Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

Je baby is nog maar een paar maanden oud en wil nu al de wereld verkennen? Speelt je kind liever op de vloer, maar is het te koud en ongemakkelijk voor je lieveling? Ziet de kamer van je peuter er een beetje grauw uit en kan hij wel wat kleur gebruiken? Dan kan een puzzelmat precies het juiste zijn.

Onze puzzelmattest 2022 is ontworpen om je te helpen een puzzelmat te vinden die past bij de leeftijd en de behoeften van je kind. We hebben verschillende puzzelmatten met elkaar vergeleken, voordelen en nadelen onderzocht en de belangrijkste vragen over dit onderwerp beantwoord om je aankoopbeslissing wat gemakkelijker te maken.
Belangrijk om te weten

 • Puzzelmatten zijn bijzonder geschikt voor kinderen ouder dan 3 jaar. Sommige van deze puzzelmatten zijn speciaal gemaakt om de creativiteit van je kind te stimuleren.
 • Als je een puzzelmat nodig hebt voor baby’s of kinderen onder de 3 jaar, moet je letten op de dikte en het materiaal van de mat, zodat kleine valpartijen opgevangen worden tijdens de eerste pogingen om te lopen.
 • Alvorens te kopen moet je er zeker van zijn dat de fabrikant kan bewijzen dat de puzzelmat vrij is van schadelijke stoffen.

Puzzelmat: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit artikel willen we je ook laten zien waar je op moet letten bij het kopen van een puzzelmat, zodat je tevreden kunt zijn over het product. De volgende criteria kunnen van belang zijn bij de keuze van een puzzelmat:

Hier is iets concreter:

Grootte of aantal stukken

Zoals de naam al doet vermoeden bestaan puzzelmatten uit losse stukken die vaak naar wens in elkaar gezet kunnen worden. De afzonderlijke stukken zijn vierkant en meten meestal tussen 30 x 30 cm en 35 x 35 cm. Afhankelijk van het aantal stukken van de puzzelmat, dat varieert van 9 tot 36, is de totale oppervlakte van de puzzelmat tussen 1 en 4 vierkante meter. Je moet daarom van tevoren de beschikbare ruimte berekenen en die vergelijken met de afmetingen van de puzzelmat, voordat je hem koopt.

Kleur / patroon

Puzzelmatten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. Terwijl de productie van puzzelmatten als sportonderleggers meestal beperkt blijft tot effen kleuren, zijn er puzzelmatten voor kinderen te koop in allerlei motieven en kleuren. Puzzelmatten in ABC en/of getal formaat worden vaak gebruikt.

Deze bestaan uit gekleurde achtergronden, terwijl de cijfers en letters meestal verwijderbaar zijn en anders gekleurd. Bovendien zijn puzzelmatten die een soort stad met straten uitbeelden populair, omdat kinderen er bijvoorbeeld met Matchbox autootjes op kunnen spelen. Disney puzzelmatten (bijvoorbeeld Cars, Bambi, Mickey Mouse, Frozen) bieden meestal minder puzzelplezier omdat ze een vooraf bepaalde afbeelding hebben en niet naar wens in elkaar gezet kunnen worden.

Ze worden echter wel gekozen, bijvoorbeeld als zachte speeloppervlakken of gewoon als blikvangers voor kinderkamers. Puzzelmatten die maar twee of drie kleuren hebben zijn vaak gewild als kruipmatten voor woonkamers, zodat ze onopvallend opgaan in de inrichting. Deze puzzelmatten zijn er bijvoorbeeld in grijs-wit, beige-bruin of zwart-grijs-wit.

Materiaal

In de regel zijn puzzelmatten gemaakt van schuim, het zogenaamde EVA Foam of ook wel sponsrubber genoemd. Het voordeel van dit materiaal is dat het warmte opvangt en isoleert. Daarom is het belangrijk er op te letten hoe dik de mat is.

Hoe dikker de puzzelmat, hoe beter baby’s en peuters gedempt worden bij kleine valpartijen en hoe minder kou doordringt bij het spelen op de vloer

. Bij de keuze van een puzzelmat als sportmat wordt ook EVA schuim gebruikt, omdat het stevig, resistent en gemakkelijk schoon te maken is. Er is minder lawaai en vallend materiaal tijdens de oefeningen kan de vloer niet beschadigen.

Vervuilingsvrij

Zoals al gezegd worden de meeste puzzelmatten van EVA schuim gemaakt. Dit materiaal is goedkoop te produceren, maar tegelijk is het zacht, isolerend en soepel, wat het perfect maakt voor puzzelmatten. Het bevat geen weekmakers en geeft dus geen chemische geur af. Formamide is echter vaak ontdekt in puzzelmatten die van dit materiaal gemaakt zijn.

Dit komt via de adem en de huid in het lichaam terecht en wordt geclassificeerd als schadelijk voor de gezondheid. Aangenomen wordt dat het genetisch materiaal kan aantasten en de vruchtbaarheid kan schaden. Andere schadelijke stoffen die puzzelmatten kunnen bevatten zijn:

 • Ftalaat: Deze stof, ook bekend als weekmaker, wordt ervan verdacht de hormoonhuishouding te beïnvloeden. Vooral kinderen en foetussen in de baarmoeder worden getroffen door de late effecten, zoals onvruchtbaarheid, leverbeschadiging en gedragsstoornissen.
 • Zware metalen: Langdurige gevolgen van vergiftiging met zware metalen kunnen leiden tot beschadiging van verschillende organen, zoals longen, lever en nieren. De aantasting van zware metalen in het zenuwstelsel kan leiden tot geheugenverlies, concentratiestoornissen, persoonlijkheidsveranderingen en angst of gejaagdheid.
 • PAK: PAK staat voor verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan zelfs vermoed wordt dat ze kanker veroorzaken.

Geschiktheid voor baby’s

Bij puzzelmatten moet telkens de leeftijdsbeperking voor baby’s en kleine kinderen in acht genomen worden. Omdat veel puzzelmatten kleine onderdelen bevatten, zoals de ABC of cijfermatten, en die gemakkelijk ingeslikt kunnen worden, geven sommige fabrikanten een leeftijdsbeperking van 3 jaar op. In principe zijn puzzelmatten met letters of cijfers bedoeld voor kinderen die al wat ouder zijn, om hen aan te moedigen op een speelse manier te leren spellen en rekenen.

Zoals reeds gezegd, moet je bij de keuze van een puzzelmat voor baby’s vooral letten op de dikte van het materiaal, zodat kleine valpartijen opgevangen kunnen worden. Een rand rond de puzzelmat kan ook een rol voor je spelen om te voorkomen dat je baby of peuter op een gevaarlijke verkenningstocht door je huis gaat.

Geschiktheid voor sport

Als puzzelmatten gebruikt worden als onderlaag voor sport, zijn de belangrijkste eigenschappen geluidsisolatie, krasvastheid, antislip en elasticiteit. Er zijn fabrikanten die puzzelmatten zo ontwerpen. Vaak kun je er zelfs trainingsmateriaal op leggen om beschadiging van de vloer te voorkomen en vallende trainingsvoorwerpen op te vangen. Puzzelmatten als sportondergrond zijn ook antibacterieel en gemakkelijk schoon te maken.

Shopgids Puzzelmat: Alles wat je moet weten

De belangrijkste vragen over puzzelmatten worden hier voor je beantwoord.

Voor wie is een puzzelmat geschikt?

Puzzelmatten zijn in de eerste plaats geschikt voor baby’s, peuters en kinderen als speelmat, gym- en oefenmat, maar ook als leerhulp en puzzel. Afhankelijk van de soort puzzelmat kunnen delen in verschillende volgordes uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet worden.

Bij individuele matten is het zelfs mogelijk om cijfers, letters of dieren los te maken. Dit bevordert de creativiteit en het leren van de motieven. Wel moet je letten op de leeftijdsbeperkingen voor afneembare puzzelmatten, want de afneembare delen kunnen gemakkelijk door je baby worden ingeslikt. Voor oudere kinderen zijn puzzelmatten met een stad en straten erop gedrukt bijzonder populair.

Puzzelmatten stimuleren de creativiteit van je kind en het leren van motieven. (Image source: BBC Creative / unsplash)

Puzzelmatten zijn ook geschikt voor baby’s en peuters omdat ze kleine valpartijen kunnen opvangen als ze voor het eerst proberen te staan of lopen. Bovendien zijn de meeste puzzelmatten gemaakt van EVA schuim, waarvan bekend is dat het warmte isoleert en daarom perfect is als speelmat op koude vloeren.

Welke soorten puzzelmatten zijn er?

De volgende tabel geeft een overzicht van de soorten puzzelmatten en enkele voor- en nadelen van elk:

Type Voordelen Nadelen
Puzzelmat als kruipmat voor baby’s Demping bij het over de vloer kruipen, warmte-isolerend, demping bij kleine valpartijen Kan vervuild zijn of niet scheurvast
Puzzelmat als speelmat met straatjes geschikt voor baby’s, want er kunnen geen kleine onderdelen af Folie met opdruk kan na een tijdje loslaten, Straten passen niet altijd
Puzzelmat met letters en cijfers spelenderwijs leren van letters en cijfers mogelijk verwijderbare kleine onderdelen gevaarlijk voor kleine kinderen onder 3 jaar
Puzzelmat met diermotieven spelenderwijs leren van dieren en planten mogelijk verwijderbare kleine onderdelen gevaarlijk voor kleine kinderen onder 3 jaar
Puzzelmat als vloerbescherming extra geluidsisolatie, eindeloos uitbreidbaar, de vloer is antislip en netjes bedekt, gemakkelijk schoon te maken randen kunnen buigen

Bij het kiezen van een puzzelmat moet je van tevoren bedenken wat hij jou en je kind moet bieden. We hebben onze selectie van de beste puzzelmatten al voorgesteld in het artikel hierboven. Het kan ook belangrijk voor je zijn om de puzzelmat later uit te breiden. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om extra bijpassende stukken te kopen, maar lang niet allemaal.

ABC puzzelmatten bevorderen het speelse eerste contact met letters en cijfers. (Image source: Ryan Wallace / unsplash)

Als je bijvoorbeeld van plan bent een puzzelmat met straten te kopen en hij is niet uitbreidbaar, dan moet je meteen op zoek naar een andere mat of een andere fabrikant.

Hoeveel kost een puzzelmat?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende puzzelmatten. Afhankelijk van het aantal stukken, de dikte van de mat en het patroon, kan de prijs variëren van ongeveer 15 tot 50 euro. We vinden het vooral belangrijk dat je puzzelmat vrij is van schadelijke stoffen en dat hij minstens een centimeter dik is om je baby of peuter tegen kleine valpartijen te beschermen.

Type Prijsklasse
Puzzelmat als speelmat 15 – 50 euro
Puzzelmat als sportmat / vloerbescherming 20 – 30 euro

Voor puzzelmatten als sportmat moet je rekenen op een prijs van ongeveer 20 tot 30 euro per vierkante meter, afhankelijk van de oppervlakte, omdat ze speciaal gemaakt zijn om antibacterieel te zijn, gemakkelijk voor de gewrichten en geluiddempend.

Waar kan ik een puzzelmat kopen?

Puzzelmatten zijn verkrijgbaar in speelgoedwinkels, hoewel de keuze hier meestal zeer beperkt is. Op het internet, in online winkels, zijn de mogelijkheden om te vergelijken groter en kun je de juiste puzzelmat voor jou en je baby of kind kiezen. Ons onderzoek toonde aan dat de grootste keuze te vinden is op de volgende websites

 • echt.de
 • mytoys.com
 • ebay.com
 • amazon.com
 • otto.nl

Alle puzzelmatten die we je op onze site voorstellen zijn voorzien van een link. Dit zal je zoektocht vergemakkelijken.

Wat zijn de alternatieven voor een puzzelmat?

Als je een puzzelmat niet mooi vindt, stellen we graag alternatieven voor en vergelijken die met de voor- en nadelen van een puzzelmat.

Alternatief Beschrijving
Speelkleed Speelkleden zijn er in allerlei uitvoeringen (piratentapijt met schepen, stadstapijt met straten, toverland met een kasteel, etc.). Ze zijn gemakkelijk op te rollen en op te bergen, maar zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken als puzzelmatten.
Kruipdeken Kruipdekens zijn vooral geschikt voor de eerste maanden van het leven van je kind. Ze zijn vaak antislip en wasbaar in de wasmachine en hebben het voordeel boven gewone dekens dat ze geen verstikkingsgevaar opleveren.

Speelkleden en kruipdekens zijn echter meestal niet zo isolerend en zijn dunner van materiaal, waardoor het risico op verwondingen groter is.

Wat is de beste manier om een puzzelmat schoon te maken?

Uit ons onderzoek bleek dat sommige puzzelmatten zowel in de afwasmachine als in de wasmachine gereinigd kunnen worden. Zorg er wel voor dat je ze wast op maximaal 30 graden Celsius en op een zacht programma. Je moet afzien van wassen met een centrifugeercyclus.

Soms is het voldoende om de puzzelmat met een vochtige doek af te vegen of hem in bad of douche met warm water schoon te maken. Het is altijd raadzaam de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. Je vindt deze in de bijsluiter of beschrijving of op de verpakking van het product.

Puzzelmatten zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en patronen. (Image source: Pro Church Media / unsplash)

Na het schoonmaken moet je de matten vrij laten drogen, bijvoorbeeld op een droogrek of in de zon. Vermijd in elk geval het stapelen van de puzzelmatten onmiddellijk na het schoonmaken, want dit vormt een prachtige voedingsbodem voor schimmelsporen. Deze kunnen blijven zitten en je baby of peuter schaden. Het is ook aan te raden de vloer waarop de puzzelmat ligt en rondom goed schoon te maken.

Samenvatting

Met een puzzelmat kun je niet alleen de kamer van je baby, peuter of kind mooier maken, het materiaal biedt ook warmte-isolatie, is gemakkelijk schoon te maken en beschermt je schat tegen ernstige verwondingen als hij moeilijk rechtop kan staan.

De kleurrijke puzzelmatten moedigen onder andere de creativiteit aan. Omdat ze in het verleden rijk waren aan schadelijke stoffen, moet je er bij de aanschaf van puzzelmatten altijd op letten dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen. Welke soort speel- of kruipmat je uiteindelijk kiest is helemaal aan jou.

Image source: oksix / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies