Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is, en ja, dat is absoluut waar. Net als de andere organen heeft ze speciale en frequente verzorging nodig.

De huid van het gezicht is ongetwijfeld de gevoeligste huid van het lichaam en moet op een speciale en delicate manier behandeld worden. Ongeacht de soort huid of als ze een aandoening heeft, is het nodig regelmatig te exfoliëren om haar gezond te houden.

Met dit artikel willen we je alles laten weten over gezichtsexfoliatie, en ook over de producten die je op de markt kunt vinden. Je moet er zeker van zijn dat je het juiste product voor je kiest en daarom willen we je helpen. We hopen dat je het nuttig vindt!
Belangrijk om te weten

 • Een gezichtsscrub is een product dat bestaat uit vloeibare of halfvloeibare en vaste ingrediënten die dode huidcellen helpen verwijderen. Behalve dat ze alle onzuiverheden verwijderen, verfrissen en hydrateren ze het gezicht, afhankelijk van de ingrediënten.
 • Er zijn twee soorten exfoliators, natuurlijke of zelfgemaakte exfoliators en cosmetische exfoliators. Hoewel hun functie dezelfde is, zijn er verschillen tussen elk soort product, die ook hun productieproces en uiteindelijke kosten beïnvloeden.
 • Gezichtsscrubs hebben kenmerken die ze speciaal maken voor ieders behoefte. Bij het kiezen van een scrub is het belangrijk rekening te houden met factoren als huidtype, soort scrub en ingrediënten, die voor effectieve en langdurige resultaten zorgen.

Beste Gezichtsscrub: Onze selectie

Koopgids

We weten hoe ingewikkeld en zelfs verwarrend het kan zijn om een huidverzorgingsproduct te kiezen. Daarom geven we je belangrijke informatie waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een gezichtsscrub, zodat je aankoop helemaal doeltreffend is en je huid er stralender en frisser uitziet.

Ontdoe je huid van alle onzuiverheden, gebruik gezichtsscrubs. (Foto: puhhha / 123rf.com)

Wat is een gezichtsscrub en wat zijn de voordelen ervan?

Een gezichtsscrub is een mengsel van halfvloeibare en vaste ingrediënten dat gebruikt wordt om dode huidcellen en dode huid van het gezicht te verwijderen, die om de 28 dagen vernieuwd worden. Het helpt ook om olie en mee-eters te verwijderen die zich in de poriën ophopen en celvernieuwing verhinderen.

Door zachtjes in cirkels te masseren, maken de vaste deeltjes van de scrub alle onzuiverheden los. Tegelijkertijd werken de vloeibare of halfvloeibare ingrediënten om de gezichtshuid diep te reinigen en te hydrateren. Aan het eind van het proces en na het afspoelen met water ziet het gezicht er helder en glad uit.

Het is aan te bevelen minstens 1 of 2 keer per week gezichtspeelingsbeurten uit te voeren, vooral als je een van die mensen bent die elke dag make-up gebruiken. Hierdoor wordt je huid meer doorlaatbaar en kan ze alle voedingsstoffen die ze nodig heeft goed opnemen.

Voordelen
 • Helpt dode huidcellen verwijderen
 • Verbetert de zuurstofvoorziening van de huid
 • Laat het gezicht er helder en fris uitzien
 • Ideaal om de huid voor te bereiden op het aanbrengen van make-up
 • Ideaal als hulpmiddel bij de behandeling van acne
Nadelen
 • Na het scrubben moet een zonnebrandcrème gebruikt worden
 • Het is niet aan te bevelen het gezicht meer dan 3 keer per week te scrubben
 • Het moet een zacht proces zijn, anders kun je de huid beschadigen

Enzymatische, chemische of mechanische gezichtsscrub – waar moet je op letten?

Gezichtsscrubs worden, vreemd genoeg, al eeuwenlang door verschillende culturen gebruikt. In de loop van de tijd zijn er veel variaties en formules ontstaan om bij verschillende dingen te helpen. Er zijn echter 3 soorten exfolianten die via verschillende processen werken.

Enzymatisch. De samenstelling is chemisch en berust op de concentratie van enzymen. Het belangrijkste kenmerk is dat het een uiterst zachte en veilige exfoliatie mogelijk maakt, vooral voor de gevoelige huid. De enzymen hebben de taak de dode cellen te helpen uit de eerste huidlagen te komen. Ze bevatten geen schurende middelen van welke aard ook.

Chemical. Dit soort scrub is erg sterk en wordt alleen aanbevolen om door een specialist te laten doen. De formule is volledig chemisch en via zuren, zoals AHA of Alpha Hydroxy Acids, worden de bovenste lagen van de huid verwijderd. Hun resultaten zijn veel zichtbaarder, hoewel ze hersteltijd vergen.

Mechanical. Dit zijn de meest voorkomende en veel gebruikte exfolianten. Het zijn diegenen die, door hun macrodeeltjes, dode cellen verwijderen door ze weg te slepen. Dit soort product is uiterst veilig en kan op alle huidtypes gebruikt worden.

Hoeveel kost een gezichtsscrub?

De kosten van dit product kunnen variëren, afhankelijk van het fabricageproces. Hoewel het heel betaalbare producten zijn moet je weten waarom er tussen sommige producten zo’n prijsverschil kan zijn. Hier is een eenvoudige uitsplitsing.

Enzymatisch. Dit zijn producten die je in de handel kunt vinden en die je zelf kunt aanbrengen.

Chemicals. De kosten ervan hangen vooral af van de plaats en van de persoon die het doet, hoewel je het ook zelf kunt doen met sommige producten die in de handel zijn.

Mechanical. In dit concept zijn er twee mogelijkheden. Als je je eigen scrub maakt kost het je niet meer dan 20€, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen gezichtsscrubs kunt vergelijken en beoordelen

Een van onze hoofddoelen is dat je een product goed kiest en daarvoor raden we je aan de volgende factoren in overweging te nemen voor je je aankoop doet. We verzekeren je dat als je dit doet je met meer vertrouwen een scrub zult kiezen die bij je past.

Fabricagemethode

De fabricagemethode van de gezichtsscrub hangt af van de manier waarop het in de handel gebracht zal worden. Ze bepalen ook de hoeveelheid en soort van de ingrediënten die ze bevatten. Daarom kunnen we ze op twee manieren segmenteren, we leggen ze elk uit.

Homemade. Deze exfolianten worden in de volksmond ook wel natuurlijke exfolianten genoemd. Hun samenstelling bestaat uit 2 of 3 ingrediënten en ze zijn heel gemakkelijk te verkrijgen, je hebt ze waarschijnlijk zelfs in je kast staan. Deze producten worden in persoonlijke porties vervaardigd of zelfs in de winkel als handgemaakte producten op de markt gebracht.

Het grote voordeel van natuurlijke scrubmiddelen is dat ze geen conserveringsmiddelen of chemicaliën bevatten, zodat ze veel zachter zijn voor de huid, vooral voor de gezichtshuid, die erg gevoelig is. Een van hun grote kwaliteiten is bovendien dat ze uiterst zuinig zijn.

Cosmetics. Dit soort producten wordt in zeer grote hoeveelheden gemaakt om op de markt gebracht te worden, dus de meeste bevatten conserveringsmiddelen en/of chemicaliën. Het grote voordeel van dit soort producten is dat de verscheidenheid veel groter is.

Je kunt speciale scrubmiddelen vinden voor elk huidtype, voor elke specifieke kwaal en zelfs voor mannen of vrouwen. Ook zouden soms sommige ingrediënten die ze bevatten heel moeilijk in een natuurlijke of zelfgemaakte versie te verwerken zijn.

De natuur voorziet ons van de beste ingrediënten voor onze huid. (Auteur: Julia Sudnitskaya/ 123rf.com)

Huidtype

Iedereen heeft een speciaal huidtype dat anders is dan dat van anderen. Het zou onmogelijk zijn om zoveel huidtypes in te delen, maar wat je wel kunt doen is ze in een van de volgende segmenten onder te brengen, die ook voor elk een speciaal soort product hebben

 • Droge huid. Deze huidsoort is een van de meest gevoelige, omdat ze te weinig vocht opneemt. Daarom is het nodig dat je, als je dit huidtype hebt, een exfoliator zoekt met speciale ingrediënten en consistentie, zodat je je huid niet beschadigt.
 • Normale huid. Een normale huid wordt beschouwd als een huid die niet erg gevoelig is en meestal geen problemen heeft met overtollige olie. Het is de gemakkelijkste huid om te behandelen en te onderhouden, want er zijn geen speciale producten voor nodig om een effectief resultaat te bereiken. Als dit je huidtype is kun je in principe elke soort scrub gebruiken.
 • Vette huid. Dit is een veelvoorkomend huidtype, dat veel verzorging nodig heeft om acne-uitbraken, mee-eters of overmatige glans te voorkomen. Als je een vette huid hebt, raden we je aan producten te zoeken met een dichte textuur en een hoge concentratie schurende bestanddelen, want dit zal onzuiverheden efficiënter van de huid verwijderen.

Ingrediënten

De ingrediënten die je in exfoliators vindt kunnen van velerlei aard zijn. Wie ze ook fabriceert, probeert de klant unieke formules aan te bieden, maar er zijn er ook die als basis gebruikt worden en die we je bij voorkeur aanraden te bevatten. Dit kunnen zijn

 • Melk. Dit bevat melkzuur dat rijk is aan proteïnen en biotine dat helpt de tekenen van veroudering te verminderen. Het bevat ook koolhydraten, wat uitstekend is om de huid te hydrateren, en daarom wordt het zo veel gebruikt in de cosmetica-industrie. Het is ideaal voor alle huidtypes en om te gebruiken als basisingrediënt.
 • Havermout. Brengt de PH van de huid in evenwicht en is een uitstekende natuurlijke vochtinbrenger die vitamine B1, B2 en E bevat. Het is ideaal voor alle huidtypes, hoewel het wordt aanbevolen voor mensen met een droge huid.
 • Oliën. Plantaardige oliën worden veel gebruikt in dit soort producten vanwege hun werking op de huid. De meest voorkomende zijn jojoba-, kokos-, amandel- en avocado-olie. Ze zijn rijk aan antioxidanten en hydrateren de huid. Als je een droge huid hebt of de tekenen van veroudering wilt verminderen, zoek dan naar deze ingrediënten in de formule.
 • Suiker. De korrels ervan fungeren als het schurende bestanddeel van exfoliators, vooral van zelfgemaakte. Het is een vrij goedkoop ingrediënt dat oplost bij massage, zodat het de huid niet schaadt. We raden je aan het ongeacht je huidtype te gebruiken voor een diepe reiniging.
 • Koffie. Koffie is bij uitstek een van de beste ingrediënten om te exfoliëren. In dit geval wordt het gebruikt als een schuurmiddel om onzuiverheden van de huid te verwijderen. Het werkt ontstekingsremmend en helpt de bloedsomloop weer op gang te brengen. Het is ideaal voor de droge en vette huid.

(Featured Image Photo: Sudnitskaya/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies