Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

We zijn blij dat je terug bent, en om je te bedanken hebben we dit gedetailleerde artikel samengesteld over crèmes, een onmisbaar product in elk huishouden. Ja, we weten dat er veel aanbiedingen op de markt zijn, maar met dit artikel weet je alles wat je moet weten om de ideale crème voor jou te kopen.

Crèmes zijn substanties met een gladde, licht vette textuur, die gebruikt worden voor allerlei doeleinden, van persoonlijke verzorging tot plaatselijke behandelingen. Door dit gevarieerde profiel maken ze deel uit van allerlei aspecten van ons dagelijks leven, zodat crèmes altijd aanwezig zijn.

Om de juiste te kopen moet je rekening houden met aspecten als je huidtype, de soort crème die je nodig hebt, het gebruik dat je eraan zult geven, de grootte van de verpakking, enzovoort. Het lijkt veel, maar maak je geen zorgen, we zullen al deze aspecten later in detail uitleggen.
Belangrijk om te weten

 • Crèmes zijn stoffen die op de huid worden aangebracht en gemasseerd tot ze in de huid zijn opgenomen. Hun functies zijn veelvoudig en hun werkzaamheid is zo groot dat ze overal ter wereld deel zijn gaan uitmaken van de dagelijkse huidverzorgingsroutines.
 • Er zijn verschillende manieren om crèmes in te delen, maar de meest algemene en de eerste die je moet overwegen is volgens het gebruik: of het een cosmetische crème is of een behandelende crème. Je kunt ze ook indelen naar het gebied van het lichaam waarop ze zich richten, waardoor er 3 soorten ontstaan: voor het lichaam, voor het gezicht en voor de handen.
 • Om de perfecte crème voor je behoeften te kopen zijn er bepaalde criteria waar je goed naar moet kijken, zoals het type huid dat je hebt, de grootte van de verpakking, je leeftijd en of het een zonbeschermingsfactor heeft. Het lijken kleine details, maar het zijn het soort waarnemingen die het verschil maken tussen een geslaagde aankoop en een teleurstelling.

Beste Crème: Onze selectie

Koopgids

Crèmes zijn eenvoudige producten, en dat kan je doen denken dat het bij de keuze van het juiste product alleen om merk of prijs gaat. Maar je moet echt de details kennen van het product dat je wilt kopen, wat het ook is. Om je te helpen een duidelijk beeld te krijgen vertellen we je in deze koopgids over relevante aspecten.

Het meest gebruikelijke gebruik van crèmes is om verschillende delen van de huid te hydrateren en te herstellen, vooral het gezicht. (Foto: puhhhna / 123rf.com)

Wat zijn crèmes?

Crèmes zijn stoffen met een olieachtige textuur, die bedoeld zijn om plaatselijk aan te brengen, zodat hun eigenschappen door de huid worden opgenomen. Het is een hulpmiddel voor dagelijks gebruik door zowel mannen als vrouwen, en zelfs kinderen. Hun toepassingen zijn ontelbaar en ze dragen in hoge mate bij tot het behoud van een gezonde, frisse huid.

De bestanddelen van de crèmes hangen af van de bedoeling ervan (of het voor cosmetisch of voor medisch gebruik is), maar bijna allemaal bevatten ze een soort vochtinbrengende crème en vitamines. Vele bevatten ook aroma en natuurlijke fruitextracten, die heilzaam zijn voor de huid.

Wat zijn de voordelen?

Als een alledaags product waar we aan gewend zijn, waarderen we vaak niet alle voordelen die crèmes bieden. Maar onder de ontelbare lijst van voordelen zijn er aspecten zoals hun rol in de huidverzorging en het gezond houden en er fris uitzien van de huid.

Het is ook een praktische, veilige en niet-invasieve manier om ziekmakende huidaandoeningen te behandelen, en wordt ook in de geneeskunde gebruikt. Het is een product dat we gebruiken vanaf dat we baby’s zijn en dat we gedurende de hele volwassenheid nodig hebben.

Voordelen
 • Helpt de huid gezond te houden
 • Praktisch in gebruik
 • Draagbare verpakkingen
 • Eenvoudige manier om behandelingen aan te brengen
 • Ruim aanbod
 • Crèmes voor alle huidtypes
Nadelen
 • De beste zijn duur
 • Kunnen bestanddelen hebben die allergieën veroorzaken
 • Sommige worden traag opgenomen
 • Kunnen giftig zijn bij inname

Cosmetische

of topische crèmes – waar moet je op letten?

De belangrijkste manier om crèmes van elkaar te onderscheiden is door hun gebruiksdoel. In deze zin zijn er twee hoofdsoorten crèmes: die voor esthetisch gebruik en bedoeld zijn om de huid te verfraaien, en die voor gebruik bij behandelingen die te maken hebben met huidinfecties door mycose of bacteriën. We vertellen je over deze

Esthetische crèmes. Deze crèmes zijn bedoeld om een herstellend effect op de huid te hebben, en helpen haar te hydrateren zodat ze er mooi en gezond uitziet. Ze bevatten vochtinbrengende bestanddelen en synthetische vitaminen die helpen bij het herstel, en in veel gevallen voegen ze essences van natuurlijke ingrediënten toe.

Crèmes voor plaatselijke behandelingen. Dit zijn crèmes die op wonden, snijwonden of infecties worden aangebracht. Hun functie is het bestrijden van infecties of het voorkomen van het ontstaan van infecties op plaatsen van de huid of de oppervlakkige spieren. Ze zijn samengesteld uit antibiotica en antischimmelmiddelen, hoewel sommige ook genezende middelen en pijnstillers bevatten.

Esthetische crèmes Topische behandelingscrèmes
Gebruik Medisch gebruik Esthetisch gebruik
Samenstellingen Vochtinbrengers en voedingsstoffen Antibiotica en antischimmelmiddelen
Kosten Gemiddeld of hoog Gemiddeld
Grootte Van 20ml tot 500ml Meestal niet meer dan 30ml

Lichaams-, gezichts- of handcrèmes?

Er zijn verschillende manieren om de soorten crèmes in te delen, maar als het om cosmetische crèmes gaat moet je nagaan voor welk deel van het lichaam ze bestemd zijn. Volgens deze indeling zijn er 3 soorten crèmes: voor het lichaam, voor het gezicht en voor de handen. We vertellen je over de details van deze.

Lichaamscrèmes. Dit zijn crèmes die in grote presentaties (minstens 250 ml) worden aangeboden en niet gespecialiseerd zijn voor een bepaalde streek. Ze worden meestal gebruikt om de benen, armen en romp gehydrateerd te houden. Ze zijn meestal aangenaam geparfumeerd en trekken snel in.

Gezichtscrèmes. Gezichtscrèmes zijn meestal gespecialiseerde samenstellingen om de tere huid te behandelen, zoals rond de ogen en op de oogleden. Ze zijn bijna altijd gericht op het voorkomen of gladstrijken van leeftijdsgerelateerde rimpels en het hydrateren van de huid. Ze zijn klein, ongeveer 20 ml.

Handcrèmes. Handcrèmes zijn bedoeld om het belangrijkste gereedschap van een mens te bevochtigen. Sommige zijn antibacterieel, en hebben in het algemeen aangename aroma’s die je handen fris achterlaten. Ze zijn er in een compact 75 ml formaat, zodat je ze gemakkelijk in je handtas of rugzak kunt meenemen.

Hoeveel kosten crèmes?

Omdat het zo’n alledaags product is met zo’n groot aanbod, is er een grote verscheidenheid aan betaalbare crèmes op de markt. Maar zoals bij de meeste produkten is de verhouding tussen kosten en kwaliteit vaak nauw. Met andere woorden, hoe hoger de prijs, hoe beter de effecten. Bedenk dat een comfortabel budget een investering is.

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen crèmes kunt vergelijken en beoordelen

Er zijn verschillende criteria die je helpen de kwaliteit van een crème vast te stellen, en die je ook begeleiden bij je zoektocht naar de crème die aan je behoeften voldoet. Om je te helpen de perfecte aankoop te doen, volgen hier de details van deze criteria

 • Huidtype
 • Leeftijd
 • Potmaat
 • Mogelijke allergieën
 • Beschermingsfactor tegen de zon

Huidtype

Niet elke huid is hetzelfde, wat betekent dat niet elke huid dezelfde behoeften heeft. Daarom is een van de eerste dingen die je moet overwegen voordat je een crème kiest, je huidtype, zodat je een optie krijgt die bij je huidprofiel past. We vertellen je over de verschillende huidtypes.

Normale huid. Dit is huid die als “gewoon” beschouwd wordt. Het is een huid die onder normale omstandigheden geen last heeft van vetonevenwichtigheden, en de enige merkbare slijtage is die door de oxidatie van de huid bij het ouder worden. Voor crèmes zijn geen speciale condities nodig.

Droge huid. Dit zijn huiden die te lijden hebben van versneld vochtverlies, dat door klimatologische omstandigheden kan worden geaccentueerd. Ze zijn ook vatbaar voor irritatie en broosheid. Ze moeten overvloedig en voortdurend gehydrateerd en gevoed worden, dus zijn er veel crèmes voor de droge huid.

Vette huid. Een vette huid heeft de neiging te lijden onder een opeenhoping van olie in de poriën van de huid, wat o.a. acne veroorzaakt. Ze hebben geen voortdurende hydratatie nodig, maar wel voedingsstoffen, dus crèmes voor de vette huid bevatten heel weinig vette stoffen.

Gecombineerde huid. Deze huiden hebben gebieden die vatbaar zijn voor overmatige vettigheid, terwijl andere gebieden last hebben van droogte. Het is een ingewikkeld geval, maar gelukkig zijn er ook voor de gemengde huid talrijke mogelijkheden op de markt.

Leeftijd

De tijd is onvergeeflijk, dus je huidprofiel verandert naarmate je ouder wordt. Daarom moet je rekening houden met de behoeften die je huid op jouw leeftijd heeft, zodat je een huid kunt krijgen die in al die behoeften voorziet en geen tekorten veroorzaakt. We vertellen je over de behoeften, zodat je een duidelijk idee hebt.

Tot 25 jaar oud. In de jeugd zijn de oxidatieprocessen van het lichaam nog niet begonnen, zodat de huid meestal niet hersteld hoeft te worden. Daarom wordt tot de leeftijd van 25 jaar het gebruik van preventieve crèmes aanbevolen, met de bedoeling de huid steeds goed gehydrateerd te houden.

Tussen 26 en 40 jaar. In deze leeftijdsgroep ben je nog jong, maar de oxidatieprocessen zijn al begonnen. Daarom is het raadzaam vochtinbrengende crèmes aan te vullen met crèmes die vitaminen bevatten en de huid voeden, of met collageen om barstjes of rimpels te voorkomen.

Boven de 40. Op dit punt is de oxidatie al begonnen met zijn onomkeerbare proces, dus het doel is de ouderdomsvlekken op de huid te verminderen, vooral rimpels en ouderdomsvlekken. Hier moet je gespecialiseerde crèmes kopen om dit soort problemen te behandelen.

Verpakkingsgrootte

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de verpakking, want crèmes zijn bederfelijke producten en we willen niet dat ze zonder gebruik bederven. Daarom worden de maten die op de markt worden aangeboden vooral bepaald door de functie van de crème en de hoeveelheid gebruik die je eraan zult geven.

Is het bijvoorbeeld een crème voor een topische behandeling voor een paar weken en op een kleine oppervlakte van het lichaam, dan is het handig om een kleine verpakking te kopen, niet meer dan 20 g. Maar als het een crème is voor dagelijks gebruik en op grote oppervlakken, dan kun je beter kiezen voor een formaat van 400 ml of ongeveer.

Mogelijke allergieën

Elk product dat chemische stoffen (natuurlijke of synthetische) bevat, kan allergieën veroorzaken. Het is daarom belangrijk de samenstelling van alle crèmes die je wilt gebruiken te controleren, om na te gaan of je voor geen enkel bestanddeel allergisch bent, en zo ongemakken te voorkomen.

Crèmes voor esthetisch gebruik. Deze bevatten vaak bestanddelen die als vochtinbrengende crème werken of vitaminen die synthetisch gemaakt zijn, en in het algemeen veroorzaken deze geen allergieën. Er zijn echter crèmes met natuurlijke ingrediënten, zoals amandelen en verschillende vruchten, die reacties kunnen veroorzaken bij mensen die allergisch zijn.

Crèmes voor plaatselijke behandelingen. Veel mensen zijn allergisch voor verschillende antibiotica of antischimmelmiddelen, en deze zijn vaak bestanddelen van topische crèmes. Meld je allergieën aan je arts en zorg ervoor dat hij of zij crèmes voorschrijft die deze ingrediënten niet bevatten.

Crèmes maken deel uit van de schoonheidsroutine van miljoenen mensen over de hele wereld. (Foto: Antonio Guillem / 123rf.com)

Zonbeschermingsfactor

De inwerking van de ultraviolette stralen van de zon is een van de factoren die de meeste schade toebrengen aan de huid van de mens, en daarom zijn er veel crèmes die een zonbeschermingsfactor (SPF) in hun samenstelling verwerken. Dit wordt ingedeeld naar huidtype.

Keltisch huidtype. Dit zijn huiden met een heel blanke teint, vergezeld van blond of rood haar en blauwe ogen. Ze verbranden gemakkelijk en in plaats van te bruinen krijgen ze sproeten. De aanbevolen SPF hiervoor is 50.

Noordse huidtype. Deze zijn ook blank, maar gaan gepaard met blond, bruin of donkerbruin haar. Ze branden vaak, en bereiken een gebruinde tint. Een SPF tussen 25 en 30 wordt aanbevolen, en in zeer gevoelige gevallen 50.

Gemengd huidtype. Deze huidsoort is iets donker en gaat gepaard met donkerblond of bruin haar. Ze verbranden niet zo gemakkelijk en kunnen bruinen. Een SPF tussen 15 en 30 wordt aanbevolen.

Mediterraan huidtype. Deze huid is van nature bruin of olijfkleurig, meestal met bruin of gebruind haar en bruine ogen. Deze huiden bruinen gemakkelijk en nemen gouden tinten aan voordat ze verbranden. Een SPF van minstens 10 wordt aanbevolen.

Zwart huidtype. Deze huiden zijn donker en hebben de neiging niet te verbranden, maar je moet je altijd goed beschermen, dus een SPF van 6 is voldoende. Als je lang in de zon zult zijn, zoek dan iets sterkers, zoals 15 of 30.

SPF verhoogt over het algemeen de prijs van het product, maar bedenk dat het om je gezondheid gaat. Dus als je je zonnebrandcrème gebruikt voor je het huis verlaat, raden we je aan te overwegen er een te kopen die zonnebrandcrème bevat, zodat je je huid tegen toekomstige schade kunt beschermen.

(Uitgelichte foto: Olga Miltsova / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies