Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

32Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Met een vitamine B12 tekorttest kun je gemakkelijk van thuis uit je vitamine B12 gehalte laten controleren. Je stuurt je monster rechtstreeks naar het laboratorium, waar het in detail geanalyseerd wordt. Je krijgt je resultaat binnen een paar dagen. Dit bespaart je tijd en een trip naar de dokter.

Met onze testkit voor vitamine B12 tekort test 2022 willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten zelftests, je het belang van vitamine B12 laten zien en je vertrouwd maken met de mogelijke symptomen. Zo kun je snel beslissen of de vitamine B12 test iets voor je is.




Belangrijk om te weten

 • Er zijn twee soorten testkits voor vitamine B12 tekort, de bloedtest en de ur inetest.
 • Beide kunnen in het comfort van je eigen huis gedaan worden en naar een laboratorium gestuurd worden voor analyse.
 • Vitamine B12 is een belangrijk bestanddeel voor de instandhouding van het zenuwstelsel, voor de stofwisseling, de afbraak van vetzuren en de bloedvorming.
 • Er kunnen ernstige gevolgen optreden als er een te laag aanbod is.
 • Hoewel bewezen is dat een tekort aan vitamine B12 ernstige ziekten en symptomen kan veroorzaken, is niet bewezen dat een hoge inname een negatief effect heeft op het lichaam.
 • Wees dus niet bang om te veel vitamine B12 in te nemen.

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine B12 deficiëntie tests

Bij het kopen van vitamine B12 deficiëntie testkits kun je naar verschillende aspecten kijken om het juiste product voor je te vinden. We hebben hier de verschillende criteria voor je geselecteerd.

Door de juiste keuze voor jou te maken, kun je geld en tijd besparen. Zoek altijd naar hoge kwaliteit en vraag zo nodig om de certificaten van de fabrikant te zien.

Soort monster

Als je vermoedt dat je een vitamine B12 tekort hebt, kun je dat gemakkelijk thuis testen met een testkit. Je kunt kiezen uit twee soorten tests: bloed en urine.

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je voor de bloedtest een monster van je bloed naar het laboratorium sturen. Je prikt in je vinger en verzamelt een kleine hoeveelheid bloed met het bloedafnamebuisje.

Voor de urinetest doe je ‘s morgens wat van je urine in een bekertje en neem je een monster met een speciaal urinebuisje. Dit monster stuur je dan naar het laboratorium.

Het monster moet zo mogelijk tussen maandag en donderdag opgestuurd worden, zodat het niet in het weekend of op feestdagen in de post blijft rondslingeren.

Welke vitamine B12 deficiëntietest je kiest hangt af van je tolerantie. Als je moeite hebt om bloed te zien of je vinger te prikken, is de urinetest een goed alternatief om toch de zelftest te doen.

Tijd tot resultaat

Verschillende fabrikanten van vitamine B12 testkits beloven een resultaat in slechts een paar dagen na het opsturen van het monster. Sommigen zeggen 2 dagen, anderen zeggen iets langer. In principe moet je echter binnen een week resultaat hebben. Ze verschillen ook in de manier waarop het resultaat wordt afgeleverd.

Sommige fabrikanten geven je het resultaat via een klantenportaal.

De snelste optie is het resultaat te bekijken via een persoonlijke login via een klantenportaal. Zo kun je je resultaat meteen online analyseren en wordt de wachttijd aanzienlijk verkort.

Sommige fabrikanten gebruiken nog de traditionele methode en sturen de resultaten per post. Dit betekent dat je moet rekenen op een extra wachttijd van 1 tot 2 dagen tot je je resultaat krijgt.

Nauwkeurigheid van de test

Met beide soorten testen op vitamine B12 tekort krijg je vrij nauwkeurige resultaten van je vitaminegehalte, mits je het monster correct genomen hebt. De bloedtest is iets nauwkeuriger dan de urinetest. Daarom raden we je aan, indien mogelijk, een bloedmonster in te sturen om het meest nauwkeurige resultaat te krijgen.

Bloedtesten geven je een kwantitatieve waarde van je B12 vitamine gehalte.

Bloedonderzoek meet de vitamine B12 in het bloedserum, gebonden aan het zogenaamde transporteiwit holotranscobalamine (holo-TC). Zo kun je de niveaus van de actieve vitamine B12 meten en het resultaat niet vervalsen door vitamine niveaus te meten die door het lichaam niet bruikbaar zijn. Zo krijg je een echte kwalitatieve waarde.

De urinetests meten de concentratiewaarde van methylmalonzuur (MMA), dat belangrijk is voor het B12 metabolisme. Is de concentratie hoog, dan betekent dit dat de MMA niet meer volledig wordt gemetaboliseerd omdat er een tekort aan vitamine B12 is. Op deze manier meet men de B12 waarde indirect en kan men geen kwalitatieve waarde voor de vitamine B12 krijgen.

Plaats terug

Om je resultaat van de vitamine B12 tests te krijgen, moet je ze naar het vermelde laboratorium sturen. In de meeste gevallen wordt bij de levering een reeds voorgefrankeerde retourenveloppe gevoegd. Dit betekent dat de retourkosten voor jou gedekt zijn.

Maar als je de test in het buitenland gekocht hebt of hem naar een ander laboratorium wilt sturen, moet je zelf de verzendkosten betalen. Het kan zijn dat je een hoger tarief moet betalen als je zeker wilt zijn dat je monster aankomt. Al deze extra kosten moet je zelf betalen.

Als je een zelftest koopt, zorg dan dat je weet in welk land je hem koopt. Dit is vooral belangrijk als je de test in een online winkel koopt. Zorg er ook voor dat je het naar een lab in je land kunt sturen, zodat je geen extra verzendkosten hoeft te betalen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vitamine B12 deficiëntietest koopt

Om je uitgebreid te informeren over de vitamine B12 deficiëntietest en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is een vitamine B12 tekort en hoe belangrijk is vitamine B12 voor de mens?

Een vitamine B12 tekort (ook wel cobalaminetekort genoemd) ontstaat als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via je voeding. De vitamine komt echter bijna uitsluitend voor in dierlijke producten, en daarom hebben veganisten en vegetariërs vaak een tekort. Vitamine B12 is een belangrijk bestanddeel in het metabolisme van vet- en aminozuren. Het speelt ook een belangrijke rol bij de zenuwfunctie en de bloedvorming.

Zenuwstelsel

Vitamine B12 is betrokken bij de celvorming, wat betekent dat het een functie heeft in het zenuwstelsel. Het speelt een cruciale rol bij de regeneratie en nieuwe vorming van zenuwvezelmantels (myelinescheden), die de zenuwen helpen informatie door te geven.

Vitamin B12 Mangel Test

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel. Een onvoldoende toevoer kan ernstige neurologische gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je voldoende vitamine B12 inneemt. (Image source: camilo jimenez/ unsplash)

Als je een vitamine B12 tekort hebt, kun je tintelingen in je handen en voeten voelen of chronische pijn hebben. Dit gebeurt omdat het B12 tekort ervoor zorgt dat deze zenuwvezelomhulsels vernietigd worden en niet meer goed werken. (1, 2, 3)

Bloedvorming

Vitamine B12 is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitamine kan tot bloedarmoede leiden. In dit geval heeft het lichaam te weinig rode bloedcellen of zijn ze veel te groot en kunnen ze niet goed gebruikt worden. Als dit niet behandeld wordt, kan dit leiden tot pernicieuze anemie met ernstige gevolgen. (4)

Bij welke symptomen moet een test op een vitamine B12 tekort gedaan worden?

Een tekort aan vitamine B12 treedt niet plotseling op, maar ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Als je de vitamine inneemt, wordt een groot deel ervan opgeslagen in je lever. Als deze voorraad vol is, heb je genoeg voor tot wel 5 jaar. (5, 6)

Als je echter gedurende langere tijd een of meer van de volgende symptomen ervaart, is het zeker de moeite waard je vitamine B12 niveaus te controleren. Dit komt omdat, afhankelijk van de persoon, deze periode kan variëren en er ernstige ziekten kunnen ontstaan.

 • Vermoeidheid (7, 8)
 • Hoofdpijn
 • Bleekheid
 • Hoge bloeddruk
 • Depressie en angst (8)

De opgesomde symptomen zijn slechts een deel van de lijst die veel mensen met een B12 tekort voelen. Deze symptomen verschillen van persoon tot persoon en kunnen in combinatie met andere aandoeningen voorkomen. Het hangt er ook van af hoe lang je organisme ondervoed is geweest. (6)

Hoe betrouwbaar zijn thuistests op vitamine B12 tekort?

Thuistests op vitamine B12 tekort zijn goede manieren om eerste informatie en aanwijzingen over een vitaminetekort te krijgen. Beide soorten tests geven zeer nauwkeurige resultaten, maar we raden je toch aan beide tests samen te doen om de beste resultaten te krijgen. Zo kun je vooringenomenheid uitsluiten en beter overtuigd zijn van het resultaat.

Vitamin B12 Mangel Test

Je moet je bloed- of urinemonster naar een laboratorium sturen. Die worden daar geanalyseerd en de deskundigen brengen je op de hoogte van je resultaat. (Image source: National Cancer Institute/ unsplash)

Als je echter heel precieze gegevens wilt hebben omdat je al lang met een vitamine B12 tekort of de symptomen ervan kampt, moet je voor een controle naar een dokter gaan. Hij of zij kan andere factoren of ziekten opsporen en de juiste therapie aanbevelen om het gebrek te verhelpen.

Hoe kun je een vitamine B12 tekort verhelpen?

De gemakkelijkste manier om een vitamine B12 tekort te verhelpen is door goede voeding. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten, dus we raden je aan ervoor te zorgen dat je voldoende vlees, vis, eieren en zuivelproducten binnenkrijgt.

Als je veganist bent of een dieet volgt, krijg je misschien niet genoeg vitamine B12 binnen, want plantaardige producten zijn bijna verstoken van deze vitamine. In dat geval raden we je aan voedingssupplementen te nemen, zoals vitamine bruistabletten of capsules. Door ze regelmatig in te nemen, zou je in je dagelijkse vitamine B12 behoefte moeten kunnen voorzien.

Zuurkool, gefermenteerde sojaproducten, hiitake paddenstoelen en wortel- en knolgewassen kunnen sporen van vitamine B12 bevatten, maar ze zijn niet genoeg om aan je volledige dagelijkse inname te voldoen.

Als je aan een ernstige ziekte lijdt, kan je B12 gehalte laag zijn, ook al volg je een evenwichtige voeding. In dat geval raden we je aan met je arts te praten. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven die dit tekort kunnen verhelpen.

Welke soorten testen op vitamine B12 tekort zijn er?

Er zijn twee manieren waarop je thuis een vitamine B12 tekorttest kunt doen.

 • Zelftest via bloed (Holo-TC test)
 • Zelftest via urine (MMA urinetest)

In de volgende paragrafen vertellen we je hoe beide testkits werken en waar je rekening mee moet houden als je ze uitvoert.

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek neem je een bloedmonster af via een klein prikje in je vingertop en stuur je het buisje naar het aangewezen laboratorium. Daar wordt het geanalyseerd en binnen een paar dagen krijg je je resultaat. Zorg ervoor dat je de laatste 10 dagen geen extra vitamine B12 supplementen hebt ingenomen, anders kunnen die het resultaat vervalsen.

 • Voordelen
  • Qualitatives Ergebnis zur Gesamtversorgung
  • direkte Messung von Vitamin B12

  Nadelen

  Keine Aussage über tatsächliche Zellaktivität

 • Blutprobe selbst entnehmen

Bij dit type vitamine B12 tekorttest wordt het holotranscobalamine gehalte in het bloed gemeten, dat ook wel actieve vitamine B12 genoemd wordt. Als het hoog is, betekent dat dat je een hoog gehalte aan vitamine B12 in je bloed hebt. Deze test is bijzonder nuttig omdat hij een vroeg tekort kan opsporen. (9)

Urinetest

Je kunt de urinetest ook thuis doen. Je moet een monster van je ochtendurine nemen en dat naar het laboratorium sturen. Je moet ervoor zorgen dat je minstens 8 uur geen voedsel gegeten hebt, dat je ‘s nachts niet geplast hebt en dat je de laatste 10 dagen geen vitamine B12 supplementen ingenomen hebt.

Deze urinetest controleert de concentratie van methylmalonzuur (MMA) in je lichaam. Dit zuur kan alleen door vitamine B12 verwerkt worden. Als het MMA gehalte te hoog is, betekent dit dat je niet genoeg vitamine B12 hebt om dit zuur te metaboliseren. Dit kan indirect toegeschreven worden aan een tekort aan vitamine B12. (5, 10)

Voordelen
 • Einfacher Heimtest
 • Hohe Genauigkeit
 • Echte Zellaktivität einer der aktiven Vitamin B12 Formen
Nadelen
 • Quantitative Aussagen nur sehr eingeschränkt möglich
 • Messung von Vitamin B12 indirekt über Methylmalonsäure
 • korrekte Durchführung des Tests sehr wichtig

De concentratie wordt gewoonlijk gemeten in verhouding tot de concentratie creatinine. Elk laboratorium heeft zijn eigen grenzen en grijze gebieden die op een tekort wijzen. Voor de zekerheid moet je de volgende waarden als richtlijn gebruiken. Als je een waarde tot 2 mg MMA per gram creatinine hebt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen vitamine B12 tekort. Als je niveaus hoger zijn dan 2 mg MMA per gram creatinine, dan heb je een tekort. (11)

Hoe hoog moet het vitamine B12 gehalte zijn?

Het probleem met vitamine B12 is dat het niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt, maar via voedsel of supplementen moet worden ingenomen.

Omdat vitamine B12 vooral voorkomt in dierlijke producten zoals melk, vlees en eieren, is het vooral voor veganisten en vegetariërs belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen, zo nodig zelfs via supplementen.

In deze tabel hebben we de optimale dagelijkse inname van vitamine B12 op een rijtje gezet. Deze waarden zijn slechts als leidraad bedoeld, want de werkelijke waarde hangt af van leeftijd en levensstijl. Zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en sporters moeten bijvoorbeeld meer vitamine B12 innemen. (12)

Leeftijd vitamine B12 µg/dag
tot 4 maanden 0,5
4 tot 12 maanden 1,4
1 tot 4 jaar 1,5
4 tot 7 jaar 2,0
7 tot 10 jaar 2.5
10 tot 13 jaar 3.5
13+ tot 65+ 4.0
Zwangere vrouwen 4.5
Vrouwen die borstvoeding geven 5.5

Als je medische aandoeningen hebt, moet je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 met je arts bespreken. Misschien heb je een lager of hoger bedrag nodig. Let er ook op, als je een dieet volgt, dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt.

Er zijn geen studies of bewijzen die erop wijzen dat het innemen van te veel vitamine B12 negatieve gevolgen kan hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je te veel inneemt.

Wat zijn de alternatieven voor tests op vitamine B12 tekorten?

Als alternatief voor de twee zelftests die je thuis kunt doen, kun je ook naar je arts gaan en een vitamine B12 test laten doen om op een tekort te controleren. Ze zullen ook bloed- en urinemonsters nemen en die laten analyseren.

Vitamin B12 Mangel Test

Als je een ernstig vitamine B12 tekort hebt of ook aan andere ziekten lijdt, raden we je aan met de vitamine B12 test direct naar je arts te gaan. Hij of zij kan je de juiste therapie voorschrijven en je verdere informatie geven. (Image source: Online Marketing / unsplash)

Het voordeel van naar de dokter gaan is dat, afhankelijk van de situatie, de ziektekostenverzekering de kosten voor je dekt en dat de dokter je ook meteen kan vertellen over maatregelen om een vitamine B12 tekort te verhelpen als het ontdekt wordt.

Foto bron: Popov / 123rf

Referenties (12)

1. Schwere Vitamin B12 Mangel können zu internistischen und neurologischen Erkrankungen führen, welche das Nervensystem beeinflussen.
Bron

2. Durch den Mangel an Vitamin B12 kann eine subakute kombinierte Degeneration des Rückenmarks entstehen, was schwere Folgen haben kann.
Bron

3. Ein Vitamin B12 Mangel kann dazu führen, dass das Nervensystem beschädigt wird und die Information falsch übertragen wird.
Bron

4. Ein Mangel an Vitamin B12 kann dazu führen, dass die Bildung der roten Blutkörperchen minimiert wird und sich diese in der Größe verändern. Dadurch kann perniziöse Anämie entstehen, was schwere Folgen haben kann.
Bron

5. Das Vitamin B12 wird in der Leber gespeichert. Dieser wird bei der Unterversorgung entleert. Der MMA-Test ermöglicht eine sinvolle Diagnostik eines Vitamin B12 Mangels.
Bron

6. Vitamin B12 wird in der Leber gespeichert. Beim vollen Speicher ist dein Bedarf für 3 bis 5 Jahre gedeckt. Dieser wird bei einer Unterversorgung über die Jahre hinweg geleert.
Bron

7. Der Vitamin B12 Mangel hat einen direkten Einfluss auf die Müdigkeit. Dieser kann durch die erhöhte Einnahme des Vitamins normalisiert werden.
Bron

8. Es wurde ein Zusammenhang zwischen den Vitamin B12 Mangel und Müdigkeit sowie Depression gefunden, in Patienten, die einen Schlaganfall hatten.
Bron

9. Der Holo-TC Test erkennt einen Vitamin B12 Mangel frühzeitig und kann qualitative Werte zudem Vitamin B12 geben.
Bron

10. Der MMA-Test ermöglicht eine frühzeitige Diagnostik eines Vitamin B12 Mangels.
Bron

11. Experten sprechen von einem Vitamin B12 Mangel, wenn der MMA-Wert über 2 mg pro Gramm Kreatinin liegt.
Bron

12. Die Tabelle wurde in Anlehnung an die Referenzwert von Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. vom 02/2019 erstellt.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?