Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

30Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Nagelschaar test 2021. Hier stellen we alle nagelschaartjes voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste nagelschaar voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een nagelschaartje wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Nagelschaartjes zijn een essentieel product voor hand- en nagelverzorging. Vooral met een heel scherpe schaar kun je je nagels optimaal inkorten.
 • Nagelschaartjes van hoge kwaliteit zijn gemaakt van roestvrij staal. Om ervoor te zorgen dat de nagelschaar zich bij het inkorten aan de vorm van je nagels aanpast, moet je ook naar gebogen bladen zoeken.
 • Een nagelvijl, nagelknipper en nagelknipper kunnen ook gebruikt worden als aanvulling voor uitgebreide nagelverzorging. Je kunt ze ook gebruiken om nagelvlekken te verwijderen.

Nagelschaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een nagelschaartje koopt

Hoeveel kosten nagelschaartjes?

Je kunt nagelschaartjes kopen in alle prijscategorieën. Vooral merkproducten zijn duurder. Je kunt een nagelschaartje kopen voor zo weinig als 3-9 euro. Als ze van goede kwaliteit zijn of van een bekend merk, kun je ook 10-20 euro of zelfs 20-35 euro betalen voor een nagelschaartje.

Nagelschere Nagelfeile

Behalve een nagelschaartje houdt ook een nagelvijl je nagels in vorm. (Foto: Burst / pexels.com)

Je kunt een nagelschaartje meestal samen met een pincet, nagelvijl en nagelriemduwer in een nagelverzorgingsetui krijgen. Deze variant kost meestal 20-40 euro, afhankelijk van het merk. In een paar gevallen hoef je maar 7-10 euro te betalen. Afhankelijk van de inhoud kan het echter 60-90 euro of zelfs meer kosten.

Welke alternatieven zijn er voor nagelschaartjes?

Behalve een nagelschaartje kun je ook ander gereedschap gebruiken om je nagels te knippen en te onderhouden. We laten je hier een paar alternatieve producten zien die ook helpen om je vingernagels er goed uit te laten zien.

Hier zie je in een oogopslag welke alternatieven we je willen voorstellen.

 • Nagelvijl
 • Glazen nagelvijl
 • Nagelknippers
 • Nagelknipper

Voor alle nagelverzorgingsgereedschap moet je je vingernagels eerst in water weken om de nagels en nagelriemen zacht te maken voor je ze inkort. Dit maakt het gemakkelijker om je nagels te knippen.

Naast een nagelschaartje is de nagelvijl het klassieke gereedschap om nagels in te korten. Het maakt niet uit welke vorm je vingernagels hebben – rond, vierkant of puntig – nagelvijlen maken het snel en gemakkelijk.

Wist je dat je nagels niet zullen barsten of splijten als je een nagelvijl gebruikt in plaats van een nagelschaartje of nagelknipper?

Het nadeel is echter dat een manicure met een nagelvijl erg tijdrovend is.

Glazen nagelvijlen korten je nagels heel zacht in, dankzij hun fijnkorrelige oppervlak. Glazen nagelvijlen gebruik je op dezelfde manier als elke andere nagelvijl. Het enige verschil is dat glazen nagelvijlen het nageloppervlak niet beschadigen en de nagels daardoor minder splijten.

Een ander voordeel van glazen nagelvijlen is dat ze gemakkelijker schoon te maken zijn dan gewone nagelvijlen. Dit komt omdat je de kleine nagelresten gewoon met water kunt afwassen.

Nagelknippers helpen bij erg dikke en stevige vingernagels. Je kunt beter een nagelknipper gebruiken in plaats van een nagelschaartje om te voorkomen dat je nagels splijten. Je hoeft niet veel kracht te gebruiken om een nagelknipper te gebruiken. Plaats de nagelknippers eenvoudig op het geschikte deel van de vingernagel en knijp er zachtjes in om een deel van de nagel te verwijderen.

Nagelschere Hand

Het nadeel ten opzichte van een nagelschaar is echter dat je met een nagelknipper niet zo fijn en precies kunt werken. (Foto: Иван Река / 123RF.com)

Je kunt je vingernagels ook inkorten met een nagelknipper. Het principe is hetzelfde als bij een nagelknipper. Het enige verschil is dat als je een nagelknipper gebruikt, de nagels niet geknipt maar afgeknipt worden. Dit zorgt ervoor dat de nagels niet zo gemakkelijk scheuren.

Maar ook hier kun je preciezer werken met een nagelschaartje. Je kunt echter oneffenheden bijwerken met een nagelvijl.

Besluit: Welke soorten nagelschaartjes zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je drie soorten nagelschaartjes onderscheiden

 • Handnagelschaar
 • Teennagelschaartje
 • Baby nagelschaartje

Alle soorten nagelschaartjes zijn speciaal ontworpen voor gebruik op vingers of tenen.

Naargelang je je vingernagels of je teennagels wilt onderhouden en knippen, is een ander soort schaar geschikt voor je, want de nagels van de hand zijn zachter en flexibeler dan de stevige teennagels. Voor gevoelige baby- of peuternagels kun je ook kiezen voor een baby nagelschaartje.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type nagelschaar het beste bij je past. Om dit te doen laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten nagelschaartjes en laten we je duidelijk zien wat in elk geval de voor- en nadelen zijn.

Wat zijn de kenmerken van handnagelschaartjes en wat zijn hun voor- en nadelen?

De bijzondere voordelen van de klassieke nagelschaar zijn de voor vingernagels geoptimaliseerde vormgeving, een korte totale lengte en een manicurepunt. Het nagelschaartje voor vingernagels is meestal niet meer dan tien centimeter lang en vind je in elke handtas.

Door het korte handvat is de geleiding van deze schaar ook heel precies en de dunne snijkant maakt schone en precieze nagelverzorging mogelijk. Vooral de rechte vorm van de schaar is populair geworden, met een gebogen snijkant die het gemakkelijker maakt de nagels langs hun natuurlijke curve in te korten.

Hiermee kun je je nagels snel inkorten tot de gewenste lengte en met de manicurepunt de uiteinden iets optillen om ze in een mooie, afgeronde vorm te knippen.

Voordelen
 • Ideaal voor vingernagels
 • Licht, handig en compact
 • Nauwkeurig en snel inkorten
 • Gebogen snijkant volgt de nagelcurve
Nadelen
 • Gedeeltelijk scherpe punt
 • Niet voor hardere nagels

Wat onderscheidt een teennagelschaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een rechte snijkant en een stabieler ontwerp maakt een teennagelschaar het mogelijk om sterkere teennagels gemakkelijk en gecontroleerd in te korten. Een bijzonder kenmerk is de verlengde greep.

Zo verklein je de afstand tot je voeten en kun je bijna even gemakkelijk bij je teennagels als bij de nagels op je hand. Bovendien is de kracht die nodig is om de nagels door te knippen minder door de grotere hefboomwerking.

Gewoonlijk heeft dit type nagelschaar ook een groter grijpgat. Zo kan de schaar gebruikt worden met de duim in de kleinere opening en de middelvinger, ringvinger en pink in de grotere opening. Een gebogen uiteinde voorkomt ook dat je je overmatig verdraait.

Als je een teennagel niet kunt inkorten, hoef je je met een speciale teennagelschaar geen zorgen te maken over een rommelige, stompe knip of zelfs een gebogen rand.

Voordelen
 • Ideaal voor teennagels
 • Stevig ontwerp
 • Verlengde, ergonomische handgreep
 • Schuin uiteinde
Nadelen
 • Langere totale lengte
 • Rechte snijkant volgt de ronding van de nagel niet
 • Niet erg precies

Wat onderscheidt een baby nagelschaartje en wat zijn hun voor- en nadelen?

Baby nagelschaartjes zijn bijzonder geschikt voor het knippen van de gevoelige en zachte nagels van baby’s en kleine kinderen. Ze hebben een afgeronde punt en meestal bredere snijvlakken om het risico van verwondingen bij wriemelende kinderen te minimaliseren.

Sommige modellen bieden je ook speciale antislip eigenschappen, dankzij de handgreep, die gedeeltelijk met kunststof bekleed is. Sommige nagelschaartjes zijn ook voorzien van een beschermkapje om het schaartje veilig te houden.

Voordelen
 • Ideaal voor baby’s en peuters
 • Ronde punt
 • Antislip handvat en/of beschermkap
 • Voor vingernagels en teennagels
 • Ook voor zachte, volwassen nagels
Nadelen
 • Soms onaantrekkelijke vormgeving
 • Vernikkelde schaar kan allergieën veroorzaken

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om nagelschaartjes te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om nagelschaartjes te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaald nagelschaartje geschikt is voor je of niet.

Samengevat zijn dit de volgende vergelijkingscriteria

 • Gebogen of rechte bladen
 • Voor links- of rechtshandig gebruik
 • Totale lengte
 • Geschikt voor kunstnagels

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Gebogen of recht knippen

Nagelschaartjes zijn in veel verschillende variaties te koop. Behalve de grootte en de prijs kan ook het snijoppervlak van de nagelschaar verschillen. Ze kunnen gebogen of recht zijn.

Licht gebogen snijvlakken vind je tegenwoordig op bijna alle nagelschaartjes en passen zich perfect aan de vorm van de nagel aan.

Zo kun je je nagels direct in een boog knippen.

Sommige nagelschaartjes zijn echter ook in een rechte vorm verkrijgbaar. Nadat je je nagels met deze nagelschaar geknipt hebt, zul je waarschijnlijk een nagelvijl moeten gebruiken om de perfecte nagelvorm te krijgen.

Voor linkshandigen of rechtshandigen

Een paar nagelschaartjes zijn geschikt voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Alvorens te kopen, moet je nagaan voor welk type hand je nagelschaartje naar keuze gemaakt is.

Het is vaak onmogelijk voor linkshandigen om nagelschaartjes te gebruiken die voor rechtshandigen gemaakt zijn – hetzelfde geldt omgekeerd. Dit is een van de belangrijkste criteria om een nagelschaartje te kopen, zodat je er een ideale greep op kunt krijgen.

Vooral in gezinnen waar er zowel links- als rechtshandige mensen zijn, is het belangrijk een nagelschaartje te vinden dat aan alle behoeften is aangepast.

Totale lengte

De totale lengte van een nagelschaar is van cruciaal belang voor het gebruiksgemak. Nagelschaartjes met een totale lengte van negen tot tien centimeter zijn gemakkelijk op te bergen en hebben meestal een snijvlak van twee centimeter. Dit betekent dat ze je nagels optimaal knippen en gemakkelijk vast te houden zijn.

Als een nagelschaartje niet gemakkelijk in het gebruik is, kun je je vingernagels niet goed knippen en ben je veel tijd kwijt aan de verzorging van je nagels. Daarom moet je, voordat je een nagelschaartje koopt, zeker weten dat je er goed mee om kunt gaan.

Geschikt voor kunstnagels

Kunstnagels vereisen speciale verzorging. Niet alle nagelschaartjes kunnen op kunstnagels gebruikt worden zonder ze te beschadigen.

Als je regelmatig je nagels professioneel laat doen en ze thuis wilt knippen, moet je daarom een speciaal nagelschaartje voor kunstnagels gebruiken.

Wetenswaardigheden over nagelschaartjes

Mogen nagelschaartjes mee in handbagage in vliegtuigen?

Volgens de Duitse regels mogen alledaagse voorwerpen zoals nagelschaartjes met een bladlengte van 6 cm normaal in de handbagage. Maar nagelschaartjes kunnen aan boord als potentiële wapens gebruikt worden. Andere landen kunnen daarom andere voorschriften hebben.

Nagelschere Hautschieber

De laatste jaren zijn de veiligheidsvoorschriften voor vliegtuigen steeds strenger geworden. Voorzichtigheid is geboden bij het dragen van scherpe of puntige voorwerpen in het vliegtuig. (Foto: Иван Река / 123RF.com)

Voor de zekerheid berg je je nagelschaartje in je koffer op als je het niet in het vliegtuig nodig hebt. Zo kun je eventuele problemen bij de veiligheidscontrole vermijden. Het is mogelijk dat je nagelschaartje je daar afgenomen wordt.

Als je niet wilt dat je nagelschaartje bij de veiligheidscontrole vernietigd wordt, neem dan een gefrankeerde en gewatteerde envelop mee, zodat je ze naar huis kunt sturen.

Moeten nagelschaartjes geslepen worden?

Scharen die al jaren gebruikt worden, worden op den duur dof – dit geldt ook voor nagelscharen.

Om je nagels optimaal te knippen, moet je ze na een tijdje slijpen. Net als voor messen kun je ook voor scharen slijpmachines uit de bouwmarkt gebruiken.

Maar goedkopere alternatieven die in elk huishouden te vinden zijn, kunnen ook gebruikt worden om nagelschaartjes te slijpen. Ook de juiste toepassing is belangrijk: je moet het schuurmiddel steeds van de schaar af bewegen om het gewenste effect te bereiken. je kunt bijvoorbeeld

schuurpapier of emery papier gebruiken om te schuren. Hier moet je het gekozen papier een paar keer over de schaar halen, terwijl je ze wijd open zet. Pas dan kun je weer over de punt van de schaar gaan. Veeg de nagelschaar daarna af met een doekje en je kunt hem weer gebruiken.

Kan een nagelschaartje gebruikt worden om haar te knippen?

Een nagelschaartje kan ook gebruikt worden om haar te knippen. Als je echter de gelegenheid hebt om naar de kapper te gaan, moet je dat doen.

Als je bijvoorbeeld op vakantie bent en je franjes of punten kort wilt knippen en geen professionele schaar bij de hand hebt, kun je ook een nagelschaartje gebruiken. Je moet echter voorzichtig zijn bij het snijden en idealiter moet je al geoefend zijn.

Gebruik in geen geval een huishoudschaar om je haar bij te werken.

Zijn er speciale nagelschaartjes voor baby’s?

Baby’s en kleine kinderen hebben heel kleine en tere handen. Gewone nagelschaartjes zijn meestal te groot en lopen het risico de kinderhanden te verwonden.

Om de vingernagels van je kleintje te kunnen knippen, moet je een nagelschaartje gebruiken dat speciaal voor baby’s gemaakt is. Deze hebben afgeronde uiteinden. De zachtere snijvlakken passen zich ook perfect aan de zachte huid van de baby aan, zodat veilig hanteren gegarandeerd is. Zo worden de kleine handjes van je kind niet gekwetst door scherpe en puntige nagelschaartjes.

Nagelverzorgingssets speciaal voor baby’s en kleine kinderen zijn te vinden in drogisterijen of op het Internet.

Bildquelle: Иван Река / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies