Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

32Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Kappersschaar test 2022. Hier stellen we alle kappersscharen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kappersschaar voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kappersschaar wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn kappersscharen die op je taken afgestemd zijn. Er is een verschil tussen een schaar kopen om te knippen en om haar uit te dunnen, te effileren of te trimmen. Zorg ervoor dat je de beschrijving van de schaar leest en wat ze kan. Misschien is een set ook zinvol, er zijn hier veel mooie aanbiedingen.
 • Hantering is altijd bijzonder belangrijk. Een goede kappersschaar moet gewoon goed en comfortabel in je hand voelen. Er zijn hier grote verschillen. Kijk goed naar de recensies of test de schaar zelf.
 • Als je de scharen van het ene merk mooi vindt, moet je beslist ook de andere producten eens bekijken. Welke zijn zinvol voor jou en je individuele behoeften? Heb je bijvoorbeeld een puntenslijper nodig of een epileerschaartje? Als je overtuigd bent van één merk, is het waarschijnlijk dat je de andere producten ook lekker vindt.

Kappersschaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kappersschaar koopt

Wat kosten goede kappersscharen?

De prijzen voor scharen kunnen sterk variëren en schommelen van leverancier tot leverancier. Het hangt ervan af van welk merk je je volgende schaar wilt kopen.

Er zijn oude en bekende merken die al heel lang bestaan en de mensen altijd overtuigd hebben van hun goede kwaliteit.

Natuurlijk zijn de producten van zulke merken niet goedkoop. Maar je weet wat je voor je prijs kunt verwachten. Vooral vaklui in kapperszaken vertrouwen op topmerken als Jaguar, Nikoshi en Tondeo.

Je kunt al gauw meer dan honderd euro uitgeven aan producten van deze merken. Beginnersmodellen beginnen echter ook bij lagere prijzen, bv. bij Jaguar.

Opmerking: Op Ebay worden cultproducten van deze merken geveild voor tot wel 1000 euro.

Geloof je ons niet? Neem zelf maar eens een kijkje!

Je kunt eigenlijk heel eenvoudige scharen, zoals je die op Amazon vindt, krijgen voor zo weinig als €10. Natuurlijk kun je hier niet de allerbeste kwaliteit verwachten – maar deze scharen doen het werk meestal net zo goed.

Natuurlijk gaan de prijzen op Amazon gestaag omhoog, en de scharen in onze ranglijst kosten gemiddeld €15.

Vooral als je een beginner bent en wilt oefenen met het knippen van haar, of als je de schaar alleen voor privégebruik nodig hebt, is zo’n model prima geschikt. Als je graag haren knipt, kun je altijd investeren in een duurdere kappersschaar.

Je hebt vaak niet maar één kappersschaar nodig, maar meerdere. Om geld te besparen is het een goed idee om een set te kopen! (Image source: pixabay.com / Jackmac34)

Je kunt vaak wat besparen als je de schaar die je nodig hebt in een set koopt. Er zijn hier veel verschillende aanbiedingen.

Of je koopt de uitgekozen haarschaar in een dubbelpak en hebt dan een set scharen in voorraad, of je kiest voor een set die zowel een gewone haarschaar als een effilatieschaar bevat.

Opmerking: Tussen haakjes, er is niet veel verschil in prijs tussen een gewone haarschaar en een effileerschaar of modellenschaar. Beide kosten ongeveer evenveel, afhankelijk van de fabrikant.

Type Prijsklasse
Premium schaar ca. 100€
Kappers- en Effiliatieschaar ca. 15€
Scharensets 20-30€

Welke fabrikanten van kappersscharen zijn er?

Zoals reeds gezegd, kunnen kappersscharen verdeeld worden in premium merken en eenvoudige kappersscharen fabrikanten. Zeer hoogwaardige maar ook dure kappersscharen zijn verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij

 • Jaguar
 • Matsuzaki
 • Tondeo
 • Yakushi
 • Kasho
 • Kyone
 • Joewell
 • Akahara
 • Sibel
 • e-Kwip
 • Mitzutani

Er zijn veel verschillende fabrikanten van eenvoudigere haarknipproducten. In feite zijn er zo veel dat het nauwelijks mogelijk is alle leveranciers op te sommen. Daarom staan hieronder alleen de bekendere fabrikanten

 • Kovira
 • Pamara
 • Eico
 • Purovi
 • GHB
 • UWILD
 • Tweeling
 • Yumaya
 • Nogent
 • Elehot
 • Kiepe

Bij de aanschaf van een kappersschaar heb je de keuze uit een groot aantal fabrikanten. (Image source: pixabay.com / yamaha_music_story2)

Wat zijn de verschillen tussen een gewone schaar en een boetseerschaar of beeltenisschaar?

Het grootste verschil tussen deze twee producten is zeker het snijblad. Een gewone schaar van roestvrij staal heeft aan beide kanten een rechte scherpe rand.

Modelleerscharen hebben aan één kant een kam-achtig oppervlak. Hier worden niet alle haren gevangen en dus niet helemaal afgeknipt, maar alleen uitgedund.

Effiliation scharen hebben deze kam-achtige structuur aan beide kanten van de schaar. Ze werken nog zachter en zijn daarom ook geschikt voor het doorsnijden van vloeistofovergangen of dergelijke.

Opmerking: Overigens wordt er in de volksmond meestal geen onderscheid gemaakt tussen Effiliatieschaar en Modellenschaar. In feite is het correct om scharen met één rechte en één schuine kant modelbouwscharen te noemen en die met twee schuine kanten beeltenisscharen.

Hoe kan ik mijn kappersschaar slijpen en onderhouden?

Hoe meer je je kappersschaar gebruikt, hoe meer ze versleten raakt. Op een gegeven moment is een zuivere snede niet meer mogelijk. Maar voordat je een nieuwe schaar koopt, kun je je kappersschaar gemakkelijk slijpen.

Opmerking: Het is het beste om je schaar regelmatig te slijpen, en niet pas als je merkt dat de knipkracht minder is geworden. Zo kun je je kappersschaar lang bewaren. Als je je schaar veel gebruikt, moet je hem minstens een keer per maand slijpen.

Hieronder hebben we een paar trucjes op een rijtje gezet om je schaar te helpen onderhouden. Zowel eenvoudige huismiddeltjes zoals aluminiumfolie als professionele apparatuur zoals veelzijdige messenslijpers kunnen veel helpen.

Medium Omschrijving
Aluminiumfolie Met aluminiumfolie kun je je schaar gemakkelijk weer scherpen. Vouw gewoon een brede strook folie (drie of vier keer) en knip hem door met je haarschaar. Zo wordt je schaar weer mooi scherp.
Schuurpapier Als alternatief kun je wat schuurpapier 120 korrel gebruiken om je schaar te slijpen. Draai hem gewoon 180 graden na elke knipbeurt en je oude schaar is weer als nieuw.
Slijpsteen Slijpen op een slijpsteen is ook een goede manier om je kappersschaar weer in vorm te krijgen. Dit vereist echter wat oefening. Let erop dat je de schaar bij het slijpen in een schuine hoek houdt en nooit in een hoek van 90 graden. Anders verslijt je alleen maar je kappersschaar!
Messenslijper Misschien heb je thuis al een messenslijper. Je kunt hem ook gebruiken voor je kappersschaar. Je kunt niet zo ver mis gaan als met een wetsteen. Een messenslijper scherpt de schaar snel en gemakkelijk!

Behalve dat je je kappersschaar regelmatig moet slijpen, moet je hem natuurlijk ook na elke knipbeurt schoonmaken.

Als je met water gewerkt hebt, zorg dan dat je je schaar droogt, anders kan hij gaan roesten. Als het nodig is, kun je het slot van tijd tot tijd lichtjes oliën met speciale olie.

Zijn er alternatieven voor de gewone kappersschaar?

Als je al meer ervaring hebt met het knippen van haar, zijn er, bijvoorbeeld, kappersmessen waarmee je heel mooie resultaten kunt bereiken. Deze speciale kappersmessen worden gebruikt voor scherpe contouren bij de haarlijn, maar ook voor slicing effecten.

Met een scherp scheermes kun je bovendien mooie accenten leggen en vloeiende overgangen en zuivere contouren in het haar snijden.

Dankzij de speciale houder voor de vervangbare kappersmesjes is het zeker dat je jezelf of anderen niet verwondt en dat je er precies mee kunt werken.

Wist je dat het heel slecht voor je haar is als je het met een gewone schaar knipt?

Veel vrouwen willen geld besparen op de kapper en gebruiken in plaats daarvan zelf een schaar. Maar als je niet bedreven bent in het knippen van haar en het dan met een gewone schaar doet, schaadt dat je haar.

Scheermesjes met vervangbare mesjes voor kappers zijn verkrijgbaar bij Tondeo en Jaguar, Kasho, Feather Styling Razor, van Kismet en Futurrazor. Zulke kappersmessen worden meer als professioneel gereedschap beschouwd.

Messen zijn geschikt om bijvoorbeeld de hals, de koepels en de baard mee uit te scheren. Overigens is er ook een extra baardschaar voor de baardstreek. Deze zijn perfect voor het trimmen en temmen van wilde baardgroei.

Beslissingsrubriek: Welke soorten scharen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat zijn de kenmerken van gewone kappersscharen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Bij een gewone kappersschaar zijn beide snijbladen recht en scherp. Al het haar dat tussen de twee messen komt wordt afgesneden. Een gewone schaar geeft dus een heel rechte maar ook harde snede.

Dit is nodig, bijvoorbeeld als het haar aan de uiteinden ingekort moet worden. Hier is het belangrijk om al het haar op gelijke lengte te krijgen en zo zuiver mogelijk te werken.

Een normale schaar zorgt dus voor een heel rechte, maar ook harde snit. Dit is nodig, bijvoorbeeld als het haar aan de uiteinden ingekort moet worden. Het gaat er hier om al het haar op gelijke lengte te krijgen en zo zuiver mogelijk te werken.

Deze kappersschaar is echter niet zo geschikt voor het knippen van vloeibare overgangen of voor het uitdunnen van heel dik haar. Hier komen de Effiliatieschaar en Modelleerschaar in het spel.

Voordelen
 • Rechte snede
 • Snelle snede
 • Schoon werken
Nadelen
 • Snijfouten treden snel op
 • Niet geschikt voor fijne overgangen
 • Niet geschikt voor uitdunnen

Wat zijn de kenmerken van modellenscharen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Boetseerscharen hebben één rechte, scherpe snijkant. De andere lijkt meer op een schaarkam. Het oppervlak is hier gekarteld, kam-achtig en bestaat uit speciale “tanden”. Deze grijpen slechts ongeveer een derde van het haar en maken het haar dus gewoon dunner in plaats van het helemaal af te knippen.

Het uitdunnen van het haar kan eigenlijk nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld heel dik haar hebt, kan de zwaarte van je haar het naar beneden trekken, waardoor het te weinig volume krijgt. Uitdunnen met een modellenschaar kan helpen om je kapsel meer oomph te geven. En breng het tot leven.

Modellenscharen zijn ook heel goed om gespleten haarpunten tegen te gaan. Bij het knippen van gespleten haarpunten worden alleen de gebroken of zelfs dode uiteinden van afzonderlijke haren afgeknipt. Dit zorgt ervoor dat het haar gezond en sterk kan teruggroeien.

Voordelen
 • Voor dunner wordend haar
 • Voor vloeiende overgangen
 • Voor gespleten haarpunten
Nadelen
 • Langzamere werkwijze
 • Geen rechte sneden

Waarin onderscheidt een Effiliatieschaar zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Effiliation scharen werken eigenlijk volgens hetzelfde principe als modelleer scharen. Deze haarschaar heeft echter niet slechts één, maar twee hoekige kanten. Dit zorgt ervoor dat het haar nog minder en voorzichtiger wordt afgeknipt.

Speciaal voor beginners met minder haarknipervaring is zo’n schaar geschikt om dik en sterk haar uit te dunnen. Het uitdunnen gaat hier nog langzamer, wat je vertrouwen geeft en misknippen vermindert.

Effiliation schaar kan ook gebruikt worden om het haar langzaam en heel voorzichtig bij te knippen. Natuurlijk is het geheel wat tijdrovender, maar het is de moeite waard – de resultaten zijn indrukwekkend.

Opmerking: Het woord “effilate” komt uit het Frans. “Effiler” betekent hier draad of vezel, wat ruwweg overeenkomt met wat bij het effileren afgesneden wordt.

Voordelen
 • Zeer beheerste aanpak
 • Geschikt voor beginners
 • Minder snijfouten
Nadelen
 • Zeer langzame aanpak
 • Geen rechte sneden

Wat zijn de kenmerken van een kappersmes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Kappersmessen zijn eigenlijk iets voor echte professionals. Dus als je al wat oefening hebt, je zelfverzekerd voelt in het knippen van haar en eens iets anders wilt proberen, kun je het aandurven om een kappersmes te gebruiken.

Het gebruik van een scherp kappersmes vergt oefening – je moet beslist een vaste hand hebben. (Image source: pixaby.com / 12019/10266)
Voordelen
 • Voor zuivere randen en contouren
 • Voor mooie details
Nadelen
 • Snelle snijfouten
 • Gevaar voor verwondingen
 • Alleen geschikt voor vakmensen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om scharen te vergelijken en te evalueren

Voordat je een schaar koopt, is het belangrijk dat je de verschillende kappersproducten vergelijkt en dan afweegt welk product voor jou en je eisen en wensen het ideale is. De volgende criteria helpen je om scharen van elkaar te onderscheiden. Ze moeten je helpen om de perfecte kappersschaar voor je te vinden.

 • Scherpte
 • Omgaan met
 • Duurzaamheid
 • Ontwerp

Scherpte

Een goede kappersschaar moet knippen. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een geschikte kappersschaar. Niets is vervelender dan geld uitgeven aan een haarknipproduct en dan beseffen dat de schaar al na korte tijd gebruik niet meer knipt.

Natuurlijk is het belangrijk van welk materiaal de schaar gemaakt is en van welke kwaliteit. Vooral de snit van de schaar is belangrijk. In het algemeen kun je zeggen dat duurdere scharen vaak van betere kwaliteit zijn en een complexere snit hebben dan die je bij de drogist op de hoek koopt.

Maar als de prijs te hoog is, moet je ook tevreden zijn met doorsnee scharen van een ruime keus aan leveranciers. Je vindt ze bijvoorbeeld op Amazon. Zoals reeds gezegd zijn de recensies van eerdere klanten bijzonder behulpzaam.

Als de schaar toch bot wordt, zijn er manieren om de oude schaar opnieuw te slijpen, zoals hierboven beschreven. Zorg dragen voor je oude kappersschaar is de moeite waard – nieuwe aankopen zijn veel duurder dan bijvoorbeeld een slijpsteen of een messenslijper.

Hanteren

Je kappersschaar moet prettig in de hand liggen. De meeste fabrikanten doen veel moeite om hun kappersscharen ergonomisch te maken, zodat ze gemakkelijk vast te houden en te gebruiken zijn.

Natuurlijk hangt het een beetje van je individuele en subjectieve voorkeuren af. Elke hand is anders en iedereen vindt andere dingen comfortabel. Toch zijn er scharen die over het algemeen comfortabeler zijn dan andere.

Zo is de schaar bijzonder gebogen en uitgebalanceerd voor een betere hantering. Rubberen banden of stangen aan het handvat zorgen er ook voor dat de knipschaar niet zo gemakkelijk uit je hand glijdt.

Misschien geef je de voorkeur aan zwaardere modellen? Of misschien geef je, zoals de meeste mensen, de voorkeur aan een kappersschaar die gemakkelijk door je vingers glijdt?

Duurzaamheid

Kappersscharen zijn een aanschaf. Of je nu een heel duur high-end model kiest of een tamelijk goedkoop doorsnee product – geld is geld. In elk geval zou je schaar een lange tijd mee moeten gaan.

Veel goedkopere kappersscharen hebben vaak het probleem dat ze snel erg versleten raken en beginnen te roesten. Natuurlijk kun je zulke dingen voorkomen door ze goed te verzorgen (zie boven), maar goed materiaal is een eerste vereiste voor een lange levensduur van je kappersschaar.

Of het nu gaat om een eenvoudige kappersschaar, modelbouwschaar, effilier schaar of baardschaar, let op het materiaal waarvan het produkt gemaakt is. De meeste scharen zijn van roestvast staal. Maar ook hier zijn er verschillen in kwaliteit.

Opmerking: Scharen van Japans roestvast staal worden als bijzonder goed en duurzaam beschouwd.

Ontwerp

Dit punt speelt een ondergeschikte rol, maar natuurlijk zijn er aanzienlijke verschillen in het ontwerp van kappersscharen, zoals dat overal het geval is. Je kunt individueel en naar eigen smaak beslissen. Van glitter tot verschillende kleuren tot heel ongewone motieven – er is alles wat je hartje begeert.

Een heel elegante en eenvoudige zwarte vormgeving is exemplarisch, zoals bij deze schaar van Akashi:

Maar ook meer ongewone varianten zijn niet ongewoon bij kappersscharen, zoals deze schaar van KASHO Japan laat zien:

Wetenswaardigheden over kappersscharen

Hoe worden kappersscharen gemaakt?

Op elk van de twee delen van een schaar wordt een onderscheid gemaakt tussen het schaarblad met de snijkant, het handvat met de ring en het slot, of scharnier. In gesloten toestand liggen de twee schaarbladen niet helemaal plat op elkaar.

Elke haarknipschaar heeft op het knip- of schaarblad heel fijne “tandjes”, die alleen onder een microscoop zichtbaar zijn. Het zijn deze tanden die het mogelijk maken het haar zuiver te knippen. Scharen van hoge kwaliteit onderscheiden zich van goedkopere producten door de speciale, verfijnde slijping.

Zijn er speciale scharen voor linkshandigen?

Ja, sommige fabrikanten bieden speciale scharen aan voor linkshandigen. Linkshandige kappersscharen zijn te herkennen aan het feit dat de binnenkant van het bovenmes naar het handvat gericht is. Bijgevolg is de snijkant zichtbaar als de schaar met de linkerhand wordt vastgehouden.

Als je linkshandig bent, moet je er beslist voor zorgen dat je een linkshandige kappersschaar koopt.

Beeldbron: pexels.com / Nick Demou

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies