Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

34Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote zelfbruiner test 2022. Hier stellen we alle zelfbruinende producten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste zelfbruiner voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een zelfbruiner wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Zelfbruinende producten werken direct als ze aangebracht worden, daarom moet je nauwkeurig te werk gaan om een bevredigend resultaat te bereiken.
 • Een goede voorbereiding vóór het aanbrengen helpt om geen kleurverschillen te krijgen. Exfoliëren en een goed aangebrachte crème kunnen alleen maar gunstig zijn voor een perfect resultaat.
 • Er zijn speciale zelfbruinende producten voor het gezicht. Het gezicht is een gevoelige plek, daarom is dit onderscheid nodig.

Beste Zelfbruiner: Onze selectie

Shopgids

Wat zijn de voordelen van een zelfbruiner?

Zelfbruiners zijn trendy omdat ze de huid in een paar uur een gezonde en natuurlijke bruine kleur geven. Dit gebeurt zonder de zon en UV licht. Ze zijn minder schadelijk, aangenamer en vaak beter verdraagbaar dan de andere alternatieven.

Een zelfbruiner kan aangebracht worden voor een natuurlijke bruine kleur. Een resultaat is in slechts enkele uren te zien. Het resultaat houdt een paar dagen aan en wordt met elke douchebeurt lichter. (Image source: unsplash.com / The Creative Exchange)

De kleurreactie begint onmiddellijk na het aanbrengen en is in slechts een paar uur voltooid. Je ziet het resultaat heel snel. Niet iedereen kan een zelfbruinend product gebruiken.

Sommige mensen hebben een tekort aan eiwitten en aminozuren in hun huid, waardoor de reactie van de suikermoleculen niet bij iedereen kan plaatsvinden.

Hoe werkt een zelfbruiner?

Het ingrediënt dat het bruiningseffect veroorzaakt is de synthetische suiker dihydroxyaceton (DHA). DHA wordt uit de kastanjeschil gemaakt, die de huid kleurt door een reactie tussen de eiwitten en de huid.

Hoe meer DHA er in een zelfbruiner zit, hoe intenser het effect. In het algemeen wordt ongeveer twee procent gebruikt in de formules.

Nieuwere zelfbruiners bevatten nu bovendien nog een ander actief bestanddeel – erythrulose, dat ook een synthetisch ingrediënt is. De combinatie van DHA en erythrulose geeft de huid een natuurlijke teint.

Een lichaamsscrub is de meest geschikte voorbereiding voor het aanbrengen van een zelfbruiner. Om een glad oppervlak te krijgen voor het aanbrengen is een peeling heilzaam en kan alleen jou aangeraden worden. ( Image source: pixabay.com/ JIb_Enjoy)

Ook zal je huid minder uitdrogen door dit nieuwe mengsel. Een andere eigenschap is dat de bruining langer aanhoudt als beide actieve ingrediënten samen in één product zitten.

Hoe wordt zelfbruiner aangebracht?

Bij een zelfbruiner is het meestal belangrijk naar de stappen op de verpakking te kijken en te zien hoe het product volgens de fabrikant aangebracht moet worden. Een handige tip is om je zelfbruiner ‘s morgens aan te brengen nadat je gedoucht hebt.

Het is belangrijk dat je je lichaam vooraf scrubt of droge huidschilfers verwijdert met een luffa sponsje. Door een goede voorbereiding blijft de kleur beter zitten en plekken zoals ellebogen of knieën, die een dikkere hoornlaag hebben, hebben baat bij een lichaamsscrub.

Je moet speciale aandacht besteden aan je gezicht en alleen zelfbruiners gebruiken die daarvoor geschikt zijn. De gezichtshuid is gevoeliger en heeft meer verzorging nodig.

Hoe lang blijft een zelfbruiner zitten?

De bruining van een zelfbruiner blijft vaak drie tot vijf dagen zitten. Er zijn echter verschillen in lengte, afhankelijk van het product. Je kunt beslist een zelfbruinend product vinden dat je huid langer kleurt. Als je huid gebruind is, moet je wachten op de volgende celvernieuwingsfase voor je de zelfbruiner opnieuw aanbrengt.

Hoe vaak kan zelfbruiner gebruikt worden?

Zelfbruiner kan gebruikt worden om langdurig bruin te worden, dus regelmatig gebruik is aangewezen als dit je doel is. Zoals gezegd kleurt een zelfbruiner de bovenste laag van je huid en omdat die zich voortdurend vernieuwt, blijft een zelfbruiner een paar dagen zitten.

Hoeveel kost zelfbruiner?

Zelfbruinende producten zijn er in alle prijsklassen. De prijs van elk soort zelfbruinend product kan variëren, afhankelijk van het merk. Bruiningsdoekjes zijn over het algemeen goedkoper. De prijs vind je tussen 1 en 3 €.

Daarentegen kun je een lotion of crème kopen tussen de 5 en 20 €. Een spray kan een prijs hebben van 8 tot 20 €, terwijl een mousse een prijs heeft van 12 tot 25 €. Het duurst zou een bruiningsolie zijn, die een prijs heeft tussen 20 en 45 €.

Wat zijn de alternatieven voor zelfbruiners?

Er zijn een paar alternatieven voor bruin worden. Van kunstmatige opties tot natuurlijke keuzes kunnen gebruikt worden om een gebruinde huid te krijgen. De natuurlijke alternatieven zouden zijn om op het strand of op je balkon te gaan zitten en een kleurtje te krijgen. Hier moet je niet vergeten een zonnecrème op te doen om je huid te beschermen.

Besluit: Welke soorten zelfbruiners zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een zelfbruiner wilt, zijn er een paar alternatieven van producten waartussen je zou moeten kiezen, die verschillen in textuur.

 • Lotion en crème
 • Mousse en schuim
 • Doekjes
 • Spray
 • Olie

Daarom is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillen voor elk type zelfbruiner, zodat je een product kiest dat bij je past.

Wat zijn zelfbruinende lotions en crèmes en wat zijn de voor- en nadelen?

Lotions en crèmes zijn de soorten zelfbruiners die goed ingeburgerd zijn. Ze zijn het meest geschikt om mee te beginnen, want ze zijn goedkoop en heel handig om zowel aan te brengen als te verspreiden. De huid wordt gehydrateerd en verzacht door de ingrediënten die in de lotions en crèmes verwerkt zijn, waardoor ze geschikt zijn voor de gevoelige en droge huid.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners
 • Verzorgende ingrediënten beschikbaar
 • Prijzen redelijk
Nadelen
 • Overgangen moeilijk te beheersen
 • Oefening belangrijk

Maar er zijn ook nadelen. Toepassing bij overgangen, zoals ellebogen, kan moeilijk te controleren blijken. Daarom zou oefening belangrijk zijn, wil je het product goed onder controle kunnen houden.

Wat zijn zelfbruinende mousses en schuimpjes en wat zijn de voor- en nadelen?

Bruiningsschuim of -mousse is een van de meest populaire soorten zelfbruiners. Een van de redenen voor de populariteit is het gemak waarmee het wordt aangebracht en de snelle resultaten die er van te merken zijn.

De afwerking van een schuim of mousse is vaak natuurlijk en is ook zacht voor de huid. Door de hoeveelheid vocht die gegeven wordt, is deze soort geschikt voor de droge huid en heeft ze een voedende werking.

Voordelen
 • Directe resultaten
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Conditionerende ingrediënten aanwezig
 • Nadelen

  Niet erg productief

 • Meerdere toepassingen nodig
 • Grote hoeveelheid product gebruikt

Nadelen van dit type zelfbruiner zouden zijn dat een grote hoeveelheid product gebruikt moet worden om het hele lichaam adequaat te behandelen.

Wat zijn zelfbruinende doekjes en wat zijn de voor- en nadelen?

De meest geschikte metgezel voor op reis zijn de zelfbruinende doekjes. Ze besparen niet alleen ruimte, maar ook tijd door hun ongecompliceerde toepassing. De doekjes zijn behandeld met een lotion die een zelfbruinend effect heeft, waardoor ze op alle delen van het lichaam gebruikt kunnen worden. Je kunt de doekjes dus ook met een gerust hart op je gezicht gebruiken.

Voordelen
 • Ideaal voor onderweg
 • Geschikt voor kleine oppervlakken
 • Tijdbesparend en eenvoudig aan te brengen
Nadelen
 • Geen huidverzorgende ingrediënten
 • Niet geschikt voor grote oppervlakken

De zelfbruinende doekjes worden niet aanbevolen voor de zeer gevoelige en droge huid, omdat ze niet met huidverzorgende ingrediënten behandeld zijn.

Wat zijn zelfbruiners in sprayvorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfbruiners in de vorm van een spray zijn uiterst populair, dankzij hun praktische aard. De spray verspreidt een dun laagje van het bruiningsproduct en helpt je moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken.

Het voordeel van spuiten is dat je je handen niet hoeft te gebruiken om het product te verspreiden, waardoor het gemakkelijker aan te brengen is.

Voordelen
 • Droogt snel
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen bruine handen van het aanbrengen
Nadelen
 • Houd dezelfde afstand
 • Ga niet twee keer over dezelfde plek
 • Kleurveranderingen mogelijk

Waar je zeker rekening mee moet houden bij het gebruik van een spray is dat je niet twee keer over dezelfde plek moet werken. Als hier niet op gelet wordt, kun je eindigen met verschillende kleurgradiënten waar je niet tevreden mee bent.

Wat zijn zelfbruinende oliën en wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfbruinende producten zonder bruiningsolie zijn moeilijk voor te stellen. Het is gemakkelijk op de huid te smeren en geeft haar een zekere gloed. Looien met een olie is vaak heel natuurlijk en werkt snel. Deze soort zelfbruiner is geschikt voor de droge huid, omdat oliën zeer voedend zijn.

Voordelen
 • Geschikt voor droge huid
 • Snel
 • Natuurlijk gebruind
Nadelen
 • Oefening nodig
 • Ongelijkmatige kleuring mogelijk
Het is belangrijk dat je oefening meebrengt om het te gebruiken. Het gebruik van een olie kan moeilijker zijn door zijn consistentie. Ook is ongelijkmatige kleuring mogelijk als de vaardigheden niet toereikend zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zelfbruiners te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke zelfbruiners. De criteria die je kunt gebruiken om zelfbruinende producten te vergelijken zijn:

 • Huidskleur
 • Lichaamsregio
 • Kleurtoon
 • Kleurintensiteit
 • Effecttijd

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Huidskleur

Dit criterium gaat over je huidskleur. Niet elke zelfbruiner is geschikt voor alle tinten, dus een blik op het etiket is een voordeel voor je om een geschikt product te vinden. Zelfbruinende producten worden vaak geëtiketteerd met de volgende termen:

 • Licht
 • Medium
 • Donker

Er zijn ook producten die universeel zijn. Je kunt er echter baat bij hebben goed naar zelfbruiners te kijken en te zien wat er op de verpakking staat.

Lichaamsstreek

Zoals in de gids vermeld, zijn er zelfbruiners voor het lichaam en voor het gezicht. Er zijn ook producten die voor beide gebieden gebruikt kunnen worden.

Je gezicht heeft speciale behoeften. Het is gevoeliger dan je lichaam, en daarom zijn er speciale zelfbruinende producten voor het gezicht ontwikkeld. (Image source: unsplash.com/ Branislav Belko)

De gezichtshuid is gevoeliger en heeft meer verzorging nodig. Er zitten meestal geen geurstoffen in zelfbruinende producten voor het gezicht, om geen allergieën te veroorzaken. Daarom is het nodig onderscheid te maken tussen producten.

Het is belangrijk te weten voor welk deel van het lichaam je product geschikt is. Voor je gezicht moet je letten op wat je gebruikt, want het heeft speciale verzorging nodig.

Tint

Tint verwijst naar het effect van de zelfbruiner. Een product kan gericht zijn op de volgende tinten:

 • Olijf
 • Natuurlijk
 • Oranje

Om de juiste tint te kopen die bij je visie past, is het vooral belangrijk het onderscheid op te merken tussen olijf, natuurlijk en oranje. Als je een natuurlijke tint wilt, is het aan te bevelen een tint te kiezen die één tot twee niveaus donkerder is dan je eigen huidskleur, zoals bij make-up voor de zomer.

Kleurintensiteit

De kleurintensiteit drukt uit hoe intens het effect van een zelfbruiner is. Het is gunstig om te weten hoe sterk de intensiteit van het product is.

Een te intense zelfbruiner is bijvoorbeeld niet aan te bevelen omdat het kleureffect te sterk zal zijn en er nauwelijks verbetering optreedt.

Om te voorkomen dat je een fout maakt, kan het belangrijk zijn dit in gedachten te houden.

Werkzame tijd

De werkzame tijd van een zelfbruiner is de aanbevolen inwerktijd. Elke fabrikant etiketteert zijn product met deze informatie. Hiermee kun je vergelijken en zien wat bij je behoeften past en hoeveel tijd je bereid bent eraan te besteden.

Feiten die je moet weten over zelfbruiner

Zelfbruiner op littekens

Iemand die zelfbruiner gebruikt wil een perfecte, naadloze, natuurlijke bruine kleur. Maar littekens of onvolkomenheden van de huid roepen vragen op of dit een succesvol resultaat in de weg zou staan. Oppervlakkige littekens kunnen met zelfbruiner gecorrigeerd worden.

De reactie van een zelfbruiner, zoals eerder beschreven, verloopt hier anders dan in een solarium. Enkele tips voor het gebruik van een zelfbruiner zijn handig om in gedachten te houden. Van het eerste gebruik tot een dagelijkse verzorging die je helpt langer bruin te blijven, deze trucs kunnen winstgevend voor je zijn.

Bij een proces met UV-stralen zijn pigmentvormende cellen nodig om een bruiningseffect waar te nemen. Deze cellen zijn niet relevant voor een zelfbruiner, en daarom kan het gebruikt worden om littekens te verbergen.

Tips voor het juiste gebruik van zelfbruiner

 • Als je een zelfbruiner voor het eerst gebruikt, moet je het product vóór een gebeurtenis uittesten om een ongelukje te voorkomen.
 • Exfoliëren is het belangrijkste om te gebruiken. Hoe gladder je huid is, hoe blijer je zult zijn met het resultaat. Breng daarna bodylotion aan op plekken als de ellebogen om kleurverschillen te voorkomen.
 • Als je fouten gemaakt hebt bij het aanbrengen, kun je een bad nemen en opnieuw scrubben.
 • Je kunt je handen wassen met een citroen en een gezichtstonic met alcohol op een watje gebruiken om over de overgebleven vlekken te gaan.
 • Dagelijkse verzorging met een bodylotion helpt om de bruine kleur langer vast te houden.

Beeldbron: 123rf.com / Tavani R.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies