Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Voor veel Duitsers horen gladde benen bij een verzorgd uiterlijk. De keuze aan ontharingsmethoden is dus groot. Een van de populairste methoden van ontharen is harsen, dat vooral op de benen populair is.

Hierbij kan echter veel misgaan. Dit artikel vertelt je precies wat waxen is en waar je op moet letten bij het waxen van je benen. We hebben ook wat tips en trucs samengesteld om je te helpen de beste resultaten te krijgen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Waxen is de perfecte methode om op lange termijn van ongewenst lichaamshaar af te komen. Waxen is vooral geschikt voor de benen.
  • Het harsen van de benen duurt tussen drie en zes weken. Het hangt ervan af in welke haargroeifase het haar zich bevindt op het moment van de ingreep.
  • Je kunt je benen zelf thuis waxen of ze door een schoonheidsspecialiste in een studio laten waxen. De prijs varieert van €3.00 tot €60.00.

Definitie: Wat is waxen?

Waxen is een vorm van ontharen waarbij wax gebruikt wordt om haar te verwijderen. Voor veel vrouwen en mannen hoort een gladde, haarvrije huid bij een goed uiterlijk. Daarom wordt harsen steeds populairder, want in tegenstelling tot scheren hoef je de procedure maar om de paar weken te herhalen.

Ontharen met warme was wordt in veel schoonheidssalons aangeboden. Het is een van de populairste methoden van ontharen. (Foto bron: 123rf.com / kzenon)

Tijdens het harsen wordt het lichaamshaar samen met de wortels uit de huid gerukt. Dit blijft langer zitten, maar is ook pijnlijker dan scheren.

Wax kan op alle lichaamsdelen gebruikt worden om ongewenste haartjes te verwijderen.

Er zijn twee verschillende manieren van waxen. In de eerste plaats waxen met warme was, waarbij de was verwarmd wordt, op de huid wordt gesmeerd en dan met een reep papier of doek wordt verwijderd.

En ten tweede de methode met koude wasstroken, waarbij kant-en-klare stroken was kort tussen de handen verwarmd worden en dan op de huid geborsteld worden en weer verwijderd worden. Je kunt verderop in dit artikel meer lezen over de verschillende methoden.

Achtergrond: Wat je moet weten over het harsen van benen

Er zijn veel verschillende methoden om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Waxen is een van de populairste methoden van ontharen, samen met scheren en epileren. In het volgende leer je alle belangrijke informatie over dit onderwerp en waar je op moet letten bij het harsen.

Hoe lang duurt het harsen van de benen?

In principe kun je niet over de hele linie zeggen hoe lang het harsen van benen zal duren. Het hangt er altijd van af in welke groeifase het haar zich op het moment van de behandeling bevindt en hoe snel de haargroei bij elk individu verloopt. Wel kan gezegd worden dat hoe vaker je de ingreep doet, hoe langer het interval tussen twee behandelingen is. Het haar groeit steeds fijner terug.

Na de eerste behandeling

Grofweg kun je zeggen dat na de eerste behandeling een groot deel van het haar met de wortel verwijderd is. Maar door de verschillende groeicycli van de haren zijn ze niet allemaal even lang en dus kunnen ze niet allemaal verwijderd worden. Daarom kunnen na de eerste behandeling geïsoleerde haren sneller teruggroeien en zo het resultaat negatief beïnvloeden.

Na verschillende behandelingen

Na ongeveer 3 – 4 behandelingen zijn de verschillende groeicycli van de haren op elkaar afgestemd en is het dus mogelijk alle haren in één behandeling te verwijderen. Daarom kun je van de gladde huid genieten na meerdere behandelingen over een langere periode. Na meerdere behandelingen kan de ontharing tot zes weken aanhouden.

Hoe lang duurt het om je benen te harsen?

De behandeling duurt meestal ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van of iemand tussendoor pauzes nodig heeft, of de pijn zonder pauze kan verdragen, kan de duur van de behandeling langer of korter zijn. Als je zelf thuis je benen harst, kan het langer duren, afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt. Hoeveel

kost het harsen van benen?

De prijs van het harsen van benen varieert sterk. Als je naar een schoonheidsspecialiste gaat om je haar te laten verwijderen, kost dat beslist meer dan wanneer je je benen zelf harst. Om je een overzicht te geven, hebben we de verschillende prijzen in de volgende tabel op een rijtje gezet.

Soort waxen Prijs
Je benen laten waxen door een schoonheidsspecialiste hx30,00 – 60,00 €
Je benen thuis waxen hx3,00 – 10,00 €

Zoals je ziet is een behandeling door een schoonheidsspecialiste een stuk duurder dan thuis waxen. Afhankelijk van de fabrikant en de soort was, varieert ook de prijs van thuis harsen.

Hoe vaak moet je je benen harsen?

Zoals eerder gezegd, hoe lang je huid glad aanvoelt, hangt af van hoe snel het haar teruggroeit. Dit is voor iedereen individueel, bij sommigen duurt het langer dan 3 weken, bij anderen groeit het haar sneller terug.

Na elke behandeling zal het haar minder en fijner teruggroeien. (Image source: 123rf.com / Igor Gratzer)

In de regel moet je je benen om de vier weken harsen als je regelmatig voor permanente ontharing gaat. Hoe vaker je je benen harst, hoe meer de haardichtheid en -groei afneemt en de haartjes veel zachter teruggroeien. De haargroei stopt echter nooit helemaal.

Hoe pijnlijk is het harsen van benen?

Iedereen voelt pijn anders aan, dus de gewaarwording van pijn tijdens een waxbehandeling is totaal verschillend. Sommige mensen voelen nauwelijks pijn en anderen zijn erg gevoelig.

Vooral de eerste behandeling is voor veel mensen niet bepaald pijnloos, want het haar wordt samen met de wortel uit de huid getrokken. Omdat het haar na elke behandeling fijner teruggroeit, neemt de pijn na elke waxbeurt af.

Mensen die erg gevoelig zijn voor pijn kunnen vóór het harsen ook een pijnstiller nemen om het proces comfortabeler te maken.

De pijn hangt ook af van andere factoren, zoals de cyclus van de vrouw of gewoon de dag. Vrouwen zijn vooral gevoelig voor pijn aan het eind van hun cyclus, vlak voor hun menstruatie begint. Anderzijds zijn ze het minst gevoelig voor pijn in het midden van de cyclus tijdens de ovulatie.

Benen harsen: instructies en tips voor het harsen van benen voor mannen en vrouwen

Een perfect glad resultaat is de droom van veel vrouwen en mannen. Ben jij er ook zo een die ‘s zomers het huis niet uit wil zonder zijdezachte benen? Dan ben je hier aan het juiste adres, want we hebben de beste tips voor het harsen van je benen samengevat.

Hoe kun je je benen voorbereiden op het harsen?

Vooral als je voor het eerst een afspraak hebt om te harsen, of als je voor het eerst je benen gaat harsen, denk je waarschijnlijk veel na over hoe je je het beste kunt voorbereiden. Om de behandeling zo onproblematisch en irritatievrij mogelijk te laten verlopen, moet je jezelf en je huid echt voorbereiden.

Je moet je waxen weken voor de eigenlijke afspraak plannen, want je haar moet een bepaalde lengte hebben om geschikt te zijn voor waxen. Bij het plannen moet je ook op je menstruatiecyclus letten, vooral als je een vrouw bent, want harsen tijdens en voor je menstruatie kan bijzonder pijnlijk zijn.

Vermijd zonnebaden gedurende ongeveer een week voor je afspraak voor het harsen, anders zal je huid erg gevoelig zijn.

Controleer een paar dagen voor het harsen je huid op irritatie, zonnebrand of acne-uitbraken, want het is belangrijk dat die vóór de behandeling verdwenen zijn. Als je bijvoorbeeld een zonnebrand hebt op de dag van je afspraak, moet je je afspraak uitstellen tot je huid helemaal genezen is. De dag voor je afspraak om te harsen, kun je het beste onder de douche scrubben.

Exfoliëren helpt om dode huidcellen en ingegroeide haartjes te verwijderen. Dit vermindert ook de kans op ingegroeide haartjes na het harsen. Na het scrubben moet je je huid hydrateren om haar voor te bereiden op het harsen. Exfoliëren kan erg uitdrogend zijn, dus je huid zal je dankbaar zijn voor het extra vocht.

Koude wasstrips zijn gemakkelijk thuis te gebruiken. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan het alternatief bij een schoonheidsspecialiste. (Image source: 123rf.com / Aleksej Zhagunov)

Vlak voor het harsen kan een warm bad helpen om het haar zachter te maken. Dit maakt het harsen minder pijnlijk en het haar gemakkelijker uit te trekken.

Welke wax is geschikt voor het harsen van de benen?

In principe heeft harsen veel voordelen, vooral voor mensen met een gevoelige huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen harsen gebruiken om ongewenst haar te verwijderen op lichaamsdelen als de benen, oksels, gezicht, bikinilijn en intieme delen. Er zijn twee verschillende manieren van waxen.

Er zijn de kant-en-klare koude wasstrips, of ook de warme was om lichaamshaar te verwijderen. Het is onmogelijk te zeggen welke van de twee beter is voor de benen. Toch hebben we de verschillende methoden in het onderstaande kort beschreven, zodat je de beste methode voor jou kunt vinden.

Koude

wasstrips Je vindt koude wasstrips om zelf aan te brengen in drogisterijen. De methode met koude wasstrips is meer geschikt voor mensen die tegen pijn kunnen. Bij het harsen met koude wasstrips worden de voorgemaakte strips van gecoat papier of katoen op de huid aangebracht, met de was erop.

De koude wasstrips zijn vooral geschikt voor benen, oksels of ook de borst bij mannen. De strips worden met een snelle beweging verwijderd nadat ze op de huid zijn aangebracht. Op deze manier wordt het haar samen met de wortel uitgetrokken, zonder veel moeite.

Warme was

In tegenstelling tot de koude wasstrips is de warme wasmethode een zachtere methode die vaak in schoonheidssalons wordt aangeboden. Bij het harsen met warme was, ook wel Braziliaans harsen genoemd, wordt warme was, die meestal op honing gebaseerd is, op de huid aangebracht.

Na het aanbrengen wordt het met behulp van een papieren of katoenen strip verwijderd. Deze methode is in principe geschikt voor elk deel van het lichaam. Afhankelijk van welke methode je verkiest, kun je beide manieren gebruiken om je benen te harsen.

Welke huishoudelijke producten zijn geschikt voor het harsen van benen?

Heb je geen wax bij de hand maar wil je toch je benen waxen? Dan is hier een tip voor je hoe je dat kunt doen met een eenvoudig huismiddeltje.

Suiker om

je benen te harsen Je kunt gemakkelijk suiker gebruiken om je benen te harsen. Want haar verwijderen met een suikerpasta werkt net zo goed als harsen. Ontharen met suikerpasta wordt ook wel sugaring genoemd en wordt steeds populairder. Om suikerpasta te maken heb je alleen suiker, water en wat citroensap nodig. Je mengt vier eetlepels water met een kwart kopje suiker en wat citroensap. Verwarm het mengsel dan langzaam in een steelpan tot het dikker wordt. Na ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren moet het mengsel de juiste consistentie hebben.

Het mengsel moet daarna afkoelen en kan dan al gebruikt worden door het grondig te kneden tot het een lichtgele tint krijgt. Voor ontharing wordt de huid tussen de wijs- en middelvinger gestrekt en met de andere hand wordt de suikerpasta aangebracht. Het is bijzonder zacht als de pasta in de richting van de haargroei wordt verwijderd. Sugaring is over het algemeen aangenamer voor de huid dan conventioneel harsen en kan gemakkelijk thuis gedaan worden.

Hoe lang moeten de haren zijn voor waxen?

Om de haren te kunnen harsen, moeten ze ongeveer 0,5 – 1,0 cm lang zijn. Pas dan kan de was de afzonderlijke haren omsluiten en ze effectief uit de huid trekken. Als de haartjes korter zijn, moet je veel vaker over een plek gaan om alle haartjes te pakken te krijgen. Het gevolg is echter dat de huid geïrriteerd raakt en er roodheid kan ontstaan.

Als het haar veel te kort is, kan de wax helemaal niet aanslaan en wordt er geen haar verwijderd, ondanks herhaalde toepassingen. Daarom moet je vóór elke afspraak voor harsen zeker weten dat je je haar lang genoeg hebt laten groeien.

Hoe kun je je benen verzorgen na het harsen?

Verzorging na het waxen is heel belangrijk om je huid voldoende tijd te geven om te herstellen. Je moet de zon, zonnebank en dergelijke vermijden, vooral de eerste 24 uur na de behandeling, om de huid niet te veel te irriteren. We raden aan regelmatig te scrubben, ongeveer 2 dagen na het harsen van de benen. Dit verwijdert dode huidcellen en voorkomt de kans op ingegroeide haartjes. Gebruik altijd vochtinbrengende crème na het scrubben.

Wat je nog meer moet weten over het waxen van benen

Mag je je benen waxen tijdens de zwangerschap?

In principe kun je je tijdens de zwangerschap laten waxen. Als je je ongemakkelijk voelt bij het lichaamshaar op je benen en geen andere ontharingsmethode je bevalt, kun je ook je benen harsen tijdens de zwangerschap. Als je van plan bent dit te doen, moet je toch je gynaecoloog raadplegen om eventuele problemen uit te sluiten. Je moet er ook rekening mee houden dat je in deze tijd meer pijn kunt hebben, wat het harsen erg ongemakkelijk kan maken.

Mag je je benen harsen als je spataderen hebt?

Net als bij zonnebrand, moedervlekken, wratten, wondjes, acne, of ontstoken huid, moet je waxen vermijden bij spataderen. Veel schoonheidssalons weigeren een behandeling als er spataderen aanwezig zijn, omdat er dan irritatie of ontsteking van de huid kan ontstaan.

Wat is beter – benen harsen of sugaring?

Zoals met veel ontharingsmethoden komt het ook bij harsen of sugaren aan op persoonlijke voorkeur. Beide methoden bieden enkele voor- en nadelen, die afhankelijk van je persoonlijke voorkeur meer of minder belangrijk kunnen zijn. Om je een idee te geven welke methode perfect voor je is, hebben we de voor- en nadelen van harsen en sugaring met elkaar vergeleken.

Waxen Sugaring
Pijnlijker Minder pijnlijk
Efficiënt Zacht voor de huid
Makkelijk in gebruik Vraagt enige oefening
Goedkoper Een beetje duurder
5 mm haarlengte vereist 2 mm haarlengte vereist

Zoals je ziet kunnen beide methodes overtuigen, dus je moet zelf beslissen. Vooral als je een meer pijngevoelige persoon bent, kun je beter voor sugaring gaan. Maar als je een goedkopere methode zoekt, is harsen iets voor jou.

Wat is beter – harsen of scheren?

Zowel harsen als scheren hebben hun voordelen, maar ook nadelen, dus het hangt altijd van je eigen gevoel af welke methode van ontharen beter is. In principe zijn de belangrijkste factoren bij de keuze tussen scheren en harsen de gevoeligheid voor pijn en de duur van het resultaat. Afhankelijk van wat voor jou belangrijker is, kan elke methode beter voor je zijn. Scheren is enerzijds niet pijnlijk, maar het resultaat houdt maar een paar dagen aan.

Anderzijds kan harsen pijnlijk zijn, maar het haar groeit pas na enkele weken terug. Daarom hoef je het maar om de vier weken of zo te doen. Daarom moet je voor jezelf beslissen of je je om de paar dagen wilt scheren en de pijn vermijden, of elke maand wilt gaan harsen en de pijn verdragen.

Conclusie

Samengevat is harsen een goed alternatief voor scheren. Vooral het langdurige resultaat overtuigt velen die moe zijn van elke dag scheren. Met onze informatie zou je perfect uitgerust moeten zijn voor je volgende afspraak om te harsen. Je zou met onze tips ook geld moeten kunnen besparen en je benen zelf thuis kunnen waxen. Als je je aan de regels houdt, zul je binnenkort kunnen ophouden met dromen over gladde, gladde benen.

Beeldbron: unsplash.com / Phi Phi

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies