Laatst bijgewerkt: 24-06-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Het waarnemen van een geur gaat veel verder dan alleen de geur. Een geur kan verschillende associaties oproepen: schoonheid, welzijn, aantrekkingskracht, eetlust of juist het tegenovergestelde. Geuren hebben de kracht om ons door de tijd te laten reizen. Je hebt vast wel meer dan eens een geur waargenomen die je automatisch naar een herinnering in het verleden heeft gebracht.

Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat de mens al sinds eeuwen producten gebruikt om zijn eigen geur te verbeteren. Parfums zoals we ze vandaag kennen, zorgen ervoor dat we ons beter, schoner en zelfs aantrekkelijker voelen. Een aangename geur kan veel meer effecten hebben dan je denkt. Wil je meer weten? Lees dan verder!
Belangrijk om te weten

 • Parfums zijn substanties die worden gemaakt om een lekkere geur te verspreiden. Ze worden al eeuwenlang door mensen gebruikt.
 • Het gebruik van parfum beperkt zich niet tot het verspreiden van een aangename geur. Het zorgt ervoor dat we ons comfortabel voelen met onszelf en veiliger en aantrekkelijker voelen. Bovendien kunnen ze herinneringen aan het verleden oproepen.
 • Er zijn verschillende soorten parfums, afhankelijk van de concentratie van het aroma. Dit verklaart waarom de geur van sommigen parfums langer aanhoudt dan die van anderen. Parfums worden ingedeeld in geurfamilies. Er zijn veel verschillende geuren waar je uit kunt kiezen.

Onze selectie: De beste damesparfums op de markt

In deze paragraaf vind je een overzicht van de 5 beste parfums voor vrouwen die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben de belangrijkste kenmerken van elk parfum samengevat, zodat je de producten beter met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier kun je makkelijk beslissen welk parfum het beste bij je past.

1e plaats: Eternity, Calvin Klein

Het flesje bevat 100 ml parfum van het prestigieuze merk Calvin Klein. De zoete en verfrissende geur zorgt voor een frisse en zorgeloze ervaring. Het parfum is in 1988 door Calvin Klein gemaakt. Het parfum opent met een lichte en luchtige geur met tonen van mandarijn en fresia om je zintuigen te prikkelen en je voor te bereiden op wat je te wachten staat. De samenstelling combineert vervolgens een exclusieve mix van verschillende ingrediënten als citrusbloesem, lelie en amber. Samen creëren ze een frisse en sappige geur.

Eternity is een geur die behoort tot de bloemachtige geurfamilie. Het parfum is al een lange tijd een succes. De fles is simpel maar stijlvol en elegant. Klanten zijn zeer tevreden met de prijs-/kwaliteitverhouding van dit product.

2e plaats: Tommy girl, Tommy Hilfiger

De verpakking bevat 100 ml eau de toilette voor dames, van het populaire merk Tommy Hilfiger. Het is een klassieke geur die nooit uit de mode raakt, dankzij de uitstekende en elegante aroma. Dit parfum heeft een verfrissend en energiek karakter, maar is tegelijkertijd zoet en aangenaam. Ideaal voor dagelijks gebruik en/of voor speciale gelegenheden.

Het behoort tot de bloem- en citrusachtige geurfamilies. Het parfum omvat een combinatie van wilde bloemen, appelbloesems, kamperfoelie, grapefruit, leer en ceder. Het symboliseert de klassieke geest van de hedendaagse vrouw. De verpakking is ook klassiek, maar praktisch. De dop helpt om de kwaliteit van het product langer te bewaren.

3e plaats: Escape, Calvin Klein

Dit product bevat 100 ml eau de parfum spray. Het is een bloemige geur met hoofdnoten van lychee, appel en bes. Aroma’s van rozen, sappige pruimen en perzik vullen de geur aan. Koriander en zacht sandelhout ronden het af en laten een koele indruk achter. De geur is fris en fruitachtig. Het is een authentieke explosie van sensaties die je doen denken aan een zonnige en frisse lucht en het drinken van een fruitcocktail in een ontspannen sfeer.

Klanten waarderen dit product zeer en raden andere consumenten aan dit product te kopen. Ze vinden het product relatief goedkoop. Het parfum blijft lekker lang hangen. De kenmerken van het parfum maken het ideaal voor een zwoele zomeravond en andere speciale momenten. Het flesje is makkelijk mee te nemen in je handtas. Bovendien staat Calvin Klein synoniem voor kwaliteit.

4e plaats: Guess Seductive Eau de Toilette

Guess Seductive for Women is een sexy geur en heeft een unieke aantrekkingskracht. De uitzonderlijke stijl van Guess komt herkenbaar terug in de charismatische samenstelling van verleidelijke noten in Guess Seductive.

De sprankelende bloemige, houtachtige geur staat voor ingetogen vrouwelijkheid en een opwindende verleiding. De krachtige topnoten van frisse, sprankelende bergamotolie, krachtige zwarte bes en sappige peer doen je watertanden en zorgen voor een intens gevoel van verlangen.

5e plaats: Roberto Cavalli Eau de Parfum

Roberto Cavalli Eau de Parfum is speciaal ontwikkeld voor de vrouw. Deze intense oriëntaalse en bloemige geur is gebaseerd op noten van oranjebloesem, die Italiaanse vrouwelijkheid, sensualiteit en extravagantie uitstraalt. Roberto Cavalli Eau de Parfum bevat ook amberachtige en oriëntaalse geuren als benzoë, roze peper, tonkaboon en vanille.

De fles en verpakking zijn helemaal in de stijl van de modeontwerper. Zo is het flesje rond afgewerkt met een stop in de vorm van een tiara, met initialen van Roberto Cavalli en is de verpakking versierd met een luipaardprint gecombineerd met gouden tinten. De muze van deze geur is model en actrice Elisa Sednaoui.

Shopgids: alles wat je moet weten over damesparfums

Het is belangrijk dat je, voordat je een parfum koopt, de belangrijkste kenmerken van het product kent. We hebben een overzicht met de meest relevante kenmerken van damesparfums gemaakt. Hiermee beantwoorden we de meest voorkomende vragen van gebruikers. Op deze manier kun je jezelf goed informeren voor je een keuze voor een parfum maakt.

Bekijk de kwaliteit-/prijsverhouding en kies het product dat het beste bij je past.
(Bron: Iconogenic: 38331136/ 123rf.com)

Wat is parfum precies?

Technisch gezien is een parfum een substantie, meestal vloeibaar, die wordt gebruikt om ergens een lekkere geur aan te geven. Het woord “parfum” komt van het Latijn per (door, doorheen) en fumare (roken, geuren). Het verwijst naar de geur die werd verkregen bij het verbranden van geurstoffen bij een proces uit de Oudheid waarbij een aromatische rook werd veroorzaakt om iets te zuiveren of te aromatiseren.

In de loop van de tijd zijn de stoffen die voor het maken van een lekkere geur worden gebruikt sterk veranderd. Parfums zijn vloeibare mengsels van geurstoffen. Ze omvatten natuurlijke of synthetische aftreksels, gemengd met een oplos- en fixatiemiddel. Deze combinatie zorgt voor een aangenaam en langdurig aroma voor het lichaam.

Wat voor soort parfums zijn er?

Zoals je weet, zijn niet alle parfums hetzelfde. Zo blijft de geur van het ene parfum langer hangen dan van het andere. We kunnen parfums op die manier in verschillende groepen indelen, afhankelijk van hun aromatische intensiteit. Van hogere tot lagere aromatische concentratie zijn de parfums als volgt in te delen: parfums, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en splash parfums.

Parfum is de meest geconcentreerde vorm, met 15-40% aan aromatische essentie. Eau de parfum heeft een concentratie van ongeveer 15%. Daarna komt eau de toilette, met 10%. Eau de cologne heeft 3-6% aan concentraten. De citrusaroma’s overheersen. Splash-parfums bevatten 1% aan aromatische essentie.

Parfums met bloemachtige componenten zijn zeer vrouwelijk en roepen een zoet gevoel op.
(Bron: Jung: 17906371/ 123rf.com)

Welke geurstoffen zitten er in parfum?

Elk persoon is anders, we houden niet allemaal van dezelfde geuren. Daarom is er een breed scala aan aroma’s voor iedere smaak. Parfums worden geclassificeerd en gegroepeerd op basis van geurfamilies. Dat wil zeggen dat parfums met gemeenschappelijke aromatische karakteristieken in een groep worden gezet, verschillend van de andere groepen.

Over het algemeen kunnen we zes hoofdcategorieën van geurfamilies vinden. Veelvoorkomend zijn de citrusachtige parfums, die vergankelijk en fris zijn. Ook bekend zijn de bloemachtige parfums, een zeer gevarieerde groep. Andere, minder bekende parfums zijn de fougère en Chypre geuren, beide fantasiegeuren. Tot slot zijn er de houtachtige, oriëntaalse en leer-parfums.

De volgende tabel bevat de verschillende aromatische families, samen met hun belangrijkste componenten en kenmerken.

Familie Componenten Kenmerken
Citrusachtig  Sinaasappelen, bergamotten, citroenen, mandarijnen en grapefruit  Fris, vergankelijk, vrolijk, stimulerend
Bloemachtig Rozen, jasmijn, viooltjes, narcissen, lelietje-van-dalen  Zoet, blijft lang hangen, vrouwelijk, intens
Fougère  Lavendel, hout, komijn, bergamot, eikenmos  Aromatisch, sterk, zorgen voor energie en vertrouwen
Chypre  Eiken mos, labdanum, patchouli en bergamot  Warm, droog en sterk
Houtachtig  sandelhout, patchouli, ceder, lavendel, grenen, citrus  Elegant, sterk, duurzaam. Ze geven warmte, vertrouwen en rust.
Oriëntaals  Vanille, labdanum en dierlijk  Intens, duurzaam, verleidelijk, wellustig. Over het algemeen avondparfums.
Leer  Verbrand hout, tabak en leer  Warm, verleidelijk, intens

Waar wordt parfum van gemaakt?

Parfums hebben een kenmerkende samenstelling die het mogelijk maakt om een aangename en aanhoudende geur te geven, op de plek waar het wordt aangebracht. Parfum bevat geurstoffen, een oplosmiddel en een fixatiemiddel. Toch is de chemische samenstelling van parfums zeer gevarieerd. De samenstelling bepaalt de uiteindelijke geur en duurzaamheid ervan.

Aromatische essences zijn over het algemeen vloeibaar en vluchtige organische stoffen. Ze verdampen makkelijk en hebben een zeer gevarieerde samenstelling. De oplosmiddelen maken het mogelijk om de essences te verdunnen. Meestal wordt hier alcohol voor gebruikt. Fixatiemiddelen zijn niet-vluchtige verbindingen die verdamping voorkomen, waardoor de duur van het parfum wordt verlengd. Deze middelen kunnen dierlijk, plantaardig of synthetisch zijn.

Houtachtige parfums zijn elegant, diep en warm.
(Bron: Garloon: 56781754/ 123rf.com)

Hoe wordt parfum gemaakt?

Het verkrijgen van geurstoffen voor een parfum is niet eenvoudig. Het type geurstof en de oorsprong ervan, is bepalend voor het soort proces dat moet worden uitgevoerd om de geurstoffen te verkrijgen. Geurstoffen moeten worden geëxtraheerd uit de bronnen die deze bevatten. Deze procedure kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Ten eerste, is het mogelijk om geurstoffen te verkrijgen middels de maceratie-techniek: De groenten worden enige tijd blootgesteld aan een vloeistof als heet water, zodat ze de geur wordt vrijgeven. Een andere manier is koude persing: De vruchten worden geperst om zo hun essentiële olie te verzamelen. De meest gebruikte methode is destillatie, waarbij de geurstoffen worden geëxtraheerd met behulp van stoom. De enfleurage-techniek gebruikt tot slot vettige substanties om de geurstoffen te absorberen.

Waarom wordt het gebruik van een parfum aangeraden?

Mensen gebruiken al eeuwenlang aromatische stoffen om de eigen geur te verbeteren. In de loop van de tijd is dit gebruik vastgegroeid in onze samenleving, tot op de dag van vandaag. Tegenwoordig zijn parfums een van de belangrijkste cosmetische producten en maken ze deel uit van ons dagelijks ritueel.

Er zijn verschillende redenen om parfum te gebruiken. De belangrijkste en meest voor de hand liggende is omdat ze ons een aangename geur geven, waardoor we ons goed en comfortabel voelen. Bovendien vergroot het gebruik van parfum het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Parfums zorgen ervoor dat we ons aantrekkelijker voelen, helpen ons ontspannen en roepen herinneringen op aan het verleden.

Een mooie en elegante verpakking zal altijd een plus zijn bij het doen van je aankoop.
(Bron: Maralingstad: 41854266/ 123rf.com)

Hoe kun je parfum het beste aanbrengen?

Zoals ook bij andere cosmetische producten het geval is, is het belangrijk om parfum op de juiste manier aan te brengen. Om te beginnen, wordt het aanbevolen om het parfum te gebruiken op een huid die volledig is schoongemaakt. Bijvoorbeeld na het douchen. Een truc om de duur van het parfum te verhogen is om het op te spuiten nadat je een bodylotion hebt gebruikt. Vermijd daarbij wel crèmes met zeer intense aroma’s.

Het wordt aanbevolen om het parfum op ongeveer 10 cm afstand van de huid aan te brengen. De beste plekjes om parfum op te spuiten zijn achter de oren, in de nek, op de polsen, halslijn en aan de binnenzijde van de ellebogen. Op deze punten verdampt de geur langzamer, omdat je aderen daar dichterbij de huid liggen. Hier wordt meer warmte uitgestraald, waardoor je geur beter tot z’n recht komt. Laat het parfum tenslotte drogen zonder te wrijven.

Wist je al dat natuurlijke parfums beter zijn voor ons lichaam? Het gaat daarbij om producten met 100% natuurlijke ingrediënten.

Hoe kun je parfum het beste bewaren?

Parfums zijn delicate producten die kunnen beschadigen als ze niet goed worden bewaard. Daarom is het belangrijk om te weten welke factoren je moet vermijden voor een goede bewaring. Om te beginnen, is het belangrijk om te voorkomen dat het parfum aan de zon of andere warmtebronnen wordt blootgesteld. Een te hoge temperatuur kan de verdamping van het parfum versnellen.

De beste plaatsen om een parfum te bewaren, zijn koel en donker, zoals een kast. Het is belangrijk om de fles gesloten te houden om verdamping van het product te vertragen.

De gemiddelde levensduur van een parfum is twee jaar, deze neemt echter af zodra het flesje eenmaal is geopend. Het heeft de voorkeur om kleine flesjes te kopen als je een parfum niet in grote hoeveelheden gebruikt.

Welke nadelige gevolgen kan het gebruik van parfum hebben?

Een parfum bestaat uit een combinatie van verschillende componenten zoals geurstoffen, alcohol, stabilisatoren en andere elementen. Hoewel sommige van natuurlijke oorsprong zijn, zijn andere componenten chemische producten. Deze stoffen kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken zodra ze in aanraking komen met de huid.

De meest voorkomende bijwerking die wordt veroorzaakt door het gebruik van parfum is allergisch eczeem (contactdermatitis), oftewel, het krijgen van huidirritatie op de plek waarop het product is aangebracht. Andere minder frequente, effecten zijn astma-aanvallen, migraine en misselijkheid. Daarnaast kunnen bepaalde ingrediënten interactie hebben met het hormonale, neuronale en immuunsysteem.

Vergeet niet dat het belangrijk is om de componenten van een parfum te controleren voordat je het parfum koopt. Wees extra voorzichtig als je een huidziekte of allergie hebt.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van parfum?

In de lijst hieronder worden de verschillende voor- en nadelen van het gebruik van parfum samengevat.

Voordelen
 • Aangename geur
 • Verbetert het gevoel van eigenwaarde
 • Ontspannend effect
 •  Roepen herinneringen op
 •  Vergroot het zelfvertrouwen
Nadelen
 • Migraine
 • Mogelijk dermatologische reacties
 • Interactie met hormoonstelsel en immuunsysteem

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een parfum wilt kopen, is het belangrijk dat je een aantal aspecten van tevoren evalueert. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de meest relevante factoren die je moet overwegen voordat je een parfum koopt. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste beslissing neemt en het parfum kiest dat het beste bij je past. Deze aspecten zijn:

 • Samenstelling
 • Type parfum
 • Type geur
 • Gezondheidsproblemen
 • Verpakking

Samenstelling

Zoals voor alle cosmetische producten geldt, is de samenstelling van een parfum een belangrijk aspect bij het kiezen van een product. Ook in het geval van parfums is de samenstelling bepalend voor meerdere aspecten. Zo zullen de ingrediënten van het parfum het een bepaalde geur geven. Bovendien bepalen ze de intensiteit van de geur en de duurzaamheid ervan.

De ingrediënten van een parfum hebben tevens invloed op de eerder besproken mogelijke nadelige effecten.

Sommige parfums bevatten meer chemicaliën of irriterende stoffen dan andere. Het is in ieder geval belangrijk dat je een deel van je tijd besteedt aan het beoordelen van de samenstelling van het parfum. Dan pas kun je een goede beslissing nemen over het product dat je zoekt.

Type parfum

Zoals we eerder al aangaven, zijn er verschillende soorten parfums met bijbehorende eigenschappen. Voordat je een parfum kiest, is het daarom belangrijk om te beoordelen wat voor soort parfum het is. Afhankelijk van het type parfum, zal de duurzaamheid van de geur verschillen. Hetzelfde geldt voor de intensiteit van de geur.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een intens en duurzaam parfum, kun je het beste kiezen voor het type ‘parfum’. Als je de voorkeur geeft aan een wat lichtere en frissere geur, kun je beter kiezen voor een ‘splash parfum’. De tussenliggende opties zijn de eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Het is dus handig om te weten naar welke kenmerken in een parfum je zoekt om zo nog beter te kunnen kiezen.

Type geur

We kunnen parfums uiteraard ook classificeren op basis van geuren. Er zijn verschillende geurfamilies die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in subfamilies. Momenteel biedt de markt een grote verscheidenheid aan aroma’s, waardoor kiezen niet altijd makkelijk is.

Vaak is een soort geur extra geschikt voor een bepaalde gelegenheid, seizoen of gemoedstoestand. Citrusparfums zijn bijvoorbeeld typisch voor de zomer, vanwege hun fris- en lichtheid. Aan de andere kant passen bloemachtige parfums beter in de winter, omdat ze zoeter en sterker zijn. Bestudeer de verschillende opties alvorens te kiezen.

Gezondheidsproblemen

Ondanks dat het niet vaak gebeurt, komen er wel eens bijwerkingen door het gebruik van parfum voor. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vervelende huidreacties. Deze ongewenste effecten komen vaker voor bij mensen met huidziekten, allergieën, hormonale stoornissen of andere gezondheidsproblemen. Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Als je toch ergens last van krijgt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Hij of zij kan je adviseren over de verschillende producten en welke wel of niet schadelijk voor je kunnen zijn. Een andere optie is om te kiezen voor natuurlijke parfums. De samenstelling van deze parfums is gebaseerd op ingrediënten van natuurlijke oorsprong, met minder chemische stoffen die mogelijk schadelijk voor je huid kunnen zijn.

Verpakking

Bij het kopen van een parfum is ook het flesje waar het in zit belangrijk. Als je een parfum koopt waarvan je niet verwacht grote hoeveelheden te gebruiken, wordt het aanbevolen om een kleine verpakking te kiezen, om zo het product beter te kunnen bewaren. Een parfum met een verstuiver is erg handig, omdat ze de verdeling van de geurstof op de huid vergemakkelijken.

Samenvatting

De kracht van parfums gaat veel verder dan alleen het geven van een lekker geurtje. Een geur kan meerdere gevoelens bij ons oproepen. Het kan ervoor zorgen dat we ons beter, aantrekkelijker en eleganter voelen, en vrede en rust geven. Hoewel we ons dit niet altijd beseffen, wordt onze dag grotendeels bepaald door de geuren die we waarnemen.

Gelukkig hebben we vandaag de dag een uitgebreid scala aan geuren waar je uit kunt kiezen. Er zijn veel varianten, die verschillen in duurzaamheid en de geur die ze geven. Er is genoeg keuze voor ieder type mens en voor ieder soort gelegenheid. Zo kan elke vrouw gemakkelijk het parfum vinden dat haar het beste vertegenwoordigt. En jij, heb jij de jouwe al ontdekt?

Als je ons artikel over parfum interessant vond, deel hem dan op je social media of stuur ons een bericht.

(Bron van de header: Belchonock: 96320111/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies