Laatst bijgewerkt: 02-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

30Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

108Verzamelde opmerkingen

De warmtestraling van een rode lamp bevordert de bloedsomloop en helpt om talrijke klachten effectief te bestrijden. Of het nu gaat om rugpijn, spanning, een onzuivere huid of een verkoudheid, de rode lamp is heilzaam voor zowel kinderen als volwassenen. Als je eenmaal de juiste rode lamp gevonden hebt, is een individuele behandeling gegarandeerd.

In onze rode lamp test 2023 willen we je kennis laten maken met verschillende apparaten en je helpen het perfecte model voor je te vinden. We hebben de belangrijkste koopcriteria samengesteld en de belangrijkste vragen beantwoord om je beslissing te vergemakkelijken. Vind de juiste rode lichtlamp en begin je therapie gemakkelijk van thuis uit.
Belangrijk om te weten

 • Met rode lichtlampen kun je verschillende kwalen behandelen met warmte en stimulatie van de bloedsomloop. Ze zijn werkzaam tegen rugpijn, nekpijn, verkoudheidsklachten en nog veel meer.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen paneelradiatoren en ronde radiatoren. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen en moeten gekozen worden naargelang het beoogde gebruik. Omnidirectionele lampen zijn geschikt voor punctuele bestraling van kleine delen van het lichaam en gebiedslampen voor de behandeling van grote gebieden, zoals de rug.
 • Het effect van de rode lichtlamp is heel ontspannend en rustgevend. De straling dringt enkele millimeters in de huid en verwarmt het weefsel van het getroffen lichaamsdeel. Hoe krachtiger een apparaat is, hoe dieper de straling in de huid kan doordringen.

Best Rode Lamp: Onze selectie

Bij het zoeken naar de juiste rode lamp word je verwend met keuze. Om je onderzoek te vergemakkelijken, stellen we in het volgende deel de zes beste toestellen voor. Alle modellen hebben hun individuele voordelen.

Rode lampen: koop- en beoordelingscriteria

Alvorens een aankoop te doen, is het belangrijk informatie over het product te verzamelen. Om je later te helpen beslissen welke rode lamp geschikt is voor jou, worden in het volgende hoofdstuk de volgende koop- en beoordelingscriteria opgesomd en beschreven:

Deze 5 aspecten zijn belangrijk om verschillende rode lampen met elkaar te kunnen vergelijken:

Grootte en gewicht

Er zijn verschillende varianten van rode lampen. Er zijn kleine tafelapparaten die meestal een punctueel licht uitstralen en er zijn grote apparaten die op een statief staan en over een groot oppervlak licht produceren. Logischerwijs beïnvloedt de grootte van het apparaat ook het gewicht.

In het algemeen geldt dat als je een bepaald deel van het lichaam wilt behandelen, je een omnidirectionele lamp nodig hebt; als je een groot gebied van het lichaam wilt behandelen, heb je een omnidirectionele lamp nodig
Het hangt er van af welke kwalen je hebt en voor welk deel van het lichaam je de rode lichtlamp wilt gebruiken. Als je je gezicht of hals wilt bestralen, volstaat een kleiner apparaat. Hij heeft het voordeel dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen en meenemen omdat hij zo licht is.

Voor een groter behandelingsoppervlak, zoals de rug, is een op de vloer gemonteerd toestel geschikt. Door hun hoge efficiëntie bestralen ze grote delen van het lichaam met een diepgaand effect. Rode gloeilampen wegen gemiddeld 1 – 10 kilo.

Wattage

Hoe hoger het wattage, hoe dieper de straling in de huid kan doordringen. Normaal hebben rode gloeilampen een vermogen van 100 tot 300 watt. Er zijn echter ook apparaten die tot 650 watt gaan. Deze lampen zijn bedoeld voor grote oppervlaktetoepassingen en zijn alleen verkrijgbaar als stand-alone toestellen.

Als je gevoelige lichaamsdelen hebt, kun je beter een lamp met minder watt gebruiken

Het wattage van je apparaat hangt af van de lichaamszone en het gebied dat je wilt behandelen. Bij de keuze van een lamp is de dikte van de huid op de plaats van aanbrengen belangrijk. Voor het gezicht is een lager wattage voldoende dan voor de rug of de dijen. Hoe meer lichaamsvet het gebied heeft, hoe meer kracht het apparaat moet hebben.

Apparaten met 100 tot 200 watt zijn meer geschikt voor selectieve behandelingen, zoals bestraling van gezicht en gewrichten. Als je nek- en rugpijn behandelt, een verkoudheid of bronchitis, dan heb je een krachtiger apparaat nodig van tot 300 watt. Als je je hele rug of voorkant wilt behandelen, is een nog krachtiger oppervlaktestraler aan te bevelen.

Kantelhoek

Een verstelbare kantelhoek is een praktisch productkenmerk van een rode lamp. De kantelhoek bepaalt de hoek waaronder de straling het lichaamsdeel raakt. Het voordeel van het veranderen van de invalshoek is dat je het gewenste deel van het lichaam nauwkeurig kunt bestralen.

De meeste kleine lampen kunnen hun kantelhoek verticaal met 35 tot 50 graden veranderen. Grote staande lampen hebben meer bewegingsruimte. Ze hebben een verticaal instelbare kantelhoek van -20 tot 40 graden en zijn ook horizontaal instelbaar met -40 tot 40 graden.

Verder kun je onderscheid maken tussen rode lampjes die een traploze of automatische kantelhoekverstelling hebben. De traploze versie biedt meer comfort omdat je vrij bent de hoek te kiezen. Met een stap-voor-stap automaat heb je tot vijf voorgedefinieerde stappen om uit te kiezen.

Toepassingsgebieden

Een rode lichtlamp bevordert de bloedsomloop, werkt ontspannend en bevordert het algemeen welzijn. Door het effect van warmte verhoogt het de snelheid van de bloedcirculatie. Dit leidt tot meer zuurstof in het bloed, een snellere stofwisseling en een betere verwijdering van kooldioxide uit het organisme. In het algemeen wordt het genezings- en regeneratieproces versneld.

De verschillende soorten rode lampen hebben verschillende bestralingsvelden en zijn daarom bestemd voor verschillende lichaamsgebieden en doeleinden.

Voor de volgende doeleinden wordt de gebiedsradiator aanbevolen

 • Rug- en nekpijn
 • Spierpijn en spanning
 • Depressie

Cirkelvormige radiatoren zijn daarentegen nuttig voor kleine behandelingsgebieden, omdat de warmtestraling heel precies gebruikt kan worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

 • Acne en huidziekten
 • Gewrichtsziekten
 • Bronchitis
 • Sinusitis
 • Oorontsteking
 • Verkoudheidssymptomen (keelpijn, hoofdpijn, hoest, verkoudheid)

Behandeling met rood licht wordt echter sterk afgeraden bij hartziekten, bloedstolsels, diabetes, koorts, of zonnebrand.

Timer

Een rode lamp moet niet te lang gebruikt worden, want overmatig gebruik is niet goed voor jou en het apparaat. Daarom is een model met een timer aan te bevelen. De meeste apparaten hebben een timerfunctie van 1 tot 15 minuten of ze schakelen zichzelf na 30 minuten uit.

De sessie mag niet langer dan 30 minuten duren.

De duur van de behandeling hangt af van de symptomen. Een sessie mag echter niet langer dan 30 minuten duren. Het is beter de sessie korter te houden en drie keer per dag te herhalen.

De timerfunctie helpt om de behandeling optimaal te regelen. Deze functie is vooral belangrijk voor mensen die van plan zijn tijdens hun behandeling in slaap te vallen. Een timer beschermt het toestel tegen oververhitting en jou tegen verwondingen.

Rode lampen: veel gestelde vragen en antwoorden

Als iets nog onduidelijk is, hebben we in het volgende gedeelte veel gestelde vragen voor je samengevat. We beantwoorden ze in detail in dit gidsgedeelte om je te helpen voor of na je aankoop van een roodlicht lamp.

Wat is een roodlichtlamp precies?

De rode gloeilamp bestaat uit een gloeilamp met extra coatings of een speciale glazen bol. Bovendien is er de speciale vormgeving van het filament. Deze factoren betekenen dat de warmtestraling groter is dan het aandeel van het zichtbare licht.

De straling dringt enkele millimeters in de huid en verwarmt het aangedane lichaamsdeel (Image source: betexion / Pixabay)

Op zichzelf werken roodlichtlampen echter als gewone lampen. De energie die ze aan het elektriciteitsnet onttrekken, zetten ze om in licht en warmte. Behalve rood licht straalt een rode lamp ook wit, of niet-zichtbaar, licht uit. Het transparante licht bestaat uit infrarode stralen die onze huid binnendringen, haar opwarmen en zo de bloedsomloop bevorderen.

Infrarood licht kan samengesteld zijn uit korte-, middellange- of lange-golfstralen. Hoe korter de stralen, hoe dieper ze in de huid kunnen doordringen. Als je een gevoelige huid hebt, is een therapie met langgolvige stralen aan te bevelen. Rode gloeilampen combineren gewoonlijk alle drie de soorten infrarode stralen.

Welke soorten rode lichtlampen zijn er?

Er zijn verschillende soorten roodlichtlampen waar je uit kunt kiezen als je er een koopt. Er is de vlaklamp en de ronde lamp. In het volgende gedeelte hebben we de voor- en nadelen van elk soort product op een rijtje gezet:

Gebiedslamp

De gebiedslamp is vooral geschikt om één lichaamshelft te behandelen. Door het vermogen van maximaal 650 watt dringt de warmte zelfs door dikke plekken van de huid. Dit maakt de stralingsverwarming uiterst effectief. Het apparaat is bijzonder geschikt voor rug en nek. Het nadeel, afgezien van het hoge energieverbruik, zijn de kosten. Bovendien neemt zo’n lamp meer plaats in, is ze minder flexibel en niet zo gemakkelijk te vervoeren.

 • Voordelen
  • zeer krachtig
  • diep werkend
  • behandeling van het halve lichaam

  Nadelen

  hoog energieverbruik

 • kostbaar
 • inflexibel
 • ruimte innemend

Omnidirectioneel

De omnidirectionele lamp is het optimale apparaat voor behandeling van de pinpoint. Door zijn afmetingen is hij lichter, compacter, gemakkelijk te vervoeren en minder duur. Je kunt veel kwalen genezen met de ronde lichtlamp, want die is er in verschillende vermogens. Het nadeel is dat je slechts kleine delen van het lichaam efficiënt kunt behandelen, omdat de warmtestralen cirkelvormig en punctueel zijn.

 • Voordelen
  • compact
  • pinpoint behandeling
  • goedkoop
  • draagbaar

  Nadelen

  klein toepassingsgebied

 • alleen pinpoint behandeling

Bij de keuze van wat je koopt hangt alles af van het beoogde gebruik. Gebiedslampen en ronde lampen hebben elk hun individuele voor- en nadelen.

Wat kost een rode lamp?

Er zijn verschillende prijsklassen voor de verschillende soorten roodlichtlampen.

[/tablex]Afhankelijk van het toepassingsgebied en de kwaliteit van het toestel, verschilt de prijs:

.

Type Kosten
Oppervlakte radiator 45 – 400 Euro
Omnidirectionele spot 10 – 80 euro

Gebiedslampen zijn over het algemeen duurder vanwege dei De prijsklasse is heel breed en ligt tussen 45 en 400 euro. Omnidirectionele schijnwerpers zijn gemakkelijk te gebruiken. Hun prijsklasse is niet zo hoog; er zijn toestellen die je voor zo weinig als 10 euro kunt kopen. Wie echter waarde hecht aan kwaliteit, kan voor zo’n toestel tussen de 70 en 80 euro betalen.

Welke alternatieven zijn er voor een rode lamp?

In het volgende deel laten we je kennis maken met de alternatieven voor de rode lamp. Al deze alternatieven stimuleren ook de bloedsomloop door warmte met verschillende methoden.

.

[Elektrotherapie; Bij deze vorm van therapie wordt warmte opgewekt in het lichaamsweefsel door middel van hoogfrequente elektromagnetische velden en stromen. Deze methode wordt gebruikt voor pijntherapie en om de bloedcirculatie te bevorderen. [/tr]
[Warmtepakkingen en kompressen; bij deze behandelingsmethode worden voor de warmtebehandeling warmtebehoudende stoffen zoals peloïden (zand, geneeskrachtige aarde, modder), kompressen of graankussens gebruikt. Deze zorgen voor een betere doorbloeding van het weefsel.

[Hydrotherapie; Deze vorm van therapie is het gebruik van water voor warmtebehandeling. Hieronder vallen bijvoorbeeld warme baden en saunasessies, die ook de bloedsomloop bevorderen.[/tr]

Alternatief Beschrijving
Infraroodcabine als alternatief voor de conventionele sauna wordt hier het rug- en nekgedeelte verwarmd door infraroodstraling. De stralen bereiken het hele lichaam, brengen de bloedsomloop op gang en verlichten spanning.

Rode lampjes hebben echter een zeer sterke prijs-prestatie verhouding.

Hoe gebruik je de rode lamp op de juiste manier?

Rode lichtlampen worden gebruikt voor warmtetherapie en helpen pijnlijke lichaamsdelen te behandelen en nog veel meer. De stralen moeten op het te behandelen huidgebied gericht worden. Om de toepassing zo efficiënt mogelijk te maken, mag er geen stof achterblijven op het bestraalde lichaamsdeel.

 • Minimale afstand: Het is van essentieel belang een minimale afstand tot de lamp aan te houden. Hij moet tussen de 30 en 50 centimeter zijn. Bovendien mogen er geen gemakkelijk ontvlambare voorwerpen of stoffen in de buurt van de rode lamp zijn.
 • Duur van de behandeling: De behandeling moet tussen 10 en 20 minuten duren en mag niet langer duren dan 30 minuten. In plaats van één lange applicatie, is het gezonder om dagelijks verschillende korte sessies te herhalen.
 • Toepassing op het gezicht: Als je van plan bent je gezicht te bestralen, is het heel belangrijk je ogen te beschermen. Bij voorkeur krijg je een extra bril in plaats van alleen je ogen dicht te doen. Je moet ook piercings en make-up verwijderen als dat nodig is.
 • Na de behandeling: Of het nu op het gezicht of op andere delen van het lichaam is, het kan heel prettig zijn om na de behandeling een vochtinbrengende crème aan te brengen. Het heeft een verkoelend en verzachtend effect, maar is geen must.

Tip: Het is heel aangenaam als je een rustige plek vindt voor de bestraling. Zet een prettig muziekje op en ontspan je.

Wie kan een roodlichtlamp gebruiken?

In principe is warmtetherapie iets voor alle volwassenen. De vraag is nu of rode lichttherapie ook geschikt is voor kinderen of baby’s. In principe is rood licht iets voor het hele gezin, maar bij kinderen en baby’s moeten strengere voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Met voldoende afstand en bescherming is warmtestraling bijzonder aangenaam voor kinderen en baby’s. (Image source: Sathyatripodi / Pixabay)

Baby’s voelen zich veilig bij een omgevingstemperatuur van 23 – 25 graden. Een warmtelamp kan deze aangename warmte scheppen bij de verschoontafel, bijvoorbeeld. Het is echter van essentieel belang dat de rode lamp op een voldoende grote afstand van de baby gemonteerd wordt, zodat het licht de ogen niet kan beschadigen. Dit wordt indirecte toepassing genoemd.

Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij kinderen

Bij jongeren is het nog belangrijker dat de minimumafstand gehandhaafd blijft. Bij directe toepassing ter bestrijding van het lijden moet het kind minstens zes jaar oud zijn en een veiligheidsbril dragen.

Kinderen mogen tijdens het aanbrengen niet zonder toezicht achtergelaten worden. Een laag wattage wordt aanbevolen voor de gevoelige kinderhuid.

Hoe jonger het kind, hoe korter de bestraling moet zijn. Het is het beste voor gebruik een kinderarts te raadplegen. Het is ook een voordeel de gebruiksaanwijzing vóór de eerste behandeling gelezen te hebben.

Wat doet rood licht met mensen?

De toepassing heeft een zeer weldadig en ontspannend effect op je organisme. Het concept van warmtebehandeling gaat terug tot de oudheid. In die tijd was de zon de vervanger van rood licht, dat nog niet was uitgevonden. Infrarode straling werd pas aan het begin van de negentiende eeuw ontdekt en kon pas negentig jaar later toegepast worden.

De onzichtbare straling dringt enkele millimeters in het weefsel door en verwarmt het getroffen deel van het lichaam. Hoe korter de golflengte van de stralen, hoe dieper ze in de huid kunnen doordringen. De warmte wordt geleid tot in de onderste lagen van de huid, zoals het bindweefsel, helemaal tot in de gewrichten en brengt zo een verbetering van verschillende symptomen teweeg.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie stralingsgolven van verschillende lengte

 • Korte golven (IR-A) hebben een lengte van 780 tot 1400 nanometer.
 • Golven van gemiddelde lengte (IR-B) zijn 1400 tot 3000 nanometer lang.
 • Lange golven (IR-C) zijn 3000 nanometer tot 1 millimeter lang.

De IR-A golven kunnen tot 6 millimeter diep in de huid doordringen en zijn zeer effectief tegen pijn. In tegenstelling tot de andere golven worden ze veel beter verdragen. IR-B en IR-C golven kunnen de huid sneller overstimuleren, wat tot warmtepijn kan leiden.

Rode lichtlampen gebruiken gewoonlijk een combinatie van de drie golflengten, waarbij sommige IR-B en IR-C golven uitgefilterd worden voor een betere verdraagzaamheid.