Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Een droge, gebarsten of zelfs gerafelde nagelriem kan tot onaangename ontstekingen leiden. Als je zulke verwondingen wilt voorkomen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het verwijderen van de nagelriemen. Want een gezonde nagelriem is ook van groot belang voor een verzorgd uiterlijk van de nagels.

Er wordt echter vaak te weinig aandacht besteed aan de verzorging van de nagelriemen. In de volgende paragrafen willen we je daarom uitleggen hoe je je nagelriemen het beste kunt verwijderen en verzorgen. Daarbij geven we je belangrijke tips, zodat je goed voorbereid bent. Als je besluit de nagelriemen zelf te verwijderen, kan een gedetailleerde gids je helpen. Na het lezen van dit artikel zou het verwijderen van nagelriemen niet meer moeilijk moeten zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Regelmatige verzorging van de nagelriemen wordt aanbevolen. Het gebruik van verzorgingsproducten is vaak voldoende om uitdroging van de nagelriemen te voorkomen. Terugknippen van de nagelriemen is alleen nodig als er overtollige nagelriemen zijn.
  • Het verwijderen van de nagelriemen met een gewone nagelschaar of door ze af te kauwen kan tot verwondingen en ontstekingen leiden. Dit resulteert meestal in nog hardnekkiger nagelriemen.
  • Als je de voorkeur geeft aan professionele nagelverzorging, hoef je niet veel te betalen voor een bezoek aan een nagelstudio. Ze bieden vaak behandelingspakketten aan waarbij ook de nagelriem verwijderd wordt.

Definitie: Wat is de functie van de cuticula?

De nagelriem – ook nagelplooi of nagelriemwand genoemd – is de huid die het nog niet zichtbare deel van de nagel aan de rand van de vingernagels en de teennagels bedekt.

nagelhaut-entfernen

Gezonde en verzorgde nagels zijn essentieel voor iemands eigen gevoel van welzijn en uiterlijke verschijning. (Image source: Mona Eendra / Unsplash)

Omdat het opnieuw ingroeiende deel van de nagel nog heel zacht is, heeft hij bescherming nodig. Het voorkomt ook het binnendringen van bacteriën, ziektekiemen en vuil. De nagelriem werkt bijgevolg als een barrière tussen de nagelwortel en invloeden van buitenaf. Het menselijk lichaam maakt voortdurend nieuwe nagelriemen aan.

De eenvoudige reden hiervoor is dat de beschermende functie voortdurend verzekerd moet zijn. Als er te veel nagelriem verwijderd wordt, reageert het lichaam met een nog sterkere groei van de nagelriem. Een intacte nagelriem kan zijn functie als beschermingsmechanisme niet meer vervullen. Daarom is het goed verwijderen van de nagelriemen en regelmatige verzorging erg belangrijk.

Achtergrond: Wat je moet weten over het verwijderen van nagelriemen

Voor je aan het eind van ons artikel een gedetailleerde instructie leest over hoe je nagelriemen verwijdert, willen we in de volgende alinea’s de belangrijkste vragen in detail beantwoorden.

Waarom moet je nagelriemen verwijderen?

Eerst en vooral willen we duidelijk maken dat het verwijderen van de nagelriemen niet noodzakelijk betekent dat je ze afsnijdt. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Verwijderen betekent meestal de nagelriem terugduwen. Dit is vaak voldoende om de nagelriem los te maken van het nagelbed. In principe kun je onthouden dat de nagelriem alleen afgeknepen hoeft te worden als hij uitsteekt.

Je moet de nagelriemen verwijderen om overtollige of neetnagels te voorkomen.

Waarom je je überhaupt zorgen moet maken over je nagelriemen heeft te maken met hun natuurlijke groei.

Omdat het lichaam ze voortdurend repliceert, kan er snel een teveel ontstaan. Als je ook last hebt van droge nagelriemen, kunnen zich zogenaamde klinknagels vormen. Dit zijn kleine scheurtjes op de zijrand van de nagelriem. Een andere reden waarom je je nagelriemen regelmatig moet verwijderen is dat te veel nagelriemen een trage nagelgroei kunnen veroorzaken.

Bovendien, als je de overtollige huid helemaal niet of verkeerd verwijdert, kunnen de nagelriemen ontstoken raken. Het kan ook leiden tot chronische nagelbedirritatie en een verhoogd risico op wratten. Zoals je ziet, moet je de verzorging van je nagelriemen niet verwaarlozen.

Hoe vaak moet ik de nagelriemen verwijderen?

Omdat ieders nagelriemen in een verschillend tempo groeien, is de frequentie van verwijderen heel individueel. Hierdoor is het moeilijk om een algemene uitspraak te doen. In principe moet je de nagelriem terugduwen als hij te ver op het nagelbed ligt. Je moet ook rafelige en broze nagelriemen verwijderen.

Dus als je merkt dat de huid aan de randen van je nagel erg droog aanvoelt en dat de huid er gedeeltelijk uitsteekt, moet je de nagelriem behandelen. Maar als je de nagelriemen te vaak verwijdert, bestaat het gevaar dat je te diep in de beschermende barrière doordringt. Als gevolg daarvan kan de nagelriem ontstoken raken.

Welke fouten moet ik vermijden bij het verwijderen van nagelriemen?

Er zijn veel dingen die mis kunnen gaan bij het verwijderen van nagelriemen. Het belangrijkste bij het verwijderen van de nagelriemen is dat je niet te veel of te weinig verwijdert. Dit is omdat als je te ver naar binnen gaat, verwonding het gevolg is en als je te weinig weghaalt, kan dat een trage nagelgroei tot gevolg hebben.

Je moet ook niet vergeten de nagelriemen te weken. Dit komt omdat ze vaak teruggeduwd worden als ze droog zijn. Dit verhoogt het risico op verwondingen.

Bij het verwijderen van de nagelriem zelf, is een veelgemaakte fout om hem met een gewone nagelschaar af te knippen.

Dit moet je ten koste van alles vermijden, want het verhoogt het risico op infectie. Je moet ook afzien van het plukken of afkluiven van overtollige nagelriemen.

Wat kan helpen bij bijzonder hardnekkige nagelriemen?

Als je last hebt van woekerende nagelriemen, kun je je nagelriemen weer onder controle krijgen met extra verzorging en behandeling. Als de volgende tips geen effect op je hebben, moet je een afspraak maken bij een nagelstudio.

nagelhaut-entfernen

Een waterbadje met een scheutje olie kan helpen bij hardnekkige nagelriemen. (Image source: Priscilla Du Preez / Unsplash)

Hardnekkige nagelriemen worden meestal veroorzaakt door ontsteking en verwonding van de nagelriemen. Omdat het menselijk lichaam het beschermingsmechanisme wil verzekeren, groeit de nagelriem nog sterker en strakker terug.

Als dit bij jou het geval is, moet je je toevlucht nemen tot de volgende tips. Een manier om de nagelriemen te hydrateren is door oliën te gebruiken. Dit zou de nagelriemen zachter en soepeler moeten maken. Bijzonder voedende oliën zijn:

Oliesoort Prijs / 100 milliliter
Jojoba olie vanaf 10 €
Kamille olie vanaf 7 €
Olijfolie vanaf 2 €
Amandelolie vanaf 6 €

Om een optimaal effect te bereiken, raden we je aan de respectieve olie ’s avonds op de nagelriem aan te brengen en ze de hele nacht te laten intrekken. Het is het beste om hierbij katoenen handschoenen te dragen. Voor verdere verzorging kun je ook elke dag een crème naar keuze op je nagels smeren.

Deze nagelriemcrème bevat idealiter een van de hierboven genoemde oliën. Het is belangrijk dat je heel consequent bent in je verzorging, want alleen zo bereik je een verbetering.

Wat kost een professionele behandeling in een nagelstudio?

Als je liever een professionele behandeling wilt, kun je naar een nagelstudio gaan. Daar worden – in vergelijking met de thuisbehandeling – andere hulpmiddelen gebruikt. Het is niet ongewoon dat de nagelriemen met een kniptang behandeld worden. We willen er op deze plaats op wijzen dat zulke hulpmiddelen niet geschikt zijn voor beginners.

Als je last hebt van een hardnekkige nagelriem en het gebruik van een kniptang niet kunt vermijden, moet je beslist een afspraak maken met een deskundige. Professionele behandelingen zijn er al vanaf 10 euro. Hoeveel het werkelijk kost hangt af van de nagelstudio.

Welke huismiddeltjes zijn geschikt om nagelriemen te verwijderen?

Voor iedereen die niet het juiste verzorgingsproduct in huis heeft, is er ook de mogelijkheid om conventionele huismiddeltjes te gebruiken. Dit is heel gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld olijfolie gebruiken om de nagelriemen te verzachten en te verwijderen. Je hoeft alleen maar een scheutje olie toe te voegen aan een warm waterbad.

Na ongeveer 10 minuten heeft de olie al een hydraterend effect. Als alternatief kun je de olie ook gewoon met je vingertoppen in je nagelriemen masseren. Zo kun je je nagelriemen beter verwijderen en ze tegelijk verzorgen – zonder extra producten uit de drogisterij.

Nagelriemen verwijderen: de beste tips en trucs om nagelriemen te verwijderen

Als je geen tijd hebt om een nagelstudio te bezoeken of gewoon geld wilt besparen, kun je je nagelriemen ook thuis verwijderen. Hieronder vind je gedetailleerde stap-voor-stap instructies en een overzicht van het gereedschap en de producten die je nodig hebt. Zo staat niets je nagelverzorging op je handen en voeten in de weg.

Stap-voor-stap instructies

Er worden vaak fouten gemaakt bij het verwijderen van nagelriemen. Om mogelijke verwondingen te voorkomen, hebben we een eenvoudige gids samengesteld met slechts vier stappen. Als je voor het eerst thuis je nagelriemen verwijdert, moet je van tevoren wat gebruiksvoorwerpen kopen en klaarleggen.

Deze omvatten een kom lauw water, zuiveringszout (optioneel), nagelriemverwijderaar, nagelolie, een rozenhoutstaafje en nagelriemknippers.

  1. Verzacht de nagelriemen: De eerste stap is om de nagelriemen zacht te maken. Dit maakt het gemakkelijker voor je om de volgende stappen uit te voeren, dus je mag ze nooit overslaan. Alles wat je nodig hebt is een kom lauw water. Leg je handen of voeten minstens 5 minuten in het water. Als alternatief kun je chemische producten gebruiken. Met een nagelriemremover of een nagelolie, bijvoorbeeld, kun je hetzelfde resultaat bereiken en iets soepeler zijn. Wrijf het product eenvoudig in de nagelriemen. Je kunt de pen altijd met je meenemen als je onderweg bent.
  2. Duw de nagelriemen terug: Nadat je je handen of voeten ongeveer 5 minuten in water geweekt hebt, moeten de nagelriemen zacht zijn. Nu kun je voorzichtig de nagelriem terugduwen met een rozenhout stokje. Leg hiervoor het stokje op de nagel voor de overtollige huid en duw de nagelriem zachtjes terug. Doe dit verschillende keren op elke nagel tot de hele nagelriem teruggeduwd is. Zorg ervoor dat je dit langzaam doet. De verzachte nagelriem zal zonder veel druk meegeven.
  3. Knipovertollige nagelriemen af (optioneel): Idealiter gebruik je voor deze stap een nagelriemknipper. Met dit gereedschap kun je de gerafelde nagelriemen voorzichtig en precies verwijderen. Het is belangrijk dat alleen de uitstekende nagelriemen worden afgeknipt. Anders zou je de nagel kunnen beschadigen en zou de nagelriem nog hardnekkiger terug kunnen groeien. Als je problemen hebt met het aanbrengen, raden we je aan een professionele nagelstudio te bezoeken.
  4. Verzorging: Niet te onderschatten is de verzorging voor een blijvend mooie nagelriem. Om te voorkomen dat je nagelriemen uitdrogen, kun je een olie of balsem op je nagels smeren. Zoals we al gezegd hebben, kun je ook olijf- of zonnebloemolie als huismiddeltje gebruiken. Het beste is om dit in je dagelijkse routine op te nemen.

Tenslotte willen we erop wijzen dat nagelriemen nooit met een gewone nagelschaar geknipt mogen worden. Ook het afbijten van de nagelriemen is een no-go en kan tot ontstekingen leiden.

Nuttige gebruiksvoorwerpen

We hebben in onze stap-voor-stap instructies al enkele gebruiksvoorwerpen genoemd. De belangrijkste hulpmiddelen en producten voor een optimaal resultaat worden nu in de volgende paragrafen meer in detail gepresenteerd. Als alternatief kun je naar een nagelstudio naar keuze gaan. In dit geval hoef je geen rozenhout stokje of nagelriemschaar te kopen.

De volgende hulpmiddelen zijn geen grote investering qua prijs, maar ze kunnen een groot verschil maken bij het verwijderen van je nagelriemen. Dus voor je begint met het verwijderen van nagelriemen, zorg je dat je een rozenhout stokje, een nagelriemschaar en een verzorgingsproduct of twee bij de hand hebt.

Rozenhout stokje

Met dit gereedschap kun je de nagelriemen gemakkelijk terugduwen. Het bijzondere eraan is het materiaal. Door het zachte oppervlak van het rozenhout wordt de nagelriem niet beschadigd. Je kunt ze ook gebruiken om nagellak bij te werken of je nagels schoon te maken.

Met hun multifunctionele toepassing mogen rozenhoutstaafjes in geen enkele nagelverzorging ontbreken. Dit hulpmiddel kan gekocht worden voor slechts 5 euro voor 100 stuks. Omdat het geschikt is voor nagelriemen van zowel de vingers als de tenen, is de aanschaf van dit hulpmiddel zeer aan te bevelen.

Nagelriemknippers

Om de nagelriemen niet te beschadigen bij het verwijderen, zijn nagelriemknippers de beste optie. Vergeleken met gewone nagelscharen kun je met dit gereedschap voorzichtiger werken en zo verwondingen vermijden.

Nagelriemknippers zijn er voor slechts 10 euro en zijn te koop in elke drogisterij. Dus als je zelf je nagelriemen wilt verwijderen, moet je dit kleine hulpmiddel kopen.

Verzorgingsproducten

Nuttige verzorgingsproducten zijn onder andere nagelriemcrèmes en natuurlijke oliën. Deze hebben een helende werking op ontstekingen of verwondingen en hydrateren de nagelriemen.

Verzorgingsproducten moeten niet alleen gebruikt worden als de nagels beschadigd zijn. Gebruik liever dagelijks een nagelriemcrème of olie om droge plekken te voorkomen.

Conclusie

Als je investeert in gereedschap en producten zoals rozenhoutstaafjes, nagelriemknippers, verzorgingscrèmes en oliën, ben je goed toegerust voor nagelverzorging thuis. Met weinig moeite kan het algehele uiterlijk van de nagels verbeterd worden.

Het correct verwijderen van nagelriemen is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook essentieel om vervelende pijn te voorkomen. Bij het verwijderen van nagelriemen kunnen veel fouten gemaakt worden. Deze kunnen leiden tot onaangename ontstekingen of verwondingen. Het is daarom des te belangrijker om de juiste behandeling en verzorging van de nagelriemen van tevoren aan te pakken.

Beeldbron: Popov/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies