Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Welkom, je internet beoordelingssite. Om je hygiëne op peil te houden zonder je huid te irriteren, is het belangrijk goed toiletpapier te kiezen.

Een echte bondgenoot van reinheid, dit product is ontworpen om te helpen bij intieme hygiëne, vooral op die momenten dat je niet kunt douchen of ontsmetten met water.

Het valt niet te ontkennen dat het kiezen van goed toiletpapier helpt je gezondheid op peil te houden en je huid nog steeds kan laten geuren zonder irritatie of allergieën te veroorzaken. Om er iets meer over te begrijpen, bekijk je het volgende artikel.
Belangrijk om te weten

 • Tegenwoordig zijn er papieren in de handel met enkele, dubbele of driedubbele vellen, die de zachtheid van het product verhogen.
 • Je vindt er ook neutrale toiletpapiertjes of die met specifieke geuren.
 • Als je problemen hebt zoals irritaties of allergieën, raadpleeg dan een dermatoloog, zodat die je het beste toiletpapier kan aanraden.

Beste Toiletpapier: Onze selectie

Het is voor ons misschien moeilijk voor te stellen dat er een tijd was waarin toiletpapier niet bestond. Tegenwoordig vind je een grote verscheidenheid aan beschikbare modellen. Maar voor je er een uit het schap pakt, bekijk je onze ranglijst van de beste soorten.

Koopgids

Sinds het uitgevonden werd, is toiletpapier met nieuwe technologieën vooruitgegaan, zodat het steeds zachter wordt en effectiever schoonmaakt.

Maar met zo veel merken en verschillende specificaties kun je bij het kopen een beetje verdwaald zijn. Bekijk onze koopgids om uit te vinden hoe je het wc-papier koopt dat echt geschikt is voor jou.

Imagem de mão humana tentando resgatar um rolo de papel higiênico em um banheiro público.

Om je huid na je behoefte zacht en gezond te houden, is het heel belangrijk goed wc-papier te kiezen. (Bron: Anna Bizoń / 123RF)

Wat is toiletpapier?

Toiletpapier is een soort absorberend, dun, zacht papier dat gebruikt wordt om intieme delen te ontsmetten na fysiologische behoeften. Meestal worden ze verkocht op rol of als afneembare zakdoekjes om ze gemakkelijk mee te nemen.

Het eerste patent voor toiletpapier behoorde toe aan Joseph Gayetty, een Amerikaanse uitvinder die in New York woonde. Het werd in 1857 op de markt gebracht en is sindsdien zo populair geworden dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is ons leven zonder papier voor te stellen.

Was het vroeger een eenvoudig product, tegenwoordig vind je papier met enkele, dubbele of driedubbele vellen. Of geparfumeerde papiertjes, die een aangename geur achterlaten na het schoonmaken.

Wist je dat, hoewel er in de 19e eeuw patent op werd aangevraagd, er citaten zijn dat de Chinezen al in de 7e eeuw een rudimentaire vorm van toiletpapier gebruikten?

Toiletpapier of doekjes: wat is beter?

Hoewel toiletpapier het meest gebruikelijke voorwerp voor intieme reiniging is, omdat het minder kost en minder belastend is voor het milieu, zijn er ook natte doekjes.

Tissues zijn misschien zachter en gemakkelijker mee te nemen waar je ook heen moet, maar ze zijn niet biologisch afbreekbaar, dus het is belangrijk na te denken over hoe ze weggegooid worden. Om te begrijpen wat voor jou het beste is, bekijk je onze vergelijkingstabel.

Toiletpapier Doekje
Aanwijzingen voor gebruik Kan door volwassenen en kinderen gebruikt worden voor intieme hygiëne Ideaal voor mensen met een meer gevoelige huid of pasgeborenenpasgeborenen
Voordelen Ze zijn biologisch afbreekbaar en belasten het milieu minder Ze zijn gemakkelijker te vervoeren
Prijs Ze zijn goedkoper Ze zijn nog steeds iets duurder

Wat zijn de voor- en nadelen van toiletpapier?

Voor ons kan het bijna onmogelijk zijn onze routine te beschouwen zonder toiletpapier. Ze zijn praktisch en vergemakkelijken de intieme hygiëne na onze fysiologische behoeften. Bovendien zijn ze steeds zachter en geuriger.

Maar er zijn niet alleen voordelen. Ze zijn gemaakt van cellulose en hebben een invloed op het milieu, zowel tijdens de productie als bij de verwijdering. Om dit wat beter te begrijpen, zie je de tabel hieronder.

Voordelen
 • Ze bieden praktisch nut en vermijden direct contact tijdens het schoonmaken
 • Ze zijn zacht en geparfumeerd, waardoor de huid schoner wordt en vrij van irritaties
 • Ze kunnen behalve voor intieme reiniging ook voor andere soorten reiniging gebruikt worden
Nadelen
 • Ze zijn gemaakt van cellulose, wat invloed heeft op het milieu
 • Als ze niet op de juiste manier verwijderd worden, kunnen ze verontreiniging veroorzaken
 • Ze vervangen de behoefte aan hygiëne met water niet helemaal

Aankoopcriteria: Factoren om de soorten toiletpapier te vergelijken

Tegenwoordig is toiletpapier onmisbaar geworden in ons leven. Praktisch, ze helpen op die momenten van de dag dat je niet even kunt stoppen en een lekkere douche nemen.

Daarom is het belangrijk om vóór de aankoop enkele criteria in acht te nemen, zoals lengte, materiaal, aantal lagen en zelfs geur. Om meer details te weten te komen, bekijk je de onderwerpen hieronder:

 • Lengte
 • Materiaal
 • Geur
 • Lagen

Na elk van deze punten grondig te hebben bekeken, hoef je niet langer vol twijfels te zitten als je voor het schap van de supermarkt staat en probeert te kiezen welk toiletpapier het beste is voor jou en je gezin.

Lengte

Een van de belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je toiletpapier koopt, is de lengte van het product, of meer bepaald, hoeveel papier er op de rol zit.

Tegenwoordig bevatten de meest gangbare rollen voor residentieel gebruik gemiddeld 30 meter papier, maar er zijn grotere maten te vinden, vooral bij die voor openbare toiletten.

Imagem de rolos de papel higiênicos enfileirados montando quadrado.

Rollen toiletpapier zijn meestal 30 meter lang, maar ze kunnen langer of korter gevonden worden. (Bron: fabrikacrimea / Pixabay)

Materiaal

Het meest gebruikte materiaal in de productie is tegenwoordig papier op basis van cellulose. Het belangrijkste verschil tussen de producten is de manier waarop dit materiaal behandeld wordt, zodat het mogelijk is ruwer of zachter papier te vinden.

De kwaliteit en dikte van het materiaal bepalen ook de weerstand en de mate waarin het beschermt tegen ongelukken, zoals vingers die het papier tijdens het gebruik scheuren.

Geur

De laatste jaren is het gebruikelijk geworden om geurstoffen in toiletpapier te verwerken, zodat het na gebruik je huid blijft geuren en tegelijk de badkamer een aangenamere geur geeft.

De meest voorkomende geuren zijn bloemig, zoals de geur van rozen, bijvoorbeeld. Aloë vera is ook een van de meest voorkomende geuren in producten. Maar als je problemen hebt met allergieën, is het ook mogelijk neutraal papier te vinden, zonder enige geur.

Imagem de 3 rolos de papel higiênico rosa com flores ao lado.

De laatste jaren is het gebruikelijk geworden om geurstoffen aan toiletpapier toe te voegen, het meest voorkomend zijn bloemen. (Bron: Kamil ZabÅ’ocki / 123RF)

Lagen

Het eerste toiletpapier dat ontwikkeld werd, was gemaakt van een eenvoudig vel papier. Het zijn nog steeds heel gewone modellen, maar het is nu mogelijk rollen te vinden die meerdere lagen hebben.

Het overlappen van verschillende lagen papier maakt het product zachter en gladder. Dit verhoogt ook de weerstand, waardoor ongewenste scheuren tijdens het gebruik vermeden worden.

(Bron van het hoofdbeeld: Alexas_Fotos / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies