna een miljoen overtreffen!

Bij de Scoville schaal gaat het niet om subjectieve beoordelingen, maar om precieze meettechnieken.

De telmethode gaat van Scoville graad 0 tot het niveau van 16.000.000. Een Scoville graad van 0 komt overeen met geen pittigheid. Mensen nemen een lichte pikantheid waar vanaf ongeveer een Scoville graad van 16.

Interessante feiten over chili Hoe kun je chilli con carne het beste bereiden?

Wil je zelf chili con carne maken? Als je het thuis maakt, smaakt het veel lekkerder! Hier is een recept: Hiervoor heb je nodig: 1 ui, 1 groene paprika, 1 teentje knoflook, 400 g gehakt, 1 blik tomaten, 1 blik kidneybonen, 1 blik suikermaïs, 6 el tomatenpuree, 1 chilipeper, 3 blaadjes basilicum, cayennepeper, een beetje suiker, zout en 3 tl paprikapoeder.

Je moet de ui in fijne blokjes snijden, het teentje knoflook fijn hakken, de paprika en de tomaten in blokjes snijden. Doe dan de kidneybonen in een zeef en spoel ze af. Snijd de chilipeper open en verwijder de zaadjes, snijd dan in kleine reepjes (denk eraan handschoenen te gebruiken!).

Verhit dan de olie in een grote braadpan of steelpan en bak het gehakt tot het grijs en kruimelig is. Nu kun je er de fijngehakte ui, paprika en knoflookteen aan toevoegen! Je moet het geheel bakken tot het vlees een beetje bruin is geworden.

Nu moet je de kidneybonen toevoegen, de maïs met het maïssap uit het blik, de tomatenpuree, de in blokjes gesneden tomaten en wat water. Dek af en laat op een matig vuur ongeveer 20 minuten sudderen. Voeg dan de chilipeper en de andere specerijen toe en laat onder voortdurend roeren ongeveer 10 minuten sudderen, tot de gewenste consistentie bereikt is.

(Bron: essen-und-trinken.de) https://youtu.be/_hWpSqcyZmU Welk bier gaat goed samen met chilli con carne? We raden een Zwickel bier aan met chilli con carne! Voor de bereiding van Chili sin Carne kun je het gehakt gewoon vervangen door groenten, zoals wortels en courgettes! Dit maakt dit gerecht veganistisch en is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten!

Hoe kan ik pepers inmaken?

Pekelen van pepers betekent ze conserveren door ze in olie of azijn te weken. Welke olie is hier het beste voor? We raden olijfolie aan, maar het hangt ervan af welke smaak je lekker vindt. Je moet er ook rekening mee houden dat olijfolie duurder is en dat je er veel van nodig zou hebben.

Om de pepers in te maken, was je ze grondig in koud water en verwijder je het steeltje helemaal. Snijd ze dan in de lengte door en verwijder zo nodig de kern. Breng in een grote steelpan water aan de kook en voeg 200 ml azijn, 10 g suiker en 20 g zout per liter water toe.

Leg de bereide chilipepers 2-5 minuten in het kokende water. Laat de chilipepers dan goed uitlekken en leg ze op een schone keukenhanddoek. Je moet dan de pepers in de potten doen: ze moeten ongeveer 90% van de pot in beslag nemen, zodat ze helemaal door de olie bedekt zijn en geen contact met de lucht hebben. Zo krijg je pepers die ongeveer 4-6 maanden houdbaar zijn.

Hoe kan ik pepers drogen?

Om pepers te bewaren, kun je ze drogen of gewoon invriezen. Chilipepers drogen is gemakkelijk en je kunt het thuis doen! Een andere mogelijkheid is om de pepers op te hangen en ze thuis gewoon te laten drogen. (Image source: 123rf.com / Engdao Wichitpunya) Eerst moet je natuurlijk de pepers grondig wassen en ze dan in een vergiet of op een keukendoek leggen om uit te lekken.

Dan moet je de steel verwijderen, de chilipepers in de lengte doorsnijden en ze openen, zodat de peulen sneller drogen. Leg de pepers nu gelijkmatig uit op een bakplaat met bakpapier en zet ze in de oven. Ze hebben ongeveer 2-3 uur nodig bij 100 graden Celsius. De ovendeur moet op een kier blijven staan.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

netdoktor.at/health/recipes/chili-6894023 zentrum-der-gesundheit.de/chili.html focus.de/health/videos/burns-like-fire-from-sweat-to-stomach-ache-that-affects-chili-in-the-body_id_6980095.html focus.de/health/nutrition/scoville-scale-the-sweet-table_id_6976329.html kurier.at/genuss/chili-aus-peru-erich-stekovics-zuechtet-das-teuerste-gewuerz-der-welt/221.156.025 welt.de/kmpkt/article164795570/Das-ist-die-schaerfste-Chili-der-Welt-und-sie-ist-toedlich.html Beeldbron: unsplash.com / Tanushree Rao

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies