melkzuur en bloemen
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Melkzuur is een natuurlijke hydraterende factor voor de huid die deel uitmaakt van de AHA-familie en die een positief effect heeft op de structuur en het uiterlijk van de huid (1). Wil je het geheim achter de gladde huid van veel beroemde vrouwen kennen? Hoewel er natuurlijk meerdere geheimen zijn, speelt melkzuur hier een grote rol in.

Melkzuur kan door het lichaam zelf worden aangemaakt en is daarom van nature in je lijf aanwezig. Het is één van de meest geschikte AHA’s voor de gevoelige huid en in staat om de huid te exfoliëren zonder irritatie te veroorzaken. Wil je weten wat melkzuur voor jouw huid kan doen? We vertellen het je in deze shopgids.
Belangrijk om te weten

 • Melkzuur (lactic acid) biedt veel verschillende voordelen voor de huid. Het hydrateert en functioneert als exfoliant waardoor je huid er jonger en stralender uitziet.
 • Melkzuur is een van de meest huidvriendelijke AHA’s, omdat de moleculen ervan groter zijn dan bijvoorbeeld die van glycolzuur, waardoor ze langzamer de bovenste laag van de huid binnendringen.
 • Houd bij het kopen van een melkzuurproduct rekening met de concentratie van het actieve ingrediënt, het formaat en je eigen huidtype.

De beste producten met melkzuur: onze favorieten

We zijn ons ervan bewust dat het vinden van een product met melkzuur dat kwaliteit combineert met een goede prijs, niet altijd eenvoudig is. Om je hierbij te helpen hebben we hieronder de beste opties voor je geselecteerd:

Het beste product met melkzuur voor een zachte en verzorgde huid

Rosenberg Skin Clinic heeft een Face Wash met melkzuur ontwikkeld zonder parabenen en parfum. De milde Face Wash heeft een PH-waarde van 3,5 waardoor hij heerlijk zacht is voor de huid en tegelijkertijd zorgt voor een snelle reiniging.

Het product reinigt grondig maar droogt de huid niet uit. Het ruikt heerlijk waardoor je bij het gebruik meteen een relaxt gevoel over je heen krijgt. Het product is eenvoudig uit te smeren en wordt goed door de huid opgenomen. Kortom, wat wil je nog meer?

Het beste serum met melkzuur

The Ordinary staat bekend om haar effectieve formules en het vermijden van loze publiciteit, waardoor haar prijzen tot een minimum worden beperkt. Het merk is dan ook al meermaals beloond voor hun efficiëntie en integriteit.

Ook hun gezichtspeeling met melkzuur is een heerlijk product om in huis te halen. Het helpt je in de strijd tegen onder andere dofheid, een droge huid, donkere vlekjes, hyperpigmentatie en een oneffen teint. Het product bevat 5% melkzuur en 2% HA.

Het beste product met melk- en hyaluronzuur

Er bestaat een kans dat je nog nooit van het Poolse merk Bielenda hebt gehoord. Gelukkig is het eenvoudig online te krijgen. Wij zijn inmiddels helemaal fan van dit merk en dus ook van dit serum met hyaluronzuur en melkzuur.

Het serum zorgt voor een gerevitaliseerde, stevige en stralende huid, die tegelijkertijd ook nog eens heel zacht aanvoelt. Het hydrateert de huid en laat je er jonger uitzien.

Het beste melkzuurproduct voor veganisten

Belei biedt een melkzuurserum dat voor bijna 95% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Het serum met 5% melkzuur is een licht exfoliërende oplossing met AHA’s om huidonvolkomenheden te verwijderen. De minimalistische formule, met minder dan 10 ingrediënten, is geschikt voor veganisten.

Het bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Na het aanbrengen voelt de huid direct frisser en zachter aan. We zijn bovendien erg fan van de prijs van dit product. Belei is een merk van Amazon. Bestellen over de grens was nog nooit zo makkelijk.

Shopgids: Alles wat je moet weten over melkzuur

Misschien had je nog nooit eerder van melkzuur gehoord. Geloof ons, je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die nog niet bekend zijn met de gunstige eigenschappen van dit product. Dat is jammer! Om je te helpen ontdekken of melkzuur hetgeen is waar jij naar op zoek bent, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

meisje make-up op te zetten

Melkzuur biedt veel verschillende voordelen voor de huid. Het hydrateert en functioneert als exfoliant waardoor je huid er jonger en stralender uitziet. (Bron: Macniak: 93932295/ 123rf.com)

Wat is melkzuur?

Melkzuur (lactic acid) is een van de grootste moleculen die tot de familie van de alfahydroxyzuren (AHA’s) behoren. Het ontstaat door de afbraak van glucose in afwezigheid van zuurstof en wordt meestal verkregen uit melk of suikers die in fruit aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld in appels. Net als andere leden van de AHA-familie is melkzuur oplosbaar in water.

Omdat het een vrij groot molecuul is, dringt het niet tot diep in de huid door. De effecten zijn daardoor beter merkbaar in de buitenste huidlagen. Dit maakt melkzuur geschikt voor alle huidtypen, dus ook de gevoelige huid (2). Melkzuur zorgt bovendien minder snel voor geïrriteerde reacties dan glycolzuur.

Melkzuur, een van de meest bekende alfahydroxyzuren, werd in melkpoeder ontdekt door de Zweedse chemicus Carl Wilhelm Scheele.

Wat zijn de voordelen van melkzuur?

Melkzuur heeft drie fundamentele functies die zich vertalen in tal van voordelen voor de verzorging van je gezicht: het exfolieert dode cellen, stimuleert de collageenproductie en verhoogt het aantal ceramiden. Hieronder leggen we meer in detail uit wat de voordelen van melkzuur zijn:

 • Bestrijdt fijne lijntjes, aangezien de dikte van de buitenlaag van de huid toeneemt (3).
 • Vermindert en voorkomt acne en verwijdert vlekken.
 • Stimuleert celvernieuwing en helpt vochtinbrengende lotions en andere producten om beter door de huid opgenomen te worden.
 • Exfolieert de huid en verwijdert door de zon veroorzaakte vlekjes, waardoor je huid er stralender en jonger uitziet.
 • Hydrateert de huid, waardoor de buitenlaag van de huid zachter en soepeler wordt.
 • Doodt bacteriën die huidinfecties veroorzaken, vooral bij baby’s (4).
 • Reguleert de pH van je huid.

Welke huidtypen hebben baat bij het gebruik van melkzuur?

Lactic acid is geschikt voor alle huidtypes, hoewel het vooral wordt aanbevolen voor de gevoelige, gedehydrateerde of rijpere huid en de huid die vatbaar is voor acne. Het is één van de meest geschikte alfahydroxyzuren voor mensen die dit soort producten nog nooit eerder hebben gebruikt, omdat het een krachtig carbonzuur is, dat tegelijkertijd echter zeer zacht is voor de huid.

We raden aan om melkzuur niet te combineren met andere producten. Als je bijvoorbeeld dagelijks andere alfahydroxyzuren of retinol gebruikt, kan het te veel zijn om ook nog melkzuur aan je routine toe te voegen. Vergeet niet dat de huid een zeer delicaat orgaan is. Tegelijkertijd kan melkzuur wel heel goed overweg met andere hydraterende actieve stoffen, zoals hyaluronzuur.

meisje serum toe te passen

Melkzuur vermindert en voorkomt acne en verwijdert vlekken. (Bron: Drobot: 113113863/ 123rf.com)

Hoe gebruik je producten met melkzuur?

Aangezien er zeer gevarieerde producten met melkzuur op de markt te vinden zijn, ieder met zijn eigen concentraties en indicaties, is het belangrijk dat je duidelijk weet wat je hoopt te bereiken voordat je met de behandeling begint:

 • Voor een dagelijks stralend effect: Kies voor serums en lotions met gematigde concentraties. Houd er ook rekening mee dat de huid na gebruik gevoeliger kan zijn voor zonlicht. Het is daarom belangrijk dat je elke dag een zonnebrandcrème gebruikt.
 • Als fijne exfoliant: Het is in dat geval raadzaam om één of twee keer per week een masker of een peeling met melkzuur te gebruiken. Ons advies is om te beginnen met een product met een minimale concentratie. Als je merkt dat de huid goed reageert, kun je altijd nog op zoek gaan naar een product met een hogere concentratie.

Zijn er situaties waarin het gebruik van melkzuur vermeden moet worden?

Zoals we eerder in deze shopgids al zeiden, is melkzuur een van de mildste alfahydroxyzuren (AHA’s) die er zijn. Praktisch iedereen kan er daarom zonder problemen gebruik van maken. Nu zijn er altijd voorzorgsmaatregelen die je niet over het hoofd mag zien. Om te beginnen is het belangrijk dat je niet in ‘over-exfoliatie’ vervalt. Als je bijvoorbeeld dagelijks al andere alfahydroxyzuren of retinol gebruikt, kan het te veel zijn om ook nog melkzuur aan je routine toe te voegen.

Als je wilt beginnen met het gebruik van melkzuur, is het bovendien raadzaam om het eerst een aantal dagen te testen op een klein stukje huid, bij voorkeur op je onderarm. Krijg je geen last van uitslag of jeuk? Dan kun je door naar de volgende fase: het product aanbrengen op je gezicht. Begin daarbij altijd met een lage concentratie en bouw dit indien gewenst langzaam op.

Antonio OrtegaDermatoloog
“Melkzuur is een ideaal alfahydroxyzuur voor de gevoelige, vochtarme en doffe huid. Het wordt voornamelijk gebruikt als een chemische stof tegen veroudering om contouren glad te strijken, schade door de zon te verminderen, de huidtextuur en -tint en het algehele uiterlijk te verbeteren.”

Samenvatting

Het gebruik van melkzuur (lactic acid) wint steeds meer aan populariteit. Melkzuur is een natuurlijke hydraterende factor voor de huid die deel uitmaakt van de AHA-familie en die een positief effect heeft op de structuur en het uiterlijk van de huid. Het kan door het lichaam zelf aangemaakt worden en is daarom van nature in je lijf aanwezig. Het is bovendien één van de meest geschikte AHA’s voor de gevoelige huid.

In deze shopgids lieten we je zien wat de beste producten met melkzuur zijn en hebben we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product gegeven.

En jij, gebruik jij al producten met melkzuur in je schoonheidsroutine? Laat het ons weten in de comments hieronder en voel je vrij om dit artikel met andere geïnteresseerden op social media te delen.

(Bron van de header afbeelding: Lovushkina: 126729886/ 123rf.com)

Referenties (6)

1. Clive R. Harding y Anthony V. Rawlings (2005): «Effects of Natural Moisturizing Factor and Lactic Acid Isomers on Skin Function», en Dry Skin and Moisturizers.
Bron

2. Sheau-Chung Tang y Jen-Hung Yang (2018): «Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin», en Molecules, vol. 23, núm. 4.
Bron

3. Philipp Babilas, Ulrich Knie y Christoph Abels (2012): «Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids», en Jornal of the German Society of Dermatology, núm. 10.
Bron

4. Teresita B. Naval, Gemiliano L. Aligui y Esperanza F. Rivera (1985): «A Study of Bacterial Skin Colonization Among Newborn Infants Using Lactic Acid and Hexachrolophene», en Tanchoco Memorial Medical Foundation Hospital.
Bron

5. Harper’s Bazaar Team (2019): «Why Lactic Acid Is the Best Skincare Ingrediente for Sensitive Skin», en Harper’s Bazaar.
Bron

6. Walter P. Smith (1996): «Epidermal and dermal effects of topical lactic acid», en Jornal of the American Academy of Dermatology, vol. 35, núm. 3.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Clive R. Harding y Anthony V. Rawlings (2005): «Effects of Natural Moisturizing Factor and Lactic Acid Isomers on Skin Function», en Dry Skin and Moisturizers.
Ga naar bron
Informatief artikel
Sheau-Chung Tang y Jen-Hung Yang (2018): «Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin», en Molecules, vol. 23, núm. 4.
Ga naar bron
Informatief artikel
Philipp Babilas, Ulrich Knie y Christoph Abels (2012): «Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids», en Jornal of the German Society of Dermatology, núm. 10.
Ga naar bron
Informatief artikel
Teresita B. Naval, Gemiliano L. Aligui y Esperanza F. Rivera (1985): «A Study of Bacterial Skin Colonization Among Newborn Infants Using Lactic Acid and Hexachrolophene», en Tanchoco Memorial Medical Foundation Hospital.
Ga naar bron
Informatief artikel
Harper’s Bazaar Team (2019): «Why Lactic Acid Is the Best Skincare Ingrediente for Sensitive Skin», en Harper’s Bazaar.
Ga naar bron
Informatief artikel
Walter P. Smith (1996): «Epidermal and dermal effects of topical lactic acid», en Jornal of the American Academy of Dermatology, vol. 35, núm. 3.
Ga naar bron
Recensies