Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

Welkom! Vandaag gaan we de geheimen en mysteries over Jenga onthullen. Dit evenwichtstorenspel geeft je een vlinders in je buik telkens als je blokken verwijdert.

Nadat de Jenga toren is omgevallen, is er veel gelach onder de deelnemers. Al heel lang wordt dit spel gebruikt door scholen en gezinnen om kinderen samen te brengen in een gezond vermaak, waardoor kinderen sociaal worden.

Dit is geen oud spel. Maar toch zijn er al verschillende varianten die op jongeren of volwassenen gericht zijn. We presenteren in de tekst de kenmerken van de bekendste soorten Jenga die in opmars zijn.
Belangrijk om te weten

 • Jenga is verkrijgbaar in het originele formaat of in andere speciale edities met andere spelregels.
 • De evenwichtstoren is een geweldige manier om de motorische coördinatie te oefenen.
 • Gekleurde modellen zijn moeilijker te spelen dan edities met enkele tonen.

Beste Jenga: Onze selectie

Koopgids

Het is moeilijk om kinderen weg te krijgen voor computerschermen of de televisie, nietwaar? Niet als je een geweldig Jenga spel hebt. Hieronder vind je informatie om je op weg te helpen bij het kopen van het beste product.

Uma criança jogando Jenga.

Maak een kind gelukkiger en met verhoogde zintuigen met het Jenga spel (Bron – StockSnap/ Pixabay)

Wat is Jenga?

Jenga is een Hasbro strategiespel dat werkt om het fysieke vermogen van spelers te testen. Hoewel het geschikt is voor kinderen doen steeds meer volwassenen mee met de pret.

Klassieke voorstellingen hebben maar één kleur. Collector’s editions kunnen veel geld waard zijn. Jenga blokken passen niet in elkaar zoals in Lego, bijvoorbeeld.

Hoewel het pas in latere jaren ontstond, vond de popularisatie van het spel pas in de jaren ’90 van de 20e eeuw plaats. Vandaag is het een van de meest gespeelde spellen ter wereld.

Hoe speel je het klassieke jenga spel?

Elke speler moet een blok van onderen weghalen en op de top plaatsen om een andere constructie te vormen. Niet verrassend wordt dit ook wel de evenwichtstoren genoemd, want het gebouw wordt tijdens de rondes groter en minder stabiel.

Het spel heeft van 48 tot 54 stukken, afhankelijk van de versie. Eerst moeten de blokken gestapeld worden, wat soms kan met een aangepaste bak. Sommige uitgaven hebben een dobbelsteen die gegooid wordt om aan te geven welke kleur uit de toren verwijderd moet worden.

Wat zijn de voordelen van de evenwichtstoren?

Als je de positieve kant bekijkt, kun je het product kopen zonder veel geld uit te geven. Dit is tegenwoordig een van de goedkoopste bordspellen. Met het spel ontwikkel je strategisch denken en test je vaak je motorische coördinatie.

Veel volwassenen merken dat hun kinderen geduldiger en intelligenter worden met Jenga. Niet te vergeten is dat het bijna niet moeilijk is de stukken op te bergen, want in elkaar zetten kan met een speciale lade.

Met Jenga heb je plezier met vrienden en word je een gezelliger mens. Het spel vergt veel concentratie en dient zelfs als therapie om de geest bezig te houden. Voor- en nadelen staan in de tabel:

Voordelen
 • Strategie
 • Precisie
 • Motorische coördinatie
 • Geduld
 • Goedkoop
 • Eenvoudig op te bergen
 • Voor verschillende leeftijden
 • Geen batterijen of accu”s nodig
 • Sociabiliteit
Nadelen
 • Vereist concentratie
 • Je kunt gemakkelijk stukken verliezen
 • Kleine kinderen kunnen stukken inslikken

Welke versie van Jenga is het beste?

Welke soort Jenga kies je om aan kinderen te geven of met gezinsleden te spelen? Om deze beslissing te nemen moet je eerst de eigenschappen kennen van de meest gespeelde modellen

 • Classic: Traditioneel houten model zonder extra voorzieningen. Het spel speelt zich af met twee handen, zonder dobbelstenen of andere accessoires.
 • Waarheid of Durven: Er zijn blokken van 3 tonen, en de beweging kan boven op het blok boodschappen genereren met uitdagingen die voltooid moeten worden of vragen die om waarheidsgetrouwe antwoorden vragen. Het is een variatie op het spel “waarheid of durven”.
 • Throw ‘n Go: De blokken zijn in verschillende kleuren geverfd. De spelers gooien dobbelstenen en volgen de aanwijzingen van de uitkomst in hun eigen zetten. Bijvoorbeeld: Neem een blauw blok weg.
 • Casino: Dit is de editie met de meeste extra mogelijkheden. In plaats van dobbelstenen wordt een roulettewiel gebruikt en er zijn zelfs fiches om bij elke beurt op in te zetten op de balanstoren.
 • Xtreme: Werkt op dezelfde manier als de klassieke versies, met dit verschil dat de randen van het blok afgeschuind zijn, waardoor het moeilijker te spelen is, wat de naam “extreme” rechtvaardigt.
 • Uno: Behalve verschillende kleuren zijn de blokken ook genummerd en zijn er dobbelstenen, wat ook de moeilijkheidsgraad vergroot.

Hoeveel kost een Jenga spel?

Houten modellen van minder bekende merken kosten minder, terwijl houten edities van bekende fabrikanten duurder zijn.

De regel is eenvoudig: hoe meer extra mogelijkheden er in het spel zijn, hoe hoger de marktprijs. Aangepaste versies met cartoon- of filmthema’s kosten meer.

Aankoopcriteria: hoe Jenga modellen vergelijken

Hoe leuk is het om je te ontspannen bij het heerlijke spel Jenga dat vreugde opwekt bij alle deelnemers. Maar het is een slechte ervaring als het product kwaliteit mist. Vergelijk zo, voor je koopt, de aanbiedingen die volgen op 4 essentiële ideeën:

Laten we eens kijken naar de definities van elk item? Volg de tekst hieronder:

Hout

Je moet Jenga kopen van kwaliteitshout. Anders kan het product schimmel ontwikkelen, vooral als het in contact komt met water of zonlicht.

De beste houtsoorten voor Jenga zijn: Ipê, jatobá, cumaru en eik. Vermijd keuzemogelijkheden die de soort of herkomst van de grondstof niet aangeven.

Maat

Het lijkt een basisregel, maar veel mensen vergissen zich bij het kopen wat de maat betreft. Kinderen moeten kleinere modellen gebruiken, die gemakkelijk te manipuleren zijn volgens de kleine vingers van het kind.

Volwassenen daarentegen kunnen kiezen tussen kleinere of iets grotere versies, en het kleine product is gemakkelijker om mee te spelen. Er zijn zelfs de reuzenedities waarbij minstens 2 mensen tegelijk de blokken moeten verplaatsen.

Uma torre de jenga ao lado de dois copos com vinho branco e de algumas frutas em um prato. Tudo está sobre uma mesa de madeira.

Jenga spelen kan een ontspannende en romantische activiteit voor twee zijn (Bron – SookyungAn/ Pixabay)

Formaat

De meest traditionele manier om Jenga te spelen is met een toren, waarbij je in elke laag een paar blokken gebruikt.

De markt biedt echter ook aangepaste mogelijkheden met constructies van bergen, kastelen, tobogans, naast andere vormen die je spel meer persoonlijk maken.

In speciale uitgaven zijn er bakjes in het aangepaste formaat om de aangepaste constructie snel uit te voeren – een echte verademing voor wie het vervelend vindt om steeds bij het begin van de spellen de evenwichtstoren opnieuw te moeten bouwen.

Extra’s

De extra’s maken het spel niet alleen meer persoonlijk, maar hinderen ook het spelverloop. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld staafjes die je moet gebruiken in plaats van je vingers om de blokken te verwijderen.

Let op de regel: Het Jenga spel wordt uitdagender naarmate er extra mogelijkheden zijn: roulettewielen, inzetfiches, dobbelstenen, toverstokken, kaarten, onder andere.

(Featured Image Source: Zaimful / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies