Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

In de 21e eeuw hoort een verzorgd uiterlijk bij het schoonheidsideaal van mannen en vrouwen. Dit omvat ook gladde benen, een getrimde baard, een haarloze intieme zone of geschoren oksels. Daarom is er tegenwoordig een enorm scala aan ontharingsmethoden beschikbaar.

Het is niet gemakkelijk om ze allemaal bij te houden en de juiste ontharingsmethode te vinden. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over de beste ontharingsmethoden op een rijtje gezet. Met onze tips kun je de perfecte ontharingsmethode voor je vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Ontharen is het gedeeltelijk of volledig verwijderen van lichaamshaar. Er zijn verschillende manieren om van ongewenst haar af te komen.
 • In principe zijn er twee verschillende soorten ontharing. Ontharen, waarbij het haar net boven het huidoppervlak wordt afgesneden, en epileren, waarbij het haar samen met de wortel uit de huid wordt gerukt.
 • De populairste methoden van ontharen zijn scheren, harsen, epileren, sugaring of zelfs ontharingscrème. Elke methode heeft verschillende voor- en nadelen, en daarom moet de beslissing welke methode men neigt te gebruiken door iedereen persoonlijk genomen worden.

Definitie: Wat is ontharen?

Ontharen, of ontharen van het lichaam, is elke methode die erop gericht is delen van het lichaamshaar te verwijderen, of, in het geval van volledig ontharen, het hele haar. Het haar wordt met behulp van verschillende hulpmiddelen verwijderd.

Vooral voor vrouwen maken gladde benen zonder haar al lang deel uit van een goed uiterlijk. (Image source: 123rf.com / Roman Samborskyi)

In principe kan ontharen in twee verschillende groepen verdeeld worden. Eén methode is ontharen, waarbij het haar wordt verwijderd door scheren, ontharingscrème of vlammen op het huidoppervlak. De andere manier om haar te verwijderen heet epileren. Bij epileren wordt het haar verwijderd met sugaring, harsen, epileerapparaten, pincetten of permanent met elektrische of laserepilatie, tot aan de wortel.

Er zijn veel redenen om lichaamshaar te verwijderen

Schoonheidsidealen en -trends kunnen de drijfveer zijn voor ontharing, maar ook hygiënische redenen kunnen doorslaggevend zijn. Gladde benen of een getrimde baard horen al lang bij de huidige schoonheidsidealen, en ook geschoren oksels zijn tegenwoordig bijna niet meer te vermijden.

Daarnaast kan ook de erotische functie, de verbetering van het lichaamsgevoel en de toename van de prestaties bij sport een factor zijn voor ontharing. Vooral bij mannen wordt het verwijderen van lichaamshaar steeds wijder verbreid. De reden hiervoor is prestatieverbetering, vooral bij triatleten, racefietsers, zwemmers, voetballers en bodybuilders.

Achtergrond: Wat je moet weten over ontharen

Er zijn talloze methoden om haar te verwijderen, dus het is gemakkelijk het overzicht te verliezen. Ben je ontevreden over je huidige ontharingsmethode of wil je iets nieuws proberen? Dan vind je hieronder alle belangrijke informatie over ontharen. Hieronder vind je beschrijvingen van de beste methoden om je te helpen de perfecte ontharingsmethode voor jou te vinden.

Waarom verwijderen we haar van ons lichaam?

Ontharen kan om vele redenen gebeuren. Ieder mens beslist voor of tegen het ontharen van het lichaam op grond van verschillende factoren. De volgende factoren zijn meestal de reden voor ontharing

 • Schoonheid: Waarschijnlijk de meest voorkomende reden voor ontharen is schoonheid of esthetiek. Een glad lichaam zonder haar is lang als mooi en sexy beschouwd. Daarom nemen veel mensen hun toevlucht tot ontharingsmethoden om het lichaam van lichaamshaar te ontdoen.
 • Hygiëne: Een andere belangrijke reden is hygiëne. Vooral okselhaar wordt om hygiënische redenen verwijderd. Vooral het verwijderen van haar onder de oksels helpt om de geur van zweet te verminderen.
 • Sport: Vooral bij mannen is sport een factor die steeds meer voorkomt. Studies hebben aangetoond dat atleten zoals zwemmers, racefietsers of zelfs triatleten een concurrentievoordeel hebben als ze hun lichaamshaar verwijderen.
 • Erotiek: Vooral als het om intiem haar gaat, is erotiek vaak de reden voor ontharing. Deze reden kan vergeleken worden met de schoonheidsfactor, want in de huidige maatschappij behoort het tot het schoonheidsideaal om een haarloos lichaam te hebben.

Welke delen van het lichaam zijn geschikt om te ontharen?

In principe is ontharen mogelijk op bijna alle delen van het lichaam. Tegenwoordig is een haarloze huid in de mode en geniet ze grote populariteit bij zowel mannen als vrouwen. Daarom komt het verwijderen van lichaamshaar op bijna alle delen van het lichaam voor.

Of het nu gaat om ontharing van de genitale streek, billen, gezicht, benen of armen, voor elke streek is er een geschikte methode om van ongewenst haar af te komen.

Welke ontharingsmethode is geschikt voor welke lichaamsregio?

De verschillende ontharingsmethoden hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. Daarom zijn ze beter of minder geschikt voor verschillende delen van het lichaam.

Meer gevoelige gebieden, zoals het gezicht, zijn ook geschikt om te ontharen. (Foto bron: 123rf.com / Elena Volf)

Om je een overzicht te geven, hebben we alle gangbare ontharingsmethoden en hun toepassingsgebieden in de volgende tabel opgenomen.

Methode van ontharen Ideale toepassingsgebieden
Elektrisch scheren Oksels, benen, bikinilijn
Nat scheren Oksels, benen, bikinilijn
Ontharingscrèmes Oksels, bikinilijn, bovenlip
Epileren Alle lichaamszones: Oksels, armen, benen, bikinilijn, gezicht
Waxen Onderarmen, wenkbrauwen, benen, bikinilijn, bovenlip
Epileren met draad Kleine, gevoelige zones: Wenkbrauwen, bovenlip
IPL Oksels, bikinilijn, bovenlip

Zoals je ziet zijn sommige ontharingsmethoden geschikt voor vrijwel elk deel van het lichaam. Het hangt dus van je eigen gevoel en voorkeur af welke methode je kiest. Om je te helpen beslissen hebben we hieronder de verschillende methodes meer in detail beschreven en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Welke huismiddeltjes zijn geschikt om haar te verwijderen?

Wil je minder geld uitgeven en toch een mooie gladde huid hebben? Dan hebben we nu de beste tips voor huismiddeltjes die je haar kunnen verwijderen. In tegenstelling tot de gebruikelijke ontharingsmethoden, zoals scheren, epileren of harsen, kun je je haar permanent verwijderen met de volgende huismiddeltjes.

Ontharen met zuiver

ingszout Zuiveringszout is niet alleen goedkoop, maar kan meestal in elk huishouden gevonden worden. En het mooiste is dat het wondermiddel natriumbicarbonaat ook gebruikt kan worden voor ontharing. Meng hiervoor eenvoudig 1 eetlepel zuiveringszout in 200 ml kokend water en laat het afkoelen. Voor gebruik doop je een gaasje of watje in de natriumbicarbonaatoplossing en breng je het aan op de plekken van de huid waar je haar wilt verwijderen.

Als je de hele plek bedekt hebt, kun je het met een doek of verband omwikkelen en een nacht laten liggen. De volgende ochtend kun je het eraf halen en je huid hydrateren. Resultaten zijn na een paar dagen zichtbaar als je dit regelmatig ‘s avonds doet.

Verwijder gezichtshaar met suiker-citroen scrub

Een mengsel van suiker, citroensap en water kan je helpen om van ongewenst gezichtshaar af te komen. Je moet de natuurlijke scrub regelmatig aanbrengen om niet alleen haartjes te verwijderen, maar ook je teint te verbeteren. Voor de scrub heb je 2 eetlepels suiker, 10 eetlepels water en 2 eetlepels citroensap nodig.

Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en het als een scrub op de gewenste plekken in de richting van de haargroei aan te brengen. Ongeveer 20 minuten laten inwerken en daarna grondig afspoelen. Je moet de toepassing ongeveer drie keer per week herhalen tot de haargroei blijvend is afgenomen.

Waarop moeten mannen en vrouwen letten bij het verwijderen van haar?

In principe gelden voor vrouwen en mannen dezelfde voorwaarden. Zowel mannen als vrouwen moeten tijdens het ontharen speciale aandacht besteden aan de huid en die na elke behandeling voldoende verzorgen. Vooral de huid heeft vaak erg te lijden onder de ontharingsprocedure. Het is niet alleen geïrriteerd, maar ook uitgedroogd.

Daarom moet je na elke ontharing een vochtinbrengende crème gebruiken om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Bovendien moeten vrouwen en mannen erop letten dat ze de juiste ontharingsmethode gebruiken voor het juiste deel van het lichaam. We hebben hierboven al de afzonderlijke methoden en hun toepassingsgebieden opgenomen.

Haar verwijderen: de beste methoden

Er zijn veel verschillende ontharingsmethoden. Het is niet eenvoudig om de juiste voor je te vinden. Maar om je beslissing te vergemakkelijken, hebben we hieronder een aantal populaire methoden op een rijtje gezet. Je vindt hier een beschrijving van elke methode en de voor- en nadelen ervan.

Scheren

Scheren is veruit de populairste manier om haar te verwijderen. Scheren houdt in dat je met een mesje of scheermesje het haar vlak boven het huidoppervlak afsnijdt.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Snel
 • Gemakkelijk
 • Pijnloos
Nadelen
 • Resultaten blijven maar een paar dagen
 • Irriteert de huid

In tegenstelling tot de meeste ontharingsmethoden is scheren volkomen pijnloos en ook heel gemakkelijk en snel, wat waarschijnlijk de reden is waarom het de meest gebruikte en bekendste methode is.

Ontharingscrème

Als je je haar met een ontharingscrème wilt verwijderen, kun je het vooral op je gezicht en oksels gebruiken. De ontharingscrème lost de haartjes aan het huidoppervlak chemisch op.

Voordelen
 • Pijnloos
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk
Nadelen
 • Onaangename geur
 • Kan huidirritatie veroorzaken
 • Resultaten houden meestal niet lang

Ontharingscrèmes worden op de te ontharen plaats aangebracht, tot 10 minuten laten zitten en dan met de opgeloste haartjes afgeveegd. Mensen met een gevoelige huid kunnen ontharen met ontharingscrèmes beter vermijden, want de chemicaliën kunnen irritatie en allergische reacties veroorzaken. Het is het beste om 24 uur voor het eigenlijke aanbrengen een tolerantietest met de crème te doen om te weten of je het kunt verdragen.

Wax

Ontharen met was is een erg populaire manier van ontharen, vanwege de langdurige resultaten. Zowel warme als koude was kan gebruikt worden om het haar uit de huid te trekken, inclusief de haarwortel. Dit resulteert in een gladdere huid die langer aanhoudt.

Voordelen
 • Resultaten kunnen tot enkele weken aanhouden
 • Geen prikkende stoppels
Nadelen
 • Pijnlijk
 • 5 mm haarlengte vereist
 • Behandeling door schoonheidsspecialiste duur

Bij waxen wordt warme of koude was in de groeirichting op de huid aangebracht en zodra hij hard wordt, wordt hij er met reepjes stof of papier snel tegen de groeirichting in afgetrokken. De snelle beweging trekt het haar uit, wat niet bepaald pijnloos is.

Sugaring

Sugaring lijkt op harsen, maar is veel zachter. Sugaring gebruikt een pasta van suiker, water en citroen om het haar samen met de wortels te verwijderen. Je kunt deze pasta kant-en-klaar kopen of zelf mengen voor een redelijke prijs.

Sugaring is een heel zachte maar langdurige ontharingsmethode. (Image source: 123rf.com / belchonock)

Je brengt de pasta aan tegen de groeirichting in en trekt hem er met een ruk weer af. Deze beweging trekt het haar uit in de richting van de haargroei.

Voordelen
 • Zacht voor de huid
 • Minder pijnlijk dan harsen
 • Langhoudend resultaat
Nadelen
 • Vereist enige oefening bij thuisgebruik
 • Duur (schoonheidsspecialiste)
 • 2 mm haarlengte vereist

Vergeleken met harsen is de pijn bij sugaring minder en deze methode is ook zachter voor de huid. Sugaring wordt aangeboden in schoonheidssalons omdat er enige ervaring voor nodig is om de pasta goed te kunnen hanteren. Natuurlijk kun je de behandeling ook zelf thuis doen, maar een bezoek aan een schoonheidssalon is waarschijnlijk het grondigst en snelst.

Epileren

Om te epileren heb je een epileerapparaat nodig, dat met kleine roterende pincetten de haartjes en hun wortels uit de huid verwijdert. Als je de epilator gebruikt, beweeg je hem langzaam over de huid, die met twee vingers strak getrokken wordt.

Voordelen
 • Langdurig resultaat
 • Het haar groeit minder dicht terug
 • Geen stoppels
Nadelen
 • Pijnlijk
 • Aanschaf van het apparaat is duur
 • 2 – 3 mm haarlengte nodig
 • Irriteert de huid

Epileren is enigszins pijnlijk, net als harsen, want het haar wordt samen met de wortel verwijderd. Het resultaat houdt echter tot enkele weken aan. Als je de toepassing regelmatig herhaalt, loont het de moeite, want na een tijdje groeit het haar meestal minder dicht terug.

Laser (permanente ontharing)

Laserontharing gebruikt de energie van lichtflitsen om eerst de donkere pigmenten uit het haar (melanine) te absorberen en dan de wortel te vernietigen. Daarom werkt deze manier van ontharen nog beter als je donker haar hebt.

Voordelen
 • Permanente ontharing
 • Pijnloos
 • Geen ingegroeide haren
Nadelen
 • Ervaring noodzakelijk
 • Erg duur
 • Duurt lang

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze methode als je een gebruinde huid of lichte haren hebt. Voor blijvende resultaten zijn meerdere afspraken nodig, en een sessie kost tussen de 100 en 400 euro, afhankelijk van het lichaamsdeel.

Het haar kan na ongeveer één tot twee jaar terugkeren, afhankelijk van de haarstructuur en de huidzone. Zo’n behandeling moet beslist door een ervaren dermatoloog worden uitgevoerd, want zelfs kleine foutjes bij het aanbrengen kunnen tot brandwonden en littekens leiden.

Conclusie

Samenvattend is de keuze aan methoden om lichaamshaar te verwijderen heel ruim. Afhankelijk van je eigen behoeften en voorkeuren is er een ontharingsmethode voor iedereen. Afhankelijk van of je gevoeliger bent voor pijn, minder geld wilt uitgeven, of niet veel tijd wilt verspillen, is een andere methode beter voor je.

Met onze tips en informatie over de beste ontharingsmethoden ben je er zeker van dat je de perfecte ontharingsmethode voor je vindt.

Beeldbron: unsplash.com / Spencer Davis

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies