Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Welkom. Vandaag gaan we het hebben over zonnebrandcrème, een essentieel product om je huid in alle seizoenen van het jaar te laten beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Hoewel zonnebaden goed is voor de gezondheid, vanwege de opname van vitamine D die de bloedsomloop verbetert en de botten versterkt, is het essentieel dat deze blootstelling in de juiste dosis en op het juiste tijdstip van de dag gebeurt. Op elk ander moment is het nodig een zonnebrandcrème te gebruiken.

Maar behalve het juiste type voor je huid kiezen, is het ook nodig het op de juiste manier aan te brengen en het op een bepaalde tijd opnieuw aan te brengen, om de voordelen van het product optimaal te benutten. Wil je alles weten over zonnebrandcrème en geen twijfels meer hebben bij het kiezen van de jouwe? Laten we gaan!
Belangrijk om te weten

 • Zonnen zonder zonnebrandcrème kan heel schadelijk zijn voor de huid, want het kan het ontstaan van expressielijnen, rimpels, vlekken, huidziekten zoals melasma en zelfs kanker stimuleren.
 • Zonnebrandcrème moet je niet alleen gebruiken als je in de zomer van het strand geniet. Het is essentieel om het product dagelijks te gebruiken, ongeacht of het zonnig, grauw, bewolkt of regenachtig is.
 • Het ideaal is om de zonnecrème over het hele lichaam aan te brengen ongeveer een half uur voor je van huis gaat en om de twee uur opnieuw aan te brengen. Voor het gezicht en de lippen moet een speciaal soort zonnebrandcrème gebruikt worden.

Beste Zonnebrandcrème: Onze selectie

Onvoldoende blootstelling aan de zon genereert cumulatieve schade die gedurende het hele leven evenredig toeneemt, waardoor iemands risico op huidziekten en kanker toeneemt.

Daarom is het van essentieel belang dat iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, kleur en huidtype, zich beschermt met een zonnebrandmiddel. Omdat er verschillende soorten, texturen en gebruiksaanwijzingen zijn, stelden we deze ranglijst op die de beste zonnebrandcrèmes van verschillende merken brengt.

Koopgids

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen van het jaar, omdat je bij stranden, watervallen en parken volop kunt genieten van de zon en de hitte. Omdat de zon in deze tijd erg sterk wordt, herinneren veel mensen zich een essentieel product in de huidverzorging: zonnebrandcrème.

Het coolste is dat er verschillende soorten zonnebrandcrème zijn, voor gezicht, lichaam, lippen en zelfs haar. Maar weet je ook de juiste manier en hoe vaak dit product moet worden aangebracht! Daarover en meer praten we in deze koopgids.

Imagem de uma mulher tomando sol em uma praia.

De zomer is het seizoen waarin mensen het meest aan de zon worden blootgesteld, of dat nu op stranden is, in parken of in zwembaden. (Bron: Adam Kontor/ Pexels)

Wat is zonnebrandcrème en waarom gebruik je het?

Zonnebrandcrème is een product dat gebruikt wordt om de huid in de zomer en andere seizoenen te beschermen en te verzorgen, omdat het de schadelijke effecten van de zonnestralen op de huid tegenhoudt.

Hoewel de mensen het weten, is het goed erop te wijzen dat het een vergissing is alleen in de zomer zonnebrandcrème te gebruiken, want ook op bewolkte dagen dringen de zonnestralen door in onze huid, wat het ontstaan van huidproblemen en -ziekten bevordert.

Zonnebrandcrèmes kunnen chemisch zijn, dat wil zeggen die de UV-stralen absorberen, of fysisch, die de stralen weerkaatsen. Over het algemeen hebben filters met een hogere SPF een combinatie van fysische en chemische filters.

Zulke zonnestralen zijn de UVA en UVB straling. UVA stralen bruinen de huid en kunnen vlekken en rimpels veroorzaken, terwijl UVB stralen de huid rood achterlaten en het risico op huidkanker kunnen verhogen.

De zonbeschermingsfactor (SPF) die op de verpakking van een zonnebrandcrème vermeld staat, komt overeen met het aantal keren dat de huid tegen UVB stralen beschermd wordt. Als je bijvoorbeeld een zonnebrandmiddel met SPF 30 gebruikt, ben je 30 keer beter beschermd dan zonder het product.

De aanduiding van bescherming tegen UVA stralen wordt gegeven door het acroniem PPD (PersistentPigment Darkening) en wordt weergegeven door het symbool “+”. De UVA bescherming varieert van een enkele “+” tot PPD 12 (+++).

Het is essentieel dat het zonnebrandmiddel je huid beschermt tegen beide soorten straling: UVA en UVB.

Beschermingsniveaus van zonnebrandmiddelen gaan van 5 tot 100 (sunblock genoemd), en de meest gebruikte zijn SPF 30 voor het lichaam en SPF 50 voor het gezicht.

Lagere beschermingsfactoren vind je in zonnebrandcrèmes die een SPF hebben tussen 5 en 15. Er zijn ook producten met een zonbeschermingsfactor hoger dan 60, oplopend tot 100.

Voor dagelijks gebruik is een zonbeschermingsfactor van 15+ ideaal voor de meeste mensen, een factor 8+ wordt aanbevolen voor mensen met een donkere huidskleur en factoren van 30 tot 60 voor blondines, roodharigen, oudere mensen of mensen die behandeld worden voor huidziekten.

Mensen met een lichte huid moeten heel voorzichtig zijn, en dat geldt ook voor mensen met een zwarte huid.

Hoe lichter iemands huid is, hoe voorzichtiger hij moet zijn met blootstelling aan de zon, maar dat betekent niet dat een zwarte zich niet moet beschermen.

Als je huid rood wordt door blootstelling aan de zon, is het ideaal de beschermingsfactor geleidelijk te verhogen tot je het effect merkt en een lichte bruining krijgt (een rode huid betekent dat ze verbrand is tijdens de blootstelling aan de zon).

En onthoud dat de zon verschillende beschadigingen aan de huid kan veroorzaken, zoals droogheid, verlies van elasticiteit, expressielijnen, rimpels, vroegtijdige veroudering en vlekken in verschillende gradaties van intensiteit.

Ga nu na wat de belangrijkste voordelen (en enkele nadelen) zijn van zonnebrandcrèmes.

Voordelen
 • Het beschermt de huid tegen schade door zonnestralen
 • Er zijn zonnefilters in verschillende texturen: gel, crème, lotion, mousse en spray
 • Er zijn verschillende niveaus van zonbeschermingsfactor, van 5 tot 100
 • Er zijn versies voor het lichaam, het gezicht, het haar en de lippen
Nadelen
 • Het is nodig het product verschillende keren per dag opnieuw aan te brengen om het gewenste effect te krijgen
 • Zonnebrandcrème is een relatief duur product

Welke gezichtszonnebrandcrème moet je kiezen?

Het op het gezicht gebruikte zonnebrandmiddel moet anders zijn dan het op het lichaam aangebrachte product, want de formule verandert naar gelang de plaats waar het cosmetisch aangebracht wordt.

Voor het gezicht is het aan te bevelen een product met een hogere SPF te kiezen dan het product dat op het lichaam gebruikt wordt. Het is ook de moeite waard een olievrije formule te kiezen, zodat je huid er niet vet uitziet en niet vettig aanvoelt.

Imagem de uma mulher tomando sol usando um chapéu.

Het gezicht moet beschermd worden met een speciaal zonnebrandmiddel voor deze streek. (Bron: Joseph Kellner / Unsplash)

Als je elke dag make-up gebruikt, is de tip om de zonnebrandcrème te gebruiken na het wassen van je gezicht, maar vóór je een ander product gebruikt. Als je dat verkiest, kun je een foundation met zonnefilter gebruiken, sommige hebben een lage SPF, maar dermocosmetica hebben meestal een hogere bescherming.

Vergeet niet het op de oogzone aan te brengen, waarbij je erop let dat het product niet in contact komt met de oogbol. Sommige specifieke vochtinbrengende crèmes voor deze zone hebben SPF 8, maar je kunt zonder vrees gezichtsbescherming gebruiken.

Besteed ook aandacht aan de hals, oren en hoofdhuid (als je kaal of kaal bent). Vergeet niet het ook op de lippen aan te brengen, er zijn voor dit gebied geschikte producten met SPF 15.

Bestaat er zonnebrandcrème voor het haar?

Ook het haar moet tegen ultraviolette stralen beschermd worden, want blootstelling aan de zon maakt het haar dof, droog, met een gebrek aan elasticiteit en gespleten haarpunten.

De zonnestralen dringen door de beschermende laag van het haar heen.

Dit gebeurt omdat de zonnestralen de beschermlaag van het haar binnendringen, waardoor het haar keratine, water en voedingsstoffen verliest en zwak en futloos wordt.

Daarom moet je je haar beschermen tegen zonnestralen, vooral in de zomer, als je vaker naar het strand en zwembaden gaat (chloor en zout water zijn ook erg slecht voor je haar).

Hoeveel zonnebrandcrème moet je aanbrengen?

Het is niet voldoende om de juiste soort zonnebrandcrème te kiezen, je moet ook de juiste hoeveelheid aanbrengen.
Bespaar niet door minder aan te brengen dan nodig is, maar overdrijf ook niet en breng te veel product aan.
Voor het gezicht en de hals is een hoeveelheid gelijk aan een theelepel voldoende; breng aan door met de top van de middel- en ringvinger te kloppen, steeds van onder naar boven, om slap worden en rimpels te voorkomen.

Voor het lichaam is 20 ml (het equivalent van twee eetlepels) voldoende. Vergeet niet met cirkelvormige bewegingen aan te brengen. Ga je het dagelijks gebruiken, smeer het dan alleen op de plekken die blootgesteld zullen worden, ga je naar het strand, gebruik het product dan over je hele lichaam.

Wat voor soort zonnebrandcrème moet ik kiezen?

Huidtype is een heel belangrijke eigenschap bij de keuze van het te gebruiken zonnebrandcrème. Voor gevoelige huiden en kinderen is het ideaal hypoallergene zonnefilters te kiezen.

Voor vette huiden, die van nature al een grotere hoeveelheid olie hebben, is de beste optie de lotion (een iets vloeibaarder crème). Hetzelfde geldt voor volwassenen en mensen van middelbare leeftijd.

Gel zonnefilters garanderen een droog effect op de huid als ze een mat effect hebben (matterend, wat de glans wegneemt die door overmatige vettigheid wordt achtergelaten).

Producten in geltextuur zonder deze eigenschap zijn echter niet zo comfortabel, omdat ze bij het drogen een dun laagje vormen, dat een gevoel van terugvloeiing geeft.

Bij gebruik op het strand kunnen gel-zonnebrandcrèmes ongemak veroorzaken, omdat fijn zand aan de gel kan blijven kleven, wat allergieën, roodheid, droogheid en jeuk veroorzaakt.

Als je huid droog, uitgedroogd (er is een groot verschil tussen beide) of verouderd is, moet de textuur van de zonnebrandcrème crème zijn, en hoewel ze wat dikker is, zal ze op deze huidsoorten niet plakkerig zijn.

Zonnebrandcrème in spray vorm gaat het aanbrengen veel sneller (tot vreugde van de kleintjes). Maar als je laesies of een gevoelige huid hebt, is deze soort misschien niet ideaal, omdat ze veel alcohol bevat.

Als je nog steeds twijfelt over welk type zonnebrandcrème ideaal is voor je huid, kijk dan in de tabel die we hieronder maakten en waarin we de belangrijkste voor- en nadelen van elke zonnebrandtextuur vergelijken:

Crèmeh Lotionh Sprayh Gelh Hypoallergeen
Huidtypeh Droge of gereserveerde huidh Vette of gemengde huidh Alle huidtypes (behalve gevoelige) Vette of gemengde huidh Voor allergische mensen, bij een gevoelige huid en kinderen
Voordelen Beschermt en hydrateert de huid Beschermt en hydrateert zonder de huid plakkerig te makeny Aanbrengen gaat snel. Maakt het gemakkelijker om op moeilijke plaatsen te komen Verfrist de huid en laat een droog huidgevoel achter Geen chemische stoffen die schadelijk zijn voor de huid
Nadelen Kan de huid plakkerig laten aanvoelen Kan gemakkelijker loslaten in water Product loopt sneller uit Er moet meer product aangebracht worden Is duurder

Andere soorten zonnebrandcrème

Je vindt ook soorten zonnebrandcrème met verschillende voorstellen, en verschillende texturen. Over het algemeen staan deze termen op de verpakking, maar omdat mensen ze niet kennen, begrijpen ze de werking niet.

De aerogel zonnebrandcrème of die met vervagend effect controleert de vettigheid van de huid en minimaliseert onvolkomenheden zoals open poriën. De mousse zonnebrandcrème garandeert een primer effect, minimaliseert huidimperfecties en zorgt voor een fluweelzachte touch.

De zonnebrandcrème met serumtextuur is vloeibaar en wordt snel door de huid opgenomen. De minerale is aangewezen voor mensen met allergie, met een gevoelige huid en voor mensen die melasma hebben (het biedt een extra bescherming voor mensen met deze huidziekte).

Wist je dat vitamine D essentieel is voor onze gezondheid?

Het versterkt de botten en verbetert de bloedsomloop. De beste manier om het te krijgen is door te zonnebaden, want UVB en UVA stralen zijn verantwoordelijk voor 90% van de aanmaak ervan.

Maar er is een juiste manier om dit te doen: stel je driemaal per week 15 tot 20 minuten bloot aan de zon vóór 10 uur ‘s morgens of na 4 uur ‘s middags. Alleen in deze korte periode en onder deze omstandigheden moet je stoppen met het gebruik van zonnebrandcrème.

Koopcriteria: Factoren om verschillende soorten zonnebrandcrèmes te vergelijken

Bij het kopen van zonnebrandcrème voor je lichaam en gezicht moet je niet de eerste de beste kiezen die je in de winkel vindt of die waarvan je vriendin zegt dat ze geweldig is voor haar huid.

Je moet op een aantal kenmerken letten en het product kiezen dat het best bij je huidskleur, huidtype en leeftijd past. Neem steeds de hieronder beschreven criteria in acht:

 • SPF
 • PPD
 • IV-A
 • Textuur
 • Getinte zonnebrandcrème
 • Extra functies

We leggen het punt voor punt uit, zodat je geen twijfels hebt en het juiste zonnebrandmiddel kunt kiezen. Maar maak je geen zorgen als het in het begin niet goed gaat, soms is het nodig enkele modellen en merken uit te proberen tot je het ideale product vindt.

SPF

Het acroniem SPF staat voor Sun Protection Factor en verwijst naar de beschermingscapaciteit die het zonnebrandmiddel biedt tegen ultraviolette B straling, d.w.z. de UVB stralen die in de zomer meer voorkomen en de lederhuid (tweede laag van de huid) aantasten, waardoor die rood wordt en mogelijk kanker kan veroorzaken.

Op bewolkte en regenachtige dagen kunnen UVB stralen in de wolken gevangen zitten, maar ze kunnen nog steeds schadelijk zijn, ook al is het in kleinere mate.

De SPF van zonnebrandcrèmes varieert van 5 tot 100, en de SPF’s 15, 30 en 50 worden het meest gebruikt door mensen van alle leeftijden en huidtinten.

Voor zwarte mensen wordt zonnebrandcrème met SPF tussen 8 en 15 aanbevolen, voor mensen met een lichtbruine huid moet zonnebrandcrème een beschermingsfactor tussen 15 en 30 hebben. En voor mensen met een heel lichte huid, roodharigen of blondines, moet het filter een SPF tussen 30 en 60 hebben.

Imagem de uma menina ruiva tomando sol em um barco.

Mensen met een heel lichte huid, roodharigen of blondines, moeten dubbel zo voorzichtig zijn met blootstelling aan de zon, want een lichte huid absorbeert meer zonnestraling. (Bron: sydneyra / Pixabay)

PPD

Behalve UVB stralen is er ook ultraviolette A straling. Ze worden ook UVA stralen genoemd en veroorzaken huidverkleuring, vlekken en ook expressielijnen en rimpels, en treffen mensen in alle seizoenen van het jaar op dezelfde manier.

UVA stralen hebben het vermogen door wolken, vensterglas en je opperhuid heen te gaan. Als ze door deze laag heen komen, bereiken ze de cellen van de lederhuid en veroorzaken mettertijd pigmentaire stoornissen zoals vlekken, chloasma en zelfs huidtumoren.

Het is van essentieel belang een zonnebrandcrème voor gezicht en lichaam te kopen met bescherming tegen UVA stralen, want die zijn in ons dagelijks leven aanwezig, ook bij bewolkt en regenachtig weer.
De beschermingsfactor is iets anders dan de SPF, hij heet PPD (Persistent Pigment Darkening) en wordt aangegeven met het symbool “+”.

Voor mensen met een normale huid is alleen een “+” voldoende, als de persoon ouder is, een lichtere huid heeft of huidziekten heeft, is het ideaal dat het product PPD bescherming “++” heeft. De sterkste factor wordt aangegeven met het symbool “+++”.

IV-A

Sommige zonnebrandcrèmes hebben de aanduiding bescherming tegen infrarode stralen (die de warmte van de zon doorgeven), te herkennen aan de letters IV-A of Infra V.

Ondanks de lage intensiteit dringen de IV-A stralen dieper in de huid en bereiken ze de hypodermis.

In de zomer is de invloed van infrarode stralen nog groter, zodat ze intense hitte veroorzaken. Om je te beschermen kun je een T-shirt, hoed en zonnebril dragen, maar verstuif nooit de zonnebrandcrème, die als enige je lichaam voor 100% tegen schadelijke stralen beschermt.

Texturen

De meest voorkomende zonnebrandcrèmes zijn er in crème, lotion, gel of spray en het middel (dat het product verdunt) kan waterig of alcoholisch zijn. Weten welk type ideaal is voor je huid is essentieel om de juiste zonnebrandcrème te kiezen

 • Crème: Voor droge huid, droogte en oudere mensen.
 • Lotion: Voor alle huidtypes en leeftijden, ook voor mensen met een vette huid.
 • Gel: Voor mensen met een vette huid.
 • Spray: Alle huidtypes, behalve de gevoelige, want de spray zonnebrandcrème heeft het alcoholische vehikel.

Imagem de uma pessoa apertando o pulverizador do protetor solar em spray.

Spray zonnebrandcrème is sneller aan te brengen en bereikt ook moeilijke plaatsen. (Bron: Chezbeate / Pixabay)

Zonnebrandcrème met kleur

Er zijn zonnebrandcrèmes voor gezicht en lichaam, met tinten (kleur). Sommige producten hebben verschillende kleurmogelijkheden en andere hebben een universele tint, die geschikt is voor alle huidtinten.

Het coolste van zonnebrandcrème met kleur is dat het onvolkomenheden zoals vlekken, donkere kringen, puistjes en open poriën verhult. Bedenk dat gekleurde sunscreens een iets dikkere textuur hebben.

Extra hulpmiddelen

Sommige sunscreens bevatten geen stoffen die slecht zijn voor de huid. De niet-comedogene zonnebrandcrème, bijvoorbeeld, verstopt de poriën niet en voorkomt mee-eters en puistjes.

Olievrije zonnebrandcrème bevat geen olie in zijn samenstelling en is aangewezen voor de vette huid. De hypoallergene gebruikt geen stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, zoals PABA.

De waterbestendige zonnebrandcrème blijft niet alleen op de huid zitten als je de zee, de waterval of het zwembad ingaat, maar is ook bestand tegen zweet, zodat hij de ideale soort is om te gebruiken bij lichamelijke inspanning, vooral buiten.

Imagem de uma mulher de frente para uma piscina.

De waterbestendige zonnebrandcrème is ideaal voor een dagje aan het strand of het zwembad. (Bron: Tofros.com / Pexels)

(Featured Image Source: Kaspars Grinvalds / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies