Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Of het nu winter, lente, zomer of herfst is – je kunt golvend haar in elk seizoen dragen. Als je van nature geen golvend haar hebt, maak je dan geen zorgen. Tegenwoordig zijn er talloze methoden die je kunt gebruiken om golven in je haar te creëren, zonder of met hitte.

In dit artikel willen we je tips en trucs geven om golven in je haar te krijgen en te fixeren. We hebben ook instructies samengevat. We willen je ook vertellen welke producten geschikt zijn en welke mogelijke gevolgen er kunnen optreden als je je haar niet goed verzorgt. Veel leesplezier!

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om golven in je haar te krijgen. Er is een verschil tussen de methode met en zonder warmte.
 • Krultangen en stijltangen behoren tot de meest gebruikte hulpmiddelen om golven te creëren. Apparaten zoals ronde borstels of haardrogers zijn ook erg populair en gemakkelijk in het gebruik.
 • De juiste techniek en verzorgingsproducten zijn de beste manier om je gewenste resultaat te bereiken. Haarlak of andere fixerende producten zullen je golven ook stylen en langer doen aanhouden.

Golvend haar krijgen: Wat je moet weten

Voor je je haar aanpakt, moet je eerst wat achtergrondinformatie krijgen over de juiste techniek. Deze veel gestelde vragen willen we in de volgende paragrafen voor je beantwoorden.

Waarom krult haar?

Ieder mens heeft een of meer specifieke haartypes. De reden waarom het haar krult hangt af van de vorm van het haar van de persoon.

Afhankelijk van hoe je haar in de haarzakjes groeit, heb je ofwel steil ofwel krullend haar.

Het is heel goed mogelijk dat na verloop van tijd je haarstructuur verandert en je meer golven kunt krijgen. Deze verandering kan beïnvloed worden door interne of externe factoren; ook hormonen kunnen invloed hebben op je haarstructuur.

Dus maak je geen zorgen als je haartextuur in de loop van de tijd verandert. Met de juiste verzorging en styling zal je nieuwe haar net zo handelbaar zijn.

Welke apparaten zijn geschikt om haar te wapperen?

Welke apparaten het meest geschikt zijn voor golven in het haar zie je in de tabel hieronder:

Toestel Beschrijving
Krultang De meeste mensen gebruiken een krultang om hun haar te golven. Er zijn de klassieke krultangen met verschillende opzetstukken of zelfs die met een automatische krulfunctie. De keuze en de prijsklasse zijn in dit geval zeer ruim.
GolfijzerMet een golfijzer maak je je golven nog sneller en gemakkelijker. Het resultaat van je haar is anders dan dat van een krultang. Met een wuifijzer krijgen je golven een meer gebogen vorm, die een natuurlijke uitstraling kan geven.
Stijltang Je kunt ook een stijltang gebruiken om golven in je haar te creëren. Als je eenmaal de juiste techniek onder de knie hebt, zijn golven snel en gemakkelijk te maken.
Ronde borstel Elektrische ronde borstels zijn ook populair om volumineuze golven in het haar te creëren. Eerst moet je je haar in secties verdelen en dan van haarlok naar haarlok werken. Om dit te doen wikkel je de nog vochtige haarlok gewoon om de ronde borstel en föhn je hem met de borstel droog. Hoe groter de diameter van de borstel, hoe groter de krullen zullen zijn.

Je kunt golven in je haar krijgen zowel met als zonder hitte.

Wat is de beste manier om kort haar te krullen?

Veel mensen worden afgeschrikt door het idee kort haar te stylen. Vooral grote en gedefinieerde golven zijn moeilijker te creëren met kort haar dan met langer haar.

Toch is lang haar niet nodig om mooie en natuurlijke golven te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de zogenaamde beach waves look. Je kunt deze look gemakkelijk creëren met een krultang of stijltang. Je hoeft niet altijd hitte te gebruiken, je kunt ook de geen-warmte methode proberen.

Hoe krijg ik zachte golven?

Zachte golven (ook wel beach waves genoemd) geven niet alleen een natuurlijke look, maar zijn ook heel gemakkelijk te creëren. Strandgolven zijn ongedefinieerde en niet helemaal perfecte golven, maar ze laten een ongedwongen indruk achter en herinneren je aan de warme zomer.

Hieronder geven we je enkele tips hoe je in een paar minuten strandgolven kunt maken met hitte. Natuurlijk kun je ook de video bekijken en volgen die we hierboven toevoegden.

Zoutwaterspray

Als je van nature al lichte golven hebt, kun je je haar ook stylen met een zoutwaterspray. Het product is in drogisterijen verkrijgbaar voor een redelijke prijs.

 1. De spray moet op vochtig haar aangebracht worden.
 2. Laat het aan de lucht drogen of föhn het droog met een föhn.
 3. Eindig door met je handen door je haar te wapperen om de beach waves look te bereiken.

Gebruik de zoutwaterspray in de volgende 3 stappen.

Stijltang (vlechtmethode)

Deze methode bespaart je niet alleen tijd, maar geeft ook mooie en natuurlijke golven. Het duurt meestal maar een paar minuten en is heel gemakkelijk te doen.

 1. Als je een natuurlijk en langdurig resultaat wilt bereiken, raden we aan zoutwaterspray op je vochtige haar te spuiten. Laat je haar of aan de lucht drogen of föhn het droog met een föhn.
 2. Kam je haar goed maar voorzichtig, want we willen geen knopen aan de uiteinden.
 3. Voordat je een stijltang gebruikt, moet je je haar beschermen tegen de hitte. Spuit een groot deel van de hittespray op je haar.
 4. Nu moet je je haar in verschillende secties verdelen en elk ervan vlechten. Je zult eindigen met verschillende vlechten.
 5. Gebruik nu de stijltang om de vlecht van boven naar beneden recht te trekken – voor een sterker effect kun je dit proces meerdere keren herhalen voor elke haarlok.
 6. Open bij de volgende stap de vlechten en gebruik stylingproducten om je haar naar wens te stylen. Je kunt bijvoorbeeld je golven fixeren met haarlak.
 7. De beach waves look is klaar!

Gebruik de stijltang met de 7 stappen.

Krultang

Een krultang is een geweldige manier om strandgolven te creëren. Om de perfecte beach wave look te krijgen met nonchalante en mooie golven, kun je het beste een krultang met een iets kleiner opzetstuk gebruiken.

 1. Nogmaals, zorg ervoor dat je warmtespray gebruikt voor je de krultang gebruikt.
 2. Verdeel je haar in twee secties, waarbij je de bovenste sectie omhoog houdt.
 3. Als je het bovenste deel van het haar hebt weggespeld, begin je met één haarlok en wikkel die voorzichtig op de krultang. Zorg ervoor dat je de uiteinden weglaat om de beach waves look te bereiken.
 4. Laat nu de haarlok langzaam door de krultang glijden en afkoelen in je hand. Deze afkoeltruc zorgt ervoor dat je golven langer meegaan.
 5. Herhaal deze stap met alle lokken van het onderste deel van je haar.
 6. Als je klaar bent, maak je het bovenste deel van het haar los en ga dan verder met die lokken.
 7. Omdat zachte golven er niet per se verzorgd uit hoeven te zien, kun je ook een andere wikkeltechniek gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een haarlok van je gezicht af wikkelen en de volgende naar je gezicht toe.
 8. Bij deze stap geef je je golven vorm door met je handen door je haar te wapperen. Voor meer volume kun je ook je haar over je hoofd schudden en de golven met je vingers losmaken.
 9. Nu ben je klaar. Dat was toch niet zo moeilijk, of wel?

Je kunt een krultang gebruiken met deze 9 stappen.

Hoe krijg ik grote en gedefinieerde golven?

Als je grote golven wilt krijgen, moet je of een krultang met een grotere diameter nemen, of gewoon een grotere streng nemen om te krullen.

Wellen Haare
Je kunt strandgolven creëren met zowel een stijltang als een krultang. De no-heat methode kan ook gebruikt worden om golven in je haar te creëren. (Image source: Nastya Gepp / pixabay)

Je haarlengte bepaalt welke krultang het meest geschikt is om grote en gedefinieerde krullen te maken. In het volgende zullen we een mogelijke methode uitleggen om grote golven te maken met een krultang.

Krultang

 1. Kam je haar voorzichtig door en deel het in tweeën.
 2. Spuit de hittespray royaal over het hele haar.
 3. Speld het bovenste deel van het haar op en begin met het onderste.
 4. Om grote golven te krijgen, houd je de krultang horizontaal en krul je het haar van onder naar boven. Houd deze positie een paar seconden vast.
 5. Laat de krul een paar seconden in je hand afkoelen.
 6. Herhaal de vierde stap tot alle lokken gekruld zijn.
 7. Krul tenslotte je haar en kam je golven door. Als je wilt, kun je haarlak gebruiken om ze langer te laten zitten.

Als je deze 7 stappen volgt, kun je gemakkelijk gedefinieerde golven krijgen met een krultang.

Is het ook mogelijk om mijn haar te krullen met een stijltang?

Zoals al eerder gezegd, kun je je haar ook golven met een stijltang. We hebben al uitgelegd hoe dit precies werkt met warmte in het bovenste deel.

Wellen Haare
Grote golven kunnen zowel met als zonder warmte gemaakt worden. (Image source: StockSnap / pixabay)

Kortom, steiltangen worden niet alleen gebruikt om je haar steil te maken, maar kunnen ook gebruikt worden om je haar te wapperen. Als je strandgolven wilt maken maar geen krultang wilt gebruiken, kun je overwegen een stijltang te gebruiken.

Welke verzorgingsproducten zijn het beste voor golvend haar?

Om het langst blijvende resultaat te bereiken, is het juiste verzorgingsproduct heel belangrijk. Gebruik altijd producten die bij je haartype passen. Als je natuurlijke golven hebt, kunnen de verkeerde producten ze compliceren en het uiterlijk verpesten.

Wellen Haare
Voor meer volume raden we aan je haar ondersteboven te föhnen. Föhn je haar echter niet te vaak, het is beter om het aan de lucht te laten drogen. (Image source: Ryan McGuire / pixabay)

In principe kun je alleen de beste resultaten bereiken als je de juiste producten voor je haar gebruikt. Als je haar niet gezond is, kun je logischerwijs geen mooie golven verwachten, zelfs niet als je daarna goede stylingproducten gebruikt. Een goede verzorging is essentieel.

Product Functie
Hittespray Voordat je een hittestylingsapparaat gebruikt, moet je altijd hittespray gebruiken om je haar te beschermen. Doe je dat niet, dan kun je veel schade aan je haar toebrengen.
Mousse Curl Mousse definieert je golven en voorkomt ook pluis. Als je volumineuzere en langduriger golven wilt, kun je je haar föhnen met een föhn met diffuser hulpstuk nadat je het product hebt aangebracht.
Styling Gel / Hairspray Styling gels of hairsprays fixeren je golven goed en zorgen ook voor een glamoureuze look. De goede gels of haarlakken kleven niet aan je haar en hebben vaak een aangename geur.
Voedende olie Als je van nature golvend haar hebt, heb je vaak te kampen met droge punten. Met de juiste verzorgende olie kunnen droge uiteinden verzorgd en voorkomen worden.

Welke andere alternatieve methoden kunnen gebruikt worden om haar te krullen?

Tot nu toe hebben we je veel tips gegeven over hoe je met hitte de mooiste golven in je haar kunt krijgen. Hieronder leggen we twee methoden uit die je kunt gebruiken om golvend haar te krijgen zonder hitte.

Golven zonder hitte met een Franse vlecht

 1. Borstel je haar goed en verdeel het in twee secties.
 2. Vlecht nu twee Franse vlechten. Je kunt er ook maar één vlechten, dan hoef je je haar niet in twee secties te verdelen.
 3. Laat je haar een nacht rusten of wacht een paar uur tot je haar droog is.
 4. Maak nu je vlechten of vlecht open. Hoe strakker je je haar vlecht, hoe sterker de golven zullen zijn.
 5. Je kunt haarlak gebruiken om je golven in te stellen. Voor meer volume kun je ook droogshampoo gebruiken en met je handen mengen.

Met deze 5 stappen kun je golven krijgen zonder hitte.

Grote golven zonder warmte

 1. Je haar moet of licht vochtig of handdoekdroog zijn. Borstel je haar goed en verdeel het in twee secties.
 2. Begin met de ene helft van je haar en trek je haar helemaal omhoog. Draai de vlecht helemaal tot aan de uiteinden. Draai je haar dan in een slak (ook wel een chignon genoemd).
 3. Herhaal de tweede stap met de andere helft van je haar.
 4. Laat je haar nu een nacht in deze stijl rusten.
 5. Open de volgende dag je twee glijgoten en trek de golven voorzichtig uit elkaar. Het resultaat: grote golven die je kunt stylen en fixeren met haarlak of iets dergelijks.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om golven in je haar te creëren zonder hitte. We hebben slechts twee van de vele methoden opgesomd en uitgelegd.

Conclusie

We hopen dat je met dit artikel de perfecte methode gevonden hebt om golven in je haar te krijgen. Als je eenmaal genoeg geoefend hebt en ervaring hebt opgedaan, zul je na verloop van tijd het volgende merken: Je zult je techniek steeds meer verbeteren en de styling sneller afronden.

Als algemene regel moet je je haar altijd tegen hitte beschermen als je gereedschap zoals een krultang of stijltang gebruikt. Op de lange duur is hitte erg schadelijk voor je haar en kan het zelfs beschadigen. Probeer de no-heat methode en kijk zelf of dit een mogelijke optie voor je is. Je zult zeker de juiste techniek vinden!

Beeldbron: Baylee Gramling / unsplash

Recensies