Onze selectiecriteria
Ben je danser of musicus en wil je je optreden naar een hoger niveau tillen? Dan moet je erover denken een metronoom te kopen. Met dit ritme-apparaat kom je nooit meer tijd te kort en je kunt ook de snelheid instellen met haarfijne precisie. Wat zijn de voordelen van oefenen met een metronoom? Welke verschillende soorten metronomen zijn er om te kopen?
Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote metronoomtest 2023. We presenteren verschillende metronomen om je te helpen beslissen welke je moet kopen. Bovendien vind je handige tips en trucs in onze gids over hoe je je metronoom correct gebruikt en waar je bij de aanschaf speciaal op moet letten. Ongeacht of je een digitale of mechanische metronoom kiest, we vertellen je over de voor- en nadelen van beide soorten metronoom.
De belangrijkste feiten in het kort
- De metronoom is een onmisbaar ritme-apparaat voor zowel musici als dansers. Met behulp van het ingebouwde gewicht kun je de metronoom op elke gewenste snelheid instellen.
- Er wordt onderscheid gemaakt tussen mechanische en digitale metronomen. Afhankelijk van het type wordt de maat mechanisch of elektronisch ingesteld of geprogrammeerd.
- De belangrijkste criteria bij het kiezen van een metronoom zijn de soort constructie, de instelbare beats en referentietonen, de volumeregelaar en de vormgeving.
Metronoom: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een metronoom koopt
Wat zijn de voordelen van oefenen met een metronoom?
Een metronoom kan voor vrijwel elke musicus een investering zijn die de moeite waard is. Zoals je misschien weet, is het niet altijd gemakkelijk om je precies aan het tempo te houden. Een metronoom maakt langzame, geleidelijke repetitie mogelijk van zelfs moeilijke ritmische passages.
Het helpt je de maat te leren en die gedurende het hele stuk aan te houden.
- Nauwkeurige aanduiding van de maat
- Stelt je in staat je precies aan het tempo te houden
- Werkt als speelhulp en ondersteuning bij het oefenen
- Traint het samenspel van gehoor en motoriek
Als je pianostukken oefent met behulp van een metronoom, kun je sneller je persoonlijke doel bereiken. Zo train je de motoriek van je vingers, je gehoor en de daaruit voortvloeiende wisselwerking van vingers en gehoor.
Als je je muziekstukken zuiver en technisch correct wilt instuderen, moet je een metronoom gebruiken. Een metronoom dient als speelhulp en ondersteuning.
Waar moet ik op letten als ik een metronoom koop?
Als algemene regel geldt dat het duurste product niet noodzakelijk het beste is. Goedkope modellen kunnen echter soms een slechte investering blijken te zijn, vanwege hun korte levensduur. Er zijn ook enkele aspecten waarmee je rekening moet houden als je een metronoom koopt.
Hieronder stellen we je voor aan de soorten metronomen. Eerst moet je nadenken over welke functies en voordelen voor jou het belangrijkst zijn en dan een variant kiezen. Waar je precies op moet letten als je een metronoom koopt en welke criteria je kunt gebruiken om metronomen te vergelijken en te evalueren vind je hieronder bij de koopcriteria.
Hoe gebruik ik een metronoom?
Metronomen hebben meestal twee schalen met tempo-aanduidingen, zowel in slagen per minuut als in Italiaanse tempo-aanduidingen. Bij de meeste stukken kun je aflezen welk het bedoelde tempo is.
Dit is het optimale tempo om te bereiken. In het begin van het oefenproces moet je iets langzamer beginnen en dan geleidelijk toenemen.
Als je eenmaal het tempo op de metronoom hebt ingesteld, wordt de maat van de metronoom de gekozen maat. Een mechanische metronoom moet je eerst opwinden voor je hem gebruikt. Merk ook op dat hij op een recht oppervlak geplaatst moet worden. Elke helling beïnvloedt de slingering van de slinger en dus de precisie.
Voordat je een metronoom voor het eerst gebruikt, kun je een paar oefeningen doen om eraan te wennen. Je kunt bijvoorbeeld eerst met losse vingers op een tafelblad op de maat “meetikken”.
Hoeveel kost een metronoom?
Metronomen zijn er in vele prijsklassen. Je kunt eenvoudigere modellen krijgen voor zo weinig als 10 euro, maar er zijn ook metronomen te vinden die 200 euro kosten.
Bij het kopen van een metronoom moet je altijd letten op de prijs-prestatie verhouding. Goedkope modellen kunnen vaak een slechte investering blijken te zijn vanwege hun korte levensduur. In het geval van mechanische klokken is de precisie van de slingerbeweging de belangrijkste factor om de klok gelijkmatig te laten slaan. Bij de aanschaf van een metronoom is het daarom de moeite waard iets meer geld uit te geven voor een product van hoge kwaliteit.
Gemiddeld kun je voor een kwaliteitsproduct een prijsklasse tussen 50 en 150 euro verwachten.
Besluit: Welke soorten metronomen zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe zijn er twee soorten metronomen
- Mechanische metronomen
- Digitale metronomen
De twee soorten metronomen verschillen in uiterlijk, functionaliteit en keuzemogelijkheden. Afhankelijk van wat je van je metronoom wilt, is een ander model het beste voor jou.
We kunnen je helpen uit te zoeken welk type metronoom voor jou geschikt is. Hieronder stellen we de verschillende soorten metronomen voor en verklaren hun voor- en nadelen.
Hoe werkt een mechanische metronoom en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een mechanische metronoom is de oorspronkelijke en eenvoudigste versie van een timbrel. Als je een voorliefde hebt voor nostalgische dingen en veel waarde hecht aan een aantrekkelijk uiterlijk, zal een klassieke metronoom je bevallen.
Mechanische metronomen werken ongeveer zoals mechanische uurwerken. Een slinger wordt aangedreven door een veer die opgewonden moet worden. Je kunt het gewenste tempo instellen door een gewicht op de slinger te leggen. Hoe verder je het gewicht omhoog duwt, hoe langzamer het wordt.
Uit esthetisch oogpunt is een mechanische klok de absolute favoriet. De antieke vormgeving van klassieke metronomen maakt dat ze er heel edel en van hoge kwaliteit uitzien. De ervaring leert echter dat mechanische metronomen na verloop van tijd onregelmatig kunnen lopen.
Hoe werkt een digitale metronoom en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
Met een digitale metronoom kun je de maat heel precies instellen.
Bij elektronische metronomen wordt het maatsignaal opgewekt door een kwarts kristal. Je kunt je dit voorstellen als een soort chip die bestaat uit elektronische schakelingen. Om stabiele frequenties te kunnen opwekken, is een constante spanningsbron nodig.
Een duidelijk voordeel van de digitale metronoom is dat je het volume van het tikken kunt regelen. Hiermee kun je luidere muziekinstrumenten overstemmen. In veel gevallen kun je een elektrische metronoom ook als stemapparaat gebruiken.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om metronomen te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om metronomen te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikte metronoom te kiezen.
Samengevat gaat het om de volgende criteria
- Bouwwijze / werkwijze
- Instelling van snelheden / slagen
- Volumeregeling
- Slagen per minuut
- Referentietonen
- Ontwerp
In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een metronoom op grond van deze aspecten te kopen of niet.
Type constructie / werkingswijze
We hebben al uitvoerig uitgelegd hoe de twee soorten metronomen, mechanische en digitale, van elkaar verschillen. Toch willen we je erop wijzen dat dit waarschijnlijk het belangrijkste criterium is bij het kopen van een metronoom.
Metronom | Kenmerken |
---|---|
Mechanische metronom | Mechanische metronomen zijn gemakkelijk te gebruiken, zien er goed uit en werken zonder elektriciteit. Ze verliezen echter hun nauwkeurigheid in de loop van de tijd en kunnen alleen in stappen geregeld worden, dus je kunt ze niet afzonderlijk instellen. Hun vorm en afmetingen maken ze nogal omvangrijk. |
Digitale Metronome | Digitale metronomen zijn zeer nauwkeurig, kunnen variabel geregeld worden en zijn erg handig zodat je ze altijd bij je kunt hebben. Ze zijn ook goedkoop en kunnen als stemapparaat gebruikt worden. Ze kunnen echter ophangen en hebben elektriciteit nodig. Ze zijn meestal ingewikkelder in het gebruik dan mechanische metronomen. |
Je moet je daarom eerst afvragen wat voor soort hulp je nodig hebt. Ben je meer een klassiek type dat veel waarde hecht aan een aantrekkelijke vormgeving, dan kies je beter een mechanische metronoom.
Als je de volledige reeks functies wilt, van volumeregeling tot referentietonen, dan is een digitale metronoom de juiste keuze voor jou. Het is aan jou wat je kiest - maar je had beslist naar de alternatieven moeten kijken.
Het instellen van de tempo’s / beats
Bij mechanische metronomen bepaalt de juiste rangschikking van de tempo-lijnen de kwaliteit van de beat. De tempo-lijn markeert de positie tot waar het gewicht geduwd moet worden om een bepaald tempo in te stellen. Als de tempo-lijn en het gewicht niet precies op elkaar afgestemd zijn, kunnen ongewenste afwijkingen ontstaan.
Bij de meeste digitale toestellen wordt de instelling gemaakt door de aanduiding op het display. In sommige gevallen is er ook een wieltje dat je kunt gebruiken om aanpassingen te doen.
Volumeregeling
Het volume van mechanische instrumenten kan alleen met afstand geregeld worden.
Hoe dichter de metronoom bij de speler staat, hoe luider hij is.
Bij veel digitale toestellen kun je het volume afzonderlijk regelen.
Sommige toestellen kunnen ook op een luidsprekersysteem aangesloten worden. Zo kun je de beat voor een hele groep hoorbaar maken.
Bij elektronische beats is het een goed idee om een luistertest te doen. Sommige apparaten zenden alleen assertieve “piepjes” uit. Metronomen van hoge kwaliteit hebben een aangenaam, “akoestisch” klikkend geluid.
Aanslagen per minuut
Door zijn regelmatige geluid helpt een metronoom de musicus de maat te houden en het ritme correct te spelen. De impulsen worden gemeten in slagen per minuut (BPM). Normaal zijn metronomen in staat beats van 35 tot 250 BPM weer te geven.
Als je muziekstukken in veel verschillende snelheden wilt spelen, zorg dan dat je een metronoom koopt met een groot bereik in slagen per minuut.
Referentietonen
Digitale instrumenten kunnen vaak als stemapparaat gebruikt worden. Om een instrument te stemmen heb je een referentietoon nodig. Deze trilt normaal op 440 Hz en dient als referentie voor het stemmen van alle instrumenten.
Met behulp van de elektrische stemmer kun je je eenvoudig een referentietoon laten aanreiken. Deze referentietoon kan gebruikt worden om andere tonen af te leiden.
Ontwerpen
Ontwerpen speelt een belangrijke rol, vooral bij bartoestellen die je niet na elk gebruik in een kast opbergt. Twee elementen spelen hier een belangrijke rol
- Het materiaal van het instrument
- De vorm van de metronoom
De meeste metronomen zijn van plastic of hout gemaakt. Mechanische pauken van hout zijn waarschijnlijk de meest visueel aantrekkelijke. Hun edele en nostalgische vormgeving maakt ze tot een echte blikvanger, niet alleen als praktisch voorwerp maar ook als decoratief element.
Wat de vorm van de metronoom betreft, heb je in principe de keuze tussen een moderne, functionele vormgeving en de klassieke, mechanische metronoom met een nostalgisch uiterlijk. Als je een digitale metronoom kiest, zal die in de meeste gevallen eenvoudiger en functioneler zijn.
Houten mechanische timers zijn waarschijnlijk de meest visueel aantrekkelijke. Hun elegante en nostalgische vormgeving maakt ze tot een echte blikvanger, niet alleen als praktisch voorwerp maar ook als decoratief element.
In beide gevallen zijn er echter ook toestellen met een andere vormgeving - je kiest zelf wat je het mooist vindt.
Wetenswaardigheden over metronomen
Wanneer werd de metronoom eigenlijk uitgevonden?
De vraag wanneer de metronoom werd uitgevonden is omstreden en kan niet eenduidig met een specifieke datum beantwoord worden. In 1676 werd voor het eerst het idee gepresenteerd van een draadslingermetronoom om de tijd precies bij te houden.
In 1815 echter ontwikkelde de instrumentmaker en ontwerper Johann Nepomuk Mälzl de eerste metronoom in de vorm van een mechanische automaat. Hij was ook de eerste die onderscheid maakte tussen de Italiaanse tempo-aanduidingen in tellen per minuut, die tot dan gebruikelijk waren geweest.
Waarom werd een metronoom uitgevonden?
Zonder een metronoom als beatgenerator zou er geen precieze definitie van een tempo zijn. Dus voordat er hulpmiddelen als de metronoom waren, moesten musici de maataanduidingen en notenwaarden gebruiken om het juiste tempo te bepalen.
Natuurlijk liet dit veel speelruimte bij de interpretatie van een muziekstuk. Speciaal bepaalde tempo systemen werden van generatie op generatie doorgegeven. Maar pas door de metronoom als maataanduiding kon een absoluut tempo gegeven worden.
Waar wordt een metronoom nog meer voor gebruikt?
Metronomen zijn niet alleen klokken, maar worden ook op veel andere manieren gebruikt.
In 1840 bouwde het Britse leger de zogenaamde “Army Perceptor”. Dit was een grote metronoom die gebruikt werd om de marstempo in te stellen.
Soms worden metronomen ook als zelfstandig instrument gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Ravel’s “Spanish Hour”.
De populairste metronoom apps
Met de ontwikkeling van smartphones en andere soortgelijke toestellen worden metronoom apps steeds populairder. Als je geen metronoom wilt kopen, kun je er ook een downloaden.
Er zijn verschillende metronoom apps voor IOS en Android. Vele zijn gratis of tegen een zeer redelijke prijs verkrijgbaar. Vele zijn ook uitgerust met allerlei extra functies.
De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende metronoom apps.
App | Beschrijving |
---|---|
Soundbrenner | Deze app voor Android en IOS is gemakkelijk te gebruiken en heeft een minimalistisch ontwerp. Je kunt bar presets instellen en heeft veel instelmogelijkheden. |
Andronome | Deze app voor Android is heel eenvoudig. Je kunt alleen snelheid en geluid instellen. Het is heel gemakkelijk te gebruiken. |
Smart Click | Deze IOS app wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige vormgeving en gemakkelijke bediening. Deze app heeft ook een visuele beat generator. |
Metronoom Plus | Deze app biedt je de belangrijkste functies. Een hoogtepunt is dat je het tempo direct met je voet kunt regelen. |
Tuner en Metronoom (door Soundcorset) | Deze app biedt je een stemapparaat, metronoom en recorder in één. Deze app registreert wanneer je oefent en maakt statistieken. |
Beeldbron: pixabay.com / Pictureman2014