Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle natuurlijke haarkleuren voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste natuurlijke haarkleur voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je natuurlijke haarverf koopt.
Belangrijk om te weten

 • Het kleurenpalet van natuurlijke haarverf maakt gebruik van het kleurenspectrum van de natuur.
 • Natuurlijke haarverf omhult het haar als een beschermend schild en maakt zo een zachte kleuring mogelijk.
 • Het lichter maken van de natuurlijke haarkleur is niet mogelijk met natuurlijke haarkleur.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je natuurlijke haarkleur koopt

Voor wie is natuurlijke haarkleur geschikt?

In principe is natuurlijke haarverf geschikt voor alle mensen die hun haar willen kleuren. Het maakt niet uit of je je natuurlijke haarkleur wilt opfrissen, grijze haren wilt bedekken of je type wilt veranderen. Natuurlijke haarverf, die ook plantaardige haarverf of plantaardige haarverf wordt genoemd, is vooral geschikt voor mensen die chemische toevoegingen zoveel mogelijk willen vermijden.

Als je je haar wilt veranderen, kan een natuurlijke haarkleur veel voordelen bieden. (Image source: unsplash.com / Element5 Digital)

Net als andere haarkleuren kun je met natuurlijke haarverf je haar thuis kleuren zonder veel moeite. Dus als je chemicaliën op je hoofdhuid wilt vermijden en je haar thuis wilt kleuren, is dit het juiste product voor jou. Om je een eerste praktische indruk te geven, hebben we een video voor je.

In welke tinten is natuurlijke haarkleuring verkrijgbaar?

Natuurlijke haarkleur is eigenlijk in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Behalve de donkere soorten zoals zwart en bruin, is er ook rood, rood-blond en blond. Fancy kleuren als groen of paars zijn ook verkrijgbaar. Opgemerkt moet echter worden dat alleen natuurlijke tinten van de kleuren aan bod komen. Een schreeuwerig groen bestaat dus niet, een bosgroen wel. Hetzelfde geldt voor blond. Een licht platina blond zal met een natuurlijke haarkleur niet te bereiken zijn.

Natuurlijke haarkleuren zijn er in alle tinten die in de natuur voorkomen.

In het algemeen kan donkerder haar niet lichter gekleurd worden dan het natuurlijke haar met natuurlijke haarkleuren. Je moet er ook rekening mee houden dat natuurlijke haarverven op elk haar anders reageren. Het resultaat kan dus verschillen, afhankelijk van de haarstructuur en de oorspronkelijke kleur.

Dekt natuurlijke haarkleur grijs haar?

Ja, natuurlijke haarkleur kan grijs en wit haar bedekken. De natuurlijke kleurpigmenten vormen een beschermende laag rond het haar. Het kan echter gebeuren dat de oorspronkelijke haarkleur door de laag kleurpigmenten heen schemert. Dit probleem kan gemakkelijk opgelost worden: Herhaal zo nodig de kleuring, zodat nog een laagje het haar bedekt.

Wat zijn de ingrediënten van natuurlijke haarverf?

Natuurlijke haarverven zijn vaak gebaseerd op plantaardige eiwitten. Het maakt niet uit of het tarwe-, soja- of maïseiwitten zijn. Behalve verschillende oliën, die verantwoordelijk zijn voor de verzorging en glans van het haar, is een ander belangrijk ingrediënt henna (meestal biologische henna).

Biologische henna is een aloude geneeskrachtige plant die gebruikt wordt voor haarverzorging. De henna plant is afkomstig uit Azië en Afrika, waar hij ook gebruikt wordt om het lichaam te beschilderen. De gedroogde en gemalen bloemblaadjes geven het haar een rode glans. Afhankelijk van de kleur zijn er andere toevoegingen.

Kleur natuurlijke ingrediënten
Zwart indigo
Bruin walnootschalen, koffie
Rood henna, rode biet
Goudblond cassia

Afhankelijk van het ingrediënt kunnen natuurlijk allergische reacties optreden. Wees daarom bedacht op mogelijke allergieën!

Zijn natuurlijke haarkleur en permanent compatibel?

In principe wel. Het hangt echter af van de volgorde waarin je te werk gaat. Als je al een permanent hebt en je haar wilt verven, is dit geen probleem. Vooral hier komt de verzorgende werking van de natuurlijke haarkleur sterk naar voren. Het resultaat: een golvende en glanzende haardos.

Een permanent is geen belemmering voor een natuurlijke haarkleur! (Image source: unsplash.com / Ayo Ogunseinde)

Als je een permanent wilt krijgen na het kleuren, blijft de permanent misschien minder lang zitten. Maar als je zeker wilt zijn, kun je het beste naar de kapper gaan.

Wat zijn de alternatieven voor natuurlijke haarkleuring?

Als alternatief voor natuurlijke haarkleuring is er de chemische methode om haar te kleuren. Elk heeft voordelen en nadelen. Een doorslaggevend voordeel is het bredere kleurenspectrum. Niet alleen is het kleurenpalet groter door de chemische ingrediënten, maar donkerder haar kan ook lichter gekleurd worden. Maar vooral bij het lichter maken van het haar moet voor de zekerheid een professional geraadpleegd worden. Een professional kan het haar voorzichtiger verven dan thuis mogelijk is.

Chemische haarverven bieden een breder kleurenspectrum dan natuurlijke haarverven.

Het nadeel ligt duidelijk in de chemische ingrediënten van commerciële haarverven. Behalve mogelijke allergische reacties kunnen ze bij verkeerd gebruik ook het haar beschadigen of de hoofdhuid aantasten. Daarom moet je er zeker van zijn dat je vóór gebruik een reactietest doet. Zogenaamde kleurshampoos, zoals zilvershampoo, zijn een mildere manier om je haar te verven.

Besluit: Welke soorten natuurlijke haarverven zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten natuurlijke haarkleur. Deze verwijzen naar de ruwe vorm waarin ze geleverd worden.

 • Natuurlijke haarverf in poedervorm
 • Natuurlijke haarverf in crèmevorm

Om je te helpen beslissen, hebben we in de volgende alinea’s de voor- en nadelen van elk type op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen en nadelen van natuurlijke haarverf op poederbasis?

Als je natuurlijke haarverf in poedervorm koopt, betekent dit dat je de kleur eerst moet mengen. De verpakking bevat een poeder dat je met warm water (meestal 50°C) moet mengen. Dit wordt een pasta die je op schoon haar moet aanbrengen. De inwerktijd kan variëren. Afhankelijk van de beginsituatie en haarkleur moet je tussen 30 minuten en een uur wachten.

Een voordeel van haarkleurpoeders is dat ze met alle andere kleuren gemengd kunnen worden. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je ook andere kleuren kopen en de poeders in droge vorm naar wens mengen. Maar zorg ervoor dat je hetzelfde merk producten kiest.

Voordelen
 • Behalve water zijn geen andere ingrediënten nodig
 • Mengbaar met alle kleuren
 • Natuurlijk gemalen kleurstoffen
Nadelen
 • Lange toepassingstijd
 • Het poeder kan de rest van de omgeving verontreinigen met een kleurstof
 • Mengen voor het aanbrengen kost enige tijd

Wat zijn de kenmerken van natuurlijke haarverf op crème basis en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je je haarverf in een crème of vloeibare consistentie koopt, hoef je het voor gebruik niet te mengen. In plaats daarvan moet de kleur meestal gemengd worden met een emulgator. Open hiervoor eenvoudig de emulgatorfles en giet er de inhoud van de verftube in. Schud het mengsel dan krachtig. Na het wassen van je haar kun je de kleur direct uit het flesje aanbrengen. Deze flesjes hebben meestal een kleine opening voor nauwkeurig aanbrengen.

Voordelen
 • Nauwkeurig aanbrengen
 • Minder kans op knoeien
 • Alle ingrediënten zijn aanwezig in de verpakking
Nadelen
 • Meer verpakkingsafval
 • Vereist doorzettingsvermogen bij het schudden van het mengsel
 • De emulgator kan additieven bevatten

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om natuurlijke haarkleuren te vergelijken en te evalueren

In dit deel leggen we uit welke criteria een rol spelen bij het kopen en hoe je de beste natuurlijke haarkleur voor je individuele behoeften kunt kiezen. Hier vind je eerst een overzicht van waar je op moet letten bij je aankoop:

 • Kleur
 • Hoeveelheid
 • Verpakking

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail over de afzonderlijke aspecten en leggen we je uit waar je precies op moet letten.

Kleur

Zoals hierboven vermeld, kun je het haar niet lichter maken met natuurlijke haarverf. Anders ligt het hele kleurenspectrum voor je open. Afhankelijk van of je je natuurlijke kleur wilt intensiveren, een kleine verandering wilt aanbrengen of donkerder wilt gaan, kun je kiezen uit vele kleurschakeringen.

Als het om kleuren gaat, heb je het hele spectrum van de natuur om uit te kiezen! (Image source: unsplash.com / Patrick Hendry)

Hoeveelheid

In principe is de hoeveelheid in een verpakking bedoeld voor één toepassing. Maar als je alleen je wortels wilt verven, heb je waarschijnlijk niet de hele inhoud nodig. Als je erg lang haar hebt en het helemaal wilt verven, is de inhoud misschien niet voldoende.

Voor het kleuren van de wortels is de poedervorm van natuurlijke haarverf geschikter. Je kunt het poeder dat je nodig hebt mengen en de rest droog en goed afgesloten bewaren. Het is niet mogelijk producten in crèmevorm te bewaren.

Verpakking

De verpakkingen van de verschillende merken verschillen sterk in uiterlijk. Als het uiterlijk van de verpakking belangrijk voor je is, kies dan gewoon naar je smaak. Bij de verpakking moet echter ook rekening gehouden worden met de hoeveelheid afval die na gebruik achterblijft.

Vooral de plastic verpakking is niet goed voor ons milieu en als we kunnen, moeten we die vermijden. Natuurlijke haarverf in poedervorm laat meestal minder verpakkingsafval achter dan producten op crème-basis.

Recensies