Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

De meesten van ons kunnen zich in hun kindertijd die tijd herinneren dat onze moeders ons niet naar school stuurden omdat een vriendje luizen had, en als we er last van hadden, kregen we te maken met ruwere baduren dan gewoonlijk en, vooral, met producten met een niet erg aangename geur en van twijfelachtige werkzaamheid.

Er zijn misschien veel herinneringen die je aan een luizenshampoo hebt; maar de tijden veranderen en daardoor verbeteren de producten, en hoewel het heel moeilijk is die ervaringen te vergeten, is het toch belangrijk ze te kennen als het nodig is een shampoo van dit type te kopen. Vandaag leren we je alles wat je over dit product moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Luizenshampoos zijn oplossingen die (meestal) chemische middelen en pesticiden bevatten die helpen bij het verwijderen van luizen en neten (luizeneitjes), dus het zijn zuiveraars van je hoofdhuid en haar.
 • Op de markt van vandaag is het erg moeilijk om grote verschillen te vinden tussen het ene merk luizenshampoo en het andere, maar vandaag zullen we de belangrijkste verschillen uitleggen tussen twee belangrijke hoofdluizenshampoos: natuurlijke luizenshampoos en die met chemische stoffen.
 • Bij de aanschaf van deze producten moet je weten dat er 4 belangrijke punten zijn waarmee je rekening moet houden, zoals de gebruiksfrequentie van het product, de grootte ervan, en welke extra factor het product je kan bieden en, tenslotte, welk accessoire bij de shampoo geleverd wordt dat het effect ervan kan versterken.

Beste Luizenshampoo: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over luizenshampoo

De kennis over deze 3 shampoos heeft misschien iets positiefs in je opgewekt, want we breken met de overtuiging dat luizenshampoos nog steeds slecht ruiken en van veel chemicaliën gemaakt zijn. We hebben al gezien dat dit niet het geval is, maar we moeten meer over het product weten om de juiste beslissing te kunnen nemen.

Vul het werk van de shampoo aan door de hoofdhuid te reinigen met een speciale luizenkam.(Foto: rioblanco/ 123rf)

Wat is een luizenshampoo en wat zijn de voordelen ervan?

Een luizenshampoo is een schuimende oplossing met een reeks bestanddelen die in staat zijn neten en luizen te elimineren op de hoofdhuid van degenen die het gebruiken. Ze worden over het algemeen verkocht in apotheken en schoonheidswinkels.

Als we het over luizenshampoos hebben, is het onvermijdelijk de voordelen ervan te benadrukken, want ze werken tegenwoordig heel snel en hebben een langdurig afwerend effect op het haar, zodat deze indringers niet meer terugkomen. Sommige hebben extra kwaliteiten om je haar te hydrateren en te verzorgen, en last but not least, ze zijn gemakkelijk te betalen.

Maar net zoals ze hun voordelen hebben, hebben ze ook nadelen, een factor om rekening mee te houden, want sommige hebben zeer sterke chemicaliën, die, afhankelijk van hun samenstelling, allergische reacties kunnen veroorzaken en zelfs de hoofdhuid kunnen verzwakken, en bovendien is het meestal een product dat, als het lang gebruikt wordt, irritatie aan de huid kan veroorzaken.

Voordelen
 • Snel resultaat
 • Langdurig effect op het haar
 • Sommige zijn vochtinbrengend en verzorgen het haar
 • Betaalbaar.
Nadelen
 • Sommige bevatten zeer sterke chemicaliën
 • Kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken
 • Langdurig gebruik kan huidirritatie veroorzaken
 • Sommige kunnen de hoofdhuid verzwakken.

Natuurlijke luizenshampoo en luizenshampoo – Waar moet je op letten?

Hoewel je misschien denkt dat alle luizenshampoos hetzelfde zijn en er geen ongemakken of twijfels mogen zijn bij het kopen van een luizenshampoo, is het belangrijk te weten dat we ze, naar hun samenstelling, in twee categorieën kunnen indelen: chemische en natuurlijke luizenshampoo.

Natuurlijke luizenshampoo. Dit soort shampoo is bedoeld voor mensen met een gevoelige huid, want ze bevatten geen pesticiden of chemicaliën, en het gebruik ervan heeft minder gevolgen voor de huid, hoewel de werking iets langzamer of minder effectief is. Omdat ze natuurlijk zijn, kunnen ze iets vaker gebruikt worden dan de andere soorten shampoo.

Shampoo tegen luizen met chemicaliën. Dit zijn de meest voorkomende. Ze bevatten chemicaliën die het proces versnellen, dus ze hebben een onmiddellijk effect; maar ze worden aanbevolen voor meer resistente huiden. Door hun samenstelling kunnen ze het probleem hebben dat ze allergische reacties veroorzaken, dus is het aan te bevelen alleen de nodige dosis te gebruiken.

Luizenshampoo (Natuurlijk) Luizenshampoo (Met chemicaliën)
Huidtype Gevoelige huid Resistente huid
Werkzaamheid Kan langer duren en zelfs niet erg effectief zijn Snel effect
Bijwerking Geen bijwerking Sommige kunnen allergieën veroorzaken.
Gebruik Kan vaak gebruikt worden Specifiek gebruik en mag niet langdurig gebruikt worden.

Aankoopcriteria

Nu je al deze relevante informatie over luizenshampoos kent, is het belangrijk dat je als laatste punt rekening houdt met bepaalde factoren die je kunnen helpen je behoeften te onderscheiden van wat het product biedt en zo te kiezen wat je werkelijk nodig hebt.

Gebruiksfrequentie

Eerst moet je weten hoe vaak je het zult gebruiken om te kunnen bepalen welk product minder impact op je huid zal genereren. Denk eraan dat je, afhankelijk van de samenstelling en je huid, de juiste keuze moet maken, want als je de verkeerde keuze maakt, los je misschien het luizenprobleem op, maar kun je op korte of lange termijn schade aan je huid toebrengen.

Eenmalig of weinig gebruiken. Als je een specifiek probleem wilt aanpakken of af en toe een behandeling wilt uitvoeren om hoofdluis te voorkomen, is de beste optie de shampoo tegen hoofdluis met chemicaliën, omdat die snel inwerkt en niet meerdere toepassingen nodig heeft om het effect waar te nemen.

Meerdere toepassingen bij veelvuldig gebruik. Voor de gevallen waarin je het product om de zoveel tijd moet aanbrengen, al dan niet op recept, is het raadzaam shampoos te gebruiken met weinig of geen chemicaliën, zodat blootstelling aan het product het minste effect op je hoofdhuid veroorzaakt.

Grootte

Als je eenmaal duidelijk bent over de gebruiksfrequentie van het product, kun je analyseren welke maat of presentatie je moet kopen, zodat je het meeste uit de inhoud haalt en het niet voortdurend hoeft te vervangen.

Kleine maat (tot 150 ml). Ideaal voor heel bijzonder gebruik en voor één persoon. In het algemeen kunnen ze voor verschillende toepassingen gebruikt worden, het zijn de kleinste versies van dit product en meestal komen shampoos met chemicaliën het meest voor in deze presentatie.

Middelgrote maat (tot 250 ml). Als je meer dan één kind in huis hebt en ze tegen hoofdluis wilt beschermen, of in extreme gevallen waarin het hele gezin hoofdluis heeft, kun je het beste deze producten kopen, waarmee je de nodige hoeveelheid kunt behandelen. In deze presentatie vind je zowel natuurlijke als chemische stoffen in gelijke verhouding.

Groot formaat (meer dan 250ml). Deze zijn niet vaak te vinden, omdat dit product niet voor dagelijks gebruik is; maar het is mogelijk. In deze presentatie is het gebruikelijker de luizenshampoo natuurlijk of met weinig chemicaliën te vinden.

Bijkomende effecten

Als je het product gekozen hebt, op basis van de gebruiksfrequentie en de grootte, is het belangrijk na te gaan welk bijkomend voordeel de luizenshampoo je kan bieden, want met de hedendaagse vooruitgang kunnen ze nu iets bieden dat verder gaat dan hun standaardwerking.

Langdurig afwerend middel. Dit effect wordt vooral gevonden in chemische luizenshampoos. Het geeft je na het aanbrengen een afwerend effect dat langer of korter aanhoudt, afhankelijk van je haar en hoofdhuid. Het weert nieuwe luizen en voorkomt de verspreiding van luizen.

Aroma’s. Ideaal om dit voordeel te zoeken voor heel jonge kinderen. Sommige luizenshampoos geven geuren als elke andere luizenshampoo, allemaal om het haar niet onaangenaam te laten ruiken en het kind zich goed te laten voelen bij het gebruik ervan.

Vochtinbrengend. Het is belangrijk het haar te verzorgen, en het feit dat de bestanddelen het kunnen verzwakken baart iedereen zorgen; maar sommige luizenshampoos geven je vochtinbrengende bestanddelen om de schade van de chemicaliën tegen te gaan. Bovendien kunnen ze glans en andere verzorging aan je haar geven.

Luizenshampoos zijn oplossingen die chemische middelen en pesticiden bevatten.
(Foto: Per Boge/ 123rf.com)

Extra accessoires

Bij je aankoop houd je al rekening met het beoogde gebruik, de maat die je wilt kopen en de extra voordelen of effecten die het product bij toepassing kan bieden, maar daarnaast kun je ook nog producten tegenkomen die externe accessoires bieden die voor versterkte resultaten zorgen.

Voorwerpen zoals de luizenkam, die na het baden en drogen van je haar de reiniging aanvult en de achtergebleven neten en luizen verwijdert, accessoires zoals afweermiddelen of lotions die, hoewel de shampoo alleen niet dat extra effect heeft, door deze aanvulling extra effect krijgen, waardoor het eliminatieproces extra doeltreffend wordt.

In dezelfde trant zijn andere heel gewone accessoires vochtinbrengende crèmes die je huid na het wassen helpen herstellen en hydrateren, om irritatie en beschadiging van het haar door blootstelling aan de shampoo te voorkomen.

(Foto bron: Famveldman/ 123rf.com)

Recensies