Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

46Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gitaarversterker test 2023. Hier stellen we alle gitaarversterkers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gitaarversterker voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gitaarversterker wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • De keuze aan gitaarversterkers is immens. Er is nauwelijks een ander produktgebied waarin het zo gemakkelijk is je oriëntatie te verliezen; daarom is het belangrijk je in de materie te verdiepen. Dit artikel geeft antwoord op de belangrijkste vragen die je moet stellen bij het kopen van een gitaarversterker.
  • Gitaarversterkers zijn er in drie hoofdvormen: Buizenversterkers, transistorversterkers en modelversterkers. Qua klank worden buizenversterkers nog steeds meestal beschreven als de beste die de markt te bieden heeft. Modeling versterkers schitteren door hun veelzijdigheid, terwijl transistorversterkers hun achterstand op buizenversterkers sterk hebben ingehaald en geweldige klankeigenschappen hebben.
  • Bij gitaarversterkers zijn er ofwel toppen, die het geluid van de gitaar versterken, maar niet reproduceren. Luidsprekers zijn nog steeds nodig voor de weergave. Er zijn ook combo systemen die toppen en luidsprekers in één toestel combineren.

Gitaarversterker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gitaarversterker koopt

Hoe werkt een gitaarversterker?

Het is belangrijk dat je een basiskennis hebt van de werking van een gitaarversterker. Pas dan kun je een weloverwogen koopbeslissing nemen.

Gitaarversterkers werden oorspronkelijk ontwikkeld omdat de gitaar zich in een big band gewoon niet kon laten gelden naast trompetten, trombones en drums. Wat gebeurt er dan in een versterker?

De pick-ups van je elektrische gitaar (de magneten die onder de snaren onderaan de body te zien zijn) creëren een magnetisch veld. Als een snaar op een bepaalde toon trilt, wordt dit magnetisch veld onderbroken en wordt een elektrische spanning opgewekt.

Deze spanning wordt dan via een kabel naar de versterker geleid; daar wordt ze versterkt en via luidsprekers weergegeven. Wat hier precies gebeurt op fysiek niveau is helaas niet erg gemakkelijk te begrijpen. Het is alleen belangrijk te weten dat er verschillende versterkingsontwerpen zijn die verschillende resultaten opleveren. Deze worden hieronder verder toegelicht.

Als je een elektrische gitaar wilt bespelen, heb je een versterker nodig. (Image source: pixabay.com / PascalBeckmann)

Hoe kunnen gitaarversterkers ingedeeld worden?

Gitaarversterkers kunnen als volgt worden ingedeeld

  • Naargelang het type constructie (combo of top)
  • Naargelang het beoogde gebruik (elektrische gitaar, akoestische gitaar, basgitaar)
  • Naargelang de gebruikte versterkende componenten (buis vs. halfgeleider)
  • Het overheersende klankkenmerk (schoon, vervormd, Brits, Amerikaans)

Het goede nieuws is dat het marktassortiment nu zo uitgebreid is dat je versterkers in elke categorie kunt vinden. Je kunt dus gemakkelijk een combo versterker voor akoestische gitaar vinden in buizenontwerp met Britse klankeigenschappen. Tegelijk is een bovenblad voor elektrische gitaren met solid-state versterking en vervormd geluid ook geen probleem.

Het nadeel hier is dat het aanbod van gitaarversterkers steeds onoverzichtelijker wordt.

Het gamma en de verscheidenheid aan gitaarversterkers is enorm. Als je het koopproces gemakkelijker wilt maken, ga dan na welke versterker je favoriete gitarist gebruikt en probeer iets in die richting te vinden.

Per type

Er zijn twee hoofdtypen gitaarversterkers.

  1. Combinatie-eenheden
  2. Bovenblad met kasten

Hier moet je begrijpen dat een versterker zelf het geluid niet weergeeft; hij versterkt alleen het elektrische signaal. Om het geheel hoorbaar te maken, heeft een versterker altijd luidsprekers nodig.

In een combinatie-apparaat zijn de versterker en de luidsprekers in één element verenigd. Enerzijds is dit praktisch omdat je maar aan één apparaat hoeft te denken. Aan de andere kant geef je natuurlijk flexibiliteit op.

Je kunt een opzetstuk op verschillende luidsprekers aansluiten. Je kunt hem dus thuis gebruiken met kleine kasten, maar je kunt hem ook gemakkelijk meenemen naar het volgende optreden en aansluiten op veel grotere, luidere kasten en toch je karakteristieke, vertrouwde geluid behouden.

Een combo toestel combineert een bovenblad en luidsprekersysteem in één toestel. (Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Volgens beoogd gebruik

Ook belangrijk om te weten: een elektrische gitaarversterker werkt niet voor basgitaren en omgekeerd. Het resultaat is in ieder geval niet optimaal. Let dus op het beoogde gebruik van je gitaarversterker. Wil je hem gebruiken voor je elektrische gitaar of je akoestische gitaar? Of ben je een bassist? Dit alles is belangrijk als je op zoek bent naar het beste geluid.

Want er zijn inderdaad gitaarversterkers speciaal voor akoestische gitaren. Als je een versterker zoekt die speciaal aan de klankeigenschappen van een akoestische gitaar is aangepast, vind je er een in veel (online) speciaalzaken. Er zijn trouwens speciale pedalen waarmee je tussen verschillende versterkers kunt wisselen. Dit geeft je maximale flexibiliteit op het podium.

Na gebruik van de versterkende onderdelen

Nadat de elektrische spanning door de gitaarkabel gestroomd is, komt hij bij de versterker aan. Er zijn verschillende versterkingstechnieken voor wat er dan met het signaal gebeurt

  • Buizenversterker
  • Transistor versterker
  • Modellerende versterker
  • Software versterker

De eerste gitaarversterkers die op de markt kwamen waren buizenversterkers. Hun klank wordt vaak omschreven als warm en vol. Hoogwaardige buizenversterkers zijn nog steeds het beste wat de markt te bieden heeft.

Transistorversterkers worden er vaak van beschuldigd krasgevoelig en hoge tonen zwaar te klinken. Deze houding doet echter geen recht aan hoogwaardige solid-state versterkers. Goede modellen bieden ook het beste (en meest veelzijdige) geluid.

Modeling amps zijn digitale apparaten die het geluid van buizen en transistorversterkers kunnen simuleren. Als je dus een modeling amp koopt, kun je bij het spelen kiezen tussen verschillende klanken. Dit maakt ze ongelooflijk flexibel en veelzijdig.

Software versterkers worden als een plug-in in je DAW (Digital Audio Workstation, b.v. Logic of Cubase) geladen. Ze zijn niet echt geschikt voor live gebruik vanwege de hoge ingangsvertraging. Ze zijn echter zeer aan te bevelen voor het maken van gitaaropnamen van hoge kwaliteit.

Hiervoor wordt de gitaar gewoon in je audio interface geplugd en opgenomen. Voordeel: Het blijft stil en het signaal wordt zuiver opgepikt. Bovendien behoud je maximale flexibiliteit bij de nabewerking.

Volgens het overheersende klankkenmerk

Veel gitaristen zien hun versterker als deel van het instrument - en niet zonder reden. Versterkers hebben verschillende klankeigenschappen, en afhankelijk van het genre en de stijl die je verkiest, staan je verschillende mogelijkheden ter beschikking. De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste verschillende geluidskarakteristieken:

Geluidskarakteristieken Beschrijving
Clean Helder geluid zonder enige vorm van vervorming. In elk genre op de juiste plaats vertegenwoordigd
Distorted Klassiek rockgeluid in ACDC stijl
British “fizzy, roasty” - vertegenwoordigd in punk genres
American ruig en ronkend: voller en warmer dan de Britse klank
Crunch Klanken met matige vervorming

Volgens het vermogen

Behalve de genoemde criteria is er natuurlijk ook het versterkervermogen, dat in belangrijke mate bepaalt hoe luid de versterker is. Hier is het belangrijk te weten:

Verdubbeling van het wattage betekent niet verdubbeling van het volume.

Buisversterkers zijn ook beduidend luider dan solid-state versterkers. In het algemeen moet het volume niet al te belangrijk geacht worden, want op grote podia (waar een hoog volume nodig is) wordt de gitaarversterker opgevangen met een microfoon en versterkt via de PA. Zoals met alles, moet je je afvragen waar je de gitaarversterker wilt gebruiken. Als je kleine cluboptredens speelt, kan een erg luide versterker erg nadelig zijn, omdat het niet mogelijk is een goed geluid te mixen.

Waar heb je de gitaarversterker voor nodig?

Een basisvraag die je jezelf moet stellen is waar je de gitaarversterker voor nodig hebt. Heb je een versterker nodig om thuis te oefenen? Wil je het podium op? Of wil je in principe alleen je gitaargeluid in je PC krijgen? Het volgende geldt: Er is een optimale gitaarversterker voor elke toepassing.

Goedkope combo systemen met hoofdtelefoonuitgang worden vaak aanbevolen om thuis eenvoudig te oefenen. Als je het podium op wilt, moet je ervoor zorgen dat je versterker voldoende vermogen heeft. Let op: Buisversterkers met 30W kunnen veel luider zijn dan transistorversterkers met 30W.

Er zijn geschikte versterkers voor elke toepassing. Als je een versterker voor thuis nodig hebt, is een kleine combo versterker voldoende. Als je het podium op wilt, zorg dan voor het juiste vermogen.

Welke gitaarversterker is het beste voor thuisgebruik?

Natuurlijk is ook dit een kwestie van smaak. Je hebt echter geen erg hoog volume nodig om thuis te oefenen.

Omdat zelfs nu buizenversterkers hun beste geluid pas bij hogere volumes bereiken, is een kleinere luidspreker de beste keuze om thuis te oefenen. Het is aan jou of je een combinatiesysteem kiest of een bovenkastje van hoge kwaliteit koopt dat je thuis op kleine kasten kunt aansluiten en live op grote kasten.

Tip: Voor ongecompliceerd thuis oefenen zijn kleinere all-round transistorversterkers vaak een goede keuze.

Hoeveel watt moet mijn gitaarversterker hebben?

Het is belangrijk te onthouden dat de klank van een versterker het belangrijkste criterium is. Want op grote podia wordt de versterker versterkt en gemixt met behulp van een microfoon via een PA systeem. Dan kunnen luide gitaarversterkers zelfs nadelig zijn, omdat ze de mix “vervuilen”.

Maar als je het tegen de drummer in de repetitieruimte wilt opnemen, is het natuurlijk belangrijk dat de versterker het juiste vermogen heeft. Hier kun je de volgende minimumwaarden instellen:

Oefenruimte/thuis: 1-20W buis/transistor van welke soort dan ook

Cluboptredens: 15-50W buis/ minstens 50W transistor

Grote podia: 30-100W buis/50-100W transistor

Het beste kun je je niet oriënteren op het wattage, maar op het volume van de versterker, dat meestal in decibels wordt aangegeven.

Marshall is een van de bekendste versterkerfabrikanten ter wereld. (Image source: pixaby.com / alexkampmann)

Kan ik een koptelefoon op mijn gitaarversterker aansluiten?

Spelen via een hoofdtelefoon is erg handig, vooral thuis. Maar dit is niet met elke versterker mogelijk. Als dit een criterium voor je is, zorg er dan voor dat je toekomstige versterker deze functie ondersteunt.

Hoeveel kost een gitaarversterker?

Bijna geen enkel ander product heeft zo’n groot prijsbereik. Je kunt echter een beetje differentiëren:

Goedkope buizenversterkers beginnen bij ongeveer 120€. De duurste versies kosten enkele duizenden euro’s.

Bij transistorversterkers kun je heel goedkope versies vinden vanaf 80€; maar zelfs hier zijn er varianten die meer dan tweeduizend euro kosten. Niettemin zijn buizenversterkers gemiddeld duurder dan transistorversterkers.

Modeling amps zitten in een vergelijkbare prijsklasse als solid state amps.

Kan ik mijn gitaarversterker op mijn audio interface aansluiten?

Technisch is dit zonder problemen mogelijk. Maar je krijgt er niet de beste resultaten mee. Als je goede gitaarklanken wilt opnemen, is het raadzaam je gitaar rechtstreeks op je audio interface aan te sluiten met een jack kabel.

Een audio interface is een kastje dat analoog geluidsmateriaal moet digitaliseren. Het is onmisbaar als je iets wilt opnemen met microfoons, bijvoorbeeld.

Dan kun je je geluid vorm geven zoals je wilt met behulp van software versterkers zoals GuitarRig van NativeInstruments. Voor deze procedure moet je audio interface echter een direct-monitoring functie hebben, zodat het signaal weer afgetakt kan worden en vrijwel zonder vertraging afgespeeld kan worden voor het in de computer verwerkt wordt.

Als alternatief kun je een microfoon halen en de versterker mikken. Goede opties hier zijn dynamische microfoons zoals de Shure SM57. Maar je kunt ook heel goede of zelfs betere resultaten bereiken met condensatormicrofoons zoals een Rode NT1A.

Hoe lang gaan de buizen in een buizenversterker mee?

De meningen verschillen over wanneer een buis slecht en versleten begint te klinken. Gemiddeld zul je echter ongeveer om de twee jaar iets moeten vervangen. De factoren die dit beïnvloeden zijn ook hoe je voor je versterker zorgt: Je moet hem bijvoorbeeld 30-60 seconden laten opwarmen voor je hem voor het eerst speelt, en na het uitzetten moet je hem niet meteen vervoeren, maar idealiter 10-15 minuten wachten. Dan hangt het natuurlijk ook af van het aantal uren dat de versterker gebruikt wordt.

Besluit: Welke soorten gitaarversterkers zijn er en welke is geschikt voor mij?

In het volgende bespreken we de verschillende voor- en nadelen van versterkende constructies. We maken onderscheid tussen

  1. Buizenversterker
  2. Transistor versterker
  3. Modellerende Versterker

Wat zijn de voordelen en nadelen van een buizenversterker?

Als je van opnamen uit de jaren ’70 en ’80 houdt, zoals Queen of The Who, kom je onvermijdelijk uit bij een buizenversterker. Niet alleen moet je meer betalen voor het onvergelijkbare geluid van meerdere grote buizen, maar ook voor onderhoud.

Voordelen
  • Onderscheidende, tijdloze klank
  • Hoger volume bij hetzelfde wattage vergeleken met transistorversterkers
Nadelen
  • Duur
  • Vervangen van de buizen
  • Gevoeliger voor storingen

De versterker moet altijd ongeveer een minuut opwarmen voor hij bespeeld kan worden, en ook het afkoelen van de buizen is belangrijk. Een ander nadeel: de buizen zullen geleidelijk verslijten en vervangen moeten worden (dit moet door een gespecialiseerde dealer gebeuren!).

Maar als je geen compromis wilt sluiten op het gebied van klank, zul je deze punten over het hoofd zien en krijgen wat je wilt met een buizenversterker.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een transistorversterker?

Als je de nadelen van een buizenversterker niet wilt verdragen, is een transistor versterker waarschijnlijk een goede keuze voor je. Op dit punt moet men ook de vooroordelen tegen transistorversterkers opruimen; want deze hebben zich de laatste 30 jaar enorm ontwikkeld en hoeven zich niet achter buizenversterkers te verschuilen.

Voordelen
  • Geluid dat niet hoeft te verstoppen
  • Robuust
  • Verhoudingsgewijs goedkoop
Nadelen
  • High-end buizen klinken beter dan high-end transistors

In het algemeen zullen professionele musici de verschillen eerder opmerken; het publiek zal gewoonlijk geen verschil opmerken. Idealiter zou je de versterkers moeten uitproberen en je eigen mening vormen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een modelversterker?

Wat doet een modelversterker eigenlijk? Modeling versterkers ontstonden in de jaren ’90. Het zijn digitale toestellen die het geluid van versterkers imiteren. Het is in feite software die de geluidsgolf van een elektrische gitaar bekijkt en vergelijkt met wat er uit een buizenversterker komt. Zo kun je berekenen wat er veranderd wordt en dat op een digitale manier toepassen op het ruwe gitaargeluid.

Voordelen
  • Veel versterkers in één apparaat
  • goede geluidskwaliteit
Nadelen
  • De meningen over de geluidskwaliteit lopen uiteen

Het voordeel is duidelijk: als je een modelling amp koopt, koop je geen specifieke klank, maar ligt de wereld van versterkers aan je voeten. Tip: Vooral voor onbeslisten en mensen die nog op zoek zijn naar hun eigen geluid zijn modelling amps een goede keus.

Combo of enkel toestel?

Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening moet houden als je beslist of je een versterker in een combo koopt, waarbij versterker en luidsprekers in één toestel gecombineerd zijn, of dat je een opzetstuk neemt dat je gemakkelijk op verschillende luidsprekers kunt aansluiten.

Met een bovenste eenheid ben je flexibeler, maar je moet ook voor minstens twee eenheden zorgen. Bovendien krijg je vaak korting op losse eenheden. De meer professionele oplossing is zeker een opzetstuk; in veel situaties kan het echter gewoon heel handig zijn om maar voor één toestel te hoeven zorgen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om gitaarversterkers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gitaarversterkers te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

  • Geluid
  • Vermogen/Volume
  • Functies en kanalen
  • Ontwerp

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Geluid

Het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een versterker is en moet altijd het geluid zijn. Belangrijk: Waargenomen geluid is iets zeer subjectiefs. Doe wat onderzoek naar het “Laurel/Yanny” verschijnsel en je zult ontdekken dat mensen verschillende frequentiebereiken verschillend waarnemen. Dus wat jij als schitterend en helder ervaart, kan voor iemand anders nog te saai lijken. Dus regel nummer één hier is: probeer het uit.

Wat heb je immers aan hoogwaardige buizen of een geweldige kast als de klank niet goed is? Op het internet kun je voor bijna elke versterker een voldoende luistervoorbeeld vinden, dat je kan helpen.

Wat veel helpt is als je een favoriete band of een favoriete gitarist hebt. Dan kun je eenvoudig hun geluid kopiëren en de versterker kopen die de gitarist gebruikt. Door effectpedalen enz. te gebruiken kun je dan je geluid bijstellen en veranderen.

Vermogen/volume

Afhankelijk van waar je met je versterker wilt optreden, kan dit een belangrijk aankoopcriterium worden. Belangrijk: Het wattage is niet echt doorslaggevend, maar wel het opgegeven volume. Een buizenversterker van 50 watt klinkt veel luider dan een transistorversterker van 50 watt.

Een transistorversterker moet al rond de 50 watt hebben, bij buizenversterkers is dit veel minder belangrijk.

Functies en kanalen

De meeste versterkers hebben twee kanalen: een clean kanaal en een drive of crunch kanaal. Er zijn echter ook versterkers die aanzienlijk meer kanalen hebben en dus een grotere veelzijdigheid bieden. Snuffel in de gebruikelijke internetwinkels en je vindt verschillen.

Design

Niet onbelangrijk voor sommigen: hoe ziet het geheel er uit? Populaire ontwerpen zijn de vintage ontwerpen van b.v. Vox versterkers met tweed bekleding of de Orange box, en ook het klassieke Marshall ontwerp. Dit is waarschijnlijk het meest subjectieve van alle criteria en dus ook een volkomen kwestie van smaak.

Wetenswaardigheden over gitaarversterkers

Waarom bromt mijn gitaarversterker?

Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Probeer eerst een andere kabel en, in het beste geval, een andere gitaar. Als het nog steeds bromt, kan het ook aan het stopcontact liggen, dus probeer ook hier een ander. Als het zoemen niet ophoudt, is het vaak de voeding, maar de enige manier om daar achter te komen is naar een vakman te gaan.

Zijn er gitaarversterkers met een opnamefunctie?

Er zijn enkele versterkers die deze functie bieden. Maar de vraag is overbodig, want op deze manier bereik je nooit een optimale geluidskwaliteit. Microfonen van de versterker of opnemen met behulp van een audio interface en een software versterker, zoals GuitarRig, zijn hier de betere opties.

Kan ik zelf een gitaarversterker bouwen?

In feite kun je je eigen buizenversterker bouwen. Verschillende fabrikanten bieden soms kits voor versterkers aan. Maar hier is een waarschuwing: je moet enige ervaring hebben met solderen en schakelingen lezen als je je versterker zelf in elkaar wilt zetten.

Beeldbron: pixabay.com / oas2107

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies