Laatst bijgewerkt: 07-01-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Een open scheermes is een scheermes dat al in de 17e eeuw werd gebruikt. Het is een van de oudste soorten scheermessen. Om goed te kunnen scheren met een open scheermes, heb je een model nodig dat praktisch en efficiënt is. Er zijn verschillende soorten messen verkrijgbaar. Zowel de staalsoort, de maat, de slijpingstechniek en het punttype bepalen de scheerkarakteristiek van het mes. Maak je echter geen zorgen, in dit artikel helpen we je bij het vinden van het perfecte open scheermes!

De meeste mannen gebruiken een open scheermes vanwege de hang naar nostalgie en de traditionele manier van scheren. In deze shopgids verkennen we de verschillende modellen en laten we zien welke het beste werken. Daarnaast beantwoorden we de belangrijkste veelgestelde vragen die gebruikers hebben over open scheermessen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Er zit veel verschil in de kwaliteit van open scheermessen. Het is belangrijk dat je een model kiest dat een zuivere snede maakt, omdat open scheermessen de neiging hebben om zeer scherp te zijn en het heel gemakkelijk is om je ermee te snijden.
  • Het is bovendien belangrijk om te zoeken naar een model dat licht is en dat de goed past bij de bouw van je hand, om het scheermes gemakkelijk te kunnen manoeuvreren.
  • De beste scheermessen zijn van van roestvrij staal gemaakt. Deze mesjes gaan het langste mee.

Beste Open Scheermes: Onze selectie

Hieronder vind je een lijst met de 5 beste open scheermessen die je op de markt zult vinden. Elk model heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Een goed onderhouden scheermes gaat een leven lang mee en kan zelfs overgaan van vader op zoon. In de selectie hieronder laten we je de verschillen tussen de messen zien. Op deze manier helpen we je om het open scheermes te vinden dat het beste bij je past.

Het beste open scheermes voor het bijwerken van de baardcontouren

Het Guardenza Shavette Cut Throat scheermes is ideaal voor een comfortabele scheerbehandeling en het bijwerken van je bakkebaarden, baardlijnen en sikje. Het open scheermes wordt inclusief scheermes en stijlvolle hoes geleverd. De Shavette is gemaakt van zwart gecoat roestvrij staal en heeft een mooi houten handvat.

We vinden het vooral een fijn mes voor het bijwerken van de baardlijn. Het open scheermes werkt het beste met een doorzichtige scheergel.

Onze favoriete kappersset met klassiek open scheermes

Met deze luxe Taglio Hair kappersset heb je alles in huis wat je nodig hebt om de beste styling en knipbeurten te geven. Det set bevat een prachtig klassiek open scheermes. Het dubbelzijdige scheermesje ligt fijn in de hand en kan lang mee doordat het van verchroomd metaal is gemaakt.

Door de professionele afwerking is er een aanzienlijk kleinere kans op sneetjes. De set bevat daarnaast o.a. kapperscharen en een kapperskam.

Het beste open scheermes voor stoere mannen

Het Jaguar JT1 Metal scheermes met roestvrije metalen grip heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het scheermes is geschikt voor lange meisjes. Het gebruiken van dit product pusht je mannelijkheid naar een nieuw level.

Iedere man zal zich nog meer een echte man voelen als hij dit open scheermes in handen heeft. Het mes is stevig en gaat lang mee. Het is bovendien erg gemakkelijk om de mesjes te vervangen. Een aanrader dus!

Het open scheermes met eenvoudig te verwisselen mesjes

Het open scheermes van N&N is het ultieme scheermes voor iedere man. Ook als je nog nooit met een open scheermes hebt gewerkt, zul je eenvoudig met dit model overweg kunnen. Wil je eens proberen om te scheren als een echte barbier? Dit is het perfecte product.

Het scheermes werkt met verwisselbare scheermesjes voor een optimaal resultaat. Er worden tien kwalitatief hoogwaardige verwisselbare mesjes meegeleverd. Het mes wat in de houder zit is een testmes en kun je niet gebruiken.

Het beste open scheermes voor beginners

Ook het open scheermes van Anthony Brown is perfect voor beginners. Het mes wordt geleverd met een eBook vol instructies en waardevolle tips over hoe je het mes met ultrascherp bladen het beste kun gebruiken. De ingebouwde greep voorkomt uitglijden en minimaliseert het risico op letsel. Met dit model kun je rustig wennen aan de nieuwe manier van scheren.

Je kunt het open scheermes aanpassen aan je behoeften, waardoor de bediening ervan nog makkelijker voor je wordt. Dankzij het hoogwaardige roestvrij stalen metaal kun je het scheermes lang blijven gebruiken. Het model is getest door diverse barbershops. Het maakt vooral indruk door zijn eenvoudige bediening, uitstekende afwerking en extra scherpe messen.

Shopgids: Wat je moet weten over open scheermessen

Er zijn veel verschillende soorten open scheermessen. Om het beste model te vinden, is het belangrijk om de specifieke eigenschappen en kenmerken van het desbetreffende apparaat te kennen. Alleen op die manier weet je hoe ze werken en wat voor soort scheermessen het precies zijn. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je over dit product moet weten.

Closeup of a man getting shaved

Open scheermessen hebben verschillende toepassingen. Afhankelijk van hun ontwerp vervullen ze specifieke taken.
(Bron: Antonio Diaz: 27621582/ 123rf.com)

Wat is een open scheermes precies?

Een open scheermes is een vlijmscherp blad gemaakt van zeer zacht staal. Het dient om een baard mee te scheren. Het wordt ook wel een klassiek scheermes of straight razor genoemd. Je kunt het scheermes het beste gebruiken op een vochtig en gewassen gezicht, om de huid zo glad mogelijk en vrij van haar te krijgen.

Vóór de vorige eeuw scheerden de meeste mannen zich met dit product. Tegenwoordig worden de open scheermessen nog steeds zowel thuis in de badkamer, als in barbershops gebruikt.

Hoewel open scheermessen gedeeltelijk van hun eerste plek zijn verstoten door andere soorten apparaten, zoals elektrische scheerapparaten, hebben ze nog steeds een belangrijke rol in de huidige markt.

Van welke soorten metaal worden open scheermessen gemaakt?

Er zijn 2 hoofdtypen staal waar open scheermessen van worden gemaakt. Een daarvan is carbon staal. Het is het meest voorkomende type dankzij de effectiviteit bij het scheren. Het creëert een zeer scherpe en effectieve rand. Het enige nadeel van dit materiaal is dat het gemakkelijk kan gaan roesten. Je kunt roest gelukkig verwijderen met schuurpapier of een metalen polijstmachine.

Het andere type staal dat veel wordt gebruikt is roestvrij staal. Dit materiaal is moeilijker om te verscherpen, maar behoudt zijn scherpe snijkant langer. Ook ontstaat er geen roest.

Shaving accessories on a luxury wooden background

Een open scheermes zorgt voor een meer precieze en soepele scheerbeurt.
(Bron: NejroN: 37349869/ 123rf.com)

Wat voor punttypes hebben open scheermessen?

Scheermessen kunnen op veel verschillende manieren worden geclassificeerd. Eén ervan is op basis van het type punt (of de afwerking) die ze hebben. De meerderheid kan worden onderverdeeld in 3 categorieën, hoewel er meer typen zijn die niet zo veel worden gebruikt. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de verschillende punttypes:

Product Punttype Beschrijving
Rechte punt De omtrek van de punt daalt in een rechte lijn, loodrecht op de rand en eindigt in een zeer scherpe punt, wat erg handig is voor het scheren van smalle gebieden en het afbakenen van de baard. Het vergt een beetje meer zorg dan ronde en Franse punten. Ze zijn vooral handig voor experts.
Ronde punt De omtrek van de punt is halfrond en de punt die zich vormt met de rand is minder scherp en veiliger dan de rechte punt. Dat is waarom ze ideaal zijn voor mensen die nog niet vaak een open scheermes hebben gebruikt. Dit type punt biedt echter niet dezelfde precisie als de rechte tip om de baard af te bakenen.
Franse punt De omtrek is vergelijkbaar met een kwart van een ronde punt, maar heeft een scherpere curve. De punt die zich vormt met de rest van de rand is zo scherp als de rechte punt, hoewel misschien een beetje minder nauwkeurig. Het verschil tussen de Franse punt en de rechte punt is puur esthetisch.
Spaanse punt De omtrek van de punt buigt enigszins naar binnen, richting de rest van het lichaam van het mes.
Barbertip Dit soort open scheermessen wordt gekenmerkt door een klein gaatje tussen de rug en de rand.

Hoe gebruik je een open scheermes?

Een open scheermes is een product dat kan intimideren. Het is krachtig. Maar tegelijkertijd geeft het gebruik van open scheermes ook een gevoel van luxe. Het is iets waar je aan moet wennen. Open scheermessen worden normaal gesproken gebruikt in barbershops, omdat ze een van de meest geprefereerde instrumenten zijn van kappers en barbieren. Maar je kunt ze ook thuis gebruiken, als je weet hoe dit moet.

Er is één ding dat je in gedachten moet houden: Een scheerbeurt met een open scheermes kost tijd. Meer dan met een elektrisch of ander soort scheerapparaat. Hieronder vind je een video waarin wordt uitgelegd hoe je een open scheermes dient te gebruiken:

Wat zijn de verschillen tussen scheren met een open scheermes en met een elektrisch scheerapparaat?

Scheren met een open scheermes is klassiek scheren, het scheren zoals dat vroeger altijd werd gedaan. Je ziet het ook nog wel eens in oude films en series voorbij komen. Het scheren met een open scheermes garandeert een perfecte scheerbeurt, mits je dit op de juiste manier doet. Het is noodzakelijk om voldoende schuim te gebruiken zodat je het blad beter kunt bewegen.

Tegelijkertijd biedt een open scheermes een meer zuivere scheerbeurt en irriteert het de huid minder, in vergelijking tot een elektrisch scheerapparaat. Hoewel een open scheermes ingewikkelder is om te gebruiken, zal je huid je op de lange termijn dankbaar zijn.

Waarom een open scheermes?

Het gebruik van een open scheermes impliceert een aantal voordelen die je met elektrische of andere scheerapparaten niet hebt. Zo zorgt het mes voor een meer precieze en soepele scheerbeurt. Om dit effect te bereiken moet je het scheermes met precisie hanteren en ervoor zorgen dat het goed geslepen is. Als je het scheren eenmaal onder de knie hebt, zullen de voordelen snel duidelijk worden.

De precisie van het open scheermes maakt het mogelijk om ontoegankelijke plaatsen te bereiken die met een elektronisch scheermes of gewoon scheermesje niet bereikt kunnen worden. Ook zal je tijdens het scheren je concentratie en je geduld verbeteren. Bovendien bespaar je met een open scheermes geld en is het beter voor het milieu.

Als je een kwaliteitsmes koopt, zul je er zeker van zijn dat deze lang meegaat. Het grote voordeel van een open scheermes is dus ook dat je het voor een lange tijd niet hoeft te vervangen.

Men's hairstyling and haircutting in a barber shop or hair salon.

Een open scheermes mag niet ontbreken in een goede barbershop.
(Bron: Natala Standret: 85471643/ 123rf.com)

Hoe moet je een open scheermes onderhouden?

Na het scheren, moet je de haren en het schuim goed van je gezicht verwijderen met water. Als je gezicht helemaal schoon is, kun je het afdrogen met een handdoek. Je kunt het scheermesje zowel voor als na het scheren slijpen, om zo een betere scheerbeurt te krijgen. Om dit te doen moet je de scheermesrand ongeveer 30 of 40 keer door het leer halen.

Wist je al dat in de tijd van keizer Augustus kappers en barbieren erg in de gaten werden gehouden? Ze ontvingen boetes en straffen als ze hun klanten verwondden.

Hoe haal je de roest van een open scheermes?

Voor het verwijderen van het roest van een scheermes kun je een aantal stappen volgen. Je kunt bijvoorbeeld speciale olie op de geoxideerde oppervlakken gieten. Vervolgens kun je het blad schuren met schuurpapier, reinigen met water en uiteindelijk goed laten drogen. Als je het goed bijhoudt, zal het scheermes op deze manier niet gaan roesten.

vintage shaving Equipment on wooden Table

Het merk is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een open scheermes. 
(Bron: Jens Tandler: 44288043/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van een open scheermes?

Zoals je kunt zien, zijn open scheermessen producten die weer helemaal terug in de mode zijn. Steeds meer mannen willen ze gebruiken om zich goed te kunnen scheren, zonder de huid te beschadigen. Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van deze klassieke scheermessen:

Voordelen
  • Kunnen een leven lang meegaan
  • Helpen om precies en nauwkeurig te scheren
  • Geen reserveonderdelen nodig, oftewel, zijn goedkoper en beter voor het milieu
  • Helpen om aangenaam te scheren
  • Helpen om je baard gemakkelijk te onderhouden 
Nadelen
  • Het is makkelijk om jezelf te snijden met een open scheermes
  • Het vereist oefening om het scheermes onder de knie te krijgen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je weet wat de beste modellen zijn en je de antwoorden op de meestgestelde vragen kent, tonen we je de belangrijkste aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden voordat je een open scheermes koopt. Het is belangrijk dat je deze aspecten goed begrijpt, omdat ze je helpen het model te vinden dat het beste bij je past. Zo voorkom je dat je in de toekomst spijt krijgt van een verkeerde aankoop. De belangrijkste aankoopcriteria zijn:

Merk

Het merk is een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kopen van een open scheermes. Dat wil niet zeggen dat je alleen bij de bekendste merken hoeft te blijven hangen. Er zijn meer merken die hele goede producten hebben. Canduré heeft bijvoorbeeld enkele van de beste modellen op de markt. Europese scheermessen worden over het algemeen als de beste messen gezien. Controleer voordat je het scheermes koopt, altijd de reputatie van de fabrikant.

Barber testing the sharpness of a blade

Een open scheermes is op de lange termijn een belangrijke geldbesparing.
(Bron: Oles Ishchuk: 43775144/ 123rf.com)

Beschermingshoes

De meeste open scheermessen hebben weinig ruimte nodig om ze op te slaan. Omdat het producten zijn die speciale zorg vereisen, is het echter belangrijk dat je deze in een beschermende tas of hoes bewaart. De meest voorkomende hoezen zijn van leer, een duurzaam materiaal. Soms wordt de hoes, of het koffertje, direct meegeleverd met het mes dat je koopt. Controleer ook in dat geval altijd de kwaliteit van de hoes.

Materiaal

De grote merken gebruiken verschillende soorten staal voor het lemmet, evenals verschillende materialen voor de handvaten en andere delen van het mes. De 2 soorten staal die het meest gebruikt worden zijn roestvrij staal, dat het langst mee gaat, en carbon staal, dat efficiënter maar ook gevoeliger is voor roesten.

Ook het handvat van een open scheermes kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld hout, plastic, metaal, natuurlijke vezels of materialen van dierlijke oorsprong.

Gebruik

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken op welke manier je het open scheermes wilt gaan gebruiken. Als je af en toe je baard een beetje bij wilt werken, of af en toe wat wilt trimmen, zullen in principe bijna alle modellen je van dienst zijn. Als je echter een volledige en klassieke scheerbeurt wilt, zal een scheermes met een ronde punt je beter van dienst zijn.

In het geval dat je nauwkeuriger te werk gaat en alle kanten op wilt, raden we je aan om een rechte punt te gebruiken. Je moet dan wel voorzichtig te werk gaan, want als je deze niet goed gebruikt, kun je gemakkelijk je huid beschadigen.

man shaving in the bathroom

Je kunt het mes voor of na het scheren slijpen en zo ervoor zorgen dat het blad scherp genoeg blijft. 
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 46484711/ 123rf.com)

Beoordelingen

Als je een open scheermes koopt, kan het helpen om naar de beoordelingen van andere gebruikers te kijken. Het is altijd beter om modellen te kiezen met een hoge beoordeling en een groot aantal (positieve) opmerkingen. Dit is een indicator dat het product veel wordt verkocht en positief wordt ontvangen. De beoordelingen van andere kopers kunnen je helpen te ontdekken welk model populair is onder andere mannen met baarden.

Experts waarschuwen dat een open scheermes een hulpmiddel is, dat je voor een lange tijd zult gaan gebruiken. Het is daarom erg belangrijk om het apparaat op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, elke keer als je het gebruikt. Voor het succes van het open scheermes, is de manier waarop je dit doet namelijk fundamenteel.

Samenvatting

Een open scheermes, ook wel een klassiek scheermes of een straight razor genoemd, is een vlijmscherp precisie instrument voor de ultieme klassieke scheerbeurt. Ze zijn ontworpen om zich aan te passen aan de vorm van het gezicht en zo plaatsen te bereiken waar elektrische scheerapparaten of andere soorten scheermessen niet bij komen. Hoewel het oefenen vereist, zijn het uitstekende hulpmiddelen voor een perfecte scheerbeurt.

Als je een open scheermes wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende aankoopcriteria die we in deze shopgids hebben uitgelegd. Dit zal je helpen het model te vinden dat het beste bij je past. Waar wacht je nog? Lees onze shopgids en vind het beste open scheermes!

Vond je onze shopgids over open scheermessen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het op social media, zodat je vrienden en familie ook ontdekken welk model open scheermes het beste bij hun past.

(Bron van de header afbeelding: Haveseen: 75731183/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies