Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

30Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Massageballen voelen niet alleen aangenaam aan op de huid, maar zijn ook heel nuttig voor je gezondheid. De stevige ballen zijn in staat om diepe spanningen en vervelende pijnen te verlichten. Bovendien kan het kleine massagehulpmiddel latere problemen voorkomen en is het in het algemeen een goede aanvulling op een gezonde levensstijl.

Met onze grote massagebal test 2023 willen we je helpen de beste massagebal voor je eigen behoeften te vinden. Of het nopjes moet hebben of glad moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeur. We hebben verschillende soorten massageballen vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet om je te helpen beslissen welke je moet kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Een massagebal is een praktisch hulpmiddel om je eigen lichaam te masseren. Het kan gebruikt worden om pijn te verlichten, maar ook voor zuivere ontspanningsmassages.
  • In principe verschillen massageballen in grootte, vorm en hardheid.
  • Alle drie de factoren beïnvloeden de massage-ervaring. Afhankelijk van de textuur kan een massagebal beter of slechter geschikt zijn om een bepaald deel van het lichaam te masseren.
  • Bij hevige pijn moet je niet aarzelen een arts of fysiotherapeut te raadplegen.
  • Als je pijn in de wervelkolom hebt, moet je ook heel voorzichtig zijn met het gebruik van een massagebal.

Massageballen: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende gedeelte laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij het kopen van een massagebal. De criteria zijn als volgt:

In de volgende paragrafen leggen we precies uit wat deze criteria betekenen en waarom ze belangrijk zijn voor je aankoopbeslissing. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je sommige criteria belangrijker vinden dan andere.

Maat

Massageballen zijn er in verschillende maten. In de regel varieert een gewone massagebal van ongeveer 5 tot iets minder dan 30 cm.

De grootte van een massagebal is doorslaggevend voor het effect. Hoe kleiner een bal is, hoe groter de druk die hij op het lichaam uitoefent.

De grootte van de massagebal beïnvloedt de werking. Een kleinere massagebal oefent een sterker gevoel van druk uit op het lichaam dan een grote. Bovendien zijn verschillende maten ballen geschikt voor verschillende delen van het lichaam. Kleinere massageballen worden meer gebruikt voor handen en voeten, terwijl ook de rug met een grote bal gemasseerd kan worden.

Bovendien is de grootte bepalend voor de hanteerbaarheid van de massagebal. De hantering van kleine massageballen verschilt van die van de grotere versies. Optimaal gebruik kan enige oefening vergen.

Vorm

Massageballen voelen verschillend aan op de huid, afhankelijk van hun vorm. Gangbare vormen zijn massageballen met een glad oppervlak of nopjes, maar er zijn ook meer ongewone modellen zoals een pindavormige massagebal.

Massageballen voelen verschillend aan op de huid, afhankelijk van hun vorm. Ballen met noppen masseren de fascia gerichter, maar vooral in het begin kunnen ballen met noppen pijnlijker zijn dan ronde modellen.

Massageballen zijn er in vele vormen. Elke vorm geeft een andere massage-ervaring.

Een massagebal in de vorm van een pinda bestaat uit twee ballen die in het midden met elkaar verbonden zijn. Deze vorm is bijzonder geschikt om de rug te masseren zonder de ruggengraat te veel te belasten.

Mate van hardheid

De mate van hardheid bepaalt hoeveel de massagebal meegeeft als er druk op uitgeoefend wordt. Bovendien is de hardheid van de bal een beslissende factor in hoe de massage uiteindelijk aanvoelt.

Een zachte bal is vooral geschikt voor beginners en voor wie af en toe oefent. Het voelt comfortabel aan tijdens de massage en veroorzaakt minder pijn. Een harde massagebal is een ideale finishing touch na een training, maar is ook nuttig om spanning tegen te gaan. Een harde bal kan bij gebruik echter gemakkelijk pijn doen.

Werking / Aandrijving

In werking of gebruik verschillen massageballen vooral op twee manieren. Aan de ene kant zijn er de gewone massageballen die je zelf over je lichaam moet rollen. Je kunt dit doen met de hand of door de bal tussen een muur en het te masseren lichaamsdeel te klemmen.

Behalve handbediende massageballen zijn er ook elektrische massageballen met trilfunctie.

Anderzijds zijn er ook kogels die behalve met de hand ook elektrisch bediend kunnen worden. Elektrisch aangedreven ballen hebben meestal een trilfunctie die op verschillende niveaus ingesteld kan worden.

Het vibratie-effect geeft een bijzonder aangename massage van de spieren en de fasciae. Bovendien vragen elektrische ballen minder inspanning van de gebruiker.Massageballen die elektrisch werken, moeten echter regelmatig opgeladen worden of een batterijwissel ondergaan.

Massageballen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder beantwoorden we vragen over de massagebal. We hebben de belangrijkste vragen voor je uitgezocht en ze beantwoord. Na het lezen van dit gedeelte weet je de belangrijkste dingen over massageballen.

Wat is een massagebal?

Een massagebal is een hulpmiddel om het lichaam te masseren. De bal kan er zijn in verschillende vormen, hardheidsgraden en maten. De traditionele egelbal is bekleed met stekels van rubber, die zo ontworpen zijn dat ze bij de massage de afzonderlijke punten van het lichaam bijzonder goed bereiken.

Om deze redenen is een massagebal geschikt voor o.a. sporters. Het is ideaal om gespannen spieren te masseren na een intensieve training. Maar een massagebal is ook het overwegen waard voor mensen met allerlei pijnen en kwalen. Het ronde massagehulpmiddel is een goede optie voor de behandeling van pijnlijke lichaamsdelen.

massageball-test

Een massagebal is het ideale hulpmiddel om gespannen spieren los te maken. (Image source: Ulrike Leone / Pixabay)

Een massagebal is een bijzonder goed hulpmiddel om delen van het lichaam te masseren die anders niet bereikt kunnen worden. Het is daarom ideaal om de rug te masseren, maar het belooft ook goede resultaten op handen of voeten. Bij gebruik op de rug moet men echter oppassen dat de ruggengraat niet te veel belast wordt.

Natuurlijk kan een massagebal ook gebruikt worden voor eenvoudige ontspanning, bijvoorbeeld als compensatie na een lange dag op het werk. Een massagebal is ook populair voor ontspannende partnermassages.

Welke soorten massageballen zijner?

Massageballen zijn er in verschillende maten, vormen en hardheidsgraden. Welke massagebal geschikt is voor jou hangt af van waarvoor je hem wilt gebruiken en aan welk massagegevoel je persoonlijk de voorkeur geeft.

Type Voordelen Nadelen
Egelbal Ideaal voor het masseren van de reflexzones in de hand en de voet, Kan gebruikt worden voor grijpoefeningen Minder geschikt voor het masseren van grotere gebieden
Ronde massage bal Is veelzijdig, kan gebruikt worden voor kleine en grote spiergroepen Een egelbal masseert kleine spiergroepen preciezer
Massagebal in de vorm van een pinda Ideaal voor het masseren van de rug, Beschermt de wervelkolom Voor de meeste andere delen van het lichaam is een gewone massagebal effectiever
Elektrische massage bal Trilfunctie versterkt massage effect, Goed voor warming up en ontspanningsmassages Moet regelmatig opgeladen worden

Een kleine egelbal is geschikt voor een gerichte massage van kleinere delen van het lichaam. Het wordt vaak gebruikt om reflexzones in de voet te masseren of om de handen te masseren. Hij kan ook gebruikt worden voor grijpoefeningen.

Een ronde massagebal daarentegen is een alleskunner. Grotere versies zijn vooral geschikt voor grotere oppervlakken, zoals de rug. Bovendien wordt de druk beter verdeeld over een grotere bal. Daardoor is het minder pijnlijk in het gebruik en zachter voor gevoelige plekken. Kleine, ronde massageballen zijn ook goed voor handen en voeten, maar oefenen minder druk uit dan een egelbal, bijvoorbeeld.

Pindavormige massageballen zijn perfect om de rug te masseren. De dubbele bolvorm is geweldig om de twee ballen aan weerszijden buiten de wervelkolom te plaatsen en geen druk uit te oefenen op de wervelkolom. Het masseren van kleinere delen van het lichaam, zoals de handen, is met deze bal echter minder effectief.

Elektrisch aangedreven massageballen versterken het massage-effect met hun trilfunctie en kunnen ook zonder enige inspanning van jouw kant gebruikt worden. Ze zijn ideaal voor ontspanningsmassages.

Wat zijn de alternatieven voor een massagebal?

Er zijn enkele alternatieven die een soortgelijk doel dienen als de massagebal zelf. Ze hebben verschillende voordelen en nadelen.

massageball-test

Vooral bij extreme rug- of nekpijn is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en een deskundige te raadplegen. (Image source: Milius007 / Pixabay)

De volgende tabel toont je de meest voorkomende alternatieven in een oogopslag. Je zult misschien merken dat een van de alternatieven nog beter is dan de massagebal.

.
[Massagekussen; Een massagekussen is geweldig voor ontspannende en rustgevende massages. Het is echter niet zo goed om diepe spanning aan te pakken.[/tr].

Alternatief Beschrijving
Fascia roller Een fascia roller is vergelijkbaar met een massage bal. Het is ook gemaakt om het lichaam te masseren met uw eigen lichaamsgewicht. De fascia roller is vooral gericht op sporters en is geschikt voor het masseren van grotere spiergroepen.
Massagestudio Massage in een goede studio is bijzonder effectief en ontspannend. Het nadeel is dat een bezoek aan de massagestudio alleen al meer kan kosten dan de aankoop van een massagebal.
Bezoek aan een fysiotherapeut Bij ernstige pijn in rug of nek kan een bezoek aan een fysiotherapeut een zinvol alternatief zijn voor zelfbehandeling met een massagebal. In geval van nood is het altijd de beste optie om een deskundige te bezoeken en daar advies in te winnen.

Alle alternatieven hebben bepaalde voor- en nadelen. Gemiddeld scoort de massagebal echter punten ten opzichte van zijn alternatieven, vanwege zijn veelzijdigheid en goede prijs.

Wanneer gebruik ik een massagebal?

Een massagebal kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het is een ideale afsluiting van bijna elke trainingssessie. Het maakt de spieren los, verbetert het spierherstel en bevordert de bloedsomloop.

Bovendien is een massagebal uitstekend geschikt om op eigen houtje spanning in de nek of rug te verlichten. Vooral na een lange dag achter het bureau biedt een massagebal verlichting bij pijnlijke spanning.

massageball-test

Lange werkdagen achter een bureau zijn vaak de oorzaak van pijn in rug en nek. Een massagebal kan verlichting geven. (Image source: Jesper Aggergaard / Unsplash)

Anders kun je de massagebal gewoon gebruiken om tot rust te komen en even af te schakelen. Na een stressvolle dag helpt een balmassage om zowel lichaam als geest te ontspannen.

Hoe gebruik ik een massagebal op de juiste manier?

Een massagebal is in staat lichaamsdelen nauwkeurig te bewerken. Voor een intensieve en bijzonder krachtige massage kun je de massagebal het beste op de vloer leggen en het te masseren lichaamsdeel op de bal leggen.

Vervolgens rol je de spiergroep over de bal tot je een gespannen plek vindt. Rol dan de gespannen plek zo’n 10 tot 15 keer over de massagebal. Zorg ervoor dat je langzaam gaat en probeer de druk op de gespannen plek te vergroten of te verkleinen naargelang je je voelt. Concentreer je op slechts één gespannen gebied tegelijk tot je het goed behandeld hebt.

Als de druk op de gespannen plek te groot is, kun je de massagebal ook tussen jou en de muur klemmen. In dit geval rust niet het hele gewicht van je lichaam op de massagebal.

Conclusie

De massagebal helpt je om zelf spanning te verlichten. Massageballen zijn een goedkope optie in vergelijking met andere massage-opties. Als je een massagebal koopt, heb je een ruime keuze uit verschillende modellen.

De stekelige egelbal is ideaal om reflexzones te masseren. Ronde massageballen zijn allrounders en kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Pindavormige ballen, daarentegen, zijn speciaal voor gebruik op de rug. Voor wie veel waarde hecht aan ontspanning, is een elektrische massagebal aan te bevelen. Als je eenmaal een model gekozen hebt, staat niets een effectieve massage meer in de weg.

Omslagfoto bron: 97719056/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies