Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

29Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Welkom! Deze keer hebben we het over pepermuntolie, een product dat bekend staat om zijn vele voordelen, waaronder zijn ontstekingsremmende, genezende, ontspannende, slijmoplossende en verfrissende eigenschappen.

We vertellen je over alle kenmerken van deze olie, die zowel in de cosmetische industrie als in alternatieve therapieën en natuurgeneeskunde gebruikt wordt, zodat je de enorme voordelen ervan kunt leren kennen en er, afhankelijk van je behoeften, het beste van kunt maken.

We informeren je ook over de aspecten waarmee je rekening moet houden voor je pepermuntolie consumeert, en over de verschillende plaatsen waar je het kunt krijgen. Aan het eind van het artikel heb je alle informatie die je nodig hebt over dit krachtige product, dus mis het niet!
Belangrijk om te weten

 • Pepermuntolie, geëxtraheerd uit mentha piperita, wordt gekenmerkt door zijn meervoudige eigenschappen en voordelen voor de lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid, en daarom biedt de markt het in een grote verscheidenheid en assortiment van producten, aangepast aan verschillende toepassingen.
 • Vanwege de vele voordelen wordt pepermuntolie gebruikt voor medicinale doeleinden (om zijn genezende, ontzwellende en ontstekingsremmende eigenschappen, enz.), voor cosmetica (huid-, haar- en cellulitisproducten), en voor therapeutische doeleinden (ontspannende massages).
 • Hoewel pepermuntolie opvalt door zijn vele voordelen, zijn er ook bepaalde factoren die bij de aanschaf van dit product niet over het hoofd gezien mogen worden, zoals de nadelige effecten die het in bepaalde gevallen kan veroorzaken.

Beste Pepermuntolie: Onze selectie

Koopgids

Deze koopgids is bedoeld om je te informeren over de meest relevante kenmerken van het product dat je wilt kopen. Daarom zullen we je vertellen wat pepermuntolie is, wat de voornaamste toepassingen en voordelen zijn, en wat de mogelijke contra-indicaties zijn.

Neemolie shampoo helpt, naast zovele voedingsvoordelen, om gewone haarproblemen, zoals roos en luizen, uit de weg te ruimen. (Foto: Social Butterfly / Pixabay.com )

Wat is pepermuntolie en wat zijn de voordelen ervan?

Pepermuntolie wordt verkregen uit de bladeren van de mentha piperita plant, een hybride van de watermunt, groene munt en mentha arvensis planten. Het heeft een grote verscheidenheid aan geneeskrachtige, cosmetische en therapeutische toepassingen, want het heeft helende, ontzwellende, verzachtende, verfrissende en ontspannende eigenschappen.

Munt wordt vanwege zijn vele voordelen al lang voor allerlei behandelingen gebruikt. In feite is het bestudeerd door vele wetenschappers, die de veelzijdigheid van deze krachtige plant bewezen hebben.

Pepermuntolie, oorspronkelijk alleen gebruikt als huismiddeltje, is nu commercieel verkrijgbaar voor allerlei toepassingen. Tot de belangrijkste voordelen behoort dat het helpt infecties te genezen, verlichting van de maag brengt, de huid en het haar verbetert, stress verlicht, de luchtwegen ontzwelt, enz.

Voordelen
 • Het werkt decongestivum
 • Het heeft ontspannende eigenschappen
 • Het is verfrissend
 • Het kalmeert de huid
 • Het werkt ontstekingsremmend
 • Het is aromatisch
Nadelen
 • Het is gecontra-indiceerd voor diabetici
 • Niet geschikt voor zwangere en zogende vrouwen
 • Het kan giftig zijn bij onverdund gebruik, vooral bij kinderen

Medicinale, cosmetische of therapeutische pepermuntolie – Waar moet je op letten?

De drie belangrijkste toepassingen van pepermuntolie zijn medicinaal, cosmetisch en therapeutisch. Hieronder beschrijven we hoe deze essentiële olie in elk geval gebruikt wordt, zodat je kunt beoordelen welke voor jou het meest geschikt is, naar gelang je interesses en behoeften.

Geneeskrachtige pepermuntolie. Deze olie is een natuurlijke optie voor de behandeling van verschillende soorten pathologieën en chronische of tijdelijke kwalen, zoals spijsverterings- en maagproblemen, hoofdpijn, mondinfecties, ontstekingen, complicaties aan de luchtwegen, enz.

Cosmetische pepermuntolie.Vanwege zijn verzachtende en voedende eigenschappen wordt pepermuntolie veel gebruikt in de cosmetica-industrie voor huid- en haarverzorging. Omdat het ook ontzwellend en ontstekingsremmend werkt, wordt het gebruikt in crèmes of zalven voor spataderen en om cellulitis te verminderen.

Therapeutische pepermuntolie.Nog een van de grote voordelen van pepermuntolie zijn de aromatische, verfrissende en ontspannende eigenschappen; daarom wordt ze veel gebruikt in aromatherapie bij ontkrampende, ontstressende en stimulerende massages.

Medicinaal Cosmetisch Therapeutisch
Gebruik Pijn, infecties, ontstekingen Cellulaire voeding, haarherstel Ontspannende, stimulerende massages
Eigenschappen Cicatrizant, ontzwellend, ontstekingsremmend Vochtinbrengend, verzachtend Kalmerend, aromatisch
Presentatie Essentie, capsules, tabletten Essentie, crèmes, zalven Essentie

Zijn er variëteiten van pepermuntolie?

Er zijn veel soorten en variëteiten van deze prachtige plant, waaronder Koreaanse munt (zeer sterk en geurig), citroenmunt (met een intens citrusaroma) en chocolademunt (heeft een zoete smaak, en het blad heeft paarse tinten).

Er is ook groene munt en watermunt (waaruit pepermuntolie wordt gewonnen), wilde munt (ook gebruikt voor de olieproductie), witte munt (een van de meest voorkomende), en zwarte munt (bekend om zijn bijzondere en heerlijke aroma), naast vele andere.

Al deze soorten hebben meervoudig gebruik, en de voordelen die ze bieden zijn talrijk. Pepermuntolie wordt echter alleen uit mentha piperita gewonnen, vanwege het profiel dat deze soort biedt.

Als de olie die je gebruikt niet uit deze specifieke soort wordt gewonnen, is het beter ze te consumeren.

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende pepermuntoliën kunt vergelijken en beoordelen

In dit laatste deel bespreken we de beste koopcriteria om de juiste pepermuntolie voor je te kiezen, want er zijn enkele heel belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van dit heilzame product

 • Presentaties en dosering
 • Andere toepassingen
 • Componenten
 • Contra-indicaties

Presentaties en doseringen

Hoewel het kenmerkende formaat van pepermuntolie het glazen flesje met pipet is, kun je ook andere presentaties van deze plant vinden, zoals crèmes en zalven, of capsules en voedseltabletten. Hier zijn de presentaties en doseringen:

Glazenfles-essence. Dit is de traditionele houder voor deze olie, en wordt meestal geleverd met een druppelaar om de inhoud te doseren, hoewel er soms ook een kleine kurkstop bij zit die hermetisch afsluit. Omdat deze olie zuiver is, is het aan te bevelen ze te verdunnen, want ze kan giftig zijn.

De dosering ligt meestal tussen 5 en 10 druppels per 10 ml water, neutrale olie, shampoo, enz. Essences worden vaak gebruikt voor ontspannende massages, of om in te ademen, omdat ze helpen de neusholtes te ontzwellen, het zenuwstelsel te stimuleren, gifstoffen te elimineren, stress en vermoeidheid te verminderen, enz.

Plastic fles-capsules. Capsules worden vaak gebruikt als voedingssupplementen op basis van pepermuntolie en andere voedings- of vitaminebestanddelen. Gewoonlijk worden 2 tot 3 capsules (tussen 25 en 50 mg) per dag aanbevolen, maar het is raadzaam vooraf een gespecialiseerde arts te raadplegen.

Pakketvan gebroken mentha piperita bladeren. Gemalen muntblaadjes worden ook verkocht in vacuüm verzegelde verpakkingen en worden gebruikt om infusies te bereiden. De aanbevolen dosis is één theelepel per kopje, en drink dagelijks 2 tot 3 kopjes, hoewel het ook raadzaam is een specialist te raadplegen.

Etherische pepermuntolie wordt meestal geleverd in een glazen maatflesje. (Foto: amylv / 123rf.com)

Andere toepassingen

De meest gebruikelijke en bekende toepassingen van pepermuntolie zijn medicinaal, cosmetisch en therapeutisch (zoals we eerder uitvoerig beschreven hebben), maar deze heilzame olie heeft ook andere zeer interessante en waardevolle toepassingen, die we hieronder vermelden:

Gastronomisch gebruik. De frisse smaak en het onmiskenbare aroma maken van deze olie een juweel van onschatbare waarde voor de gastronomie, en daarom wordt ze gebruikt voor de bereiding van zoete en hartige gerechten, en voor de bereiding van een grote verscheidenheid aan likeuren en aromatische infusies.

Huishoudelijk gebruik. Vanwege zijn geparfumeerde en aangename aroma wordt pepermuntolie ook gebruikt als smaakstof voor het huishouden (het wordt gebruikt in elektrische diffusors, zoutlampen en schoonmaakmiddelen). Ze wordt ook gebruikt als afweermiddel om muggen af te weren.

Componenten

Het is belangrijk te weten welke bestanddelen maken dat deze olie zo veel prachtige eigenschappen heeft. Bovendien is het ideaal om alles wat ons lichaam binnenkomt in detail te kennen, want dat is een van de beste manieren om het gezond te houden.

Deze prachtige olie is samengesteld uit meervoudige voedingsstoffen, waaronder vitamine A en C complex, en mineralen als magnesium, kalium, ijzer, calcium en koper. Het heeft ook gezonde vetzuren zoals omega-3, die ontstekingen verminderen, ontzwellen en stress verminderen.

Pepermuntolie wordt gekenmerkt door zijn meervoudige eigenschappen en voordelen. (Foto: fortyforks /123rf.com)

Contra-indicaties

Pepermuntolie is, omdat het van plantaardige oorsprong is, meestal niet schadelijk bij volwassenen, zolang het in de overeenkomstige doses wordt ingenomen; in sommige gevallen kan het echter averechts werken. Hieronder volgt een lijst van mensen die het moeten vermijden, of vooraf een arts raadplegen:

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het is bewezen dat pepermunt, alleen of als olie, de productie van moedermelk in de kraamtijd vermindert, dus het is raadzaam het te vermijden of de consumptie ervan te verminderen als je je baby borstvoeding geeft.

Kinderen jonger dan zeven jaar. Het is verboden pepermuntolie te gebruiken bij kleine kinderen, want menthol kan misselijkheid of verstikking veroorzaken, zowel bij uitwendig gebruik (crèmes, zalven, verzachtende of genezende oliën) als bij oraal gebruik (infusies, voedsel, enz.).

Diabetici. Volgens verschillende studies kan pepermuntolie hypoglykemie veroorzaken, dat is wanneer het bloed een laag suikergehalte heeft. Veel diabetici lijden aan hypoglykemie ten gevolge van insuline, dus consumptie van deze olie kan averechts werken.

Mensen die maagzuurremmers nemen. De combinatie van deze geneesmiddelen met pepermuntolie, vooral bij de capsules, zorgt ervoor dat de capsules in de maag uiteenvallen, waardoor een grotere zuurgraad ontstaat, die ook contraproductief is voor het organisme.

Mensen met galblaasproblemen. Pepermuntolie kan in sommige gevallen een ontsteking in de galblaas veroorzaken, dus wordt het niet aanbevolen voor mensen die lijden aan galstenen of andere verwante ziektebeelden, want het kan de symptomen versterken.

(Zichtbare foto: amylv/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies