Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Voor wie aan diabetes lijdt, is het meten van de bloedsuikerspiegel praktisch onderdeel van de routine. Het hebben van een glucosemeter is even belangrijk als het hebben van een tandenborstel. Daarover gaan we het hebben in het artikel van vandaag. Welkom bij de meest uitgebreide koopgids op het Internet.

In dit artikel leer je hoe je de beste glucosemeter kiest en hoe je hem moet gebruiken. We hebben ook enkele van de beste op de markt uitgekozen, zodat je kunt kiezen welke bij je past.




Belangrijk om te weten

  • Ongeveer 10 miljoen Brazilianen lijden aan een of andere vorm van diabetes. Dit komt neer op meer dan 6% van de bevolking in Brazilië.
  • Wie aan diabetes lijdt moet dagelijks zijn bloedsuikerspiegel controleren. Het is met een glucosemeter dat deze procedure gedaan wordt.
  • De meest voorkomende apparaten zijn die waarbij een druppel bloed gebruikt wordt.
  • Tegenwoordig zijn er apparaten die voor de meting geen bloed meer hoeven te gebruiken, zo zijn er glucosemeters die niet in de vinger hoeven te prikken.

Beste Bloedglucosemeter: Onze selectie

Koopgids: Alles wat je moet weten over de beste glucosemeter

Diabetes is een ziekte die veroorzaakt wordt door een gebrek aan insuline, of doordat insuline niet goed werkt in het lichaam. Dit ontbreken of onvermogen verhoogt de suikersnelheid in het bloed, beter bekend als glucose.

Om de glucosespiegel onder controle te houden, moeten diabetici dagelijks meten. Daarvoor hebben ze een glucosemeter nodig. Leer er alles over in deze uitgebreide gids.

Homem mostrando resultado de um medidor de glicose.

Normale glucosewaarden moeten minder dan 100 mg/dL zijn. (Bron: Artem Podrez / Pexels.com)

Wat zijn de voordelen van een glucosemeter thuis?

Een glucometer thuis hebben is een manier om diabetes onder controle te houden

Dit komt omdat je dagelijks je bloedsuikerwaarden kunt controleren, zonder dat je daarvoor een beroep hoeft te doen op een gezondheidsinstelling.

Deze regelmatige controle levert een betere behandeling op.

Omdat stress ook invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, helpt een glucosemeter om te controleren op een mogelijke piek op een moment van plotselinge stress. Bovendien inspireert het tot een gezondere en actievere levensstijl. Wanneer diabetici deze gereguleerde controle hebben, is het gebruikelijk dat ze meer gaan bewegen, want lichaamsbeweging helpt ook de glucosespiegel te reguleren.

Voordelen
  • Juiste, regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel
  • Helpt de behandeling op schema te houden
  • Inspireert tot betere dieetbeheersing
  • Vertrouwt niet op de gezondheidszorg voor controles
  • Beïnvloedt een actiever leven
Nadelen
  • Kan dagelijks ongemak veroorzaken bij het prikken in de vinger
  • Moet de meter kopen
  • Moet regelmatig lancetten kopen

Hoe werkt een gewone glucosemeter?

De gewone glucosemeter heeft een display waarop het suikergehalte in milligram per deciliter (mg/dL) wordt aangegeven.

De meter heeft een lancet aan de punt. In het lancet zit de naald waarmee je in je vinger prikt. Het lancet is een stripje dat deze druppel bloed opvangt en de gehaltes analyseert. Op zijn beurt leest het apparaat dit strookje af en geeft het op de monitor weer.

Wist je dat?
Normale waarden liggen tussen 70 en 100 mg/dL. Wanneer iemand resultaten tussen 100 en 125 mg/dL heeft, kan dat wijzen op pre-diabetes. Als de waarden vaak boven de 126 mg/dL (7.2 mmol/L) liggen, is het waarschijnlijk dat de persoon diabetes heeft.

Lancetten en strips moeten onmiddellijk na gebruik weggegooid worden.

Hoe gebruik ik een glucosemeter correct?

De eerste stap is je handen wassen met water en zeep. Spoel grondig om resten te verwijderen en droog je handen af.

Bevestig dan een lancet aan de prikhulp, die al dan niet los van de meter zit. Zet de glucosemeter aan en veeg een wattenstaafje met alcohol over de vinger die je meet.

Houd je vingertop tegen het lancet en knijp in de meter zodat hij in je vinger prikt. Je kunt in je vinger knijpen om er wat meer bloed uit te krijgen. Wacht tot de strip deze druppel bloed heeft opgenomen. Het resultaat zou na een paar seconden op de monitor moeten verschijnen.

Mão usando lancetador de medidor de glicose

Op sommige machines is het prikapparaat apart. (Bron: dmitriy888 / 123rf.com)

Hoe werkt de vingerprikloze glucosemeter?

Voor diabetici die niet gewend zijn aan het ongemak van in hun vingers te moeten prikken, is er nu een meter die glucose meet via een sensor. Hoewel hij nog niet zo gebruikelijk is, en meer kost dan de gewone, wordt de FreeStyle Libre glucosemeter op de huid bevestigd.

De sensor gaat 14 dagen mee, zonder dat in deze periode in de vinger geprikt hoeft te worden.

Het is rond, ter grootte van een echt muntstuk, en als het aan de huid vastzit voelt het als een prik. Het verschil is dat deze enkele sensor 14 dagen meegaat, zonder dat in deze periode in de vinger geprikt hoeft te worden.

Na twee weken gebruik moet het vervangen worden. Om het resultaat op te wekken breng je het apparaat gewoon dicht bij de op de huid bevestigde sensor.

Het is mogelijk om met het apparaat normaal te douchen. Gebruik het alleen niet langer dan 30 minuten in een zwembad, bijvoorbeeld.

Aankoopcriteria: Waar je op moet letten bij het vergelijken van glucosemeters

Als je kiest voor een glucosemeter die niet in je vinger prikt, gelden deze criteria niet. Hoewel het een heel interessante oplossing is, is hij nog steeds veel duurder dan de gewone meter, zodat hij niet voor iedereen betaalbaar is.

Bekijk de koopcriteria die we uitgezocht hebben om je te helpen de beste glucosemeter te kopen:

Tijd

om af te lezen
Tijd om af te lezen is het aantal seconden dat de glucosemeter nodig heeft om het resultaat te verwerken nadat hij de druppel bloed ontvangen heeft en het op het scherm weergeeft. Het industriegemiddelde is slechts 5 seconden. Controleer of de meter die je wilt dit resultaat bij deze snelheid laat zien, het kan belangrijk zijn in een noodsituatie.

Mão segurando medidor de glicose

De gemiddelde afleestijd is slechts 5 seconden. (Bron: Nataliya Vaitkevich / Pexels.com)

Lancetator

Bij sommige apparaten zit de lancetator uitwendig aan de meter. Bij anderen is de prikhulp direct aan de meter bevestigd. Het is een kwestie van smaak en aanpassing aan het gebruik, maar het is een criterium dat in overweging genomen moet worden alvorens te kiezen. De prijzen variëren om deze reden niet veel.

Lancetten

Lancetten zijn de strips die bij het product geleverd worden. Ze moeten na gebruik weggegooid worden. Daarom kan het aantal lancetten dat bij het product geleverd wordt het aanbod aantrekkelijker maken.

Belangrijk: Ook als je de enige bent die de meter gebruikt, mag je lancetten of teststrips niet hergebruiken.

Batterij

Glucosemeters hebben een batterij nodig om te kunnen werken. Een batterij is meestal inbegrepen, maar controleer of dat zo is. Kijk ook welk soort batterij de meter nodig heeft en hoe gemakkelijk een vervanging te vinden is. Sommige, zoals klokbatterijen, kunnen moeilijker te vinden zijn.

Testgeheugen

Digitale meters hebben een testgeheugen. Dit betekent dat de laatste metingen worden opgeslagen en kunnen worden geraadpleegd. Dit geheugen varieert van 200 tot 500. Denk na over je behoefte aan testgeheugen voor je kiest.

Extra’s

Een interessante extra is de mogelijkheid om een alarm in te stellen om je aan de meting te herinneren. Er is dus geen excuus om je diabetes niet streng onder controle te houden.

Samenvatting

Diabetes is een ziekte die meer dan 10 miljoen Brazilianen treft. Wie aan dit probleem lijdt moet zijn bloedsuikergehalte onder controle houden en de glucosemeter is het gebruikte apparaat.

Het gangbare model doet deze meting door middel van een druppeltje bloed dat de diabeet uit zijn eigen vinger haalt met behulp van de meter. Er is echter een model dat werkt via een op de arm bevestigde sensor, die 14 dagen lang niet in de vinger hoeft te prikken.

Beide maken de meting nauwkeurig, de tweede optie genereert alleen minder ongemak. We hopen dat deze gids verhelderend is geweest voor je die een glucosemeter nodig hebt. Volg ons portaal voor meer tips.

(Featured image source: Artem Podrez/ Pexels.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies