Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Wie erover denkt zijn eigen haar te knippen, kan eens kijken naar de Philips tondeuses. De producten van de Nederlandse fabrikant Philips genieten wereldwijd grote populariteit. Behalve consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten biedt Philips ook producten voor persoonlijke verzorging, zoals tondeuses, trimmers en scheerapparaten. Met een beetje oefening kun je zelf je haar knippen, vooral korte kapsels, en geld besparen op de kapper.

In onze Philips tondeuse test 2022 namen we de Philips tondeuses onder de loep. In dit artikel laten we je de voordelen en nadelen van de verschillende modellen zien. We leggen ook uit waar je op moet letten als je een Philips tondeuse koopt en welke alternatieven voor jou het beste zijn.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Of je nu een beginner of een professional bent, Philips biedt zijn klanten een ruime keuze aan tondeuses. Philips tondeuses zijn flexibel in gebruik en stellen de gebruiker in staat het haar gelijkmatig en veilig te knippen.
 • Door verschillende opzetstukken te gebruiken, kan de snijlengte van de tondeuse aangepast worden.
 • Sommige modellen hebben zelfs een digitale aanraakbediening met meer dan 400 lengte-instellingen. Dit maakt ze ook uitstekend geschikt voor precies werk zoals baard trimmen.
 • Philips staat bekend om betrouwbare productkwaliteit.
 • Behalve het innovatieve ontwerp van de Philips tondeuses, voorkomt de “Trim-n-Flow” technologie dat het haar het snijoppervlak verstopt. Zo kan het haar voortdurend en zonder onderbrekingen worden geknipt.

Philips tondeuses test: favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria voor Philips

tondeuses
Philips tondeuses zijn er in verschillende modellen. Je kunt de volgende criteria gebruiken om een geschikt model voor het knippen van je haar te kiezen:

In het volgende deel leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is:

Knipsysteem / knipbreedte

Hoewel de basisfunctie van tondeuses min of meer hetzelfde is, kunnen er kleine verschillen zijn, afhankelijk van de fabrikant. Philips, bijvoorbeeld, gebruikt DualCut technologie, waarbij een tweezijdig snijelement het haar twee keer zo snel afsnijdt als een enkelzijdig mesje.

Hoe smaller de snijbreedte, hoe preciezer je kunt werken.

Bovendien zorgt de Trim-n-Flow technologie ervoor dat afgesneden haartjes niet in het snijgereedschap verstrikt raken en de tondeuse blokkeren. Dit betekent dat het haar in één keer geknipt kan worden en zonder te schikken.

De snijbreedte geeft aan hoe breed het snijwerktuig van de tondeuse is.

Maximale kniplengtes / knipstappen

Philips tondeuses zijn vooral geschikt voor klassieke korte kapsels. De maximale snijlengte geeft de hoogste stand van de tondeuse aan of de grootte van het langste opzetkammetje.

De snijniveaus geven de gradatie aan waarin de maximale snijlengte kan worden ingesteld.

De precisie van de snijstappen is meestal in stappen van één tot twee millimeter.

Bijvoorbeeld, als de kniplengte op 18 mm is ingesteld, wordt het haar tot maximaal 18 mm geknipt. De laagste kniplengte bereik je meestal door de tondeuse zonder opzetstuk te gebruiken.

De snijlengte wordt meestal ingesteld met opzetkammen. De digitale instelling van de snijlengte biedt nog meer precisie tot op 0.1 mm.

Oplaadtijd / gebruikstijd

Als je besluit een Philips tondeuse op batterijen te kopen, moet je van tevoren nagaan hoe lang de oplaadtijd is en hoe lang het apparaat met een volle batterijlading kan worden gebruikt.

Als alternatief zijn er ook tondeuses met snoer. Let in dit geval op de lengte van de kabel. De kabel moet lang genoeg zijn, zodat je je nog soepel kunt bewegen en overal gemakkelijk kunt komen.

Leveringsomvang / accessoires

De bij de levering inbegrepen accessoires kunnen een doorslaggevend aankoopcriterium zijn, vooral voor tondeuses. Dit komt omdat de snijlengte meestal alleen kan worden ingesteld door de verschillende haar- of baardkam opzetstukken te bevestigen. Een extra schoonmaakborsteltje voor het snijmechanisme of een opbergtasje zijn ook handige accessoires.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Philips tondeuse koopt

Het knippen van je eigen haar, of zelfs dat van anderen, kan een hele inspanning zijn. Voorwaarde is, natuurlijk, een geschikte tondeuse. We hebben alles wat je over Philips tondeuses moet weten voor je samengevat:

Wat onderscheidt een Philips tondeuse van andere fabrikanten?

Vergeleken met andere fabrikanten staat Philips met zijn producten voor persoonlijke verzorging in de voorhoede. Het vertrouwen dat de klanten in de loop van vele jaren hebben opgebouwd, wordt bevestigd in zowel de prestaties als de productkwaliteit van de Philips tondeuses. De verschillende tondeuseseries zijn speciaal aan de gewenste klanteneisen aangepast en leveren zo eersteklas knipresultaten.

Philips Haarschneider-1

Met de juiste tondeuse kun je jezelf gemakkelijk de professionele look geven. Let bij het kopen vooral op de maximale snijlengte en de verschillende snijniveaus.
(Image source: Antonio Reynoso / unsplash)

Door de integratie van vernieuwende technologieën, zoals de DualCut mesjes of het Trim-n-Flow opzetkammetje, biedt de Phillips tondeuse een geweldige gebruikerservaring. Vooral met zijn topmodellen uit de Serie 9000 tondeuses onderscheidt Philips zich duidelijk van de concurrentie op het gebied van precisie.

Welke soorten tondeuses biedt Philips aan?

Of je nu de voorkeur geeft aan gelijkmatig, getrapt of iets chiquers – de verschillende tondeuseseries van Philips bieden voor iedereen het juiste apparaat. Afhankelijk van het ervaringsniveau spelen de verschillende tondeuse modellen hun voordelen en sterke punten ten volle uit.

We laten je nu de verschillen zien tussen de Series 9000, 5000 en 3000 tondeuses en welke tondeuse geschikt is voor jou:

Philips Haarschneider Series 9000

Series 9000

De Philips Series

9000

tondeuses zijn absolute professionals en zijn bijzonder geschikt voor precieze kapsels. Met de ultramoderne tiptoetsbediening en 400 (!) snijstappen á 0.1 mm kunnen met deze modellen professionele snijresultaten bereikt worden.

Voordelen
 • Professionele precisie
 • Aanraakbediening met geheugenfunctie
 • Zelfscherpende titanium mesjes
 • Krachtige batterijduur
Nadelen
 • Relatief hoge prijs
 • Veel ervaring is nodig om de functies ten volle te benutten
Philips Haarschneider Series 5000

Serie 5000

De Philips Series 5000 tondeuses zijn ideaal voor wie

Voordelen
 • Handige instelling van de snijlengte
 • Innovatieve Trim-n-Flow PRO technologie
 • Waterdichte behuizing voor eenvoudige reiniging
Nadelen
 • Maximale snijlengte van slechts 28 mm
 • Minder geschikt voor precieze kapsels
 • Gemiddelde levensduur van de batterij
Philips Haarschneider Series 3000

Serie 3000

De Philips Series 3 tondeuses. Omdat ze zo gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn ze bijzonder geschikt voor beginners die weinig ervaring met haarknippen hebben of die net beginnen.

Voordelen
 • Gelijkmatig kapsel
 • Intuïtieve bediening
 • Innovatieve DualCut technologie
 • Ook geschikt voor baardtrimmen
Nadelen
 • Verhoudingsgewijs grove snijvlakken
 • Minder geschikt voor complexe kapsels
 • Weinig batterijvoeding of met snoer te gebruiken

Zet het opzetstuk op, stel de juiste snijlengte in en je bent klaar om te beginnen. Als je onzeker bent, probeer dan langzaam de gewenste lengte te bereiken. Je kunt altijd meer afsnijden, maar het omgekeerde is moeilijk. Als het niet wordt zoals je wilt, kun je altijd naar de kapper gaan om je haar te laten doen.

Tegen welke prijzen worden Philips tondeuses verkocht?

Afhankelijk van het model worden Philips tondeuses aangeboden in verschillende prijsklassen. Het volgende overzicht geeft je een eerste idee van de gebruikelijke winkelprijzen:

Prijsklasse prijzen
Lagere prijsklasse van 30 – 50 euro
Middelste prijsklasse van 50 – 80 euro
Hogere prijsklasse vanaf 80 euro

Zijn er reserveonderdelen en accessoires voor Philips tondeuses?

Ja, er zijn verschillende accessoires voor Philips tondeuses, zoals opzetstukken voor haar of baardkammen. In ruimere zin kun je er ook reinigingsborstels, opbergzakjes en haarscharen onder scharen. De accessoires kunnen rechtstreeks bij Philips besteld worden.

Philips Haarschneider-2

Haar knippen vereist ervaring en handigheid. Met behulp van passende accessoires, zoals opzetstukken, kammen of scharen, kun je je individuele look perfectioneren.
(Image source: annmariephotography / pixabay)

De batterij is echter permanent geïnstalleerd en kan niet vervangen worden. Als het defect raakt, moet het hele apparaat vervangen worden. Binnen de eerste twee jaar na de eerste aankoop heb je zelfs recht op garantie.

Welke alternatieven zijn er voor Philips tondeuses?

Een alternatief voor de Philips tondeuse is zeker het traditionele knippen met een haarschaar. Wil je verder gaan in de richting van baard- of lichaamsscheren, dan heeft Philips nog andere lichaamsverzorgingsproducten in zijn assortiment, zoals elektrische scheerapparaten, roastrimmers/stylers, het OneBlade scheerapparaat, Body Groom of neustrimmers.

Afgezien daarvan zijn er natuurlijk ook tondeuses van andere fabrikanten, zoals Braun, Panasonic, Hatteker, Wahl, Wella of Sibel. Hieronder stellen we twee van deze fabrikanten ter vergelijking voor:

De Duitse fabrikant van elektrische apparaten Braun

De Duitse firma Braun heeft een zeer vergelijkbaar assortiment als Philips. Als onderdeel van de Procter & Gamble groep biedt Braun verschillende kleine huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke hygiëne. De laatste jaren heeft het bedrijf zich specifiek gespecialiseerd in producten voor scheren, haarverzorging en ontharing voor mannen.

Bekend om zijn vernieuwende ontwerp en producten van hoge kwaliteit, heeft Braun zich gevestigd als een kracht om rekening mee te houden op de markt. Hun verschillende tondeuse modellen zijn een goed alternatief voor de Philips tondeuse modellen.

Philips Haarschneider-3

Als je het aandurft je eigen haar te knippen, kun je veel geld besparen. Enkele tondeuses. De modellen van Philips en de andere fabrikanten zijn zelfs geschikt voor beginners, omdat ze gemakkelijk en intuïtief te bedienen zijn.
(Image source: mostafa_meraji / pixabay)

Dankzij de innovatieve functies is de Braun tondeuse gemakkelijk te gebruiken en de ultrascherpe roestvrijstalen mesjes zorgen voor schone en precieze snijresultaten. Met verschillende accessoires kun je je kapsel aanpassen.

Braun tondeuses werken op batterijen. Ze zijn waterdicht en kunnen gemakkelijk onder stromend water gereinigd worden. De kosten van de Braun tondeuses liggen in de gemiddelde prijsklasse.

Panasonic Corporation of Japan voor huishoudelijke en elektrische apparatuur

Panasonic is een miljarden dollar onderneming die een hele reeks producten maakt, van fotografie tot keukenapparatuur. Ergens daar tussenin zitten de producten voor persoonlijke verzorging. De Panasonic verzorgingsproducten voor mannen zijn tondeuses, baardtrimmers en scheerapparaten. De fabrikant levert ook diverse accessoires en bijpassende reserve-onderdelen voor de producten.

Panasonic tondeuses en trimmers zijn perfect aangepast aan de betreffende gebruikersbehoeften en leveren zo professionele knipresultaten.

De verschillende tondeuse modellen van Panasonic zijn zeer krachtig, waterdicht en hebben een goede batterijlevensduur.

Het ergonomische ontwerp van de Panasonic tondeuses zorgt voor een stevige greep en absolute controle bij het knippen van haar. Het hoogwaardige snijmechanisme maakt precieze contouren mogelijk, zowel bij het knippen van haar als bij het trimmen van baarden. Wat prijs betreft zijn de Panasonic tondeuses in de hogere prijsklasse.

Hoe stel ik mijn Philips tondeuse juist in?

De “juiste” kniplengte van je Philips tondeuse varieert natuurlijk, afhankelijk van het kapsel en de haarstijl die je wilt hebben. De eerste grove afstelling gebeurt meestal door een geschikt opzetkammetje te bevestigen. De uiteindelijke snijlengte wordt dan meestal ingesteld met een schakelaar of wieltje op het apparaat. Bij de hooggeprijsde tondeuse modellen van Philips gebeurt de afstelling zelfs via een digitale tiptoets.

De volgende video gebruikt de Philips HC9450/ 20 Hair Clipper Series 9000 als voorbeeld om uit te leggen waar je op moet letten bij het afstellen van je tondeuse.

Kan ik ook Philips tondeuses gebruiken om te scheren?

Je krijgt met een Philips tondeuse geen gladde scheerbeurt zoals met een klassiek nat scheermes. De minimale snijlengte van 0.5 mm is gewoon niet kort genoeg. Voor het trimmen van je baard is de tondeuse zeker geschikt. Philips levert zelfs speciale baardkam opzetstukken voor sommige tondeuse modellen.

Philips biedt ook elektrische scheerapparaten, het OneBlade scheerapparaat en baardtrimmers speciaal voor baardverzorging!

Zijn Philips tondeuses waterproof?

Het hangt ervan af welk model je hebt. De Philips Series 5000 tondeuses zijn bijvoorbeeld waterdicht, en je kunt het snijelement van de Series 3000 tondeuses verwijderen en met water schoonmaken. Maar let altijd op de gebruiksaanwijzing van je toestel.

Welke garantie geeft Philips op mijn tondeuse?

De Philips tondeuse wordt geleverd met 2 jaar garantie vanaf de aankoopdatum. Om aanspraak te maken op de garantie moet je contact opnemen met je dealer en het originele aankoopbewijs en het serienummer van je toestel (indien beschikbaar) bij de hand hebben. Eventueel resterende garantie kan ook op de tweede koper worden overgedragen.

Als je specifieke vragen hebt over je product, kun je altijd schriftelijk of telefonisch contact opnemen met de Philips Klantenservice.

De eerste aankoop van een toestel is de directe aankoop bij Philips of een geverifieerde dealer. Een tweede aankoop is wanneer je je tondeuse koopt, bijvoorbeeld via een particuliere veiling op Ebay.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies