Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote haarlak test 2023. Hier stellen we alle haarlakken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste haarlak voor jou te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een haarlak wilt kopen.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Hairspray: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een haarlak koopt
- 3.1 Waarvoor wordt haarlak gebruikt en voor wie is het geschikt?
- 3.2 Hoeveel kost een haarlak?
- 3.3 Welke soorten haarlakken zijner?
- 3.4 Hoe gebruik ik haarlak op de juiste manier?
- 3.5 Hoe krijg ik haarlak uit mijn haar?
- 3.6 Is haarlak schadelijk voor het haar of heeft het nadelen?
- 3.7 Wat is het verschil tussen haarlak en haarspray?
- 4 Besluit: Welke soorten haarlak zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Gebruik deze factoren om haarlak te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over haarlak
De belangrijkste feiten in het kort
- Haarlak geeft het kapsel de finishing touch. Het geeft het haar de juiste fixatie en beschermt het tegen vochtig weer.
- Haarlakken zijn er voor elk haartype en in verschillende sterktes. Er zijn vijf verschillende sterktes en hoe hoger de sterkte, hoe meer het haar gefixeerd wordt.
- Haarsprays zijn verkrijgbaar met drijfgas en als pompsprays. Gevoelige personen, astmapatiënten of mensen met een allergie kunnen beter de pompsprays gebruiken.
Hairspray: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een haarlak koopt
Waarvoor wordt haarlak gebruikt en voor wie is het geschikt?
Het kan zowel alleen als met andere haarstylingsproducten gebruikt worden en geeft het kapsel de finishing touch en de nodige fixatie. Verder biedt haarlak bescherming tegen weersinvloeden, wat betekent dat het kapsel bestand is tegen wind en vochtigheid.
Het wordt ook vaak gebruikt om het haar glanzender en gladder te laten lijken. Sommige haarsprays bevatten belangrijke vetten en proteïnen die een voedende werking hebben.
Kortom, haarlak kan het volgende voor je doen
- Wordt samen met andere haarstylingsproducten gebruikt
- Geeft de laatste hand aan het stylen van het haar
- Zorgt voor een langdurige fixatie van het kapsel
- Beschermt steil haar tegen wind en vochtigheid
- Laat het haar er gladder en gezonder uitzien
In principe is haarlak geschikt voor iedereen. Of je haar nu kort, halflang of lang is, een haarspray kan op elke haarlengte gebruikt worden.
Haarlak is echter niet geschikt voor haartypes die neigen naar vettig haar. In dit geval heeft haarlak de neiging een averechts effect te hebben - het uiterlijk van het haar heeft de neiging te verslechteren.
Wist je dat je haarlak niet alleen voor je haar kunt gebruiken, maar ook voor bloemen?
Je kunt haarlak gebruiken om snijbloemen een langere levensduur te geven. Besproei de onderkant van de bloemen gewoon bij de afgesneden uiteinden, want dan sterven ze niet zo snel af en kun je nog wat langer van de pracht genieten.
Hoeveel kost een haarlak?
Het hangt er ook van af welke soort haarlak je kiest. Moet het een pompspray zijn, een spray met drijfgas of een alcoholische of alcoholvrije spray? Als je een pompspray of alcoholvrije spray kiest, moet je rekenen op een hogere prijs.
Welke soorten haarlakken zijner?
Een manier om haarsprays te onderscheiden is door eerst je eigen haar te bekijken. Afhankelijk van het haartype worden sprays aangeboden om het haartype te ondersteunen en het stylen van het haar nog beter te maken. De volgende haarsprays kunnen onderscheiden worden
- Voor extra volume
- Voor extra glans
- Voor extra hittebescherming
- Voor krullend haar
- Voor sterk of dik haar
- Met of zonder alcohol
- Met of zonder siliconen
- Voor gekleurd haar
- Etc.
Verder kun je haarsprays ook onderscheiden naar de verpakking. Je kunt kiezen tussen sprays met drijfgas of pompsprays.
Hoe gebruik ik haarlak op de juiste manier?
Ten eerste moet je een afstand van ongeveer 20 tot 30 centimeter van het haar houden. Dit is de beste manier om de deeltjes haarlak over het hele kapsel te verspreiden, in plaats van zich op één plek te concentreren. Zorg ervoor dat je de fles nooit in een statische positie houdt en dat de haarspraybus steeds in beweging blijft. Let, net als bij de stijltang, op de intensiteit, minder is meer - zo verzwaar je het haar niet onnodig.
Als je een haarlak gebruikt, zorg dan dat je de juiste afstand houdt.
De fijne spuitnevel kan aanzienlijk volume in het haar “toveren”. De haarlak geeft letterlijk een hoog gevoel aan vermoeid, afhangend haar. Bewerk je haar in secties. Besproei niet alleen het oppervlak van het haar, maar ook de onderste lagen.
Voor een bijzonder gladde stijl verdeel je de haarlak over je handpalmen en ga je zachtjes met je handpalmen door je haar - dit temt eventueel uitstaande haren.
Als je je steile haar in een opgestoken kapsel hebt gestyled, kun je met een weggegooide tandenborstel de laatste wegvliegende haren verhelpen. Bespuit een tandenborstel gewoon met haarlak en kam het op.
Als je je haar een glanzende afwerking wilt geven, kun je een borstel inspuiten met glansspray. Haal dan de borstel door je haar. Zo wordt de glansspray gelijkmatig verdeeld.
Hoe krijg ik haarlak uit mijn haar?
Is haarlak schadelijk voor het haar of heeft het nadelen?
Wist je dat een bacteriesoort in haarlak leeft?
Japanse wetenschappers ontdekten dit in 2008. De bacteriesoort heet Microbacterium Hatanonis. Maar maak je geen zorgen, want deze bacterie is onschadelijk voor je.
Om dit effect gering te houden en te vermijden, bevatten veel haarsprayproducten extra conditionerende ingrediënten. Om dit probleem helemaal te vermijden worden haarlakken zonder alcohol aangeboden.
Ga voor je een haarspray koopt na welke ingrediënten erin zitten.
Wat de gezondheid betreft, is niet bewezen dat haarlak blijvende schade veroorzaakt. Allergiepatiënten, astmapatiënten en gevoelige mensen kiezen echter graag voor pompsprays en nemen zo de hogere prijs op de koop toe.
Wat is het verschil tussen haarlak en haarspray?
Terwijl haarlak de functie heeft om de laatste hand te leggen aan het stylen van het haar, wordt haarlak meestal alleen gebruikt in secties of lokken. Haarlak is bedoeld om bepaalde delen van het kapsel te verstevigen en te benadrukken, of om onnatuurlijke vormen te creëren - zoals opsteekkapsels of pieken.
Besluit: Welke soorten haarlak zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten
- Hairspray
- Hairspray
De keuze aan haarlakken is bijna onbeperkt. Fabrikanten bieden voor elk haartype het juiste product aan. Ze verschillen ook nauwelijks in hun hantering. Het maakt niet uit of je een haarspray of een haarlak kiest: Beide producten dienen als afwerking en worden aangebracht op het afgewerkte kapsel.
In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de twee soorten haarlak die hierboven genoemd zijn. Door de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten, proberen we je te helpen een beslissing te nemen.
Wat zijn de eigenschappen van haarlak en wat zijn de voor- en nadelen?
Haarlak is ontwikkeld om je haar te helpen versterken en het te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. In tegenstelling tot haarlak laat haarlak je haar na gebruik niet stug achter. Het laat je haar er natuurlijk uitzien en geeft het een mooie glans.
Je moet haarspray gebruiken als je een natuurlijk resultaat wilt bereiken. Je haar blijft ook met de spray soepel en kneedbaar. Het is ook een gemakkelijke manier om je haar body te geven.
Polymeren hebben een positief effect op de duurzaamheid van je kapsel. Je kunt echter problemen krijgen met dit ingrediënt omdat het de huidporiën afsluit. Als dit het geval is, kun je beter een product met schellak kopen. Dit is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en is ook goedgekeurd voor gebruik in natuurlijke cosmetica.
Omdat de verscheidenheid aan producten zo groot is, ontkom je er waarschijnlijk niet aan verschillende fabrikanten te testen. In principe kan gezegd worden: Hoe hoger de prijs, hoe beter het resultaat.
Als je het effect van de haarlak wilt afzwakken, kun je gewoon door je haar borstelen. Om de spray helemaal te verwijderen, was je je haar grondig met shampoo.
Wat zijn de eigenschappen van haarlak en wat zijn de voor- en nadelen?
In principe wordt haarlak gebruikt om je haar te versterken en te beschermen. In tegenstelling tot haarlak is de intensiteit ervan veel sterker. Haarlak maakt je haar stug. In combinatie met andere ingrediënten vormen acrylaten een bijzonder dichte film op je haar, die de nodige fixatie geeft.
Als je haarlak gebruikt, moet je de sterke werking ervan niet onderschatten. Als het resultaat je niet bevalt, was je haar dan opnieuw. Borstelen is niet mogelijk met een echte haarlak. Bovendien moet je erop letten dat je de lak alleen met mate gebruikt. Anders kan je kapsel of haar er snel kunstmatig uitzien.
Haarlak kan ook heel nuttig zijn, bijvoorbeeld als je je haar wilt zetten of alleen afzonderlijke lokken wilt fixeren. Haarlak kan ook heel nuttig zijn voor korte kapsels om een bijzonder glad en nauwsluitend resultaat te bereiken.
Koopcriteria: Gebruik deze factoren om haarlak te vergelijken en te evalueren
Je hebt je haar steil gemaakt met een stijltang of gestyled met een ronde borstel, krultang of föhn. Als je nu gewoon naar de volgende beste haarlak grijpt en die opspuit, zul je dan geen perfect kapsel kunnen krijgen? Om dit te bereiken heb je een haarspray nodig die bij jou en je haar past.
Een blik op het schap in de drogisterij toont de enorme keuze en verscheidenheid van verschillende verkrijgbare haarlakken. De volgende tekst laat je zien welke criteria je kunt gebruiken om de juiste haarlak voor je te vinden.
De volgende punten worden hieronder besproken
- De juiste haarspray voor je haartype
- De sterkte van de haarlak
- Pompverstuiver of verstuiver met drijfgas
- Haarlak met of zonder siliconen
De juiste haarlak voor je haartype
Bij het stylen van je haar is het niet alleen belangrijk om de juiste haarlak te gebruiken, maar ook de juiste haarlak voor je haartype. Dankzij de enorme keuze aan haarlakken is het geen probleem om voor iedereen de juiste en optimale haarlak te vinden.
De volgende tabel geeft je een kort overzicht van haarsoorten en waar je op moet letten bij het zoeken naar de juiste haarspray.
De sterkte van de haarlak
Bij het kiezen van de juiste haarlak kun je kiezen uit verschillende gradaties van sterkte of fixatie. Veel fabrikanten geven de sterkte van de haarlak aan met cijfers op een schaal van 1 tot 5.
Er zijn echter ook fabrikanten die de sterkte aangeven - bijvoorbeeld “extra strong hold” of “mega strong hold”. In principe hangt het bij de keuze van de sterkte of de fixatie van de haarlak af van wat het doel moet zijn.
Wil je alleen het kapsel fixeren, maar toch een losse, vallende look hebben zonder dat iemand merkt dat er haarlak gebruikt is? Dan is een haarlak in sterkte 1 of 2 al voldoende. Het eindresultaat ziet er dan natuurlijk uit en het haar ziet er niet plakkerig uit, maar is getemd.
Voor een hurkenkapsel raden we sterkte 5 aan, het hoogste niveau. Een zeer sterke fixatie is vooral belangrijk voor deze uitgewerkte vastgespelde kapsels. Een haarlak is hier ook heel geschikt. Een sterke haarlak beschermt ook beter tegen slecht weer - zoals vochtigheid en regen.
De sterktes en hun toepassing in overzicht
Sterkte | Haartype | Toepassing |
---|---|---|
Sterkte 1 of 2 | Voor glanzend haar en extra volume | De look moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. De bedoeling is het kapsel vast te zetten, maar het los en vallend te houden. |
Sterkte 3 of 4 | Voor krullend, sterk of dik haar en extra volume haar | Bijzonder geschikt voor krullen. Ze krijgen houvast maar blijven flexibel. |
Sterkte 5 | Voor weerbarstig en breekbaar haar | Geschikt voor hurkstijlen en om het haar te beschermen tegen slecht weer. |
Pompsprays of sprays met drijfgas
Het hangt ervan af aan welke soort haarlak je de voorkeur geeft, d.w.z. of je een spray met drijfgas wilt of zonder. Kappers geven de voorkeur aan pompsprays. De pompnevel werkt zonder drijfgas, zodat het voordeel ervan minder spuitnevel is. Haarlakken met drijfgas hebben daarentegen een heel fijne spuitnevel. Helaas mist een deel van de spray en komt niet op het haar.
Zo wordt ook het drijfgas heel gemakkelijk en snel ingeademd. Hoewel dit niet schadelijk is voor de gezondheid, neigen allergiepatiënten, astmapatiënten en gevoelige mensen in het algemeen naar het gebruik van de pompspray. Het addertje onder het gras is dat de pompspray meer kost.
Haarspray met of zonder siliconen
Siliconen worden verondersteld het kapsel een extra glans of gladheid te geven. Dit is echter niet voor elk haartype gunstig. Voor vet haar zijn haarsprays met siliconen contraproductief - de conditie van het vette haar wordt verergerd. Siliconen “bedriegen” het haar “gezond”, als het ware voor korte tijd.
De siliconen wikkelen zich om het haar en geven het zo glans en een extra gladheid. Dit betekent dat het haar niet hersteld wordt, maar verder beschadigd als vaak siliconenhoudende haarverzorgingsproducten gebruikt worden. Als je vaak haarproducten gebruikt die siliconen bevatten - zoals shampoo, instellende lotion en haarlak - is het aan te bevelen je haar extra te verzorgen om schade tegen te gaan of te voorkomen.
Je herkent siliconenvrije sprays aan hun ingrediënten. Het loont de moeite de kleine lettertjes op de haarspray bus te lezen. De volgende ingrediënten wijzen op een siliconenvrije haarspray
- Amodimethicone
- Behenoxy dimethicone
- Cetearyl methicone
- Cetyl dimethicone
- Cyclomethicone
- Cyclopentasiloxaan - Siliconenolie
- Dimethicone
- Dimethiconol
- Fenyl Trimethicone
- Fenyl methicone
- Stearoxy dimethicone
- Stearyl dimethicone
- Stearyl methicone
- Siliconen quaternium-22
- Trimethylsilylamodimethicone
Wetenswaardigheden over haarlak
Hoe kan haarlak weggegooid worden?
Haarsprays kunnen drijfgas bevatten en staan daardoor onder hoge druk. Goed weggooien is dus heel belangrijk als je het milieu niet onnodig wilt vervuilen. Het is daarom een absolute “no-go” om haarlak gewoon bij het huishoudelijk afval te gooien.
Het beste is je spuitbussen op te halen en ze naar je plaatselijke materiaaldepot te brengen, waar ze op een professionele en milieuvriendelijke manier worden opgeruimd. Zorg ervoor dat je de sprays leeg maakt. Dit bespaart je geld, want je zult je haarlak langer kunnen gebruiken.
Hoe werkt haarlak?
Haarlak bevat een licht kleverige vloeistof die op het haar gespoten wordt. Daardoor vormt zich een lichte film op het haar, die het op zijn plaats fixeert. Hoe sterker de fixatie, hoe sterker het haar gefixeerd wordt. Haarlakken hebben een bijzonder sterke fixatie.
Afhankelijk van het haartype of het gewenste stylingresultaat worden verschillende sterktes haarlakken op de markt aangeboden. De sterkte van de spray is af te lezen op een schaalverdeling of in de korte beschrijving.
Beeldbron: Rowan Chestnut / unsplash.com