Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Baby’s hebben vaak last van diarree, maar dat gaat meestal snel over. Vooral in de eerste levensmaanden heeft je baby nog een bijzonder gevoelige spijsvertering. Heel vaak echter is de aanleiding tot diarree onschuldig. Wat de triggers kunnen zijn en waar je op moet letten, vind je in dit artikel.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Omdat je baby tijdens diarree veel vocht verliest, is het belangrijk dat hij of zij veel drinkt
 • Diarree bij baby’s kan door verschillende dingen veroorzaakt worden, zoals een maag-darmziekte, een voedselintolerantie, maar ook door de gevolgen van een vaccinatie
 • Als je niet zeker bent of niets helpt tegen diarree, ga dan meteen met je baby naar de dokter

Wanneer is diarree bij baby’s?

Als je baby meer dan drie tot vijf keer per dag een dunne stoelgang in zijn luier heeft en ook reageert met verlies van eetlust, braken, gewichtsverlies of koorts, kun je aannemen dat je baby diarree heeft. Soms heeft je baby ook buikpijn en staat zijn buikwand strak.

De diarree van je baby is echter vaak onschuldig en stopt snel. Misschien at je baby te veel fruit of verdroeg hij iets anders niet.

Uitdroging van je baby is een ernstig gevaar van diarree. (Image source: pixabay.com / 2554813)

Achtergrond: Wat je moet weten over diarree bij baby’s

Als je denkt dat je baby aan diarree lijdt, hebben we in deze rubriek interessante achtergrondinformatie.

Hoe kan ik zien of mijn baby diarree heeft?

Vaak klaagt je baby over buikkrampjes en heeft hij dunne ontlasting. Bij acute diarree is je baby vaak slecht gehumeurd, chagrijnig en heeft geen eetlust. Diarree kan ook een teken zijn dat er iets mis is met je baby. Je moet de toestand van je baby heel ernstig nemen en uitzoeken wat de oorzaak van de diarree is, liefst samen met een arts.

Hoe gevaarlijk is diarree voor mijn baby?

Als je baby diarree heeft, bestaat het risico dat hij of zij uitgedroogd raakt door het verlies van vocht en zouten. Als zeer ernstige diarree en de begeleidende symptomen na 6 uur niet verbeteren, moet je baby onmiddellijk naar de kinderarts gaan.

Uitdrogingsverschijnselen veroorzaakt door ernstige diarree met braken en meestal koorts zijn te herkennen aan de volgende reacties van je baby

 • Verzonken fontanel
 • Huilen zonder tranen
 • Verzonken ogen
 • Onregelmatig knipperen
 • Baby lijkt lusteloos
 • Handen en voeten zijn verkleurd
 • Urine is erg gelig
 • Slechts een kleine hoeveelheid urine in luiers
 • Lippen of huid zijn droog

Wat te doen aan diarree bij baby’s: waar het vandaan komt en wat je er aan kunt doen

Je merkt dat je baby diarree heeft? Dan is het belangrijk te weten waarom en wat je er aan kunt doen. In het volgende gedeelte hebben we alle belangrijke informatie over dit onderwerp samengebracht.

Wat veroorzaakt diarree bij mijn baby?

Er zijn veel oorzaken van diarree bij je baby. Meestal veroorzaakt een infectie met virussen, bacteriën en parasieten dat je baby vaak dunne ontlasting heeft, en vaak is er ook sprake van braken en koorts. Er zijn nog een aantal andere redenen waarom je baby diarree kan hebben

 • Je baby krijgt tandjes
 • Lactose-intolerantie
 • Glutenintolerantie
 • Diarree na inname van antibiotica
 • Iets anders eten of drinken
 • Ongewone opwinding
 • Veranderingen
 • Te veel fruit en sap
 • Voedselvergiftiging
 • Enzymtekort
 • Verkoudheid
 • Middenoorontsteking
 • Blindedarmontsteking
 • Urineweginfecties
 • Infecties van de luchtwegen

Waarom heeft mijn baby diarree als hij tandjes krijgt?

De tandjes krijgen is een natuurlijk proces voor je baby, maar de belasting van het doorkomen van de tandjes verzwakt het lichaam van je baby en maakt het vatbaarder voor besmettelijke ziekten. Dit is de reden waarom baby’s tijdens het doorkomen van tandjes vaak maag-darm infecties krijgen en slaapproblemen.

Soms krijgen baby’s ook koorts en voelen zich algemeen onwel. Afhankelijk van hoe lang het duurt voor de nieuwe tanden doorkomen, kan diarree vaker voorkomen. Gevoelige baby’s reageren snel met een pijnlijke bil. Het kan helpen om je baby’s billen na het schoonmaken in de frisse lucht te laten drogen.

Waarom krijgt mijn baby diarree na vaccinatie?

Diarree, koorts en braken kunnen optreden na vaccinatie. Statistisch gezien zijn deze bijwerkingen zeldzaam bij je baby’s.

Baby’s hebben vaak diarree omdat hun spijsverteringsstelsel heel gevoelig reageert. (Image source: pixabay.com / digihanger)

Kinderartsen hebben het echter niet over klassieke bijwerkingen, maar over de tekenen van een geactiveerd immuunsysteem bij de kinderen. De gezondheid van kinderen wordt er dus niet door beïnvloed.

De Permanente Commissie voor Vaccinatie (Stiko) van het Robert Koch Instituut (RKI) heeft een vaccinatiekalender ontwikkeld die je laat zien wanneer je welke vaccinatie moet krijgen. Als je de vaccinaties volgens deze kalender neemt, zijn de gevolgen van de vaccinatie statistisch gezien erg gering.

Wanneer is diarree bij mijn baby besmettelijk?

Virussen en bacteriën veroorzaken besmettelijke infectieziekten met diarree, koorts en braken in het gevoelige maagdarmkanaal van je baby. Diarree is bij je baby tot 14 dagen besmettelijk.

Wat kan mijn baby doen tegen diarree?

Als je baby buikpijn heeft en reageert met diarree, zullen rust en ontspanning hem eerst helpen. Als je baby zich niet goed voelt, heeft hij meestal niet veel honger. Warme thee helpt om zijn gespannen maag en spijsvertering te kalmeren.

Daarom moet je je baby altijd aanmoedigen om iets te drinken of hem een elektrolytenoplossing te geven. Voedingsmiddelen die gas veroorzaken, zoals peulvruchten, bonen, linzen of prei, belasten de spijsvertering van je baby onnodig en kunnen de diarree verergeren. Je moet deze voedingsmiddelen vermijden als je dunne ontlasting hebt.

Wat kan mijn baby met diarree snel en acuut helpen?

Als de diarree van je baby al een paar uur aanhoudt, erg loops is en je baby zich helemaal niet lekker voelt, dan zoek je waarschijnlijk hulp om zijn diarree snel te stoppen. In geval van nood kan je kinderarts een snel middel tegen diarree voorschrijven.

Om de maag en darmen van je baby te ontlasten, mag hij ongeveer 6 uur geen vast voedsel eten. Om het vochtverlies te compenseren, moet je baby maar veel drinken.

Als het spreekuur van de kinderarts gesloten is, de symptomen verergeren en koorts of braken aanhouden, dan is een reis naar het ziekenhuis nodig.

Wat zijn de beste huismiddeltjes tegen diarree bij mijn baby?

Huismiddeltjes kunnen je baby zachter en natuurlijker helpen. De bekende combinatie van zoutstokjes en cola is echter niet geschikt voor je baby en moet gereserveerd worden voor volwassenen bij diarree.

Om zijn buikpijn te verzachten en zijn buikje te ontspannen, leg je een warmwaterkruik op zijn buikje en knuffel je hem met een kussen en een deken op de bank of in bed.

Een warme aardappelpakking is net zo behulpzaam als de warmwaterkruik. Pureer de aardappelen en laat ze afkoelen. Doe nu de warme aardappelpuree op een gaasverband of luier en leg het op het buikje van de baby.

Een dunne, warme venkel- of kamillethee met een snufje zout en een theelepel glucose in kleine hoeveelheden uit een flesje of een beker met een rietje kan ook werkzaam zijn tegen diarree verschijnselen.

Hier is nog een recept voor een huismiddeltje dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. Het is een oplossing om het verlies van vocht te compenseren bij baby’s met zeer ernstige diarree. Ingrediënten

 • 1 liter gekookt water
 • 1 theelepel keukenzout
 • ¾ theelepel bakpoeder
 • 2 geprakte bananen of 1 kop sinaasappelsap
 • 4 eetlepels rietsuiker

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Je baby kan gedurende de dag 1 – 1 ½ liter van deze vloeistof in kleine porties drinken.

Welke globules helpen bij diarree bij mijn baby?

Homeopathie wordt vaak aanbevolen bij diarree en wordt steeds populairder voor de behandeling van baby’s. Je kunt het juiste homeopathische geneesmiddel voor de diarree van je baby individueel kiezen.

Als je het niet zeker weet, moet je het aan je kinderarts of alternatief arts vragen. Hier geven we je een klein overzicht van homeopathische middelen tegen diarree bij baby’s die goed werken.

Homeopathisch middel Symptomen
Chamomilla C6 vergezeld van groene, vies ruikende ontlasting, diarree bij het doorkomen van tandjes
Arsenicum album D12 diarree (eerder groenig) en braken door bedorven of niet verdragen voedsel, de diarree wordt “s nachts vaak erger, het kind is bleek, rusteloos, huilt en wil niet alleen zijn
Veratrum album D12 brakend diarree met buikkrampen, het kind is koud, rusteloos
Ipecacuanha D12 diarree met aanhoudende misselijkheid door indigestie
Podophyllum D12 de diarree is erg onwelriekend, dun en komt er met druk uit, de baby lijdt aan buikkrampen
Colocynthis D12 Brakende diarree met hevige buikkrampen, de baby kronkelt en huilt

De dosering van de bolletjes kun je het beste bespreken met je homeopaat, natuurgeneeskundige of kinderarts.

Wat kan mijn baby eten als hij diarree heeft?

Zacht voedsel is heel effectief en verlicht diarree. Als je baby eetlust heeft, kun je een beetje aardappelpuree met worteltjes proberen, of rijst met worteltjes of pompoen. De volgende voedingsmiddelen zijn ook goed

 • Zoute slijmsoepen op basis van haver of rijst
 • Geraspte appel
 • Gepureerde banaan
 • Rusk
 • Toast
 • Gezouten stokjes
 • Rijst- of wortelpap
 • Aardappelpuree

Licht verteerbare, vetarme voedingsmiddelen zijn goed voor je baby, zelfs als ze maag- en darmproblemen heeft

. Het beste kun je uitproberen of je baby de zachte voeding lekker vindt in kleine hoeveelheden, gevoerd met een lepel.

Een lichte, zachte voeding ontlast de darmen van je baby en verzacht zijn diarree. (Image source: pixabay.com / MapleHorizons)

Welke geneesmiddelen tegen diarree?

Geneesmiddelen tegen diarree met of zonder braken en koorts bij baby’s en peuters zijn er in tabletvorm, als zetpil of druppels. Je kinderarts zal het juiste medicijn weten nadat hij je baby onderzocht heeft. Hij zal meestal maatregelen voorschrijven om het vocht- en voedingsstoffengehalte van je baby in evenwicht te brengen.

Stil mineraalwater, venkel- en kamillethee of een elektrolyten-glucosemengsel uit de apotheek zijn hier de remedies bij uitstek. Let op: medicijnen tegen diarree zijn niet goedgekeurd voor baby’s en peuters onder de twee jaar. Je kinderarts mag ook alleen in noodgevallen antibiotica gebruiken, omdat die de darmflora van je baby aantasten.

Wat zijn de tekenen dat mijn baby naar een kinderarts moet voor diarree?

Het is van vitaal belang dat je je baby snel naar de kinderarts of het ziekenhuis brengt als hij of zij uitgedroogd is, zodat hij of zij snel behandeld kan worden. In zulke gevallen moet je je baby altijd kleine hoeveelheden water geven, vooral een elektrolytenoplossing. De incubatietijd tot je baby diarree krijgt kan van een paar uur tot enkele dagen of weken duren.

In het geval van salmonella is de incubatietijd vijf tot 72 uur. In deze gevallen heeft je baby medische behandeling nodig. Voedselvergiftiging kan ook levensbedreigend zijn, vooral voor je baby, omdat hij of zij heel snel veel vocht verliest en zwak wordt.

Wat je nog meer moet weten over diarree bij baby’s

Krijgt mijn baby die borstvoeding geeft ook diarree?

In principe reageert de spijsvertering van je volledig borstgevoede baby heel individueel. Het kan zijn dat hij na de borstvoeding steeds verteert en dat je hem moet verschonen, of dat hij een paar dagen helemaal geen stoelgang heeft. Als je baby tijdens de borstvoeding diarree krijgt, zal er twaalf keer per dag zeer vloeibare ontlasting in zijn luier verschijnen.

Om het vocht- en voedingsstoffengehalte in evenwicht te brengen, moet je in elk geval doorgaan met borstvoeding geven. De ontlasting van zuigelingen die borstvoeding krijgen is gewoonlijk dunner dan die van kinderen die al vast voedsel eten. Dit is geen reden tot bezorgdheid.

In geen geval mag je roken of alcohol drinken terwijl je borstvoeding geeft. Je baby krijgt er niet alleen diarree van, maar het kan ook andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kan ik diarree bij mijn baby voorkomen?

Je kunt het risico op diarree door infectie verminderen door een zeer goede hygiëne te betrachten. Regelmatig grondig de handen wassen en handen wassen voor het eten zijn dagelijkse rituelen die je kind meestal al op jonge leeftijd graag zal doen.

Diarree is geen ziekte op zich, maar een symptoom en teken dat er iets mis is met je baby. (Image source: pixabay.com / mermyhh)

Netheid in de leefruimte van je baby is een eerste vereiste om te voorkomen dat je kind besmettelijke ziekten oploopt, zoals een gastro-intestinale infectie.

Bovendien heeft voedseltolerantie invloed op het spijsverteringsstelsel van je baby. Daarom moet het dieet aangepast zijn aan de leeftijd en voedingsmiddelen bevatten zoals yoghurt om de darmflora te versterken.

Hoe kan ik de darmen van mijn baby versterken?

De basis voor een gezond lichaam tijdens en na diarree bij jonge kinderen is de compensatie van vochtverlies. Bovendien kan het toedienen van appelpectine de duur van de diarree van je baby verkorten. Appel pectine bindt gifstoffen in de darmen en legt een beschermend laagje over de geïrriteerde darmwanden.

Kamille-extract heeft ook een mild ontstekingsremmend effect op de darmen van je baby en verlicht buikkrampjes. Je baby probiotica geven, zoals yoghurt of andere suikervrije producten met melkzuur en bifidobacteriën, die geschikt zijn voor je baby, zal helpen zijn darmflora te regenereren en veerkrachtiger te maken.

Helpen genezende voedingsmiddelen mijn baby met diarree?

Als je baby al gestrest is door diarree, kan het overschakelen van flesvoeding op genezende voeding extra inspanning van je baby vragen. Daarom moet je alleen in uitzonderlijke gevallen van de gebruikelijke voeding van je baby overschakelen op medicinale voeding. Een eenvoudige rijstepap is ook heel effectief tegen de diarree van je baby.

Als je na overleg met je kinderarts toch op een medicinale voeding moet overschakelen, vind je in dit artikel een link naar een pagina met veel lekkere recepten van de kinderverpleegkundige Lucia Cremer.

Conclusie

Diarree komt vooral voor bij baby’s en peuters tot de leeftijd van twee jaar. Het is niet altijd besmettelijk of gevaarlijk voor je baby. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je baby veel drinkt. Je moet het innemen van medicijnen tegen diarree vermijden.

Als je baby diarree heeft die lang aanhoudt of ernstig is, is het beter naar je kinderarts te gaan. Goede huismiddeltjes helpen om de maag van je baby te ontspannen en de spijsvertering tot rust te brengen.

Beeldbron: Shelbey Miller / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies