Badzout
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

108Verzamelde opmerkingen

Badzout is een product dat gemaakt is van zee- of steenzout. Hoewel het de laatste jaren heel populair is geworden, is het gebruik van badzout geen recente uitvinding, maar wordt het al duizenden jaren door verschillende culturen gebruikt, zowel om de cosmetische eigenschappen als de heilzame werking ervan.

Veel mensen denken dat badzout hetzelfde is als gewoon zout, maar dat is niet zo. Het mineraalgehalte van de twee soorten is verschillend. In tegenstelling tot tafelzout zijn de zouten die gebruikt worden om badzout te maken rijk aan magnesium, natrium, calcium of kalium; ze verbeteren de conditie van de huid, versterken de beschermende huidbarrière en verlichten bepaalde huidaandoeningen.
Belangrijk om te weten

  • Badzout kan van verschillende oorsprong zijn en verschillende effecten hebben, afhankelijk van de chemische samenstelling en de aroma’s die eraan worden toegevoegd.
  • Niet al het badzout is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, maar sommige zijn “verrijkt” met kunstmatige parfums, siliconen en andere petroleumderivaten.
  • Voordat je badzout koopt, moet je goed weten welk huidtype je hebt, en welke effecten je wilt bereiken. Ze zijn niet allemaal hetzelfde!

Onze selectie: De beste badzout-producten op de markt

De badzouten die op de  Nederlandse markt verkrijgbaar zijn kunnen allemaal hetzelfde lijken. Denk je dat het enige verschil tussen de producten de kleur en het geurtje is? Dan heb je het mis. De verschillende soorten badzout die er te koop zijn, kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, afhankelijk van hun eigenschappen. Hieronder hebben we vijf opties voor je uitgezocht.

Het beste badzout voor een betere bloedsomloop en een ontgiftende werking

Het zeer zuivere Epsom Badzout met hoogwaardige kristallen is een fijn mineraalzout dat door haar unieke samenstelling van magnesium en sulfaat een positieve uitwerking heeft op het lichaam. Het badzout verlicht stress en ontspant het lichaam. De actieve stoffen kunnen schadelijke stoffen afvoeren en zo je lichaam en huid detoxen. Na de eerste keer gebruik voel je al dat je huid heerlijk zachtjes aanvoelt. Helpt ook bij een betere nachtrust!

Het beste badzout voor een heerlijk voetenbadje

De Kneipp voetbalkristallen reinigen, verzorgen en verkwikken en zijn de ideale voorbereiding op aansluitende verzorging van je voeten. Het natuurlijke extract van calendula staat bekend om zijn herstellende en verzorgende eigenschappen en is een weldaad voor je voeten. Het voetbadzout zorgt ervoor dat het voelt alsof je voeten even op vakantie zijn. Het ruikt heerlijk. Na 10 minuten in het voetenbadje voelt het al alsof je voeten herboren zijn.

Het beste badzout met therapeutisch effect

De Zarqa Therapeutic Dead Sea Salt is 100% op natuurlijke wijze gedroogd in de zon. Hierdoor blijft er een extreem hoog gehalte aan mineralen, vooral magnesium, en sporenelementen in het zout zitten. Het zout is perfect voor een ontspannend en hydraterend bad en voetenbad. Het is geschikt voor alle huidsoorten, dus ook een droge en gevoelige huid. Door het badzout te combineren met etherische oliën maak je van je badmoment een echt verwenmoment.

Het beste badzout voor in de jacuzzi, spa of whirlpool

Aquafinesse Spa de Luxe Crystals is badzout dat je probleemloos kunt gebruiken in je jacuzzi, spa of whirlpool. Een pakket bestaat uit 4 heerlijke geuren die staan voor de 4 elementen van de natuur; lucht, water, vuur en aarde. Dit badzout is ontzettend zuinig in gebruik. Voeg 3 lepeltjes (80 gram) toe aan het water en geniet nog meer van je ontspannende momentjes. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

Het badzout met de lekkerste geur

Kneipp-badkristallen bevatten een hoog percentage natuurlijk thermisch zout. Deze wordt verkregen in de enige overgebleven pannenboiler van Europa, de zoutmijn van Luisenhall, uit zuiver natuurlijke pekel, die op een diepte van 460 meter voortdurend wordt verrijkt door de zoutafzettingen van een 250 miljoen jaar oude oerzee. De van nature zuivere pekel is vrij van chemische toevoegingen en milieu-invloeden.

Met deze badkristallen van Kneipp voel je je alsof je door het bos loopt. Het product bevat natuurlijke etherische oliën van grenen- en dennenhout en heeft een groene kleur in het water. Het is een combinatie van aroma- en kleurtherapie, en het product is huidvriendelijk. Je ontvang 2 potten met badkristallen van ieder 500 gram.

Shopgids: Alles wat je moet weten over badzout

Badzout is een heel gangbaar product in bijna elke badkamer en is tegelijkertijd vrij onbekend voor veel mensen. Zoals we al vertelden zijn er nog steeds veel mensen die geloven dat keukenzout en badzout hetzelfde product zijn, terwijl dat niet het geval is. We gaan proberen een aantal van de meest voorkomende twijfels over dit product weg te nemen.

Badzout

Mineraalrijke zouten, in combinatie met warm water en andere etherische oliën, kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn.
(Bron: Alena Ozerova: 53055876/ 123rf.com)

Wat is badzout en waar wordt het voor gebruikt?

Badzout is een samenstelling van oplosbare, niet-organische stoffen die in combinatie met warm water – meestal in het bad – worden gebruikt om te genieten van hun gezonde werking en om te ontspannen. Ze worden vaak gemengd met andere componenten, zoals etherische oliën om hun effect te versterken of om hun eigenschappen toe te voegen aan die van het zout zelf.

Hoewel de naam is afgeleid vanwege de gelijkenis met gewoon zout, is de chemische samenstelling anders. Afhankelijk van de oorsprong ervan wordt deze onderverdeeld in twee soorten: zee- en steenzout.

Zeezout ontstaat door de verdamping van zeewater dankzij de inwerking van de zon, terwijl steenzout in ondergrondse sedimenten wordt gevonden.

Waarom is het een goed idee om badzout te gebruiken?

Badzout van hoge kwaliteit bevat een aantal van de elementen die het lichaam nodig heeft, zoals magnesium, ijzer of calcium. Mineraalrijke zouten, in combinatie met warm water en andere etherische oliën, helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn bij overbelasting of zelfs artritis.

Natrium wordt gecombineerd met water om de hydratatie van de bovenste laag van de huid te beschermen en kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis. Bovendien dragen de aromatische eigenschappen van veel soorten badzout bij aan de geestelijke ontspanning en kan het zeer effectief zijn voor mensen met slapeloosheid.

Soort badzout Eigenschappen
Ontspannend De combinatie van mineralen, warm water en etherische oliën die in veel badzout aanwezig zijn, zorgt voor een gevoel van ontspanning en verlicht stress.
Hydraterend Het magnesium dat aanwezig is in badzout heeft vochtinbrengende eigenschappen.
Goed voor de bloedsopmloop Warm water opent de poriën en bevordert de opname van mineralen zoals zink, kalium en calcium in de huid.
Detox De poriën gaan open en de mineralen in het badzout reinigen je huid van giftige stoffen.
Pijnverlichtend Bepaalde soorten badzout verlichten artritisgerelateerde pijn.
Ontsmettend De aanwezigheid van natrium en andere mineralen in dit product werkt als een natuurlijk “conserveringsmiddel” op je huid.

Hoe bereid je een bad met badzout?

Het bereiden van een lig- of voetenbad met badzout is heel eenvoudig. Om te beginnen moet je in het geval van de badkuip de stop erin doen. Giet vervolgens het badzout in het bad. Het beste is om deze onder de waterstraal te plaatsen, zodat het zout beter oplost en het zijn aroma kan verspreiden, als ze geparfumeerd zijn.

De hoeveelheid zout dat je moet gebruiken hangt een beetje af van je wensen en behoeftes, maar 100 gram is een gemiddelde hoeveelheid. De temperatuur van het water moet de maximale temperatuur zijn die je aangenaam vindt. Als het bad vol is, zet dan de kraan dicht, ga er heerlijk in liggen en geniet.

Badzout

De hoeveelheid zout dat je moet gebruiken hangt een beetje af van je wensen en behoeften.
(Bron: Alena Ozerova: 54740953/ 123rf.com)

Kan badzout ook voor andere doeleinden worden gebruikt?

In feite kun je badzout voor vele andere dingen gebruiken. Als je denkt dat badzout “alleen” dient om het in het badwater te doen, is dat niet het geval. Het badzout kan voor veel doeleinden gebruikt worden die allemaal goed voor je gezondheid en je uiterlijk zijn.

  • Je kunt het als een gezichtsmasker gebruiken als je het met een kleine hoeveelheid water mengt tot een dikke pasta.
  • Als je het zout in gelijke delen mengt met water of met een olie, zoals olijfolie, kokos- of amandelolie kun je dit gebruiken als body scrub.
  • Als je badzout oplost in heet water en het mengsel vervolgens laat afkoelen, heb je een natuurlijke, antibacteriële gezichtstonic, perfect voor de acne-gevoelige huid.
  • Je kan het zelfs gebruiken om je mondhygiëne te verbeteren als je het mengt met baksoda. Deze formule heeft een witmakende en desinfecterende werking op de tanden.
  • Je kunt het ook gebruiken als behandeling voor nagels en nagelriemen. Los het zout gewoon op in een kom met heet water en dompel je handen er een paar minuten in onder.

Welke soorten badzout zijn er?

Naast zee- en steenzout zijn er drie subtypes badzout: het Epsomzout, dat afkomstig is uit de gelijknamige streek in het Verenigd Koninkrijk, het Zwarte Zeezout, dat afkomstig is uit de Zwarte Zee, en het Himalayazout, dat worden gewonnen uit gebieden in de buurt van het Himalayagebergte. Er zijn meer soorten, maar deze worden het meest gebruikt.

Soort badzout Eigenschappen
Epsomzout Dit zout is kleurloos, rijk aan magnesium, verlicht spier- en gewrichtspijn. Verwijdert giftige stoffen uit het lichaam en scrubben de huid.
Dodezeezout Dit zout is kleurloos, rijk aan kalium en calcium, voorkomt vochtophoping en verbetert de bloedsomloop. Helpt tegen osteoartritis en psoriatische artritis.
Himalayazout Dit zout is roze door het hoge ijzergehalte. Het verbetert de bloedsomloop en vermindert spierontstekingen.

Wat voor badzout moet ik gebruiken?

Zoals je kunt zien, heeft elke soort badzout andere eigenschappen – hoewel er ook verschillende soorten badzout zijn die overeenkomsten hebben. Daarom moet je er een kiezen die aansluit bij je behoeften en routines. Welke je ook kiest, we raden je aan altijd producten te kiezen die zo natuurlijk mogelijk zijn en geen synthetische ingrediënten zoals parfums bevatten.

Mensen die spier- en gewrichtspijn willen verlichten, moeten kiezen voor Epsomzout. Dode Zeezout wordt vooral aanbevolen bij huidproblemen en om de textuur van de huid te verbeteren, ook als deze gezond is. Himalayazout, daarentegen, is het meest aanbevolen voor een ontspannend bad voor het slapen gaan.

Welk effect hebben de verschillende aroma’s van badzout ?

Niet alle badzouten zijn gearomatiseerd, maar de meeste wel en vaak worden ze gebruikt in de aromatherapie. Elke geur heeft een effect op onze stemming, dus het is aan te raden dat je er één kiest afhankelijk van de beleving die je wilt ervaren. Ons advies is om te kiezen voor zout met aroma’s die afkomstig zijn van natuurlijke ingrediënten.

Aroma Indicaties
Lavendel of munt De geur van lavendel of munt wordt aanbevolen voor het verlichten van stress of slapeloosheid.
Citrusvruchten Citrusvruchten hebben het vermogen om je energie te geven, dus ze worden vooral aanbevolen voor een bad in de ochtend.
Eucalyptus Eucalyptus werkt vooral goed voor het verlichten van een verstopte neus, dus het is heel goed voor als je verkouden bent of een allergie hebt.
Citroengras Badzout met een geur van citroengras is aan te raden bij hoofdpijn of jetlag.

Hoe kan ik badzout gebruiken als ik thuis geen badkuip heb?

Het komt steeds vaker voor dat we geen badkuip in onze badkamer hebben: we leven in een wereld die op volle toeren draait, we hebben nergens tijd voor en het is waar dat dat het veel sneller is om te douchen dan om in bad te gaan. Maar maak je geen zorgen, want je hoeft geen bad te hebben om van de eigenschappen van badzout te genieten.

Je kunt het zout onder de douche gebruiken als een body scrub als je het tot een dikke pasta mengt met een drager olie. Met de stoom van het warme water lost het zout op en kun je genieten van de eigenschappen en de gearomatiseerde waterdamp. Natuurlijk kun je er ook je handen of voeten in onderdompelen om ze na een lange dag te ontspannen.

Badzout

Als je op zoek bent naar geparfumeerd badzout, kun je het beste een badzout met etherische oliën kiezen.
(Bron: Diana Vyshniakova: 24825228/ 123rf.com)

Heeft badzout contra-indicaties?

Het badzout op zich heeft geen contra-indicaties. Wat wel schadelijk kan zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je problemen hebt met je bloedsomloop, is te vaak of te lang in bad gaan, omdat het zout de huid kan uitdrogen of je gewrichten een zwaar gevoel kan geven.

Baden in zeer heet water – met of zonder badzout – mag niet meer dan één keer per week, bovendien is het goed om water te besparen! Het is ook niet aan te raden om er meer dan een half uur in te liggen. Als je uit het bad komt, gebruik dan je gebruikelijke vochtinbrengende crème of olie om het risico van een droge huid te verminderen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van badzout om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het badzout te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het badzout dat je nodig hebt:

Samenstelling

Bij het kopen van badzout is de samenstelling de belangrijkste factor die je moet overwegen. We raden je aan om producten te kiezen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, omdat deze minder gevaarlijk zijn voor je huid en minder kans hebben om allergieën te veroorzaken of te verergeren. Bovendien zijn ze over het algemeen effectiever.

Als je op zoek bent naar geparfumeerde badzouten, is ons advies om te zoeken naar producten met etherische oliën in hun ingrediënten. Als je geïnteresseerd bent in een geurloos soort badzout vanwege de samenstelling ervan, denk er dan aan dat je het gewenste aroma kunt toevoegen als je het product mengt met enkele druppels van je favoriete etherische oliën.

Aroma

We hebben al kort opgemerkt dat de verschillende aroma’s die badzout kan hebben, eigenschappen hebben die van elkaar verschillen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een breed assortiment aan parfums: die van kruiden, bloemen of fruit zijn de meest voorkomende geuren. Je hoeft je niet te laten meeslepen door een lekker geurtje, maar je kunt ook genieten van de effecten ervan.

Een goede optie voor een variatie in je badbeleving is om een geurloos badzout te combineren met verschillende etherische oliën. Vergeet niet om de eigenschappen van deze olieën te raadplegen en ze te combineren om hun psychische, curatieve en medicinale effecten te versterken.

Vermijd kunstmatige parfums, omdat deze huidallergieën kunnen veroorzaken.

Kleur

Het badzout wordt in verschillende kleuren aangeboden. Enerzijds kan de kleur afhangen van de chemische samenstelling – we hebben al gezegd dat Himalayazout een roze kleur heeft vanwege het hoge ijzergehalte – maar anderzijds kunnen kleuren ook worden toegevoegd door middel van natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen.

Het gekleurde zout kleurt het badwater, wat de werking ervan kan versterken en bovendien esthetisch is. Wij raden je aan te kiezen voor zout dat gekleurd is met natuurlijke ingrediënten, zoals kruiden of bloemen.

Als je wit badzout wilt kleuren, kun je een paar druppels kleurstof toevoegen.

Grootte van de kristallen

Hoewel we bij badzout meestal denken aan een vrij grof korrelzout, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Tegenwoordig vinden we badzout op de markt met kleine, middelgrote, grote of zeer grote kristallen. De afmeting van de kristallen hangt af van waar we ze voor willen gebruiken.

Als we bijvoorbeeld badzout willen gebruiken als body scrub door het te mengen met een olie, kunnen we beter een zout met kleine kristallen kiezen. Voor een bad in een badkuip zijn grote kristallen prima. Aan de andere kant is het beter om middengrote kristallen te gebruiken voor een bad voor je voeten of handen, deze lossen namelijk beter op.

Oorsprong

We hebben het al gehad over de meest gangbare oorsprong van badzout: Epsom, de Dode Zee en de Himalaya. Zoals je weet, heeft elk van hen een andere samenstelling, een zuiverheidsgraad die varieert. Die van de Himalaya, een steenzout gevormd onder zeer hoge druk, is de zuiverste. Daarom hebben ze verschillende eigenschappen.

Als je badzout gaat kopen, kijk dan goed of het echt afkomstig is uit de streek van herkomst. Fabrikanten manipuleren soms hun labels om ons te doen geloven dat we bijvoorbeeld een Epsom-zout kopen, terwijl het in werkelijkheid gewoon zout is met eigenschappen die lijken op die van Epsom-zout. Lees de informatie op de etiketten altijd zorgvuldig door.

Samenvatting

De mensheid is al jarenlang bekend met de weldadige effecten van badzout. Het is een product dat in vrijwel alle badkamers aanwezig is, maar denk niet dat ze allemaal hetzelfde zijn. De eigenschappen variëren naargelang de oorsprong en de chemische samenstelling ervan, of de etherische oliën die aan de formules worden toegevoegd.

We hopen dat we je hebben geholpen met deze shopgids om het enorme aanbod aan badzout beter te kunnen begrijpen. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de keuzemogelijkheden bij de aankoop van een fles badzout ontelbaar. Daarom is het belangrijk om te weten welk soort zout je zoekt en welke effecten je hoopt te bereiken.

Vond je ons artikel over badzout interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte badzout kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Zakharevskaya: 118038758/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies