Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

27Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Deze keer hebben we het over Barbie, een van de beroemdste en populairste poppen van de laatste decennia, die al 60 jaar lang door meisjes over de hele wereld wordt gekozen. Mis het niet!

Door het hele artikel heen vertellen we je over de belangrijkste kenmerken van Barbie, een van de best verkochte speelgoedartikelen in de geschiedenis, zodat je uit de vele varianten van modellen, accessoires, ontwerpen en stijlen het exemplaar kunt kiezen dat je het leukst vindt.

We weten dat het assortiment erg groot is, dus geven we je advies over dit product om de belangrijkste aspecten bij het kiezen te kennen, zodat je de beste koopkeuze kunt maken, naargelang je smaak, interesses en budget.
Belangrijk om te weten

 • Barbies poppen ontstonden in 1959, en werden bijna automatisch een favoriet onder kleine meisjes, want tot dan leken de poppen qua vorm niet zo op een echte vrouw. Later kwamen er modellen en accessoires bij.
 • Er zijn verschillende soorten Barbies, ontworpen voor verschillende smaken en stijlen. De meest voorkomende poppen zijn de klassieke Barbies, de bruine Barbies, en de brunette Barbies; de eerstgenoemde zijn het populairst en worden sinds hun ontstaan tot op de dag van vandaag verkocht.
 • Het is ook belangrijk om rekening te houden met bepaalde fundamentele factoren voordat je een Barbiepop koopt, zoals de verschillende modellen, variëteiten, assortiment en vormgeving, naast andere aspecten. Het is ook belangrijk na te gaan of het een legitieme pop van dit merk is.

Beste Barbie: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over barbiepoppen

De bedoeling van dit deel is vooral om je te informeren over de belangrijkste kenmerken van het product dat je wilt kopen. Verderop vertellen we je over Barbies, hun voordelen, en de factoren waarmee je rekening moet houden voor je het perfecte model voor je kiest.

Barbies zijn een van de best verkochte poppen van de laatste decennia. (Foto: ErikaWittlieb / pixabay.com)

Wat zijn Barbies poppen?

Barbies poppen werden in 1959 gemaakt door de Mattel speelgoedfabriek, en sindsdien zijn ze commercieel niet gestopt met groeien, want ze werden meteen de favoriete poppen van meisjes over de hele wereld.

Hoewel de klassieke Barbie blond is met lichtblauwe ogen, heeft de firma in de loop der jaren nieuwe variaties toegevoegd, zoals Barbies met donker haar en donkere ogen, of met korter, krulleriger haar. Deze superberoemde pop wordt ook geleverd met thema-accessoires.

Ook dit product heeft controverse opgewekt, omdat het op de een of andere manier een lichamelijk stereotype van een vrouw uitbeeldt dat beslist onbereikbaar is. Daarom zijn er de laatste jaren Barbies gemaakt met realistischer lichamen, hoewel deze modellen niet zo populair zijn geworden als de originelen.

Wat zijn de voordelen van Barbies?

Het belangrijkste voordeel van deze pop die op een vrouw lijkt is dat ze uiterst veelzijdig is, want er zijn oneindig veel Barbies, aangepast aan verschillende stijlen. Bovendien zijn hun materialen van uitstekende kwaliteit en, hoewel ze duur zijn, gaan ze meestal vele jaren mee als ze goed verzorgd worden.

Voordelen
 • Hun materialen zijn van zeer goede kwaliteit
 • Er is een grote verscheidenheid aan modellen
 • Ze worden geleverd met een groot aantal accessoires
 • Ze zijn volledig geleed
Nadelen
 • Het zijn seksistische poppen
 • Ze verkopen een onrealistisch stereotype van vrouwen
 • Ze zijn duur
 • Ze zijn elitair

Klassieke Barbie, brunette Barbie, of brunette Barbie – Waar moet je op letten?

Hoewel er een grote verscheidenheid aan modellen van deze populaire pop bestaat, zijn de bekendste de klassieke Barbie, de bruine Barbie en de brunette Barbie. Hier vertellen we je de belangrijkste kenmerken van elk van hen, zodat je degene kunt kiezen die je het mooist vindt.

Classic Barbie. De klassieke Barbie is de populairste van allemaal; ze is superslank, blond, met lichte ogen en heel lang steil haar. Afhankelijk van het model verandert ze van beroep, sport of huis, maar ze beantwoordt altijd aan hetzelfde fysieke stereotype, dat vaak bekritiseerd wordt omdat het classistisch zou zijn.

Deze Barbie wordt soms vergezeld door Ken, een pop waarvan nog niet bekend is of hij haar vriendje is of een vriend, en die dezelfde fysieke kwaliteiten heeft als zij (blond, lichtblauwe ogen, gebruind, gespierd). Beiden zijn referenties en modellen van schoonheid voor veel meisjes.

Brown Barbie. Deze pop heeft dezelfde fysionomie als de klassieke Barbie, maar haar haar is licht- of donkerbruin, en de kleur van haar ogen kan van verschillende tinten zijn. Ook zij wisselt beroepen af, activiteiten en accessoires, maar is niet zo populair als haar blonde voorgangster.

brunette Barbie. Deze Barbie is de minst voorkomende van allemaal; in feite is ze vrij moeilijk te krijgen, en in veel landen alleen online te koop. Ze deelt ook de fysionomie van de andere Barbies, met enkele variaties, maar haar huid is donker, haar ogen zijn donker of honingkleurig, en haar haar is gekruld.

Classic Kastanje Brunette
Haartype Lacio Recht of golvend Krullend
Haarkleur Blond Bruinhx Zwart
Oogkleur Lichtblauwh Bruin, lichtblauw, honing Bruin, honing
Contexture Zeer dun Zeer dun Zeer dun

Wie zijn Barbie’s vrienden?

Barbie heeft ook vrienden die deel uitmaken van haar fictieve familie en haar op haar avonturen vergezellen. Behalve Ken, over wie we al gesproken hebben, is er Teresa, een pop die in 1988 door de firma Mattel gemaakt werd om de trouwe metgezel van onze hoofdpersoon te zijn.

Er is ook Skipper, het jongere zusje van Barbie, dat in 1964 uitgevonden werd. Het bijzondere van deze pop is dat ze in het begin heel klein was, en in de loop der jaren groeide en van grootte veranderde, tot ze de lengte van haar oudere zus had bereikt.
Hoeveel kosten

Barbies?

De prijzen van Barbiepoppen variëren naargelang de modellen en de accessoires, naast andere factoren. Hier zijn de geschatte kosten van dit product, zodat je een referentie van de waarden hebt als je je pop koopt.

In de handel vind je Barbies poppen van 17 € tot 20 €, afhankelijk van hun kenmerken. Zoals je kunt verwachten zijn Barbies met accessoires duurder, en hun prijzen variëren van 40€ tot 200€, of meer, afhankelijk van de accessoires (auto, huis, kasteel, enz.)

De bruine Barbie is een andere versie van de iconische blonde pop. (Foto: ErikaWittlieb / pixabay.com)

Koopcriteria

Hier zijn de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden voordat je een Barbiepop koopt. Omdat het een product is met zoveel modellen, kan het soms moeilijk zijn om te kiezen, dus vertellen we je wat de factoren zijn die je niet mag verzuimen in acht te nemen als je de perfecte Barbie voor je wilt kiezen.

Realistische Barbies

Zoals we al eerder opmerkten, heeft de Barbiepop in de loop van haar levensjaren voor de nodige controverse en onenigheid gezorgd, omdat ze een onrealistisch en classistisch prototype van de vrouw voorstelde. Daarom lanceerde de firma in 2016 een serie Barbies met realistischer lichamen en thema’s die aan maatschappelijke feiten zijn aangepast.

Fashionista Barbies. Deze drie Barbies, die “fashionista’s” genoemd werden, waren de eersten die het onbereikbare stereotype dat de oorspronkelijke pop vertegenwoordigde uitdaagden, want ze hebben verschillende hoogten en lichaamsbouw; ze hebben ook verschillende tinten ogen en haar.

Hoewel deze poppen goed ontvangen werden, zijn ze meestal niet in speelgoedwinkels te vinden, en om ze te krijgen moet je je toevlucht nemen tot online winkelen. Ze betekenen echter een sterke inzet van de firma voor een nieuwe optie die meer overeenkomt met de maten van echte lichamen.

Inclusive Barbies. Terwijl meisjes prinsessen Barbies blijven kiezen, nemen ze ook nieuwe sociale patronen in hun leven op, die meer geassocieerd worden met culturele, raciale en seksuele diversiteit, reden waarom Barbies gemaakt werden met sweatshirts waarop staat “Love wins”, als steun voor de LGBT gemeenschap.

Er zaten ook modellen bij van Barbies die in een rolstoel zitten, of prothesebenen hebben. Ken werd ook geactualiseerd, via modellen die realistischer en minder frivool waren dan de originelen, die hem afbeeldden als een nogal oppervlakkige man.

Multi-raciale Barbies. In navolging van de inclusieve lijn kwamen er geleidelijk Barbies met verschillende huid- en oogkleuren. Er zijn ook Afrikaanse, Latijnse, Oosterse en Arabische Barbies, met kledij die typisch is voor hun cultuur, maar met weinig gewijzigde fysieke kenmerken.

De brunette Barbie is een van de moeilijkst te verkrijgen modellen. (Foto: ErikaWittlieb / pixabay.com)

Collector’s Barbies

Collector’s Barbies zijn die uit de handel zijn genomen, of die als exclusieve versies en in beperkte oplage zijn uitgebracht. Daarom zijn verzamelaars wanhopig op zoek naar deze novelty modellen, die vaak heel moeilijk te krijgen zijn.

Er zijn originele Barbies uit de jaren zestig die hun originele kostuums behouden, en andere die replica’s zijn van beroemde persoonlijkheden als Lucille Ball, Marylen Monroe, Audrey Hepbrun en Ava Gardhner, bijvoorbeeld. Er zijn ook Barbies van Frida Kahlo, en andere prominente figuren op verschillende gebieden.

Als je een verzamel-Barbie kiest, probeer dan van tevoren te controleren of het originele en legitieme modellen zijn, want vaak zijn het kopieën van mindere kwaliteit. Anderzijds moet je erop letten dat ze in goede staat zijn, als ze al heel oud zijn, en dat de kosten in overeenstemming zijn met hun kenmerken.

Er zijn kunstenaars Barbies, wetenschappers, sportvrouwen, prinsessen, enz. (Foto: ErikaWittlieb / pixabay.com)

Kwaliteit

Barbies worden gekenmerkt door hun uitstekende kwaliteit, want de materialen zijn resistent en uiterst duurzaam. Daarom is het moeilijk namaak-replica’s van deze pop te vinden, want ze zijn heel moeilijk na te maken door hun goede plastic, afwerking, articulatie, enz.

Wel is het de moeite waard vooraf te controleren of ze aan alle bijzonderheden van Barbie voldoen, om de duurzaamheid en het gebruik te garanderen. Het plastic moet gegraveerd zijn met het merk en voorzien zijn van de bijbehorende kostuums, accessoires, verpakking en etiket.

Kostuums en accessoires

De kostuums van Barbie zijn zeker prachtig vanwege de kwaliteit van hun stoffen en hun originaliteit, maar vaak willen meisjes hun poppenkleren veranderen, en het vervangen van deze kledingstukken kost verschillende biljetten. Daarom zijn er alternatieve garderobe-opties, tegen veel lagere kosten.

Op handwerkbeurzen kun je kleding krijgen die op het lijf van de Barbies past, heel creatief, van uitstekende kwaliteit, en voor een heel betaalbare prijs. Er zijn ook heel kleurige handgeweven outfits die deze poppen prachtig staan.

Hetzelfde gebeurt met bepaalde accessoires, die ook in andere materialen en formaten verkrijgbaar zijn, maar aangepast aan de originele pop, en een goedkoper alternatief vormen om elementen toe te voegen om met deze pop om te gaan en door spel de fantasie te ontwikkelen.

Voorkeuren van elk meisje

Buiten de aanbevelingen is het belangrijk dat elk meisje de Barbie kiest die ze het mooist vindt en die haar vertegenwoordigt. Het is interessant dat ze er een vindt die bij haar interesses past, of die nu professioneel, sportief of artistiek zijn, want deze pop kan voor veel kleine meisjes een referentie zijn.

Door te spelen stellen meisjes zich verhalen voor en spelen ze scenario’s na. Daarom kan een Barbie die gekenmerkt wordt door een thema dat het kleine meisje interesseert, haar helpen dit facet te stimuleren en te ontwikkelen door creativiteit en fantasie.

Zoals we al eerder zeiden, zijn er Barbies van allerlei beroepen en ambachten; van dokters tot violisten, van atleten tot koks. Het belangrijkste, als het meisje nog geen lievelingspop heeft, is haar Barbies te geven die haar aanmoedigen om te studeren, te sporten, instrumenten te bespelen, onderzoek te doen, enz.

(Zichtbare afbeelding bron: Ekaterina Minaeva/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies